Este în regulă să-i minţim pe copii cu privire la Moş Crăciun?

Această întrebare trebuia să primească răspuns cu mult timp în urmă... imagine preluată dintr-un newsletter, modificată de mine...AVERTISMENT: Această postare conține informații despre existența lui Moș Crăciun. 

Dacă ești un părinte creștin probabil că și tu pui sub semnul întrebării dacă să te conformezi sau nu tradiției de sărbători cu Moș Crăciun care este sărbătorit peste tot pe glob. Logic vorbind acum, aceste preocupări ale tale sunt justificate. Dacă ne mințim copiii noștri cu privire la Moș Crăciun, atunci probabil că i-am mințit și cu privire la Isus.

Și din nou îmi apar întrebări în cap, mai ales când mă gândesc la cele mai profunde memorii din copilăria mea când făceam prăjituri și puneam lapte pentru Santa sub brad... Numai când am ajuns prin clasa a doua unul din cei mai buni prieteni ai mei, un martor al lui Iehova, a spart gheața cu știrea. Stăteam la masa unde luam prânzul la școală și îmi amintesc exact locul unde eram de parcă ar fi fost ieri. L-am apărat pe Santa pe cât de aprins am putut la vârsta de șapte ani. Erau părinții mei eronați pentru că m-au mințit?

Doi psihologi au sugerat în cadrul jurnalului Lancet Psychiatry din această lună că... așa stau lucrurile - că mințitul copiilor noștri cu privire la Moș Crăciun i-ar putea expune pe copiii noștri către ”dezamăgire mizerabilă”.

Kathy McKay, co-autoarea acestui studiu spunea, ”Mitul cu Santa este o minciună atât de implicată, una de așa de mult timp, dintre părinți și copii, încât... dacă o relație este vulnerabilă, aceasta ar putea fi paiul final. Dacă părinții pot minții atât de convingător și pentru o așa de lungă perioadă de timp, atunci despre ce altceva ar mai putea minții ei?

Dacă mergeți cu valul tradiției lui Santa de 97% - am inventat eu acest procentaj - al celorlalte familii, atunci vi s-a luat o piatră de pe inimă. Mă bucur că părinții mei au mers cu ideea de Moș Crăciun. Dar cred că trebuie să ciulim urechile la acest studiu și să tragem niște semnale de alarmă.

6 lucruri de considerat cu privire la Moș Crăciun în calitatea noastră de creștini

1. Nu vă folosiți de Moș Crăciun ca să vă manipulați copiii să fie cuminți.
Să fim cinstiți, cine nu s-a folosit de Moș Crăciun să exorcizeze un copil posedat de zaharurile din bomboanele de Crăciun. Cu riscul că aș suna ca un avar, Santa nu face o listă și apoi să o verifice de două ori. Dumnezeu, pe de altă parte, cunoaște cu adevărat inima copilului nostru. Valorile și disciplina pe care o insuflăm în copiii noștri în decursul anului nu ar trebui să fie bazate pe un caracter fictiv, ci pe Dumnezeul care cunoaște chiar și numărul firelor de păr din capul copilului nostru. A-i învăța pe copiii noștri să iubească și să fie cuminți deoarece ei sunt deja iubiți de Dumnezeu este o mai bună caracteristică de părinte și o mai bună teologie decât să îi spui să fie cuminte pentru că asta îi va aduce cadouri drept recompensă. A te baza pe Santa ca să-i faci cumva pe copii să se comporte adecvat până în luna decembrie spune multe despre calitatea noastră de părinte decât ar spune despre comportamentul copiilor noștri.

2. Construiți încredere relațională cu copiii voștri.
Ați notat, sper, ceea ce a spus McKay in studiu, ”... că dacă o relație este vulnerabilă, [mitul cu Moș Crăciun] poate fi paiul final”. Accentuarea îmi aparține. Una din cele mai dragi memorii din copilăria mea împreună cu părinții mei... îl implica pe Santa Claus și Crăciunul. Părinții mei nu doar că au pus o mare valoare pe nașterea lui Isus, eu aveam încredere în ei; atunci când tata spunea că o să fie la jocul meu de lupte marțiale sau la baseball, el era acolo. Când mama spunea că o să se joace cu mine, ea o făcea. Nu mi-am pus niciodată sub semnul întrebării dragostea părinților mei față de mine. Eram în siguranță din punct de vedere emoțional. Din nou, Santa Claus nu e subiectul aici, ci calitatea relației noastre cu copiii noștri.

3. Învață-i pe copii cu privire la adevăratul Moș Nicolae.
Termenul de Stanta Claus (Moș Crăciun) a derivat de la Sf. Nicolae, care a fost un creștin sfânt adorat în perioada secolului al 4lea, care a fost cunoscut pentru faptul că dădea daruri în secret altora. Rog să  vă notați faptul că el dădea cadouri la oameni nu bazat pe comportamentul lor, ci ca să-i binecuvinteze în mod secret.

4. Focalizați-vă pe nașterea lui Isus. 
Crăciunul (Christmas în engleză) este cu privire la nașterea lui Isus. În cadrul culturii noastre, totuși, e ușor să fim prinși în fascinația lui Santa, elfii și renii. În casa noastră noi citim povestirea Crăciunului de câteva ori pe săptămână până ajungem la ziua de Crăciun. În acest eveniment noi învățăm pe copiii noștri 25 de caractere ale povestirii de Crăciun (făcând click pe scris vă puteți înscrie să primiți pe email de la autor aceste povestiri ilustrate, în mod gratuit, în limba engleză). Încercăm să fim supra intenționați cu privire la a petrece mai mult timp în a spune copiilor noștri despre Isus. Dacă vine la școala lor sau îl vedem într-un film de Crăciun, discutăm despre Santa (Moș Crăciun). Da, punem și prăjituri și lapte înaintea serii de Crăciun... doar că toate acestea se oflilesc în comparație cu petrecerea de zi de naștere care o avem pentru Isus.

5. Concentrați-vă pe imaginație!
Ce a făcut soacra mea cu soția mea și rudele ei cât au crescut... este exact ceea ce vom face în căminul nostru. Ei se jucau de-a Santa. Și atunci când venea momentul și copiii întrebau dacă Santa era real, răspunsul ei era simplu, Santa e un rol pretins. În această casă noi pretindem că suntem în acest rol.

6. Păi și cum rămâne cu privire la elful de pe raft, poate întrebați?
E prea mult de muncă. Santa are destule de făcut de acest Crăciun. :)

Notă: Materialul de mai sus este o adaptare a unui articol scris de Joshua Straub (foto alăturat) pe joshuastraub.com, preluat de site-ul Christian Post pe 8 decembrie 2016. Joshua Straub, Ph. D. este un autor, speaker și antrenor de familii. El slujește în funcția de strateg pentru căsnicie și familie în cadrul LifeWay Christian Resources și este Președinte și Cofondator al The Connextion Group, o companie dedicată în a împuternicii familiile să trăiască, să iubească și să conducă bine. Este autorul/coautorul a patru cărți dintre care menționăm Safe House: How Emotional Safety is the Key to Raising Kids Who Live, Love, and Lead Well. (Cămin în siguranță: Cât de stabil emoțional este cheia creșterii copiilor care trăiesc, iubesc și conduc bine). Pentru mai multe detalii puteți accesa blogul său la adresa joshuastraub.com. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el, această notă de final, și să menționați sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.

Imagine de la începutul acestei postări este preluată dintr-o campanie publicitară care am primit-o astăzi pe email... și mi s-a părut chiar interesant să folosesc o parte din imagine în acest material, mai ales că în aceste zile se profită de slăbiciunea ”financiară” a unor părinți să umple buzunarele unor ”Santa” care nu se mai satură să trimită mesaje care să te ajute cum să cumperi, ce să cumperi, și unde să dai mai mulți bani. Cine înțelege să înțeleagă. :) [left-sidebar]





3 comentarii:

  1. fara sens. termenul de craciun nu e totuna cu nasterea lui Isus. ia vezi nitica de unde a derivat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Uneori e bine sa ne mai si prefacem sa putem ajuta pe copii sa inteleaga istoria, nu? Daca ai citit articolul trebuia sa intelegi aceasta. Ce este fara sens?

      Vezi ca am un articol despre Craciun si "provenienta lui", daca cauti pe blog "Sarbatoriti Craciunul? Aveti calendarul gresit" (daca nu gresesc eu titlul... acolo am dat info de care ziceai matalutza :)

      Ștergere
    2. Uite link direct la acel articol: https://crestinismtrait.blogspot.ro/2013/11/sarbatoriti-craciunul-aveti-calendarul.html

      Ștergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.