Când biserica ta e cea mai bună telenovelă...

O replică a Templului lui Solomon, construită de biserica braziliană evanghelică "Universal Church of the Kingdom of God" din Sau Paolo, fotografie de Nacho Doce, ReutersO controversată mega-biserică penticostală din Brazilia a lansat o serie de telenovele... bazate pe Biblie, care se concentrează pe povestirile din cadrul Vechiului Testament. Episoadele au cam început să crească în popularitate şi au chiar un mare succes comercial.

Care este următorul gând care vă vine în minte după ce aţi citit rândurile de mai sus?

Conform cu AFP, Edir Macedo, fondatorul mega-bisericii Universal Church of the Kingdom of God (prescurtat UCKG, adică Biserica Universală a Împărăţiei lui Dumnezeu) a înregistrat două hituri în telenovelele din Brazilia, cu "Cele Zece Porunci" din 2015 şi "Ţara Promisă" care rulează acum. În prezent este în producţie seria "Bogatul şi Lazăr" (fotografie din cadrul filmărilor telenovelei alăturat, imaginea preluată din site-ul gulfnews.com)

Macedo deţine a doua cea mai mare reţea de televiziune din această naţiune, TV Record, fiind în prim plan dominate de telenovele - atât ca şi difuzare cat şi ca audienţă.

Senzaţia evanghelică din cadrul acestei naţiuni predominate de romano-catolici a fost în acelaşi timp un factor în crearea show-urilor biblice, care prezintă cadre extravagante, costume şi costuri care ajung la $ 230.000 per episod.

"De 27 de ani de când sunt în această afacere, nu am văzut niciodată astfel de cadre. Este un proiect foarte îndrăzneţ şi va fi o povestire minunată" a spus regizorul de la "Lazarus", Edgard Miranda. "Biblia este de fapt un scenariu fantastic", a mai adăugat el.

Deşi episoadele se dovedesc a fi populare, Macedo nu este lipsit de controversă. În anul 2011 el a fost acuzat de fraudă şi spălare de bani, de achiziţionarea de bijuterii, afaceri imobiliare şi cu maşini cu miliarde de dolari din donaţiile de la urmaşii săi.

Liderii bisericii au mai fost acuzaţi şi de abuz faţă de credinţa credincioşilor prin proclamarea "falselor promisiuni şi ameninţări că binecuvântările spirituale şi economice vor fi revărsate doar peste cei care făceau sacrificii financiare faţă de biserică".

Predicatorul neagă acuzaţiile, deşi alţii, cum este şi Brian C. Stiller, ambasador global al World Evangelical Alliance (Alianţa Evanghelică Mondială) care a acuzat UCKG de răspândirea învăţăturii evangheliei prosperităţii, având ca ţintă cetăţenii evanghelici săraci ai Braziliei, cu promisiuni de binecuvântări financiare.

"Declaraţia doctrinară de bază a Universal Church pare destul de ortodoxă, doar că s-a construit în jurul conducerii, care atrage spre sine nu doar numere uluitoare dar şi cantităţi enorme de fonduri", a scris Stiller într-un editorial pentru The Christian Post în iunie 2016. "Învârteala cu scandaloasa teologie a prosperităţii - ca efect, 'dă acestei biserici şi Dumnezeu te va face bogat' - şi combinând aceasta cu sclipirile artistice şi dramatice, mulţimile şi multiplele lor biserici sunt precum ceva care nu am văzut vreodată."

După cum indicau şi cei de la AFP, totuşi, astfel de acuzaţii nu au crestat ridicarea lucrării lui Macedo şi a popularităţii UCKG în ţara Sud Americană. De fapt, UCKG şi-a extins prezenţa în peste 96 de ţări, declară site-ul lor oficial, având peste 5.000 de biserici doar în Brazilia.

În plus... telenovelele au fost un succes în creştere.

"Fie că este sau nu funcţia sa de a îndoctrina pe telespectatori, TV Record a reuşit în cele din urmă să creeze un produs diferenţiat, de înaltă calitate şi care atrage mai presus de toate companiile de publicitate", a spus criticul de televiziune Nilson Xavier.

Notă: Materialul de mai sus este o relatare adaptată dintr-o ştire scrisă de Stoyan Zaimov, reporter la Christian Post, de unde a fost preluat/adaptat. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să oferiţi sursa citării lui, adică acest blog.[left-sidebar]




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.