6 învățături false care aduc o decepție întunecată în cadrul bisericii

Dacă vrem să fim urmași credincioși ai Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos, în această vreme și eră, trebuie să fim alerți și gata să stăm împotriva spiritului acestui veac - imagine domeniu publicÎncă de la momentul din Grădina Eden, atunci când o singură mușcătură din fructul oprit a distrus armonia întregii lumi, omul a încercat să-și facă propria sa cale, să fie propriul său stăpân și să-și formeze propria sa împărăție. Nu este un lucru nou aceasta.

Cu toate acestea, dacă vrem să fim urmași credincioși ai Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos, în această vreme și eră, trebuie să fim alerți și gata să stăm împotriva spiritului acestui veac care caută să modifice mesajul lui Hristos, să submineze puterea Sa de a ne elibera de păcat, să repicteze imaginea despre Hristos pentru a-L face mult mai acceptabil pentru o generație nestăpânită și să rescrie evanghelia spre a înlătura ofensa crucii.

În ultimii 2000 de ani, biserica a fost chinuită cu erezie după erezie spre a căuta o îmblânzire a evangheliei, iar astăzi lucrurile nu stau diferit. Redăm mai jos câteva din crezurile populare din cultura noastră curentă, crezuri care amenință să se infiltreze în biserică:

1. Universalismul: crezul că toți oamenii vor fi mântuiți sau că toate căile duc către Dumnezeu și viața veșnică. Mulți dintre cei care subscriu la această teologie revendică, de exemplu, că creștinii și musulmanii se închină la același Dumnezeu.

2. Evanghelia prosperității: crezul că preocuparea principală a lui Dumnezeu este pentru credincioși să fie sănătoși și bogați. Dacă creștinii sunt bolnavi, suferă sau sunt săraci, asta ar fi datorită păcatului sau a lipsei de credință.

3. Mișcarea New Age: un sistem de crezuri cu influență răsăriteană, care accentuează toleranța universală și a face ceea ce simți că este bine (relativismul moral). Aceasta susține că omul este divin și că își poate crea propria sa realitate și identitate.

4. Legalismul: folosirea inadecvată a legii descrise în Scriptură pentru a încerca să atingă sau să mențină mântuirea. Legalismul alimentează totodată și judecarea creștinilor care nu aderă la ideile cuiva despre sfințenie mai degrabă decât să-i încurajeze pe credincioși să Îl imite pe Hristos, ascultând de standardele lui Dumnezeu, așa cum au fost conturate în mod explicit în Scriptură.

5. Hiper-harul: supra-reacția față de legalism, rezultând în abuzul harului lui Dumnezeu. Credincioșii se găsesc atrași pe site către mișcarea modernă a hiper-harului deoarece ei caută libertatea nu doar față de legalism, dar și față de standardele lui Dumnezeu.

6. Biserica Emergentă: o mișcare care pretinde a fi creștină dar care utilizează metode culturale senzitive pentru a face evanghelia mai acceptabilă pentru o cultură post-modernă. Viața lui Isus este tratată mai mult ca o alegorie sau ca o povestire mai degrabă decât un eveniment adevărat. De o preocupare particulară este abordarea inclusivistă față de diferite sisteme de crezuri, un accent pe emoții mai presus de adevărul absolut și noțiunea că nu există iad, judecată sau nevoia pentru iertare. Mișcarea Biserica Emergentă glorifică totodată onestitatea și spovedania, dar fără de pocăință.

În spatele la toate aceste ideologii false este crezul că Scriptura nu este infailibilă și că adevărul se schimbă odată cu vremea. Un sondaj Gallup din 2014 a scos la iveală că:

* 22 de procente dintre americani cred că Biblia este de fapt Cuvântul lui Dumnezeu și ar trebui să fie luat literalmente
* 28 de procente cred că acesta este de fapt Cuvântul lui Dumnezeu, dar cu multiple posibile interpretări
* 28 de procente cred că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu inspirat dar că nu ar trebui să fie luat ad literam
* 18 procente cred că este o carte antică de legende, istorie și precepte morale scrise de om

Cum răspundem noi la astfel de învățături false pe măsură ce acestea se ridică în cadrul bisericii? Îl predicăm pe Hristos. Consolidăm doctrina biblică, lipindu-ne de cea mai mare autoritate - Cuvântul lui Dumnezeu. Căci ”dumnezeul veacului acestuia a orbit mințile necredincioșilor, ca să nu strălucească asupra lor lumina Evangheliei slavei lui Cristos, Care este chipul lui Dumnezeu. Noi nu ne predicăm pe noi înșine, ci pe Isus Cristos ca Domn” (2 Corinteni 4:4-5a).

Noi Îl predicăm pe Hristosul care a fost promis de Dumnezeu încă din Geneza. Noi Îl predicăm pe Hristosul care s-a născut dintr-o fecioară. Noi Îl predicăm pe Hristosul care a vindecat pe bolnavi, a înviat pe cei morți, a făcut pe ciungi să meargă și a eliberat pe cei captivi. Noi Îl predicăm pe Hristosul care a ales să moară de moartea unui criminal pe cruce pentru a ne elibera de păcat. Noi Îl predicăm pe Hristosul care a înviat victorios din mormânt, nu mai moare niciodată, astfel asigurând fiecăruia, care își pune încrederea în El, viața veșnică cu El în ceruri. Noi Îl predicăm pe Hristosul care va veni din nou să judece pe cei vii și pe cei morți.

Deci, ce putem spune:

1. Către universaliști: Nimeni nu poate fi mântuit separat de Isus Hristos. Numai cei care aleg să se pocăiască și să cheme numele lui Isus vor avea viață veșnică (vezi Faptele Apostolilor 4:12, Matei 25:46, Evrei 9:27, Ioan 14:6).

2. Către vestitorii evangheliei prosperității: Isus ne-a promis că vom suferi, dar că El este cu noi și că a învins lumea (vezi Ioan 16:33, Romani 5:3-5, 2 Timotei 3:12, Luca 14:27).

3. Către cei de la new-age: Există un singur Dumnezeu suveran, Creator a tuturor lucrurilor (vezi Isaia 55:8-9, Iov 12:10, Evrei 2:5-10).

4. Către legaliști: Dacă neprihănirea ar fi fost obținută prin lege, Hristos nu ar fi trebuit să moară (vezi Matei 7:22-23, Galateni 2:21, Romani 3:10-12, 28; Iacov 2:10).

5. Către susținătorii hiper-harului: Harul lui Dumnezeu ne-a eliberat de robia păcatului, dar noi nu trebuie să primim jertfa Sa în zadar (vezi Romani 6:23, Evrei 10:26-29). Noi trebuie să ne pocăim și să căutăm să trăim sub domnia lui Hristos, căutând sfințenia prin puterea Duhului Sfânt (vezi 1 Petru 1:13-16, 2:11-12, 16; Romani 5:20-6:18).

6. Către biserica emergentă: Dacă diluăm evanghelia, atunci nu mai avem vreo Veste Bună care să o putem împărtăși (vezi Galateni 1:8-9, 1 Corinteni 15:1-4, Exod 20:3-6, Ioan 8:24). Numai Hristos poate rupe lanțurile păcatului, să elibereze pe cei captivi și să ne facă să fim conform chipului Său (vezi 1 Ioan 5:3-5, Filipeni 3:7-9, Galateni 5:16).

Armați-vă - frați și surori în Hristos - cu Cuvântul lui Dumenzeu. Cunoașteți-vă Biblia și vorbiți adevărul în dragoste. În acest mod putem rămâne credincioși prin puterea Duhului Sfânt.

Notă: Articol apărut inițial pe site-ul Leading the Way, adaptat din Charisma News (de unde este și fotografia de la început). Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.