De ce a scris C.S. Lewis "Creștinism Pur și Simplu"?

C.S. Lewis - Creștinism Pur și Simplu - coperta cărții preluată de pe libris.ro

Cartea ”Creștinism Pur și Simplu” s-a vândut în milioane de exemplare în fiecare an de la publicarea sa originală în 1952. Cartea a fost bine primită în rândul creștinilor din toate confesiunile și al persoanelor cu viziuni diferite asupra lumii.


Deci, cum a scris Lewis acest bestseller peren?


Ce l-a determinat pe C.S. Lewis să scrie "Creștinism Pur și Simplu"?


În 1941, C.S. Lewis a fost invitat de către directorul BBC pentru emisiuni religioase, James Welch, să țină prelegeri radiofonice pe unul dintre cele două subiecte: Ideile creștine din literatura modernă sau viziunea sa laică asupra Creștinismului. Lewis a acceptat cea de-a doua opțiune și a susținut patru conferințe radiofonice între 1941 și 1944.


Welch a descoperit opera lui Lewis citind cartea sa "The Problem of Pain" (Problema durerii). Cartea a fost publicată în 1940 și a fost prima lucrare de apologetică creștină a lui Lewis, dedicată The Inklings. Făcea parte dintr-o serie Christian Challenge Series (Seria Provocările Creștine) care urmărea să ajute oamenii cu întrebări teologice dificile.


La fel ca prietena sa Dorothy L. Sayers cu piesa radiofonică The Man Born to Be King (Omul născut să fie rege), Lewis și-a prezentat ideile la radio într-o perioadă dificilă. Al Doilea Război Mondial a început în 1939, ceea ce i-a determinat pe mulți cetățeni britanici să acorde mai multă atenție la ceea ce credeau despre Dumnezeu, moarte și moralitate. Welch a crezut că Lewis va putea contribui la aducerea speranței oamenilor din întreaga lume în zilele întunecate ale războiului. De asemenea, el a apreciat capacitatea lui Lewis de a transpune în limbajul vernacular idei teologice și filosofice complexe, astfel încât oricine să le poată înțelege.


Cum au reacționat oamenii la ”Creștinism Pur și Simplu”?

Răspunsul publicului la discuțiile difuzate de Lewis a fost primit cu mare entuziasm. După emisiunile originale, discuțiile au fost publicate în trei cărți: The Case for Christianity (Cazul Creștinismului), Christian Behavior (Comportamentul creștin) și Beyond Personality (Dincolo de personalitate). Cele trei cărți au fost compilate într-o singură carte, ”Creștinism Pur și Simplu”, publicată în 1952.


Deși mulți dintre colegii lui Lewis de la Oxford nu au fost de acord cu faptul că acesta era un teolog popular și un scriitor creștin, Lewis a respins descurajarea lor. Lewis s-a simțit chemat de Dumnezeu să-i ajute pe oameni să experimenteze speranța Evangheliei, indiferent de modul în care aceasta i-ar afecta reputația la Oxford. În cartea sa God in the Dock (Dumnezeu în port), Lewis a declarat că majoritatea cărților sale erau evanghelistice. Lewis nu a fost un teolog de formație, ci un cercetător al literaturii medievale și renascentiste. Ascultarea sa față de Hristos, imaginația bogată, lecturile vaste și darul său strălucit de comunicator lucid de idei i-au permis să își împlinească chemarea vocațională. ”Creștinism Pur și Simplu” este un mare exemplu în acest sens.


Ce idei abordează C.S. Lewis în ”Creștinism Pur și Simplu”?

Creștinism Pur și Simplu este o lucrare de apologetică creștină despre credințele de bază ale Creștinismului care transcend diferitele confesiuni din cadrul credinței. În prefața cărții, Lewis subliniază faptul că nu oferă o singură expresie a Creștinismului ca fiind cea corectă în mod obiectiv. În schimb, Lewis se concentrează pe credințele centrale ale credinței, așa cum sunt ele enunțate în Crezul Apostolilor și în Cartea de Rugăciune Comună. Crezul Apostolilor a fost scris în biserica primară din secolul al treilea pentru a afirma credințele centrale ale creștinismului, pentru a se proteja împotriva diferitelor erezii. Cartea de rugăciune comună a fost compilată de arhiepiscopul de Canterbury, Thomas Cranmer, în 1549. Aceasta este o carte liturgică anglicană bazată pe Scriptură și pe Crezul Apostolilor


Argumentul lui Lewis începe prin a pune în contrast moralitatea subiectivă cu cea obiectivă. El folosește exemple în care binele și răul nu sunt simple preferințe pentru diferite culturi, ci o realitate obiectivă pe care ființele umane, în fiecare zi, cu libertatea de a alege oricare dintre ele. Ca dovadă istorică a acestui lucru, Lewis a întocmit o listă de moralități comune în întreaga lume în The Abolition of Man (Abolirea omului), la care face referire în ”Creștinism Pur și Simplu”.


Lewis argumentează că această lege morală obiectivă indică un creator de legi. El descrie apoi diferențele dintre dualism, panteism și teism și contestă punctul de vedere conform căruia Isus din Nazaret a fost pur și simplu un învățător moral bun. În opinia lui Lewis, Isus este același Isus din credință și din istorie și oferă argumentul său de trilemă: "Domn, Mincinos sau Nebun”. Cum poate cineva să îl considere pe Isus din Nazaret pur și simplu un bun învățător moral dacă pretinde că este Dumnezeu? Dacă El nu este Dumnezeu, El este fie un dement nebun, sau un diavol. Lewis a preluat ideea acestui argument din cartea The Everlasting Man (Omul veșnic) al lui G.K. Chesterton.


În restul cărții ”Creștinism Pur și Simplu”, Lewis discută despre rugăciune, trinitate, moralitate sexuală, virtuțile teologice ale credinței, speranței și dragostei și despre ceea ce se întâmplă cu cineva atunci când își predă viața lui Hristos. Ajungând la un loc al predării și al pocăinței, inima și mintea unui individ sunt transformate de dragostea agape a lui Hristos și acesta devine o creație nouă, așa cum afirmă Sfântul Pavel în 2 Corinteni 3.


Cum definește C.S. Lewis Creștinismul simplu?

Lewis a definit Creștinismul simplu ca fiind credințele centrale care se regăsesc în Crezul Apostolilor și care îi unesc pe toți creștinii de diferite confesiuni: credința într-un singur Dumnezeu, nașterea din Fecioară a lui Hristos, răstignirea Sa sub Ponțiu Pilat, moartea și Învierea Sa, iertarea păcatelor și oferirea vieții veșnice tuturor celor care invocă numele lui Isus.


În prefața cărții, Lewis respinge în mod flagrant diviziunile confesionale pe care le-a văzut în cadrul Creștinismului și dezvoltă importanța factorului unificator din cadrul credinței. Diviziunile din cadrul Creștinismului l-au tulburat profund pe Lewis chiar înainte de convertirea sa. Lewis a căutat să-i ajute pe oamenii confuzi și interogați din lumea postmodernă să înțeleagă ceea ce cred toți creștinii, indiferent de mediul lor confesional.


Lewis a preluat termenul de "Creștinism simplu" din scrierile lui Richard Baxter. Baxter a fost un cleric protestant din secolul al 17-lea, membru al Bisericii Angliei, care a scris prolific despre unificarea în cadrul Creștinismului. Lewis a găsit încurajatoare abordarea incluzivă a lui Baxter, întrucât a încercat să facă același lucru în cărțile sale despre apologetica creștină.


Această abordare i-a permis lui Lewis să ajungă la un public larg, de la romano-catolici la metodiști, episcopalieni, anglicani, baptiști, greco-ortodocși și până la persoane fără credință. Această largă receptare i-a oferit lui Lewis o vastă corespondență epistolară cu oamenii. Deși era destul de obositor pentru Lewis să răspundă la fiecare scrisoare, el a simțit că aceasta era datoria sa, deoarece își urmărea vocația de profesor, scriitor de fantezii și apologet al credinței creștine.


Cum se raportează ”Creștinism Pur și Simplu” la alte cărți ale lui C.S. Lewis?

În "Leul, vrăjitoarea și dulapul", profesorul Digory Kirke îi provoacă pe Peter și pe Susan cu privire la faptul că sora lor, Lucy, ar avea o iluzie, întrebându-i dacă le-a spus vreodată o minciună deliberată. Frații răspund că Lucy spune întotdeauna adevărul, chiar dacă povestea ei despre găsirea unei lumi magice prin trecerea printr-un dulap li se pare extrem de improbabilă. Folosind un argument de trilemă logică, profesorul Kirke ia în serios povestea lui Lucy și le transmite lui Peter și Susan că Lucy spune adevărul. Această parte a poveștii se corelează cu argumentul trilematic al lui Lewis din ”Creștinism Pur și Simplu” despre Isus din Nazaret, în capitolul intitulat "Alternativa șocantă".


"Alternativa șocantă" prezintă, de asemenea, argumentul lui Lewis potrivit căruia Dumnezeu s-a revelat omenirii în diferite moduri, în special prin povestea zeului care moare și învie, care apare în multe religii precreștine. În "Surprins de bucurie", Lewis scrie despre modul în care dragostea sa pentru vechea poveste a zeului care moare și învie din diferite mitologii ale lumii a influențat convertirea sa de la ateism la Creștinism. Acest adevăr i-a luat mulți ani să înțeleagă, deoarece era destul de sceptic în ceea ce privește afirmațiile Creștinismului și ale diferitelor religii.


Lewis povestește experiența sa de a auzi o cunoștință atee convinsă remarcând că "vechea poveste a zeului care moare și învie" poate că s-a adeverit în povestea lui Hristos. Această remarcă a fost profund tulburătoare pentru Lewis, deoarece scepticul nu s-a convertit niciodată la Creștinism, în ciuda faptului că a admis posibilitatea ca aceasta să fie adevărată. Povestea zeului care moare și învie mai târziu a intrat în discuția lui Lewis cu Hugo Dyson și J.R.R. Tolkien, care l-au convins că creștinismul este un "mit adevărat" și că poate deveni creștin.


Cărți excelente pentru a afla mai multe despre ”Creștinism Pur și Simplu

În timp ce ”Creștinism Pur și Simplu” este o lectură excelentă prin ea însăși, uneori este de ajutor să ai la dispoziție cărți care să-i explice contextul. Următoarele cărți oferă o modalitate excelentă de a privi diferite fațete ale cărții și ale compoziției sale. Se pot comanda făcând click pe titlul lor:


1. C.S Lewis & Mere Christianity: The Crisis that Created a Classic (C.S Lewis și Creștinism Pur și Simplu: Criza care a creat un clasic) de Paul McCusker


2. C.S. Lewis’s Mere Christianity: A Biography (Creștinism Pur și Simplu al lui C.S. Lewis: O biografie) de George M. Marsden


3. Discussing Mere Christianity Bible Study Guide: Exploring the History, Meaning, and Relevance of C.S. Lewis’s Greatest Book (Ghid de studiu biblic pentru discuții despre Creștinism Pur și Simplu: Explorând istoria, semnificația și relevanța celei mai mari cărți a lui C.S. Lewis) de Devin Brown


4. Mere Christians: Inspiring Stories of Encounters with C.S. Lewis (Creștinism Pur și Simplu: Povestiri inspiratoare din întâlniri cu C.S. Lewis) editat de Andrew Lazo și Mary Anne Femister


5. Mere Christianity: Discussion and Study Guide for the Book by C. S. Lewis (Creștinism Pur și Simplu: Ghid de discuții și studiu pentru cartea lui C. S. Lewis) de Dr. Joseph McRae Mellichamp


6. Discipleship with C.S. Lewis: A Guide to Mere Christianity for Small Groups and Mentoring Relationships (Ucenicie cu C.S. Lewis: Un ghid pentru Creștinism Pur și Simplu pentru grupuri mici și relații de mentorat) de Joel Woodruff


Materialul de mai sus a fost scris pe 21 august 2023 de Justin Wiggins în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat. El este un autor care lucrează și trăiește în munții primitivi, maiestuoși și frumoși din Carolina de Nord. A absolvit cu diplomă de licență în literatură engleză, cu accent pe studiile lui C.S. Lewis, la Montreat College în mai 2018.


Clive Staples Lewis - foto preluată de pe Libris.ro de unde puteți comanda multe cărți ale sale în limba românăC. S. Lewis s-a născut pe 29 noiembrie 1898 in Belfast, Irlanda. Clive Staples Lewis a fost scriitor și cadru universitar, cunoscut pentru scrierile sale despre literatura medievala, apologiile creștine, lucrările de critica, dar poate, mai ales, pentru seria de romane fantasy "Cronicile din Narnia". Seria este un etalon al literaturii fantasy, fiind una dintre cele mai influente opere pentru copii din toate timpurile, vândută în peste 100 de milioane de exemplare în întreaga lume. Intre scrierile sale din perioada profesoratului de la Cambridge se numără și "Meditații la Psalmi", apăruta in Romania la editura Humanitas in 2013. C. S. Lewis a fost prieten apropiat cu J. R. R. Tolkien, un alt maestru al literaturii fantasy, creatorul Pământului de Mijloc, cel care a scris "Hobbitul" și "Stăpânul inelelor". Cei doi au fost și colegi, profesori in cadrul prestigioasei Universități Oxford din Regatul Unit (1925-1954). Lewis a fost profesor și pentru Universitatea Cambridge intre anii 1954-1963. Lewis a predat la Oxford vreme de aproape trei decenii, așadar, fiind apoi numit profesor la Universitatea din Cambridge. Știai că? Nu doar ca al doilea volum al seriei, "Leul, Vrăjitoarea și dulapul", este cel mai cunoscut și îndrăgit roman din serie, acesta este și primul publicat, in anul 1950. Seria este editata acum și prezentata in ordinea cronologica a desfășurării evenimentelor din universul Narnia. Noi lăsăm aici atât locul volumului in serie, cat și ordinea și anul publicației, în cazul in care iți dorești să le citești astfel: Au urmat, așadar, volumele: "Prințul Caspian" (Vol.4, 1951), "Călătorie cu Zori de zi" (Vol.5, 1952), "Jilțul de argint" (Vol.6, 1953), "Calul și băiatul" (Vol.3, 1954), "Nepotul magicianului" (Vol.1, 1955), "Ultima bătălie" (Vol.7, 1956). În ciuda ordinii publicării, editorii recomanda lectura in ordine cronologica, însă alegerea iți aparține. Lewis a scris peste 30 de cărți, traduse in tot atâtea limbi și vândute in milioane de exemplare. Dintre acestea amintim: "Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr", "Surprins de bucurie", "Ferigi și elefanți și alte eseuri despre Creștinism" și "Despre minuni. Cele patru iubiri. Problema durerii". Descoperă universul literar al scriitorului C. S. Lewis și lasă-te captivat de magia și profunzimea operelor sale.


Creștinism Pur și Simplu - CS Lewis📢 Cartea Creștinism Pur și Simplu
este la PROMOȚIE pe site-ul Libris.ro de unde îl puteți comanda făcând click pe coperta cărții, sau pe link. Pentru orice alte cărți de C. S. Lewis folosiți acest link și beneficiați de TRANSPORT GRATUIT în România pentru achiziții de minim 50 RON.




Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc!


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.