Cronicile din Narnia și de ce copiii tăi vor iubi aceste cărți

Cronicile din Narnia - foto NarniaWeb.com

Cronicile din Narnia este o serie îndrăgită de șapte romane fantastice scrise de C.S. Lewis. Aceste povești încântătoare transportă cititorii într-un tărâm magic plin de animale vorbitoare, creaturi mitice și aventuri epice. În cadrul acestui material vă voi prezenta cărțile în ordinea publicării lor de către autor, iar la finalul acestui material veți vedea că aceste cărți traduse în limba română apar cu o altă numerotare ca și serie. Tot la finalul acestui material vă ofer varianta de a vă putea achiziționa aceste cărți în Engleză (doar setul complet, care include și cartea cu întrebări din cărți ca bonus, varianta tipărită, cât și varianta electronică pentru dispozitive Kindle, cu locații diferite de livrare, depinde de țara în care vă aflați), precum și în limba Română (atât separat achiziționate, cât și ca set întreg – cărțile în limba română se pot livra doar în România). Iată o scurtă prezentare a cărților:


1. Leul, vrăjitoarea și dulapul (1950)
Patru frați, copiii Pevensie, descoperă un dulap magic care îi transportă pe tărâmul fermecat al Narniei. Acolo, ei se află în mijlocul unei ierni perpetue provocate de malefica Vrăjitoare Albă. Cu ajutorul nobilului leu Aslan, copiii luptă pentru a elibera Narnia de sub dominația tiranică a acesteia.


2. Prințul Caspian (1951)
Copiii Pevensie se întorc în Narnia și găsesc ținutul sub dominația opresivă a Telmarinilor. Ei își unesc forțele cu Prințul Caspian, moștenitorul de drept al tronului Narnian, pentru a-i răsturna pe Telmarini și a restaura gloria Narniei.


3. Călătoria Călărețului Zorilor (1952)
Copiii Pevensie și vărul lor Eustace pornesc într-o călătorie periculoasă pe mare la bordul navei Dawn Treader. Ei întâlnesc creaturi mitice, înfruntă mări înșelătoare și descoperă secrete străvechi ascunse pe insulele misterioase din Mările Orientului.


4. Scaunul de argint (1953)
Edmund și Eustace sunt răpiți și duși în tărâmul sumbru al Underland. Acolo, ei întâlnesc un prinț pierdut și pornesc într-o căutare periculoasă pentru a-l salva și a descoperi secretele întunecatului conducător al Underland-ului.


5. Calul și băiatul său (1954)
Un băiat pe nume Shasta și un cal vorbitor pe nume Bree fug de viețile lor opresive și pornesc într-o călătorie prin Narnia. Ei întâlnesc pericolul, prietenia și adevăratul sens al curajului.


6. Nepotul magicianului (1955)
Acest volum al seriei dezvăluie crearea Narniei. Băiețeii Digory și Polly sunt transportați într-o lume magică unde îl întâlnesc pe puternicul magician Unchiul Andrew și sunt martorii nașterii dulapului magic care leagă lumea noastră de Narnia.


7. Ultima bătălie (1956)
Copiii Pevensie se întorc în Narnia pentru ultima oară. Ei se confruntă cu răii Calormenes și cu liderul lor, Tistel Tashi, care caută să distrugă Narnia. Copiii trebuie să lupte pentru supraviețuirea Narniei și să experimenteze soarta finală a tărâmului magic.


De ce să citiți seria Narnia?
Cronicile din Narnia, scrise de C.S. Lewis, oferă o aventură atemporală care captivează cititorii de toate vârstele. Aceste povești încântătoare vă transportă într-un tărâm magic plin de animale vorbitoare, creaturi mitice și misiuni epice.


Motive cheie pentru a vă îmbarca în această călătorie literară:

  • Teme atemporale: Seria explorează teme profunde precum binele versus răul, curajul, sacrificiul și puterea iubirii. Aceste teme universale rezonează cu cititorii din toate mediile.
  • Construcția imaginară a lumii: Descrierile vii ale lui Lewis aduc Narnia la viață, creând o lume bogată în detalii și captivantă, care vă va transporta pe un alt tărâm.
  • Personaje memorabile: Copiii Pevensie, Leul Aslan și alte personaje iconice sunt de neuitat și inspiră cititorii să creadă în puterea prieteniei, loialității și speranței.
  • Un sentiment al minunii: Seria Narnia evocă un sentiment de uimire și curiozitate copilărească, amintindu-ne de magia și frumusețea care există în lume.
  • Un clasic pentru toate vârstele: Fie că sunteți un tânăr cititor sau un adult care caută o evadare nostalgică, Cronicile din Narnia oferă ceva pentru toată lumea.

 

Dacă sunteți în căutarea unei aventuri captivante care vă va însoți mult timp după ultima pagină, seria Narnia este o lectură obligatorie. Dar, așa cum probabil ați citit mai sus, oarecum cărțile parcă au fost publicate în ani diferiți dar prezintă perioade diferite. Să răspundem la o întrebare legată de ordinea citirii lor, desigur.


Există o ordine de citire a cărților?
Deși ordinea originală de publicare este adesea recomandată pentru o înțelegere completă a seriei, unii cititori preferă să înceapă cu prima poveste cronologică, Nepotul magicianului, pentru a pătrunde în originile Narniei înainte de a experimenta aventurile copiilor Pevensie.


Trecerea la ordinea cronologică
Timp de mulți ani, ambele ordini au fost tipărite. Edițiile americane foloseau ordinea publicării, în timp ce edițiile britanice erau numerotate cronologic.


Ordinea cronologică a devenit standardul mondial după ce HarperCollins a preluat editarea lor în anul 1994.


Așadar, ce carte ar trebui să citesc mai întâi?
Leul, vrăjitoarea și dulapul, prima carte care a fost scrisă și publicată, este considerată, în general, cea mai bună introducere în Narnia de către cercetători și fani deopotrivă.


Majoritatea cercetătorilor nu sunt de acord cu [decizia de a renumerota cărțile] și o consideră cea mai puțin fidelă intențiilor profunde ale lui Lewis”, spune Dr. Paul F. Ford, autor al Companion to Narnia.


Pe site-ul oficial al lui C. S. Lewis, Dr. Charlie W. Starr susține că „cercetătorii lui Lewis sunt aproape unanim de acord” că ordinea originală publicată este superioară. El sugerează că Leul, vrăjitoarea și garderoba este mai captivantă inițial decât Nepotul magicianului, că anumite replici din Leu nu au sens atunci când cartea nu este citită prima și că Nepotul are o putere mitică mai mare atunci când este citit ca o secvență.


De ce cărțile au fost renumerotate cronologic?
Inițial, HarperCollins a inclus această explicație în cărți: Edițiile HarperCollins ale Cronicilor din Narnia au fost renumerotate în conformitate cu dorința inițială a autorului, C. S. Lewis.


În edițiile ulterioare, explicația a fost revizuită la: Deși Nepotul magicianului a fost scrisă la câțiva ani după ce C. S. Lewis a început să scrie Cronicile din Narnia, el a dorit ca ea să fie citită ca prima carte din serie. HarperCollins este fericită să prezinte aceste cărți în ordinea în care profesorul Lewis le-a preferat.


Ce a spus de fapt C. S. Lewis?
În 1957, un băiat de 11 ani pe nume Lawrence Krieg se pregătea să citească pentru a doua oară cărțile Narnia. Lawrence se întreba dacă ar trebui să le citească din nou în ordine cronologică, dar mama sa era de părere că ar trebui să rămână la ordinea originală de publicare. Așadar, Lawrence i-a scris o scrisoare autorului și a primit acest răspuns:


Cred că sunt mai de acord cu ordinea ta de citire a cărților decât cu cea a mamei tale. Seria nu a fost planificată dinainte, așa cum crede ea. Când am scris Leul, nu știam că voi mai scrie altele. Apoi am scris P. Caspian ca o continuare și tot nu credeam că vor mai fi și altele, iar când am terminat Călătoria am fost foarte sigur că va fi ultima. Dar am constatat că m-am înșelat. Așa că poate nu contează foarte mult în ce ordine le citește cineva.” -C. S. Lewis, 23 aprilie, 1957


Această scrisoare este citată de cititori de ambele părți ale controversatei decizii de a renumerota cărțile. Susținătorii consideră că aceasta este o dovadă clară că Lewis dorea ca cărțile să fie citite în ordine cronologică. Oponenții subliniază că Lewis a sugerat că ordinea „nu contează foarte mult” în aceeași scrisoare și că ar fi putut să renumeroteze el însuși cărțile dacă ar fi vrut cu adevărat.


Douglas Gresham, fiul vitreg al lui C.S. Lewis („Jack”), a declarat:


[HarperCollins] a întrebat: «În ce ordine credeți că ar trebui să le facem?». Iar eu am răspuns: 'Ei bine... De fapt, l-am întrebat chiar pe Jack în ce ordine preferă și crede că ar trebui citite. Iar el a spus că ar trebui citite în ordinea cronologiei narniane”. Așa că i-am spus: „De ce nu te iei după ce a vrut Jack însuși? Deci, practic, este vina mea - ordinea cronologiei narniane. Și nu mi-e câtuși de puțin rușine de asta.” - Douglas Gresham


Iată o ordine de lectură alternativă bazată pe cronologie:

  1. Nepotul magicianului (1955)
  2. Leul, vrăjitoarea și dulapul (1950)
  3. Prințul Caspian (1951)
  4. Călătoria călătorului din zori (1952)
  5. Scaunul de argint (1953)
  6. Calul și băiatul său (1954)
  7. Ultima bătălie (1956)

 

În cele din urmă, cea mai bună ordine de lectură este cea pe care o găsiți cea mai plăcută. Faceți un experiment cu diferite secvențe de citire a cărților și vedeți care rezonează cel mai mult cu voi.


C.S. Lewis: Omul din spatele Narniei
Clive Staples Lewis, adesea numit C.S. Lewis, a fost un renumit scriitor englez, academician și apologet creștin. Născut în Belfast, Irlanda de Nord, în 1898, Lewis a trăit o copilărie tumultoasă, marcată de pierderea mamei și a unui frate. Experiențele sale timpurii, combinate cu credința sa profundă, îi vor modela mai târziu scrisul.


Demersurile academice ale lui Lewis l-au condus la Universitatea Oxford, unde a devenit o figură proeminentă în cercurile literare. Primele sale lucrări s-au axat pe literatura și filozofia medievală. Cu toate acestea, fascinația sa pentru mitologie și basme a fost cea care l-a inspirat să creeze lumea magică a Narniei.


Motivat de dorința de a scrie povești care să placă atât copiilor, cât și adulților, Lewis a început să lucreze la Cronicile din Narnia. Inspirându-se din alegoria creștină, mitologia nordică și basmele clasice, el a creat o serie care a explorat teme precum binele și răul, curajul, sacrificiul și puterea dragostei. Scopul lui Lewis a fost să creeze o lume în care cititorii să poată întâlni adevăruri atemporale și să experimenteze bucuria aventurii.


O concluzie finală: Ar fi aceste cărți recomandate copiilor creștini?
Da, Cronicile din Narnia sunt adesea recomandate copiilor creștini. Deși seria nu este vădit religioasă, conține teme și un simbolism creștin puternic care poate rezona cu tinerii credincioși.


Iată câteva motive pentru care seria Narnia ar putea fi atrăgătoare pentru copiii creștini:

  • Alegorie creștină: Multe dintre evenimentele și personajele din Narnia pot fi văzute ca alegorii ale conceptelor creștine, cum ar fi sacrificiul lui Aslan care reprezintă răstignirea lui Isus.
  • Lecții morale: Seria predă lecții morale importante despre bine și rău, curaj, iertare și importanța credinței.
  • Modele pozitive: Personajele Aslan, copiii Pevensie și alte figuri pozitive din Narnia pot servi drept modele de inspirație pentru tinerii cititori.
  • Un sentiment de speranță: Seria oferă un mesaj de speranță și răscumpărare, care poate fi reconfortant și înălțător pentru tinerii creștini.

Cu toate acestea, este important să rețineți că interpretarea seriei Narnia este subiectivă, iar experiențele individuale pot varia. Unii pot găsi simbolismul creștin mai explicit decât alții. În cele din urmă, decizia de a recomanda sau nu seria Narnia copiilor creștini ar trebui să fie luată pe baza valorilor și credințelor individuale.


Acest material este o compilație a unor cercetări pe care le-am făcut cu privire la seria Narnia, a unor informații pe care le-am obținut de pe site-ul Narnia, cărora aș dori să le mulțumesc pentru efortul lor deosebit în promovarea și dezvoltarea filmelor Narnia (puteți citi mai multe despre acest lucru pe site-ul lor, desigur). Mai jos aveți coperțile cărților în limba română și link-ul de unde pot fi comandate (la momentul publicării acestui material cărțile erau la un tarif promoțional, iar ca să vin în ajutorul celor care au abonamentul Genius de la eMag, am să vă ofer 2 serii de link-uri de comandă: eMag și Libris.ro – prin care aveți discount-uri suplimentare, transport gratuit la comenzi mai mari, etc.). Dacă v-a plăcut acest material, vă aștept cu un comentariu pe blog. Într-o postare viitoare vom discuta despre filmele care au fost produse până în prezent din seria acestor cărți.


Seriile Narnia

Descoperiți lumea din cadrul cărților Narnia


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.