Ar trebui bisericile să ceară zeciuială?
În postările anterioare de pe blog am reușit să aduc la lumină 2 biserici diferite la care s-a pus problema zeciuielii, cam în ambele cazuri era o chestiune de neîncredere în deciziile conducerii bisericii (articolele le puteți citi aici și aici). Recent, pastorul și autorul John Piper a cântărit acest subiect adesea dezbătut în cadrul Bisericii: este zeciuiala o cerință obligatorie a Noului Testament sau principiul a fost transformat în lumina răstignirii și învierii lui Hristos?
John Piper, în vârstă de 78 de ani, cancelar al Colegiului și Seminarului Bethlehem din Minneapolis, Minnesota, și-a împărtășit gândurile despre această problemă într-un episod recent al podcastului său "Ask Pastor John" ca răspuns la o întrebare a unui ascultător.
Întrebarea s-a concentrat pe politica unei biserici care cerea liderilor săi să dea zeciuială de 10% din venitul lor ca o condiție de angajare, o practică pe care persoana a găsit-o îngrijorătoare.
Ascultătorul și-a exprimat îngrijorarea că un astfel de mandat ar putea submina spiritul de generozitate. Citând 2 Corinteni 9:7, care subliniază dăruirea veselă în detrimentul constrângerii, ascultătorul a susținut că adevărata închinare provine din recunoștință și sinceritate, nu din obligație.
Piper a spus că "răspunsul scurt" la o astfel de întrebare este că generozitatea creștină sub Noul Legământ este înrădăcinată în libertate și bucurie, mai degrabă decât în aderarea la legea Vechiului Testament: "Nu cred că zeciuiala este o cerință a Noului Testament, așa cum "iubește-ți aproapele ca pe tine însuți" este o cerință a Noului Testament (Marcu 12:31)", a spus el.
"Cred că Noul Testament a pus generozitatea creștină față de cauza lui Hristos pe o nouă bază de libertate, motivată de bucuria de a-L vedea pe Hristos preamărit în viața oamenilor. Cred că zeciuiala a fost o parte integrantă a sistemului preoțesc de sacrificiu din Vechiul Testament, pe care Dumnezeu l-a proiectat pentru susținerea preoției – un sistem care nu mai există în Biserica creștină".
Pastorul a subliniat patru motive cheie pentru care zeciuiala nu ar trebui considerată o practică obligatorie în epoca Noului Testament. În primul rând, zeciuiala a fost instituită pentru a susține preoția levitică sub sistemul de sacrificii al Vechiului Testament, care nu mai există în Biserica creștină, a spus el.
"Din moment ce acel sistem de slujire levitică a dispărut, cred că sprijinul conceput pentru el a dispărut", a spus el.
Inspirându-se din Romani 7:4-6 și Coloseni 2:16-23, Piper a explicat că credincioșii nu mai sunt sub legea Vechiului Testament, ci sunt chemați să trăiască prin iubire motivată de Duhul.
El a subliniat, de asemenea, pasaje precum 2 Corinteni 9:6-7, care promovează dăruirea ca act de decizie personală și bucurie. "Dumnezeu iubește pe cel care dă vesel", a citat el, subliniind absența zeciuielii obligatorii în învățăturile apostolilor.
În cele din urmă, Piper a remarcat că, deși Isus a recunoscut zeciuiala în Matei 23:23, aceste directive au fost date înainte de moartea și învierea Sa, ceea ce a marcat sfârșitul jurisdicției legii Vechiului Testament.
"Deci, concluzia mea este că este o greșeală pentru liderii unei biserici să facă din zeciuială o cerință pentru conducerea bisericii", a spus el. "Am învățat întotdeauna că libertatea creștină în lumina generozității generoase a lui Dumnezeu față de noi în Hristos îi va motiva pe creștini să dea mai mult decât o zeciuială, dar nu va fi sub constrângere pentru că "Dumnezeu iubește pe cel care dă vesel" (2 Corinteni 9:7)."
Un studiu din 2022 de la Barna a constatat că, dintre creștinii auto-identificați, mai puțin de jumătate ar putea spune cu certitudine care este zeciuiala. Mai mult de jumătate dintre creștinii practicanți, 59%, au avut o conștientizare mai puternică a zeciuielii și a ceea ce înseamnă aceasta, în timp ce 99% dintre pastori au înțeles conceptul tradițional.
Cu toate acestea, doar 21% dintre creștini au dat 10% din venitul lor bisericii locale, în timp ce 25% nu au dat deloc bisericii lor. Printre creștinii practicanți, studiul a constatat că 42% au dat cel puțin 10% bisericii lor.
Între timp, un studiu publicat anul acesta a constatat că ponderea creștinilor evanghelici protestanți care donează financiar bisericilor a scăzut semnificativ în ultimii trei ani.
Potrivit datelor de la Infinity Concepts și Grey Matter Research, 61% dintre adulții evanghelici au donat unei biserici locale în anul precedent, jumătate (50%) au donat unei organizații din afara unei biserici și 42% au donat atât bisericii, cât și organizației caritabile. Aproape o treime (31%) au spus că nu au donat nici unei biserici, nici unei organizații caritabile.
Ponderea evanghelicilor care au donat bisericilor a scăzut cu 13 puncte procentuale față de 2021, ceea ce echivalează cu o scădere de 17% a donațiilor.
Anterior, Dave Ramsey, CEO al Ramsey Solutions și autor al Financial Peace University, a dezvăluit că le spune în mod regulat pastorilor să nu mai sublinieze importanța zeciuielii enoriașilor care nu sunt buni administratori ai banilor lor.
"Cu excepția cazului în care", a clarificat el, "ați ținut două predici despre... datorii – una pentru a scăpa de datorii și una pentru a obține un buget."
"Acesta este raportul pentru mine în loc de doar zeciuială, zeciuială, zeciuială", a spus el. Dar când pastorii nu reușesc să abordeze datoria și să stabilească un buget, a spus el, reacția la o predică despre zeciuială este adesea "da, corect, am o factură de lumină. Acesta este un concept spiritual grozav. Poate într-o zi voi reuși asta."
Cu toate acestea, într-un articol de opinie, fondatorul Ligioner Ministries, R.C. Sproul, a subliniat principiul biblic al administrării, care îi cheamă pe creștini să-și gestioneze resursele pentru Împărăția lui Dumnezeu. În ciuda cinismului cultural față de dăruire – exacerbat de utilizarea abuzivă a fondurilor în unele organizații și de teleevangheliștii fără scrupule – dăruirea fidelă rămâne un mandat biblic, a subliniat el.
Pastorul a citat Maleahi 3:8-10 pentru a sublinia că "îl jefuim sistematic pe Dumnezeu când nu dăm zeciuială". Versetul spune, în parte: "Îl va jefui omul pe Dumnezeu? Și totuși mă jefuiești. Dar tu spui: "Cum te-am jefuit?" În zeciuielile și contribuțiile tale. Ești blestemat cu blestem, căci mă jefuiești pe mine, pe tot neamul tău."
"Permiteți-mi să repet asta. Învățătura lui Maleahi indică faptul că atunci când nu reușim să dăm zeciuială, nu doar jefuim biserica, clerul sau educatorii creștini – îl jefuim pe Dumnezeu Însuși", a spus el. Dar rețineți că Dumnezeu a avut cuvinte nu numai de condamnare pentru oameni, ci și o promisiune de prosperitate dacă își vor schimba căile. Dumnezeu i-a provocat să fie credincioși, dându-Și propria promisiune că va deschide ferestrele cerului și va revărsa binecuvântări asupra lor."
Când oamenii nu reușesc să dea zeciuială, a spus Sproul, ei "reduc lucrarea lui Hristos", adăugând: "Una dintre cele mai mari bariere în extinderea Împărăției lui Hristos în această lume este financiară. Un principiu fundamental este la lucru aici. Dacă avem 100 de dolari cu care să lucrăm în lucrare, suntem limitați de acea sumă de dolari. Putem irosi acești bani și să facem doar 10 dolari din muncă efectivă. Dar chiar dacă suntem manageri experți și administratori scrupuloși, nu putem face 110 dolari de slujire. Lucrarea creștină depinde de dăruirea creștină. Deoarece dăruirea întotdeauna și pretutindeni limitează munca de slujire."
Sproul a încurajat prioritizarea zeciuielii "de sus" și predarea acestui principiu copiilor. Înregistrările financiare ale unei persoane, concluzionează el, reflectă unde se află cu adevărat inima sa, așa cum a învățat Isus în Matei 6:33: "Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu".
Acest material a fost compilat de Leah MarieAnn Klett pe 18 noiembrie 2024 în cadrul secțiunii Biserică și lucrării din Publicația Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat).
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)