Știi mai multe despre Holocaust decât despre Generația Z?
Primul sondaj realizat în 50 de state din SUA privind cunoștințele despre Holocaust în rândul milenialilor și al generației Z a dezvăluit o “lipsă îngrijorătoare de cunoștințe de bază despre Holocaust”, inclusiv mai mult de unul din 10 respondenți care au spus că nu-și amintesc să fi auzit vreodată cuvântul “Holocaust” înainte. După cum se menționează în Enciclopedia Holocaustului Muzeului Memorial al Holocaustului din SUA:
“Holocaustul a fost persecuția și uciderea sistematică, birocratică, sponsorizată de stat a șase milioane de bărbați, femei și copii evrei de către regimul nazist și colaboratorii săi. Naziștii, care au venit la putere în Germania în ianuarie 1933, credeau că germanii sunt “superiori din punct de vedere rasial” și doreau să creeze un stat “rasial pur”. Evreii, considerați “inferiori”, erau considerați o amenințare străină pentru așa-numita comunitate rasială germană”.
Până în 1945, folosind tactici precum camionete cu gaz, centre de exterminare în lagărele de concentrare (în principal camere de gazare) și plutoane de execuție, germanii, aliații și colaboratorii lor au ucis aproape doi din trei evrei europeni. Holocaustul este un cuvânt de origine greacă care înseamnă “sacrificiu prin foc”.
Rezultatele îngrijorătoare ale sondajului legat de acest eveniment istoric includ următoarele:
- 63% nu știau că șase milioane de evrei au fost uciși în Holocaust, iar jumătate dintre aceștia credeau că numărul morților a fost mai mic de două milioane.
- Din cele 40.000 de lagăre de concentrare și ghetouri înființate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (cum ar fi Auschwitz sau Dachau), aproape jumătate dintre respondenți nu au putut numi niciunul.
- Doar 90% dintre respondenți cred că Holocaustul a avut loc – 7% nu au fost siguri, iar 3% au negat că a avut loc.
- 11% credeau că poporul evreu a provocat Holocaustul.
Nu ajută faptul că aproximativ jumătate dintre cei chestionați au văzut postări online de negare sau distorsiune a Holocaustului, iar 56% au raportat că au văzut simboluri naziste pe rețelele de socializare sau în comunitățile lor.
“Cea mai importantă lecție este că nu mai putem pierde timp”, a declarat Greg Schneider, vicepreședinte executiv al Conferinței privind revendicările materiale evreiești împotriva Germaniei (Claims Conference), care a comandat studiul. “Dacă lăsăm aceste tendințe să continue pentru încă o generație, lecțiile cruciale din această parte teribilă a istoriei ar putea fi pierdute”.
Importanța rezultatelor acestui sondaj și preocupările pe care le ridică merită toată atenția noastră. Dar ne amintește și cât de repede se pot pierde cunoștințele fundamentale, ca să nu mai vorbim de înțelegeri teribil de distorsionate și greșite, în orice număr de lucruri.
Inclusiv credința creștină.
Acesta a fost unul dintre punctele centrale din cartea mea Meet Generation Z, unde am scris:
Cea mai definitorie caracteristică a Generației Z este că, fără îndoială, este prima generație din Occident (cu siguranță din Statele Unite) care va fi crescută într-un context post-creștin. Ca urmare, este prima generație post-creștină... Ei nu trăiesc și sunt pur și simplu modelați de un context cultural post-creștin. Ei nici măcar nu au o amintire a Evangheliei.
După cum a remarcat Gideon Taylor, președintele Conferinței Revendicărilor, cu privire la rezultatele sondajului despre Holocaust:
Rezultatele sunt atât șocante, cât și triste și subliniază de ce trebuie să acționăm acum, în timp ce supraviețuitorii Holocaustului sunt încă alături de noi pentru a-și exprima poveștile. Trebuie să înțelegem de ce nu ne descurcăm mai bine în educarea unei generații mai tinere despre Holocaust și lecțiile trecutului. Acest lucru trebuie să servească ca un apel de trezire pentru noi toți...
Da, da. Și nu doar în legătură cu poporul evreu care a fost ucis în Holocaust, … ci și în legătură cu un evreu care a murit cu 2.000 de ani mai devreme.
Acest articol a fost scris de Dr. James Emery White pe 27 ianuarie 2025 pe site-CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat). James Emery White este pastorul fondator și pastor senior al Bisericii Comunității Mecklenburg din Charlotte, NC, și fost profesor de teologie și cultură la Seminarul Teologic Gordon-Conwell, unde a slujit și ca al patrulea președinte. Cea mai recentă carte a sa, Hybrid Church: Rethinking the Church for a Post-Christian Digital Age (Biserica hibridă: Regândirea Bisericii pentru o eră digitală post-creștină), este acum disponibilă pe Amazon sau de la librăria ta preferată. Pentru a vă bucura de un abonament gratuit la blogul Biserică și Cultură, vizitați churchandculture.org unde puteți vizualiza blogurile anterioare din arhiva noastră, puteți citi cele mai recente știri despre biserică și cultură din întreaga lume și puteți asculta Podcastul Biserică și Cultură. Urmăriți-l pe Dr. White pe X, Facebook și Instagram la @JamesEmeryWhite.
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)