De ce ateii ar trebui să se teamă de „nimic”

Galaxia Andromeda - foto de Bryan Goff - unsplash.com

Ateii aleg să se limiteze la o singură opțiune cosmologică. Ei se agață de fantezia sălbatică că totul a apărut din nimic. Această credință prostească creează o viziune irațională asupra lumii. Dar, spre deosebire de Creștinism, care este o credință bazată pe dovezi, ateismul are o devoțiune religioasă față de credința absurdă că nimic a creat ceva.


Ateii ar trebui să se teamă de „nimic”. Adică, ateii ar trebui să se teamă de presupunerea eronată că nimic a produs spațiul, timpul, materia și energia la început. Această credință oarbă are rădăcini într-o teorie absurdă, fără niciun fel de dovezi științifice care să susțină concluzia sa imposibilă.


Lee Strobel a postat în 2017: „Pentru a continua să fiu ateu, ar trebui să cred că nimic nu produce totul, că non-viața produce viața, că întâmplarea produce reglajul fin, că haosul produce informația, că inconștientul produce conștiința și că non-rațiunea produce rațiunea. Pur și simplu nu aveam atâta credință.”


Dacă un ateu urmează dovezile, el sau ea poate întâlni „singurul Dumnezeu adevărat” (Ioan 17:3). Dar când ateii se încăpățânează și continuă să aibă încredere în ideologia lor ilogică, ei rămân orbi spiritual. Din păcate, omul, cu liberul său arbitru, poate alege să-și închidă mintea față de adevărul pentru care a fost creat să înțeleagă și să accepte.


Când un ateu se confruntă cu o criză familială, nu are nimic pe care să se bazeze pentru alinare spirituală. Când ateii devin deziluzionați de viață, nu există nimic substanțial care să-i scoată din groapa descurajării. Și atunci când ateii vor sta în fața lui Isus Hristos în Ziua Judecății, nu vor avea nimic bun de spus despre motivul pentru care L-au respins pe Dumnezeu.


Jon Noyes este pastor, prezentator de radio și apologet creștin. Dar când Jon era ateu, el se lupta cu diverse întrebări: „De unde a apărut totul? De ce există ceva în loc să nu existe nimic? Viziunea lui naturalistă asupra lumii nu putea explica toate minunile Creației care erau evidente pentru el.”


Poate că te poți identifica cu Jon. Poate că te afli chiar în același punct în care se afla el acum câțiva ani. Dacă este așa, te încurajez să dezvolți o teamă de „nimic”. Adică, începe să te temi că s-ar putea să te înșeli în presupunerea ta nerezonabilă că ceva a apărut din nimic. Chiar dacă simți că nu ai nimic de pierdut negând existența lui Dumnezeu, te asigur, prietene, că ai mult mai mult de pierdut decât poți să-ți imaginezi.


„Frica de Domnul este începutul înțelepciunii” (Proverbe 9:10). Fără această frică sfântă, vei rămâne convins că nu vei fi niciodată tras la răspundere în fața Creatorului tău. Și din moment ce nu crezi în nimic supranatural, presupui în mod eronat că nu va exista o răspundere eternă sau o dreptate eternă.


Frica de Domnul trezește o persoană la realitatea lui Dumnezeu, a păcatului, a iertării, a Raiului și a Iadului. Fără frica de Domnul, o persoană trăiește în negare. Isus a spus: „Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul. Mai degrabă, temeți-vă de cel care poate distruge atât sufletul, cât și trupul în Iad” (Matei 10:28).


O inimă împietrită împiedică o persoană să experimenteze frica adecvată de a plăti pedeapsa pentru păcatele sale în Iad. Mulți atei râd de ideea unui loc real numit „Iad”, dar râsul lor este tragic, greșit și neinformat.


Am scris: „Omul care refuză să aibă încredere în Dumnezeu este un om care presupune că poate avea încredere în propriile opinii. Așadar, el caută modalități de a-și consolida poziția slabă și de a se convinge că percepțiile sale sunt în perfectă armonie cu realitățile vizibile și invizibile ale universului”.


Dacă îți pui sufletul în joc pe ideea că totul a venit din nimic, trebuie să te trezești și să ieși din stupoarea spirituală. Dumnezeu te-a creat cu un trup, un suflet și un spirit (vezi 1 Tesaloniceni 5:23). Și este imposibil să-ți stingi sufletul nemuritor.


Prin urmare, ar fi înțelept să te aliniezi planului Creatorului pentru viața ta. Dacă îți pui credința în Isus, Dumnezeu îți va spăla păcatele. Dar dacă refuzi să adopți frica de Domnul, vei rămâne pe o cale care te va îndepărta de Dumnezeu pentru eternitate.


Duhul Sfânt îți poate da o teamă sănătoasă de Domnul. În loc să presupui că Dumnezeu este o ființă imaginară din cer, trebuie să realizezi cât de multă groază te așteaptă în viitor dacă nu te pocăiești. Încerc să te sperii pentru a te aduce în Împărăția lui Dumnezeu? Poate, dar dacă dragostea lui Dumnezeu nu a mișcat nici măcar puțin inima ta, ce altceva ar putea face acest lucru în afară de frica de Domnul și frica de pedeapsa veșnică? (vezi Matei 25:46)


Scriptura ne învață clar că tu și eu merităm să mergem în Iad din cauza păcatelor noastre. Dar Dumnezeu, în mila Sa, L-a trimis pe singurul Său Fiu să plătească pentru păcatele noastre pe cruce. Poți să te smerești înaintea Creatorului tău și să-L primești pe Hristos ca Mântuitor (vezi Ioan 1:12) sau poți să crezi că știi mai bine decât Dumnezeu. În orice caz, într-o zi vei privi înapoi la această ocazie pe care ți-a dat-o Dumnezeu să te pocăiești și să crezi în vestea cea bună (Marcu 1:15). Așadar, alege cu înțelepciune.


Material scris de Dan Delzell pe 5 iulie 2025 în cadrul publicației Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat). El este pastorul Bisericii Luterane Redeemer din Papillion, Nebraska.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.