Suferiți de Sindromul Deranjamentul lui Calvin (SDC)?

Monumente ale reformatorilor, Geneva - Credit foto: Elitre, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Scriu de mult timp pentru site-uri web și publicații creștine. Când am început, mă enervam când ateii și necredincioșii îmi atacau articolele și fierbeam în interior, dorindu-mi să le pot arunca înapoi sarcasmul lor.


Dar apoi am auzit pe cineva întrebându-l pe William Lane Craig cum reușește să răspundă întotdeauna cu blândețe și amabilitate necredincioșilor care îl insultă în dezbateri și pe internet. El a răspuns simplu: „Nu mă aștept ca necreștinii să se comporte ca și creștinii”.


Asta a schimbat totul pentru mine și acum pot spune sincer că nu mă deranjează răspunsurile răutăcioase ale necredincioșilor. Dacă ești necreștin și citești asta acum, mă bucur că ești aici, chiar dacă lași un comentariu negativ.


Cu toate acestea, ceea ce mă deranjează sunt creștinii care se comportă urât atunci când decid să nu fie de acord. Un bun exemplu este recentul articol din CP despre pensionarea lui Alistair Begg, care a fost pastor al bisericii Parkside din Cleveland timp de zeci de ani.


Deși unele comentarii la articol au fost șterse, altele au rămas, unele dintre ele numindu-l pe Begg profet fals și mai mult decât atât. Și care este principala lor nemulțumire față de el?


Este (oh, nu!) calvinist.


Sunt acei oameni îngrozitori care spun că nu avem liber arbitru, că Dumnezeu îi trimite pe unii în Rai și pe alții în Iad, că El îi târăște pe oameni în împărăția Sa, în ciuda strigătelor și a zbieretelor lor, și că putem păcătui cât vrem și tot vom fi mântuiți. Ce oroare!


Neînțelegerile calvinismului (teologia reformată) par să provoace multă ură din partea unora, până la punctul în care se manifestă ca o tulburare în sine: Sindromul Deranjamentul lui Calvin (SDC). Ai putea să-l ai? Hai să aflăm.


Crezi în percepțiile eronate despre teologia reformată pe care le-am menționat mai sus și te înfurii de fiecare dată când auzi cuvântul calvinism? Ai o reacție alergică la cuvintele „har suveran”? Îți crește tensiunea arterială când vezi reclame la serialul de succes The Chosen? Simți o dorință puternică de a rupe exemplarele din Mărturisirea de la Westminster? Poze cu John Calvin te scot din minți? Simți impulsul de a distruge o grădină de TULIP-uri când le vezi?


Dacă da, s-ar putea să ai SDC.


Vestea bună este că există un tratament pentru SDC, care este destul de ușor de administrat și de urmat. Lăsați-mă să vă arăt cum.


Leacul pentru SDC


Am suferit de SDC mult timp după ce am devenit creștin. Obișnuiam să predau împotriva calvinismului ori de câte ori aveam ocazia, fiind educat în teologia reformată doar de către detractorii acesteia.


Când am mers la seminar, profesorul meu de teologie sistematică, Norman Geisler, s-a descris ca fiind un „calvinist moderat”, aderând la majoritatea punctelor TULIP, cu excepția „T”, depravarea totală, argumentând că încă avem liberul arbitru de a accepta mesajul Evangheliei în noi înșine și din noi înșine. Geisler a scris o carte care rezuma poziția sa, intitulată Chosen But Free (Ales, dar liber), care era un răspuns la lucrarea lui R. C. Sproul, Chosen By God (Ales de Dumnezeu).


Când am început studiile de doctorat, am ales ca subiect al tezei mele apologetica apostolului Pavel. Subiectul m-a obligat să fac ceva ce nu făcusem niciodată în viața mea creștină până atunci: să studiez serios doctrinele harului din teologia reformată, pe baza propriilor lor merite. Rezultatul acestei investigații biblice a fost că am devenit convins de validitatea teologiei reformate și astfel am fost vindecat de SDC.


Deoarece nu am început ca adept al teologiei reformate, înțeleg reacția negativă a credincioșilor necalviniști și le înțeleg argumentele. De asemenea, recunosc că poziția mea ar putea fi greșită și sunt deschis la contraargumente împotriva poziției teologiei reformate.


Totuși, trag linia atunci când creștinii nereformați îi acuză pe credincioșii reformați că sunt profeți falși, că nu sunt mântuiți etc. Dacă vă regăsiți în această categorie, ascultați-mă puțin.


Credincioșii reformați susțin toate doctrinele creștine fundamentale despre Dumnezeu, Hristos, creație, nașterea din fecioară, căderea în păcat, păcatul, moartea substitutivă a lui Hristos, învierea, mântuirea numai prin credință, a doua venire a lui Isus și starea veșnică. Da, chiar așa este.


Principala divergență între gândirea reformată și cea nereformată se află în domeniul soteriologiei: modul în care Dumnezeu și-a pus în aplicare planul de mântuire. Și, așa cum spune C. S. Lewis în Mere Christianity (Creștinism pur și simplu), acest gen de subiecte „nu sunt Creștinism: sunt explicații despre cum funcționează acesta”.


Asta înseamnă că ești liber să nu fii de acord cu teologia reformată (sau arminianismul), dar te rog să recunoști că nu e nevoie să te superi și să jignești poziția celeilalte părți. Deși, așa cum a spus William Lane Craig, „nu mă aștept ca necreștinii să se comporte ca și creștinii”, se așteaptă ca creștinii să se comporte ca și creștinii atunci când discutăm astfel de subiecte.


Asta înseamnă că, deși uneori s-ar putea să simțiți că „zelul pentru casa Ta m-a mistuit” (Ps. 69:9), în schimb, respecți altceva ce spune Scriptura, și anume că ar trebui să fim: „doritori să ne purtăm cu cinste în toate lucrurile” (Evrei 13:18).


Așadar, vă rog, să nu mai dăm dovadă de SDC. Și dacă vreodată credeți că ați înțeles perfect lucrurile despre Dumnezeul insondabil, că nu există nicio posibilitate ca modul vostru de a gândi și modul în care Dumnezeu gândește/acționează să fie diferite, meditați puțin la un lucru simplu pe care Dumnezeu îl spune în Psalmi și care m-a ajutat:


„Tu credeai că sunt ca tine” (Ps. 50:21).


Acest articol a fost scris de Robin Schumacher pe 30 iunie 2025 în cadrul publicației Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat). El este un director de software de succes și apologet creștin care a scris numeroase articole, a scris și a contribuit la mai multe cărți creștine, a apărut în emisiuni radio difuzate la nivel național și a susținut prezentări la evenimente apologetice. Are o licență în afaceri, un master în apologetică creștină și un doctorat în Noul Testament. Cea mai recentă carte a sa este A Confident Faith: Winning people to Christ with the apologetics of the Apostle Paul (O credință încrezătoare: Câștigarea oamenilor pentru Hristos cu ajutorul apologeticii apostolului Pavel).




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.