Am părăsit cultul - nu sunt un om religios

Dacă nu îmi dădeam seama mai demult de starea mea... cu siguranţă că acum aveam să fiu cu mult afundat în mocirla tradiţiei, ipocriziei şi a complacerii - este locul unde cei mai mulţi creştini de astăzi sunt; o, şi ce le mai place acea zonă de confort!!!

Oare când vom reuşi să răsturnăm lumea aceasta, cu susul în jos, cu religiozitatea şi prostia noastră? Toată lumea se bate în piept că este creştină - dovedeşte prin frecventarea unei biserici, e aşa de simplu, nu? - şi ei nu au făcut nimic pentru Împărăţia lui Dumnezeu, nici măcar o rugăciune de pocăinţă, de schimbare, de zdrobire, de transformare. Dacă e să vedem vreo schimbare în lumea de astăzi, în oraşul nostru, în ţara aceasta, cred că e nevoie să ne debarasăm de eul nostru şi de ideologiile care s-au format în noi, în decursul timpului.

Asta înseamnă să renunţi în primul rând la ceea ce este imatur, firesc, lumesc. Să renunţi la cultul tău, la nerodnicia bisericii tale, la viaţa ta de pasenţe tomnatice - acum cu Dumnezeu la biserică, apoi înapoi cu lumea şi Satan, când nu mai eşti la biserică.

Am ajuns să avem creştini care dacă nu sunt satisfăcuţi, dezertează; pastori care daca nu li se dau bani, mugesc; enoriaşi care critică pe alţi enoriaşi despre sfinţenia care nu o au nici ei; fraţi care îşi ucid fraţii; surori care îşi linguşesc surorile; copii care îşi iubesc părinţii doar când le dau ceva care vor ei.

În urmă cu mai bine de 15 ani trebuia să termin cercetările pentru lucrarea de licenţă, şi în jurul meu erau doar oameni descurajanţi. Pe atunci ajunsesem să aud despre trezirea spirituală din Pensacola, Florida, şi Dumnezeu a început să îmi cerceteze inima prin muzica şi predicarea Evangheliei care avea loc acolo. Unul din predicatorii care mi-a influenţat atunci mersul meu în viaţa de credinţă cu Dumnezeu a fost autorul, predicatorul şi evanghelistul Steve Hill - vă recomand să citiţi cartea lui, "White Cane Religion" (Religia bastonului alb), care prezintă o serie de mesaje predicate în timpul acestor treziri, şi celelalte cărţi ale lui vi le recomand cu aceiaşi căldură, ele au un mesaj şi o prezentare dinamică a mesajului lui Dumnezeu pentru creştinii şi biserica de astăzi. Una din predicile lui a stârnit în mine foamea de a căuta pe Dumnezeu într-un mod real, adevărat, autentic. Deşi eram într-o luptă, am înţeles că Dumnezeu este de partea mea şi El începea să îmi descopere tot mai mult despre El, pe măsură ce eu mă apropiam mai mult de El.

Au început să existe seri în care mă rugam şi mă pocăiam înaintea lui Dumnezeu pentru cei care mi-au făcut rău în viaţa mea; mă umpluse Dumnezeu atunci cu o milă şi o compasiune aşa de imensă pentru starea lor de păcătoşenie, încât imploram fierbinte, cu lacrimi şi cu durere în suflet, ca mila şi îndurarea lui Dumnezeu să se reverse peste acea persoană. Deşi erau gânduri şi resentimente care mă chinuiam uneori, prin rugăciune Dumnezeu a început să îmi descopere lucruri de care trebuia să fiu eliberat şi de care am fost eliberat ulterior: religia inimii mele.

Credeam ceea ce credeau şi părinţii mei, aveam o relaţie cu Dumnezeu, fusesem botezat în apă, aveam naşterea din nou, dar eram un creştin rece. Nu pot spune căldicel, pentru că nu puteam încălzi nici măcar inima lui Dumnezeu cu starea mea de dinaintea schimbării mele. Mergeam la biserică la fel ca un spectator, şi nu se prindea nimic de mine. Cântam cântecele ce erau cântate fără să îmi dau seama că prin cântec minţeam aşa de tare.

Eram un nimeni, cum zicea recen un amic de al meu. Eram un nimic, dar am ajuns să ating o parte din mila şi îndurarea lui Dumnezeu şi atunci El a început un proces de eliberare a fiinţei mele din tot ceea ce era negativ în mine.

Am reuşit - mă mir şi acum când mă gândesc - să biruiesc pe una din persoanele care mă descuraja mereu că nu voi termina şcoala vreodată; apoi am biruit falsa mea stare de om religios şi am început să văd lucruri pe care nu le vedeau toţi ceilalţi din jur.

Îmi amintesc în acea perioadă că eram în braţe cu o altă carte a lui Charles G. Finney, Letters on Revival (Discursuri despre treziri, o puteţi găsi în limba română aici), şi alte cărţi scrise de el, de care acum nu îmi vin în minte; abia mai târziu am reuşit să dau de varianta în limba română, şi o citeam atunci pentru a 3 a oara. Atunci am început să înţeleg ceea ce scria Duhul Sfânt prin Finney. Am început să mă rog ca nicicând altădată. Nu mai puteam să stau pe genunchi, eram cu faţa la podeaua camerei în care locuiam atunci, şi rugăciunea mea devenise suspin. Aveam cu mine şi alături de mine prezenţa lui Dumnezeu care îmi slujea, şi la un moment dat am început să am o viziune. În timp ce stăteam şi mă rugam, o mână mi-a arătat un dulap care se ridica în aer şi din el au început să se deschidă uşi şi sertare şi o mână scotea haine din el; ele cădeau şi ieşeau afară ca pe o bandă rulantă; o altă mână începea să pună undeva haine albe; nu era acelaşi dulap, simţeam cum ceea ce vedeam atunci îmi este atât de viu şi de real încât tot ceea ce vedeam în vedenie îmi era tălmăcit fără ca eu să cer desluşire, deşi anumite lucruri nu le-am înţeles profund. Şi ceea ce vedeam se derula într-un mod pe care nu l-am mai văzut niciodată până atunci, era un 3D vizibil cu ochii spirituali, şi unele lucruri arătate apăreau color în faţa mea.

Deşi nu îmi amintesc acum cu exactitate toată acea viziune, îmi amintesc faptul că interpretarea şi înţelegerea lui era că Dumnezeu vrea să facă o curăţie cu cei din biserica Sa, El vrea să-i elibereze pe creştini de religiozitatea şi haina lor murdară, şi El să le dea o haină nouă, albă, strălucitoare - curată. Era ceea ce mi-a descoperit Dumnezeu după ce i-am cerut atunci, în clipa când vedeam viziunea, ce înseamnă toate acestea?

O astfel de haină vroiam eu atunci. Nu mai vroiam vechiu meu pe mine. Vroiam să fiu schimbat.

Deşi nu ştiu dacă Dumnezeu m-a îmbrăcat cu acea haină albă - care atunci putea să însemne mai multe lucruri pentru mine (lucruri pe care nu le pot destăinui acum din motive personale) - am simţit - şi simt şi acum şi pot să fac desluşirea foarte clar - că sunt eliberat de religiozitatea mea, am devenit mai sensibil şi mai vulnerabil la prezenţa şi puterea lui Dumnezeu şi El începea să-mi vorbească şi eu să pot auzi vocea Lui. El mi-a dăruit atunci capacitatea de a desluşi ce este autentic de ceea ce este un fals în biserică.

Aş putea scrie mult mai multe lucruri de la ceea ce s-a întâmplat ulterior, dar sunt nevoit să mă opresc aici deoarece a exista cineva şi ceva care a vrut să facă ca vocea lui Dumnezeu din mine să nu se mai audă, să mă readucă la acel creştinism patetic şi imbecil de altă dată, şi să mă facă să fiu un simplu cotizant de biserică cultică.

Din nefericire am ştiut că aceasta este o luptă şi undeva pe traseu ştiu că am fost înfrânt, dar nu de tot. Am continuat să îmi menţin poziţia câştigată - eliberet pe deplin de tradiţie, religiozitate şi creştinism fals şi ipocritic - şi cineva şi ceva a vrut să păstreze influenţa mea spirituală cât mai departe de un foc străin pe care cultismul şi religiunea l-a aprins în aşa de mulţi credincioşi ce merg la biserică, sunt îndoctrinaţi în lucruri care nu sunt în inima lui Dumnezeu şi îi menţine pe oameni oriunde altundeva, dar nu aproape de Dumnezeu.

Ceea ce am observat că face biserica din om este să îi sugă finanţele şi timpul. Dacă biserica nu îi apropie pe oameni de Dumnezeu, aceasta este un cult, este un sistem de valori prin care se aduce omagii prin acte religioase, ritualuri care au menirea de a fi o împământenire a oamenilor, mai degrabă decât să fie o chemare a oamenilor la sfinţenie, pocăinţă, trezire, schimbare, transformare radicală.

Şi ne mirăm de ce în bisericile noastre avem botezuri cu persoane din famili de pocăiţi - că sunt constrânşi de părinţi sau de conducerea bisericii că altfel nu le fac nunţile, nu le oficiază ritualurile, nu le poate încasa arvuna. Am ajuns să avem nu un sistem paralel în biserică - comparat cu lumea - ci lumea şi biserica interschimbabile: se slujeşte pentru o plată, se vine la slujbă pentru o simbrie, sunt apreciaţi cei care dau mai mult, mai des, mai consistent. Ceilalţi? Sunt ignoraţi, nebăgaţi în seamă, ritualurile trec pe lângă ei, şi sunt bârfiţi şi li se aduc pe cap păcate pe care ei nu doar că nu le-au comis vreodată, dar nu le-ar trece vreodată prin cap să le comită.

Unii, spre nenorocirea minţii lor bolnave, crezând că pot obţine o statură mai bună, au dat tot ce au avut... şi pentru că au privit cu poftă la o fată din biserică, sau au avut o părere diferită faţă de cult, au fost lăsaţi fără nimic, dar banii lor au fost şi sunt încă în posesia unora; evaziunea fiscală din unele biserici este ruşinea multor astăzi, şi sunt lucruri care sunt atât de tainic păstrate încât vei fi pe loc executat şi dat afară dacă dezvălui ceva din ce trebuie să rămână tainic; curând roata se va întoarce, dulapul se va goli de întinăciuni, şi o mână va împinge în groapă tot şi pe toţi cei ce sunt întinaţi de religia bisericii culte. L-au lăsat pe Dumnezeu afară, pentru că în programul lor El nu are loc, timpul e calculat, nu avem nevoie de vindecări, de schimbări de vieţi, de schimbări de program, ci mai degrabă latenţă, pasivitate, complacere cât mai multă, şi un nume mare la intrare.

~~~~~~~
NOTĂ: Pentru cei care nu ştiu limba engleză, imaginea acestei postări spune următoarele:

"Eliberat de religie"
Religia - substantiv, 1. Un sistem  organizat sau instituit de crezuri, bazat pe tradiţiile oamenilor în locul urmării prieteniei cu Dumnezeu. 2. Actul de a te juca de-a biserica, schimbând adevărurile interne pentru lucruri înfăptuite în exterior; substituirea realităţilor spirituale cu ritualuri carnale.




7 comentarii:

  1. Salut, Laurentiu.

    Noi scriem pe bloguri fiindca vrem sa-i ajutam pe ceilalti. Sa aiba si ei ce avem noi. Oferim din ce avem si credem ca avem ce oferi.

    Mesajele tale ma lasa insa cumva neterminat: promit mult, incep bine si apoi un labirint de ganduri prin care nu mai razbat. Problemele pe care le indici sunt reale, ai perfecta dreptate, dar ele sunt doar simtomatice. Boala care le provoaca ramane neidentificata. Tratamentul e ineficient.


    Mesajul de fata, spre exemplu, nu ma apropie deloc de Dumnezeu. Nu e nici despre El si nici Cristocentric. E revolutionar si darz, dar singur impotriva sistemului. De aici si sentimentul (real) de neputinta in ciuda starii (aparente) de mai bine. Nu ma ajuta sa inteleg cum face Dumnezeu schimbarea de care vorbesti.


    Nu incerca sa-mi explici, nu-i nevoie sa te justifici. Stiu ca vorbele mele dor atata timp cat nu sunt intelese. Dar tu esti prea destept ca sa nu intelegi candva! Am sa fiu mai explicit, dar la fel de sincer: cred ca inca mai cauti, fara sa stii exact unde se afla. Cred ca te deosebesti de ceilalti dar ca nu ai gasit inca pe cei cu care te asemeni.


    Dar stii precis ce cuvinte definesc scopul tau: autentic, viata, Dumnezeu. Am sa-ti spun doua lucruri: ceea ce vrei se afla acolo unde nici nu te gandesti sa cauti si-l vei gasi doar atunci cand il vei crede definitiv pierdut. (!)


    Cu siguranta imi esti superior in multe privinte si ce bine ar fi sa te foloseasca Dumnezeu invatandu-ma multe lucruri pe viitor! Profilul meu intelectual este modest. Spiritual sunt slab si vulnerabil, ca oricare. Nu ma ascund. Dar Dumnezeu mi-a facut parte de doua lucruri: de o chemare si de mult, mult har.


    Continuam sa ne scriem.

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna Robby!


    Ideea e ca la acest articol o sa apara si altele, deci nu pot oferi totul odata, ca nu ar mai fi articol, ci carte. :D


    Mesajul de fata este mai mult o marturie personala. Blogul acesta nu este un blog de evanghelizare, daca asta cautai - probabil ca il alte articole am adus si o solutie la final. In acesta nu am avut ce solutie sa pun.


    Multumesc de tot ceea ce ai comentat si de transparenta si sfaturile tale. Apreciez tot ceea ce mi-ai scris!


    Fii binecuvantat de Domnul! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu n-am fost niciodata caldicel. Am inceput viata de credinta in forta. Ani de zile m-am rugat pentru trezirea bisericii mele, dar si a orasului in care locuiam. Pe atunci scrierea lui Finney mi-a fost un fel de abecedar. Astazi nu mi-ar mai fi, in aceeasi masura.

    Pe cand dadeai tu licenta eu am fost nevoit sa parasesc cultul penticostal si, in consecinta, si institutul teologic unde eram student in anul 3 la FF.

    Brasovul mi-e drag pentru ca acolo am locuit pe timpul primei facultati. Cunosc biserica de pe Branduselor si pot sa spun ca si liderilor de acolo le eram o fata cunoscuta.

    Ma stiu cu cei de la CCB si dupa penticostali Hermann Mayer a fost primul lider de alta factura pe care l-am cunoscut. Am petrecut 6 luni in mijlocul lor. (Nu era vorba de caderi pe spate sau alte manifestari exotice.)

    Bajbaind inca, am incercat sa fac o lucrare in orasul meu, Campina, insa controversele dintre cei cu care colaboram si venirea unui misionar ordinat m-au determinat sa iau calea strainatatii.

    Dupa 10 ani, sunt misionar in Romania, sprijinit de o academie de misiune din Spania si incerc sa fac lucrarea lui Dumnezeu.

    Nu-mi mai place Finney si nu-mi place nici semnul egal pus intre dreptatea si bunatatea lui Dumnezeu. Ambele te indeamna la pocainta dar cu rezultate diferite.

    Intre cei din generatia mea trec drept puternic dar am invatat sa vorbesc despre slabiciunile mele. Mi-am reevaluat capacitatile si mi-am recunoscut limitele. Sunt un pacatos care are parte de har. Harul si faptele sunt opuse. Prin fapte ajung totusi la har atunci cand le constat inutilitatea si falimentul. "Cine ma va salva?" - ajungi sa spui atunci. "Cine?"

    Vad o generatie tanara de pastori penticostali intrigata si revoltata pe starea de fapt existenta in biserica. Par a zgaltai de guler enoriasii adormiti, ca acestia odata treziti sa faca ochii mari si sa vada in ce stare nenorocita sunt. Apoi cu un "trebuie sa te pocaiesti" nu faci nimic, sa stii! Si eu m-am luptat cu morile de vant.

    Harul, partasia cu Dumnezeu, cunosterea Lui sunt raspunsul si viata vesnica. Viata vesnica nu e trezire, nici pocainta, nici rugaciune si nici macar iertare de pacat. Viata vesnica e cunoasterea lui Dumnezeu si a lui Isus venita dintr-o partasie reala cu ei. Stiu ca stii asta.

    Dar cand zicem ca-L cunoastem si inca amenintam cu pedeapsa, cu distrugerea, cu iadul samd, in loc sa vorbim de iubirea lui Dumnezeu, suntem inca departe. Rugaciunea, studierea scripturilor, partasia cu fratii sunt efectele umblarii cu Dumnezeu si nu ceea ce o determina. Eu vreau roade, nu lucrari, in viata mea. Ma transform in acelasi chip cu al lui Dumnezeu, pe masura ce-L cunosc si primesc ceea ce-mi ofera. Ma iarta, voi ierta si eu pe altii. Ma iubeste, voi iubi si eu. Are rabdare cu mine, mila si ingaduinta, voi incepe sa-i seman putin cate putin. Si asta aplicata situatiilor de zi cu zi. Stiu ca ma iubeste, chiar daca eu sunt slab si gresesc. (Vai, cat m-a costat sa accept ca sunt un pacatos, cand eu trebuia sa fiu un sfant!!!)

    Schimbarea unui cult nu se va produce din interior, oricat am vrea noi. Ori iesi si formezi o alternativa, ori ramai si te declari invins. Cine citeste sa inteleaga.

    Nu am facebook si nici twitter. Am prea multi dusmani si nu-i vreau zgaindu-se pe acolo. Dar lucrarea pe care o fac in Campina are un blog. Ma intreb insa daca n-o sa-l faci harcea-parcea in acest moment. :)))

    http://ccroca.blogspot.ro/


    De asemenea, cu prietenie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ma bucur pentru tine!


    Inseamna ca probabil ca ne-am vazut, sau am trecut macar o data unul pe langa altul, candva, undeva.


    Ma bucur de lucrarea care o faci. Vrei sa pun un link la blogul Roca la mine?


    Daca ai subiecte, mesaje care nu doresti sa apara aici la comentarii, anunta-ma, tu ai fost adaugat la whitelist la comentatori, deci ce scrii tu aici, se aproba automat (cred ca ai vazut deja).


    Referitor la dusmani, cred ca trebuie sa inveti sa ti faci prieteni. Ieri am lasat un mesaj despre incredearea in Domnul pe twitter si mi-a raspuns o persoana foarte interesant:


    Ea scrie: eu nu sunt crestin, dar stiu ce inseamna increderea.


    Ii raspund, ok, increde-te in Domnul Isus Hristos si nu ai sa regreti.


    Imi raspunde: sunt budista, mie imi vorbeste Buda, dar lui ii plac oamenii buni.


    Ii raspund... intr-un final: Isus Hristos iubeste pe oricine, nu doar pe cei buni. Si ii las Ioan 3:16. I-a placut, dar il compara cu o scriere budista. Deci orice ii scriam inapoi, avea o replica budista. Cred ca mi-am facut un dusman acolo deja... he he he.


    Ma rog ca Domnul sa te intareasca in toate si sa fi o lumina si cuvintele tale sa fie mereu drese cu sare si cu untdelemn sfant!


    Keep in touch!


    Fii binecuvantat!!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. Trebuia sa aduc o explicatie la acest articol, atunci cand m-am referit la "am parasit cultul".


    Ma refeream la faptul ca am lasat ceea ce este religios, traditional, formalismele care se practica aici. Fariseismul. La asta ma refeream in acest articol cand am folosit cuvantul "cult", nu la altceva.


    Nu am avut niciodata legatura cu un cult religios; faptul ca am fost membru la o biserica ce apartinea unui anumit cult religios e alta poveste. Pentru mine era egal.


    O biserica, atata timp cat nu isi intelege scopul ei si are doar programul ei, este o biserica lipsita de scopuri. Si acolo eu nu am ce sa fac, decat sa fiu spectator si sa imi pierd si timpul degeaba, prefer sa merg la alta biserica unde ma pot inchina liber lui Dumnezeu si pot avea partasie din cuvant si partasie cu altii din jur.

    RăspundețiȘtergere
  6. Asa si eu trebuie sa aduc o explicatie cand am spus ca n-am fost niciodata caldicel. :))) Am fost fie aprins, fie.... n-am fost deloc. Da caldicel, niciodata! :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Poti fi ori "aprins", ori "rece". Cred ca atunci cand esti rece, este deja apostazie. Caldicel este starea crestinilor care nu fac nimic in biserica, in comunitate, nici macar nu se roaga pentru mantuirea altora...

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.