Studiu: Relaţiilor din biserică le lipseşte ceva

Aproape trei din patru persoane care merg la o biserică au relaţii semnificative cu oamenii de la biserică, dar mai puţin de jumătate sunt cei care ajută pe alţi credincioşi, în mod intenţionat, în a creşte în credinţa lor, susţine un studiu efectuat de LifeWay Research.

Studiul efectuat pe Protestanţi identifică "Clădirea Realaţiilor" ca fiind una din cele opt atribute ale uceniciei, care apare în mod consistent în vieţile creştinilor maturi. Acest studiu este parte a unui studiu mai mare ce identifică trăsăturile uceniciei transformaţionale (accesaţi pagina de articole cu studii pentru a vedea şi alte studii din aceiaşi serie).

Rezultatele de la întrebările sondajului "Clădirea Relaţiilor" revelează o deconectare aparentă între cei ce frecventează o biserică, care se implică în relaţii noi sau care participă în ucenicizarea altor creştini.

În timp ce 74 de procente sunt de acord că ei au dezvoltat relaţii semnificative cu alţi oameni de la biserica lor, răspunsul la declaraţia "Eu încerc în mod intenţionat să fac cunoştinţă cu oamenii noi pe care-i întâlnesc la biserică" a însumat 53 de procente de persoane care sunt de acord, adică 1 din 6 persoane care merg la biserică fac acest lucru.

Scott McConnell
Scott McConnell (foto alăturat), directorul de la LifeWay Research, a indicat că "Cei ce fac reclamă ştiu că e nevoie de introduceri multiple pentru a capta atenţia cuiva. Din nefericire, un vizitator de la biserică trebuie să se întâlnească cu şase oameni înainte ca la cineva să-i pese să-l cunoască" (Ce ciudat, nu?).

Studiul descoperă caracteristica ce prezice cel mai bine construirea de relaţii la biserică ca fiind frecventarea de clase mici în număr, sau grupele de adulţi din cadrul bisericii.

Conform studiului, 33 de procente dintre cei ce merg la o biserică frecventează clase sau grupele pentru adulţi (cum ar fi şcoala duminicală - atenţie, nu se referă la ceea ce se cunoaşte în bisericile penticostale din România drept "şcoală duminicală", unde copiii mici sunt preluaţi de cineva în timpul slujbelor - studiu biblic, grupe mici sau părtăşii biblice cu adulţii) de patru sau mai multe ori într-o lună obişnuită. Paisprezece procente frecventează doar două sau trei pe lună.

Cel mai mare procentaj - 41 procente - indică faptul că ei nu participă deloc la întâlnirile de grupuri din lună, în timp ce 12 procente merg doar o dată pe lună.

În timp ce 4 din 10 persoane care merg la o biserică spun că ei nu frecventează grupele de biserică, un număr similar (42 procente) petrec în mod intenţionat timp cu alţi credincioşi pentru a-i ajuta să crească în credinţa lor. Douăzeci şi opt de procente spun că nu ajută la creşterea nimănui (iarăşi afirm, ce ciudat!)

"Biblia încadrează relaţiile dintre credincioşi ca o investiţie proactivă* din partea altor creştini", spunea McConnell. "De fapt, Evrei 10:24 se referă la nevoiea de a arăta preocupare pentru alţi creştini, într-un fel care încurajează dragostea şi faptele bune".

Alte acţiuni care prezic mai multă maturitate spirituală în construirea relaţiilor includ rugăciunea mai frecventă într-un grup cu alţi creştini, rugăciunea pentru biserică şi liderii acelei biserici, şi a avea responsabilităţi regulate la biserică.

"Majoritatea celor care vin la biserică au prieteni (la biserică), însă doar o minoritatea dintre ei investesc timpul ca alţi credincişi să-şi dezvolte credinţa", spunea McConnell. "E ca şi când oamenii vin la biserică să stea ca spectatori la un joc, mai degrabă decât să vină în calitate de jucător-antrenor care să lucreze şi să dezvolte împreună cu alţii jocul/rolul fiecăruia".

Descoperirile acestul studiu despre "Clădirea Relaţiilor" sunt parte a unui studiu despre ucenicie mai extins. Pentru a afla mai multe despre studiul/sondajul legat de ucenicizarea transformaţională, vizitaţi site-ul LifeWayResearch.com.

Notă: Acest studiu a fost adaptat/preluat de pe site-ul Charisma News, de unde este şi poza

* A fi proactiv înseamnă a întreprindre acţiuni mai degrabă decât a reacţiona la evenimente. Un creştin proactiv este cel care se implică în viaţa bisericii în a ajuta pe alţii să crească în credinţă. Deşi acţiunea de a fi un creştin proactiv necesită efort, puţini sunt cei care realizează faptul că ceea ce fac ei pentru alţii este făcut pentru Domnul, şi ceea ce fac ei trebuie făcut ca pentru Domnul (Coloseni 3:17 - "Şi orice faceţi, cu cuvântul sau cu fapta, să faceţi totul în Numele Domnului Isus şi mulţumiţi, prin El, lui Dumnezeu Tatăl.") Definiţia de mai sus îmi aparţine.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.