O strajă alpină îmi pândeşte gândul

Astăzi a fost o zi foarte însorită de octombrie. Deşi acum câteva săptâmâni am văzut zăpadă, ploaie şi fleşcăială, toate unite sub acelaşi cer, astăzi chiar a fost un timp minunat, aşa că nu am vrut să stăm degeaba în casă... şi am urcat pe munte.

Am ales la întâmplare unul din munţii din jurul nostru, pe care nu am reuşit să îl mai urcăm de multă vreme, pentru că am avut tot felul de alte lucruri de făcut. Şi pentru că astăzi era şi ultima mea zi de concediu din această lună, parcă toate s-au potrivit.

Am pornit pe un drum marcat cu un triunghi alb, iar în centru avea un triunghi mai mic roşu. Deşi la început de drum ni se spunea că vom ajunge în vârful muntelui Tâmpa (960 m înălţime, conform unor surse care mi se par că sunt cam pe aproape cu măsurătorile, deşi muntele Tâmpa, dacă te uiţi la el din oraş, pare a fi mai degrabă un deal... mai mare) în 1 - 1,5 ore... cred că am făcut puţin mai mult datorită faptului că am dat de un teren umed, stânci şi locuri alunecoase, aşa că am avut nevoie de câteva crengi mai groase pentru a ne sprijini să ne asigurăm că nu ajungem... la vale. În fotografia de mai sus am pus una din pozele de la destinaţia finală. :)

Nu ştiu dacă sunteţi pasionaţi de mersul pe munte, de sporturile de iarnă, sau pur şi simplu vă petreceţi timpul în natură, într-o zonă de aer pur, atunci când vine vorba de urcatul pe munte. Îmi aduc aminte cu plăcere că în "săptămâna de miere", imediat după nuntă, am mers cu scumpa mea soţie pe munte. În prima zi am mers cu telecabina, şi în ziua următoare ne-am propus să mergem... pe jos măcar până la cota 1400 de metrii. Am pornit-o pe un drum, am urmat nişte indicatoare, şi la o cotitură ne-am luat după nişte câini şi am ajuns într-o pădure... Deşi ne aşteptam ca drumul nostru să urce... el era drept. Ulterior am văzut o şosea şi am aflat că mergeam spre Târgovişte (noi pornisem de fapt din centru Sinaia, unde eram cazaţi la un hotel din apropierea Castelului Peleş).

Astăzi parcă mi-a mers gândul la un sejur sau un weekend într-o zonă de munte, unde să fie aer curat, să ai unde să stai şi să fie bine, şi să nu te plictiseşti. Am găsit o variantă care v-o propun şi vouă şi probabil că o să o încerc şi eu la următorul concediu de odihnă.

Citisem şi auzisem de multă vreme de Straja. Am fost iniţial într-o localitate Straja, care se află în judeţul Suceava, cam la o aruncătură de băţ de graniţa cu Ucraina. Nu prea erau munţi pe acolo. Nu la această "strajă" mă refer. Mai există o localitate staţiune cu acelaşi nume, Straja, care este în partea de vest a României, în judeţul Hunedoara, la circa 10 km de Petroşani. Ca să vă fie mai uşor să ţineţi minte această staţiune, şi să nu mergeţi cu maşina în Suceava, o să folosesc aici termenul "strajă alpină", strajă de la numele localităţii şi a vărfului din zonă de 1868 m, şi alpină nu pentru că sunt munţii Alpi în zonă, ci pentru că este munte, zonă de schi.

În Straja aceasta se ajunge cel mai simplu cu maşina, de la Petroşani urmaţi DN 66A. În Straja este o vilă cu numele... Vila Alpin - ce coincidenţă cu termenii folosiţi de mine - care, pentru iubitorii de sporturi de iarnă, este situată la 50 m de cea mai apropiată telecabină, şi are şi loc de joacă pentru copii (deci se poate merge şi cu copiii mici acolo!).

Deci cu cazarea am cam rezolvat-o. Vila are camere duble cu baie proprie şi TV inclus în care încap foarte bine 2 adulţi, şi există şi apartamente de 4 locuri cu baie proprie şi TV inclus, căldură şi apă caldă permanent (deci nu îngheţăm de frig), are restaurant de 70 de locuri, unde se serveşte preparate din bucatăria românească (şi se pot face şi alte preparate la cerere, vila are terasă şi grătar afară pentru doritori de grill!). Deci şi mâncarea o avem rezolvată, nu trebuie să ne cărăm de acasă "provizii".

Am aflat că Vila Alpin oferă internet wireless, deci putem ţine legătura cu cei dragi şi "în vârf de munte" fără probleme. Bifăm şi comunicarea că e rezolvată.

Dacă prindem vară sau iarnă, primăvară sau toamnă în zonă, există mai multe lucruri care se pot face în Straja, ca să nu ne plictisim; se pot organiza la cerere acţiuni de rafting, tiroliană, paint ball, escaladări şi activităţi speo. Dacă petrecem un weekend la Straja, cu siguranţă că nu vom sta în cameră la TV, şi nu vom fi morocănoşi! Vom coborî la recepţie şi cineva ne va ajuta să ne petrecem timpul. Am înţeles că vila are personal care este... poliglot, deci, dacă veniţi cu prieteni care nu sunt vorbitori de limba română, la recepţie există cineva care vorbeşte engleză, germană, italiană, olandeză. Şi dacă nu este vreme de schi afară - adică dacă este un octombrie însorit ca cel care l-am prins eu astăzi - Vila Alpin dispune şi de o sală de conferinţe de 60 de locuri, deci putem face un team-buiding minunat acolo!

Eu aş avea deja 2 variante de activităţi care le-aş putea face acolo.

1. Ori merg cu familia şi, dacă nu este zăpadă şi vreme de ski, mergem cu tiroliana, eventual ceva escaladări prin zonă - şi amintiţi-mi să le zic celor de la Vila Alpin să îmi lase un bileţel în cameră să nu îmi uit aparatul foto în geantă! (şi când revin acasă să le trimit poze să le pună pe blogul lor!)

2. Dacă merg cu un grup de prieteni, cred că am putea foarte bine să facem un team-building, şi va trebui să aranjăm cu recepţia să coopereze cu noi în acest sens. După mine, cred că aş face o împărţire pe echipe a prietenilor, şi orice informaţie de la recepţie să se ofere la un anumit grup doar în limba italiană, la alt grup doar în germană, şi aşa mai departe. Fiecare cameră aş pune în ea câte un ghid de limba străină a grupului opus şi la mesele din timpul zilei aş prefera să se gătească un fel germen, un fel italian, un fel olandez, un fel românesc... asta dacă o să avem destul timp să le degustăm pe toate.

Seara, pentru oricare dintre cele două variante aş opta, dacă nu este prea frig afară, am lua un grătărel pe terasă şi am sta la poveşti cu cei din zonă, să mai aflăm şi noi ce jargoane folosesc ei, cum fac ei zama pe acolo, dacă le place să se distreze şi cum se distrează... şi multe, multe alte lucruri.

Din nefericire eu nu sunt un schior de performanţă, dar am aflat, de pe site-ul Vilei Alpin, că există în zonă 3 pârtii de schii pentru începători (care au şi o lungime destul de considerabilă), vreo 2 sunt medii (pentru avansaţi), şi mai este şi o pârtie dificilă, pentru cei mai cu experienţă şi care ştiu bine de tot a mâna schiurile cu şi fără beţele în mână. Toate pârtiile acestea au telescaun, deci nu urcăm în "patru labe" sau de-a latul, cu schiurile pe noi... :) O parte din pârtii au şi nocturnă... şi un ultim detaliu, am înţeles că marţea nu ar funcţiona telescaunul. Ca să vă fie mai uşor de urmărit, vă includ alăturat o hartă cu pârtiile de schi din zonă, care o puteţi găsi împreună cu mult mai multe informaţii direct de la Vila Alpin din Straja.

Acum, vorba vine, dacă ne uităm puţin şi pe starea vremii, prin portmoneu, prin rezervorul de la maşină... parcă ne-ar cam bate gândul să facem o "strajă alpină" în Straja, aşa-i? Oricare ar fi alegerea voastră, eu parcă aş sta la pândă să vă pozez la Straja. O să vorbesc cu proprietarul Vilei Alpin să-mi dea camera cea mai de sus, să pun dispozitivul pe balcon, un scaun şi vreo câteva pături pe mine, o masă cu ceva "de încâlzire", şi ţac poza! Şi cred că facem pe pereţi la vilă şi câteva poze cu cei care au fost pe acolo şi care s-au distrat pe bune, nu ca mine, doar cu gândul. :)

Vă recomand pagina de facebook a Vilei Alpin www.facebook.com/vila.alpin

Notă: Această postare a fost scrisă pentru SuperBlog 2013.






4 comentarii:

  1. Sa traiti bine, sa va dea vaca mult lapte bun si sa faceti multa branza - casul imi place mie, ca e dulce.... lol... si viata e frumoasa, pentru ca viata este creata sa fie mereu o provocare si o decizie, o implinire si un succes de zi cu zi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multam, domnu Luigi! Dar noi nu avem vaca... dar ne place si noua cashul! (intelegi tu bine ce scriu, asa-i?) Apropos, ai gustat Miez de Lapte? E delicios!

    RăspundețiȘtergere
  3. simona, de la Delaco15 octombrie 2013 la 12:54

    Draga Laurentiu, multumim pentru frumoasa incursiunei in copilarie, in curtea bunicii dragi. Citind randurile tale, ne-am regasit zambind nostalgic. Un mic pont pentru sandvisul fetitei....branza topita se poate inlocui cu mare succes de crema de branza Ceva Fin Cremos :). Mult succes in competitie!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc, @simona, de la Delaco! Trebuie sa o incerc. De fapt trebuie sa o incerce fiica-mea... cand o sa mergem data viitoare la shopping. ;)

    RăspundețiȘtergere

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.