6 lucruri care să le faci pe 6 decembrie pentru copilul tău (şi oricând altcândva)

O familie fericită - imagine preluată de pe cdc.govCel mai important lucru pe care îl putem face în viaţă este să aducem zâmbet pe chipul celor din jur. Acest lucru nu cred că se poate face prin a pune nişte cadouri într-o pereche de bocanci care miros urât, sau într-o pereche de cizme, sau alţi papuci. Nu ştiu exact cine a inventat acest obicei, deşi sunt multe poveşti şi idei că ar fi apărut în secolul al 12 lea... cum că un oarecare moş pe nume Nikolas ar aduce cadouri sau o joardă copiilor care au fost buni, respectiv celor care au fost răi. Îmi aduc aminte că în copilărie părinţii ne "păcăleau" cu acest obicei, care acum, la vârsta de adult, mi se pare o prostie. De ce să ne minţim copiii ca să le dăm un dar? Şi de ce să-l pui în papucii care îi poartă atâta timp în picioare şi sigur că nu au un miros plăcut?

Părerea mea personală este că dacă vrei să faci un cadou cuiva, să îl dai personal şi să îl dai cu un zâmbet; are mai mare efect aşa. Dacă îl dai prin ascuns, sau prin "păcăleli"... poate ai ceva de ascuns, sau te ascunzi de ceva. De ce suntem aşa de duplicitari noi câteodată?

Mai jos este o listă cu 6 lucruri care să le faci pentru copilul tău de 6 decembrie (şi oricând altcândva), lucruri care mi-au venit în minte ieri, după ce am postat articolul Înainte de întâi decembrie:

1. Îmbrăţişează-ţi copilul. Atunci când arătăm afecţiune copilului nostru - fie că suntem tătici sau mămici - copilul se simte apreciat, iubit, valoros. Dacă ai mai mulţi copii, îmbrăţişează-i pe toţi pe rând, sau puteţi să faceţi o îmbrăţişare de grup. Îmbrăţişarea este uneori cea mai bună terapie în familie. Vă recomand în acest sens cartea lui Ben Kubassek, Succes Fără Prăbuşire (foto copertă carte în dreapta, se poate comanda printr-un click pe titlul de mai sus, sau pe coperta), care are un capitol delicat legat de îmbrăţişare. Îmbrăţişează-ţi copilul zi de zi şi vei vedea schimbare în copilul tău. Nu o spun eu ca autor/blogger, ci o spun din experienţă proprie şi ştiu puterea îmbrăţişării.

2. Încurajează-ţi copilul. Spune cuvinte de apreciere pentru copilul tău acolo unde vezi că există zone unde el/ea se descurcă foarte bine. Acolo unde nu se descurcă foarte bine... este de fapt responsabilitatea ta să-l ajuţi pe copil să înţeleagă cum se fac lucrurile şi să înveţe procedurile ori schema de lucru ca să poată să exceleze în acel lucru. Când încurajezi pe copil că a făcut ceva bine, el simte de fapt că părintele său îşi arată dragostea faţă de el/ea într-un mod practic. Copiii noştri nu au nevoie să audă din partea noastră cuvinte negative sau care să le producă răni. Dacă nu ai ceva bun să-i spui copilului tău, spune-i măcar ceva de bine de felul cum arată, cum este îmbrăcat, cum aranjează lucrurile prin casă. Cere-i lui Dumnezeu înţelepciunea pentru a găsi cuvintele potrivite pentru copilul tău în această privinţă, sunt sigur că El îţi va deschide ochii să vezi ceva ce poate nu ai observat până acum la copilul tău.

3. Ia masa cu copilul tău. De multe ori noi suntem nişte părinţi grăbiţi şi nu avem timp, sau mai bine zis nu ne facem timp să luăm masa cu copilul nostru - fie că e vorba de micul dejun de acasă, sau dacă mergem undeva în oraş. Ne-am obişnuit să le facem repede pacheţelul de mâncare pentru şcoală, îi grăbim să se îmbrace... şi uităm să avem părtăşie cu ei. În astfel de momente, în jurul unei mese, avem de fapt ocazia să discutăm şi să aflăm lucruri noi despre copilul nostru. Uneori eu nu reuşesc să vorbesc toate lucrurile cu copilul la micul dejun, aşa că mai discutăm pe drum spre şcoală. Este important să-l înveţi pe copil să fie mulţumitor lui Dumnezeu pentru purtarea Lui de grijă - fie că este vorba de mâncarea pe care o mănâncă, pe care o au cu ei la şcoală, sau care o servim în oraş undeva.

4. Îndrumă copilul spre calea cea bună. Deşi nu sunt adeptul desenelor animate pentru copii, oricât de educative ar fi ele, cred că poţi să înveţi pe copilul tău o lecţie din viaţă şi prin a-i arăta un exemplu personal. Fă ceva practic cu copilul tău. Mergeţi în bucătărie, arată-i cum se spală vasele, sau cum se face aluatul pentru clătite, sau cum se curăţă morcovii, etc. Sunt aşa de multe lucruri pe care le poţi arăta copilului tău ca o alternativă la ceea ce oferă tehnologia din zilele de astăzi. Se pare, însă, că pe zi ce trece, tehnologia nu va mai putea să fie duşmanul părinţilor, dar va fi şi cel mai bun prieten al copiilor - asta dacă nu l-ai desprins din faţa "ispitei" la timp. În copilăria mea ştiu că stăteam tot timpul la bucătărie în jurul bunicii sau a mătuşii... şi "furam meseria". Mai târziu am ajuns să îndrăgesc aşa de mult acest domeniu încât am avut ambiţia să mă fac bucătar... însă părinţii mei au vrut să-mi ofere o alternativă mai bună şi nu mi-au dat voie să mă înscriu la şcoala de bucătari.

Nu trebuie să alegi neapărat bucătăria pentru copilul tău. Nu că ai face din el un "durduliu", doar că exemplul cu bucătăria mi-a venit momentan în minte. Poţi să înveţi pe copil cum să coasă un nasture la o haină, sau cum se spală o batistă, sau poţi să-i citeşti sau să-i dai o carte pentru copii din care să descopere singur ceva interesant şi adecvat vârstei sale.

5. Iubește-ți soțul/soţia. O să vă întrebaţi ce legătura are afecţiunea dintre soţi cu ceea ce discutăm în articolul de faţă. Păi... are legătură! Când copilul tău vede că tu iubeşti pe mama copilului (sau tatăl copilului, dacă eşti femeie) atunci el/ea va vedea şi va simţi în familia sa dragoste. Dacă nu înţelegi acest aspect bine, caută un copil care provine dintr-o familie de oameni divorţaţi şi pune-i câteva întrebări. El/ea îţi va spune că îşi iubeşte părinţii, că nu înţelege ce e aceea "divorţ", că de ce părinţii lui/ei nu mai sunt împreună. Când tu iubeşti pe soţul/soţia ta, de fapt transmiţi un mesaj care nu se aude cu urechile, însă copilul tău îl simte în inimă. Copilul tău nu vrea şi nu îşi doreşte să crească şi să trăiască într-o familie unde nu există dragoste. (Referitor la divorţ, vă recomand cartea mea, "Divorţul şi Recăsătorirea în Lumina Bibliei", unde se vorbeşte şi despre efectele divorţului - cartea poate fi comandată făcând click pe titlul ei, sau pe coperta din dreapta.)

6. Întoarce-te spre copil şi spune-i că-l iubeşti. Nu este destul ca un copil să vadă că mama şi tatăl lui/ei se iubesc, este important ca şi el/ea să ştie şi să simtă în acelaşi timp că este iubit(ă). Când spui copilului tău "te iubesc!" din toată inima, el/ea nu doar că vede aprecierea faţă de sine, dar are în cine să se încreadă şi să se bazeze - pe tine, părintele copilului tău. Data viitoare va veni copilul la tine şi îţi va spune că te iubeşte, o să vezi ce minunat va fi.

Cred că aceste 6 lucruri menţionate mai sus sunt suficiente pentru acum. Am ales să înceapă fiecare afirmaţie dintre acestea cu litera "I" pentru că noi, părinţii, trebuie să avem întotdeauna iniţiativa de a face ceva pentru copiii noştri. Când ei văd la noi că facem paşi mici către ei, ei au un model pe care să-l copieze. Şi ce este mai minunat şi mai frumos decât să ştii - şi să vezi - că copilul tău are o educaţie bună, vorbeşte frumos, respectă pe cei din jur, şi are încredere în tine. Şi îţi va zâmbi şi te va strânge în braţe data viitoare când îi vei da un cadou în faţă, nu în bocanci.

Dacă credeţi că ar mai fi şi alte lucruri pe care le-am putea adăuga la lista de mai sus, lăsaţi un comentariu mai jos. Dacă citaţi acest material în alt site, rog să oferiţi sursa de unde l-aţi citat, adică acest blog. Fotografia de la începutul acestei postări este preluată de pe site-ul cdc.gov. Dacă citați acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc!

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.