6 moduri greșite prin care se roagă creștinii (și ne e rușine să o spunem...)
Un pastor al unei biserici din Africa de Sud se afla la un centru de ascuțit cuțite, care din întâmplare vindea și arme. Din întâmplare, în timp ce era acolo, a auzit o conversație dintre agentul de la magazin și un client care solicita informații despre cum să aplici pentru licența de a purta armă. În Africa de Sud există una dintre cele mai intimidante legi cu privire la controlul armelor în cadrul lumii libere. Procesul acesta poate dura peste un an. Unul dintre pașii necesari este să oferi o motivație justificată pentru care dorești să ai o armă asupra ta. Agentul de la magazinul de arme instruia clientul cu privire la felul cum să-și formeze motivația sa prin a folosi cuvintele care i le dicta acesta drept linii ce pot îmbunătăți șansele de a obține un rezultat pozitiv în cadrul acestui proces.
În timp ce asculta pastorul la toate acestea și-a dat seama de faptul că oamenii sunt doritori să depună un efort destul de mare și să gândească enorm asupra întocmirii unei cereri care pare importantă pentru ei. Adesea, când oamenii vor ceva din partea lui Dumnezeu, ciudat este că ei niciodată nu gândesc la felul cum să-și formuleze petițiile lor. Ei presupun că Dumnezeu va accepta orice cerere, de la oricine, în orice format.
Da, dar se înșeală.
Dumnezeu are feluri foarte specifice prin care dorește ca noi să comunicăm cu El și să ne facem cererile. Isus i-a instruit pe ucenicii Lui în acest subiect important. În Matei 6 Isus oferă un șablon pentru rugăciune care a devenit rugăciunea cea mai faimoasă și cea mai repetată din toate timpurile, cunoscută drept rugăciunea ucenicilor, rugăciunea Domnească, sau simplu ”Tatăl nostru”. Isus a învățat cu privire la felul cum să ne rugăm în două ocazii diferite, în Matei 6:5-13 și Luca 11:1. Și deși cele două rugăciuni sunt pe atât de similare precum frații gemeni, ele nu sunt identice. Deosebirile dovedesc faptul că Hristos nu a intenționat niciodată ca aceasta să devină o formulă sau o rugăciune rostită papagalicește. A fost un model sau un tipar pentru rugăciune. De sigur, nu e greșit să o rostești cuvânt-cu-cuvânt, doar că nu aceasta a fost scopul intenționat al rugăciunii.
Să privim la câteva moduri greșite de a ne ruga. Șase perspective din moduri greșite de a te ruga:
1. Neascultarea: E greșit să te rogi atunci când te afli într-un păcat de care nu te-ai pocăit.
Jertfa celor răi este o scârbă înaintea Domnului, dar rugăciunea celor fără prihană Îi este plăcută. (Proverbe 15:8)
Dacă rugăciunile tale nu sunt răspunse, ia-ți un moment înainte să te rogi și analizează, printr-un proces de considerare, dacă există păcat în viața ta de care nu te-ai pocăit, și care trebuie să-l mărturisești: lăcomie, beție, nemulțumire, cârtire, poftă, pornografie, neglijarea slujbei de biserică, necredincioșia în a frecventa biserica, lipsa credinței în Dumnezeu, sau ipocrizia ascunsă prin care trăiești într-un fel la muncă și în alt fel la biserică.
Adaugă mărturisirea în partea primară din cadrul rugăciunilor tale.
2. Ipocrizia: E greșit să te rogi ca să faci spectacol.
Când vă rugați, să nu fiți ca fățarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile ulițelor, pentru ca să fie văzuți de oameni. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata. (Matei 6:5)
Uneori oamenii vin la o întâlnire de rugăciune să arate altora cum se roagă ei și că ei știu să se roage. Ei înțeleg că întâlnirea de rugăciune este precum o oportunitatea de a-i admonesta pe alții, de a bârfi, sau să ceară respect. Unii se vor pierde chiar într-un dialect nenatural de genul ”O, Doaaaaammmmnnnneeee, care ești așezat în gloria cerească printre heruvimi, te implorăm să așezi milostivirea Ta peste acest vierme nenorocit...”
Nu vreau să zic că rugăciunea în public este greșită. Ceea ce e dezgustător înaintea lui Dumnezeu este ca să fi văzut de oameni. Dacă îți place să te rogi în public dar nu și în particular, fi avertizat - rugăciunea ta ajunge la urechea omului, dar nu și la urechea lui Dumnezeu.
3. Superstiția: E greșit să-ți pui credința în puterea acțiunilor tale în locul puterii acțiunii lui Dumnezeu.
Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați. (Matei 6:7)
A repeta Rugăciunea Domnească din nou și din nou nu va crește eficacitatea ei. Cei care au crescut în medii catolice sunt învățați să repete aceiași rugăciune de 100 de ori, punctată de o altă rugăciune, și un rozariu le este oferit ca să țină numărul lor. Aceasta este o practică a unui crez irațional care nu este nici învățată și nici modelată nicăieri în cadrul Scripturii. E ceea ce fac neamurile/păgânii pentru că ei nu au o relație cu Tatăl, bazată pe cunoștință.
Alte forme de rugăciune superstițioasă includ crezul că timpul sau locația rugăciunii crește eficacitatea ei.
A te trezi la ora 6 dimineața pentru a te ruga pentru operația prietenului tău care are loc la ora 6 dimineața nu va amplifica rugăciunea ta (deși l-ar putea mângâia pe prietenul tău și te va ajuta pe tine să fi mai concentrat, ambii find bazați pe efectele bune ale coordonării rugăciunii tale). A călători în Israel să te rogi pentru pacea din Orientul Mijlociu nu va face din rugăciunea ta să fie mai eficientă ca a acelora care se roagă pentru același lucru din casa lor.
4. Nesinceritatea: E greșit să te rogi ceea ce nu vrei de fapt să spui.
Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii. (Matei 6:7)
O rugăciune nesinceră este atunci când nu ai intenția să spui ceea ce te rogi. O faci doar din obicei sau fără să te gândești la ceea ce îți iese pe gură.
”Binecuvântă hrana aceasta pentru trupurile noastre”, spunem atunci când începem să mâncăm o porție supradimensionată cu grăsimi, fast-food care are rolul să-ți producă dependență în timp ce-ți înfundă arterele și... cu alte cuvinte să te omoare. Oare chiar vrei ca Dumnezeu să transforme în mod miraculos gunoiul acela procesat într-o mâncare plină de elemente nutritive? Sau nu cumva pompezi pe gură o formulă negândită, care o spui dintr-un pur obicei?
”Doamne, poartă de grijă nevoilor mele, pâinea mea cea de toate zilele”, dar nu vrei să muncești, să-ți ajustezi cheltuielile sau să eviți datoriile.
”Doamne, binecuvântă-mi soția și copiii”, dar tu nu le ești un exemplu de conducere spirituală, prin a-ți onora soția sau a disciplina copiii tăi în dragoste.
5. Egoismul: E greșit să te rog pentru plăcerea ta pe cheltuiala slavei lui Dumnezeu.
Sau cereți și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre (Iacov 4:3).
Trebuie să-ți aliniezi motivele tale cu voia revelată a lui Dumnezeu pentru tine: binele tău spiritual și slava Sa eternă.
Dacă te rogi pentru o promovare ca tu să poți avea mai mulți bani pentru o vacanță somptuoasă și un cămin luxuriant, mai mult respect din partea colegilor tăi și un statut mai bun în societate, Dumnezeu nu va răspunde în mod favorabil. Dacă, totuși, tu ceri o promovare ca să fi mai eficient pentru evanghelie în locul tău de muncă, să poți să-i binecuvântezi pe subordonații tăi cu demnitate și justețe în felul cum îi tratezi, și să poți susține mai mult misiunile, Dumnezeu s-ar putea să răspundă la această rugăciune; aceiași rugăciune, motive diferite.
Dacă îmi cere copilul meu un creion ca să poată desena o felicitare pentru ziua de naștere a mamei, las totul baltă și merg să-i aduc creioane să coloreze. Dacă ea vrea să facă graffiti pe peretele din cameră, îi spun simplu: nu. Aceiași solicitare, motive diferite, ceea ce și oferă răspunsuri diferite.
6. Bărbaților: Este greșit să te rogi dacă nu îți onorezi soția.
Bărbaților, purtați-vă și voi, la rândul vostru, cu înțelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre (1 Petru 3:7).
Soților, dacă v-ați oprit din a asculta la ceea ce vă spun soțiile voastre, dacă ai gura spurcată față de ea când o vorbești la ceilalți de la birou, sau ești lipsit de respect în ton față de ea, atunci să știi următorul lucru: necinstirea ta cauzează o stare statică prin care este împiedicată primirea rugăciunilor tale în ceruri.
Materialul de mai sus a fost adaptat dintr-un articol intitulat ”Moduri corecte și greșite de a ne ruga” scris de Clint Archer (foto alăturat), preluat din site-ul Christian Headlines. Clint este pastorul bisericii Hillcrest Baptist Church din anul 2005 și locuiește în Durban, Africa de Sud, împreună cu soța sa și cei patru copii ai lor. Dacă folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.
În timp ce asculta pastorul la toate acestea și-a dat seama de faptul că oamenii sunt doritori să depună un efort destul de mare și să gândească enorm asupra întocmirii unei cereri care pare importantă pentru ei. Adesea, când oamenii vor ceva din partea lui Dumnezeu, ciudat este că ei niciodată nu gândesc la felul cum să-și formuleze petițiile lor. Ei presupun că Dumnezeu va accepta orice cerere, de la oricine, în orice format.
Da, dar se înșeală.
Dumnezeu are feluri foarte specifice prin care dorește ca noi să comunicăm cu El și să ne facem cererile. Isus i-a instruit pe ucenicii Lui în acest subiect important. În Matei 6 Isus oferă un șablon pentru rugăciune care a devenit rugăciunea cea mai faimoasă și cea mai repetată din toate timpurile, cunoscută drept rugăciunea ucenicilor, rugăciunea Domnească, sau simplu ”Tatăl nostru”. Isus a învățat cu privire la felul cum să ne rugăm în două ocazii diferite, în Matei 6:5-13 și Luca 11:1. Și deși cele două rugăciuni sunt pe atât de similare precum frații gemeni, ele nu sunt identice. Deosebirile dovedesc faptul că Hristos nu a intenționat niciodată ca aceasta să devină o formulă sau o rugăciune rostită papagalicește. A fost un model sau un tipar pentru rugăciune. De sigur, nu e greșit să o rostești cuvânt-cu-cuvânt, doar că nu aceasta a fost scopul intenționat al rugăciunii.
Să privim la câteva moduri greșite de a ne ruga. Șase perspective din moduri greșite de a te ruga:
1. Neascultarea: E greșit să te rogi atunci când te afli într-un păcat de care nu te-ai pocăit.
Jertfa celor răi este o scârbă înaintea Domnului, dar rugăciunea celor fără prihană Îi este plăcută. (Proverbe 15:8)
Dacă rugăciunile tale nu sunt răspunse, ia-ți un moment înainte să te rogi și analizează, printr-un proces de considerare, dacă există păcat în viața ta de care nu te-ai pocăit, și care trebuie să-l mărturisești: lăcomie, beție, nemulțumire, cârtire, poftă, pornografie, neglijarea slujbei de biserică, necredincioșia în a frecventa biserica, lipsa credinței în Dumnezeu, sau ipocrizia ascunsă prin care trăiești într-un fel la muncă și în alt fel la biserică.
Adaugă mărturisirea în partea primară din cadrul rugăciunilor tale.
2. Ipocrizia: E greșit să te rogi ca să faci spectacol.
Când vă rugați, să nu fiți ca fățarnicii, cărora le place să se roage stând în picioare în sinagogi și la colțurile ulițelor, pentru ca să fie văzuți de oameni. Adevărat vă spun că și-au luat răsplata. (Matei 6:5)
Uneori oamenii vin la o întâlnire de rugăciune să arate altora cum se roagă ei și că ei știu să se roage. Ei înțeleg că întâlnirea de rugăciune este precum o oportunitatea de a-i admonesta pe alții, de a bârfi, sau să ceară respect. Unii se vor pierde chiar într-un dialect nenatural de genul ”O, Doaaaaammmmnnnneeee, care ești așezat în gloria cerească printre heruvimi, te implorăm să așezi milostivirea Ta peste acest vierme nenorocit...”
Nu vreau să zic că rugăciunea în public este greșită. Ceea ce e dezgustător înaintea lui Dumnezeu este ca să fi văzut de oameni. Dacă îți place să te rogi în public dar nu și în particular, fi avertizat - rugăciunea ta ajunge la urechea omului, dar nu și la urechea lui Dumnezeu.
3. Superstiția: E greșit să-ți pui credința în puterea acțiunilor tale în locul puterii acțiunii lui Dumnezeu.
Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii, cărora li se pare că, dacă spun o mulțime de vorbe, vor fi ascultați. (Matei 6:7)
A repeta Rugăciunea Domnească din nou și din nou nu va crește eficacitatea ei. Cei care au crescut în medii catolice sunt învățați să repete aceiași rugăciune de 100 de ori, punctată de o altă rugăciune, și un rozariu le este oferit ca să țină numărul lor. Aceasta este o practică a unui crez irațional care nu este nici învățată și nici modelată nicăieri în cadrul Scripturii. E ceea ce fac neamurile/păgânii pentru că ei nu au o relație cu Tatăl, bazată pe cunoștință.
Alte forme de rugăciune superstițioasă includ crezul că timpul sau locația rugăciunii crește eficacitatea ei.
A te trezi la ora 6 dimineața pentru a te ruga pentru operația prietenului tău care are loc la ora 6 dimineața nu va amplifica rugăciunea ta (deși l-ar putea mângâia pe prietenul tău și te va ajuta pe tine să fi mai concentrat, ambii find bazați pe efectele bune ale coordonării rugăciunii tale). A călători în Israel să te rogi pentru pacea din Orientul Mijlociu nu va face din rugăciunea ta să fie mai eficientă ca a acelora care se roagă pentru același lucru din casa lor.
4. Nesinceritatea: E greșit să te rogi ceea ce nu vrei de fapt să spui.
Când vă rugați, să nu bolborosiți aceleași vorbe, ca păgânii. (Matei 6:7)
O rugăciune nesinceră este atunci când nu ai intenția să spui ceea ce te rogi. O faci doar din obicei sau fără să te gândești la ceea ce îți iese pe gură.
”Binecuvântă hrana aceasta pentru trupurile noastre”, spunem atunci când începem să mâncăm o porție supradimensionată cu grăsimi, fast-food care are rolul să-ți producă dependență în timp ce-ți înfundă arterele și... cu alte cuvinte să te omoare. Oare chiar vrei ca Dumnezeu să transforme în mod miraculos gunoiul acela procesat într-o mâncare plină de elemente nutritive? Sau nu cumva pompezi pe gură o formulă negândită, care o spui dintr-un pur obicei?
”Doamne, poartă de grijă nevoilor mele, pâinea mea cea de toate zilele”, dar nu vrei să muncești, să-ți ajustezi cheltuielile sau să eviți datoriile.
”Doamne, binecuvântă-mi soția și copiii”, dar tu nu le ești un exemplu de conducere spirituală, prin a-ți onora soția sau a disciplina copiii tăi în dragoste.
5. Egoismul: E greșit să te rog pentru plăcerea ta pe cheltuiala slavei lui Dumnezeu.
Sau cereți și nu căpătați, pentru că cereți rău, cu gând să risipiți în plăcerile voastre (Iacov 4:3).
Trebuie să-ți aliniezi motivele tale cu voia revelată a lui Dumnezeu pentru tine: binele tău spiritual și slava Sa eternă.
Dacă te rogi pentru o promovare ca tu să poți avea mai mulți bani pentru o vacanță somptuoasă și un cămin luxuriant, mai mult respect din partea colegilor tăi și un statut mai bun în societate, Dumnezeu nu va răspunde în mod favorabil. Dacă, totuși, tu ceri o promovare ca să fi mai eficient pentru evanghelie în locul tău de muncă, să poți să-i binecuvântezi pe subordonații tăi cu demnitate și justețe în felul cum îi tratezi, și să poți susține mai mult misiunile, Dumnezeu s-ar putea să răspundă la această rugăciune; aceiași rugăciune, motive diferite.
Dacă îmi cere copilul meu un creion ca să poată desena o felicitare pentru ziua de naștere a mamei, las totul baltă și merg să-i aduc creioane să coloreze. Dacă ea vrea să facă graffiti pe peretele din cameră, îi spun simplu: nu. Aceiași solicitare, motive diferite, ceea ce și oferă răspunsuri diferite.
6. Bărbaților: Este greșit să te rogi dacă nu îți onorezi soția.
Bărbaților, purtați-vă și voi, la rândul vostru, cu înțelepciune cu nevestele voastre, dând cinste femeii ca unui vas mai slab, ca unele care vor moșteni împreună cu voi harul vieții, ca să nu fie împiedicate rugăciunile voastre (1 Petru 3:7).
Soților, dacă v-ați oprit din a asculta la ceea ce vă spun soțiile voastre, dacă ai gura spurcată față de ea când o vorbești la ceilalți de la birou, sau ești lipsit de respect în ton față de ea, atunci să știi următorul lucru: necinstirea ta cauzează o stare statică prin care este împiedicată primirea rugăciunilor tale în ceruri.
Materialul de mai sus a fost adaptat dintr-un articol intitulat ”Moduri corecte și greșite de a ne ruga” scris de Clint Archer (foto alăturat), preluat din site-ul Christian Headlines. Clint este pastorul bisericii Hillcrest Baptist Church din anul 2005 și locuiește în Durban, Africa de Sud, împreună cu soța sa și cei patru copii ai lor. Dacă folosiți acest material în altă parte, rog să păstrați toate link-urile din el și să oferiți sursa citării, adică acest blog. Mulțumesc.
Niciun comentariu:
Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)