Aplicații de pe Android care au aplicații în viața de credință

Persoană care aruncă un telefon mobil - foto de Stanislav Kondratiev - unsplash.comToată lumea din jur are un telefon mobil. În oricare autobuz sau mașină mică te-ai uita, toți sunt cu ochii pe un ecran, mai mic, mai mare, mai ieftin, mai scump. Te minunezi de ceea ce poate face un om în spatele unui volan - altceva în afară de a sta atent la trafic și de a conduce. Apoi te minunezi de unde au apărut așa de multe telefoane, și cum de au devenit toți din jur dependenți de astfel de dispozitive. Pe vremea bunicilor noștri dacă aveai în casă un telefon fix cu disc era un lux!

De fapt nu vroiam să fac o pledoarie la ce a fost, ce va fi și ce va mai fi în ceea ce privește telefonia - fie ea fixă, mobilă sau de altă natură. Vroiam să vă recomand, așa, la final de an 2019, câteva aplicații pentru Android (pentru că nu folosesc iOS, deși am găsit și acolo câteva aplicații interesante) care au o oarecare paralelă cu viața de credință.

De sigur, dacă ai merge la un părinte de la o biserică mare din orașul tău și l-ai întreba dacă îți poate recomanda câteva aplicații ”bune” pentru telefonul tău, cu siguranță că nu îți va recomanda cele care le voi menționa mai jos. Probabil că va recomanda ori aplicația de Biblie ”acreditată” de cultul din care face parte, eventual YouTube, să îi mai urmărești slujbele în caz că ai ratat ultimele 50 de duminici (că vorba vine, și e adevărată, românul merge la biserică doar din An în Paști, adică 2 din cele 52 de duminici dintr-un an probabil că te va vedea ”lumea” și ”popa” pe la biserică... restul duminicilor, doar tu, Dumnezeu și cel mai sigur și telefonul tău va știi pe unde ai mai hoinărit).

GreenifyPrima aplicație care îmi veni în minte, și pe care chiar am programat să o postez în această ordine este o aplicație gratuită, ordinară. Există și varianta ei cu bani, costă ... o simplă donație, și chiar așa se și numește varianta ”cu bani”, ”donation version”. Se numește Greenify și o puteți accesa făcând click pe imaginea alăturată sau pe titlu. S-ar putea să facă alții aplicații cu nume similare să se folosească de numele lor, dacă nu e creată de Oasis Feng, și nu e verificată de GooglePlay, nu vă riscați să o instalați!

Ce face această aplicație? Îți ”înverzește” telefonul. Am glumit. Nu îl înverzește, dar îți prelungește viața bateriei telefonului tău. Are o opțiune de a hiberna aplicațiile care îți rulează în fundal și de a le pune pe modul de hibernare. Posibil ca această aplicație să nu meargă pe modelul tău de telefon cu sistem de operare Android, însă îl recomand dacă dorești să îți salvezi nu doar viața bateriei tale, dar și a butonului de pornire/oprire ecran. Această aplicație are un widget (pentru cei care nu știu ce este acesta, e un fel de ”scurtătură” care o poți pune pe ecranul telefonului) și printr-o simplă apăsare a lui - o singură apăsare pe ecran!!! - îți închide ecranul telefonului și hibernează aplicațiile. Acest lucru, desigur, îl poți face și prin a merge în setările de la Android, activezi opțiunile de ”utilizator avansat” și să îi spui să facă asta, și în plus mai trebuie să apeși și pe butonul de unde îți aprinzi telefonul.

Practic, prin această aplicație nu doar că îi faci bine telefonului tău și a părților lui, dar îți faci bine și ție! E bine să mai închizi ecranul telefonului din când în când și să iei o pauză, să nu te mai agiți atâta cu toate din jur. Cam la asta am găsit eu și aplicația din viața de credință. Dacă vrei să fi ca un pom sădit lângă un izvor de ape (vezi Psalmul 1), și să aduci rod bun, fă-ți timp să oprești din gălăgia și din lucrurile care te deranjează în jur. Fă-ți timp să spui STOP la telefon, deconectează-te de la el - indiferent dacă ai 1000 de aplicații de biblie și muzică creștină pe el sau ce altceva ai mai invoca tu ca scuză acum... - și odihnește-te. Ia un timp unde să nu te mai gândești la nimic, să nu te mai stresezi cu nimic și să începi să lași pe Dumnezeu să îți fie Tată și tu să îi fi fiu/fiică.

CCleanerO a doua aplicație pe care o recomand tuturor telefoanelor (și această aplicație există și în versiunea pentru PC pentru sistemele de operare Windows) se numește CCleaner (foto logo atașat). Această aplicație nu face altceva decât să curețe fișierele temporare care sunt stocate pe telefon - iar versiunea pentru Windows, disponibila pe site-ul producătorului Piriform, face același lucru pentru PC, doar că mai are alte caracteristici în plus care nu există pe versiunea pentru telefoane smart. La fel ca și la aplicația anterioară, există versiunea gratuită, și există și versiunea plătită, singura diferență între ele (și aici mă refer strict la versiunea pentru telefoane Android, nu și la versiunea pentru PC) este că versiunea gratuită, după ce ai instalat-o, îți va băga o grămadă de reclame - și desigur, multe invitații și promoții ca să cumperi versiunea pro, care este versiunea cu bani, care, da, așa cum ați bănuit, nu conține reclame. Eu am testat și folosesc de foarte mult timp versiunea gratuită și funcționează foarte bine. Pe lângă faptul că îți curăță ”cache”-ul de pe telefon (așa se numesc fișierele temporare care le crează aplicațiile pe Android), el poate și închide câteva din aplicațiile care le vede că rulează în fundal - similar oarecum cu Greenify, cu diferența că CCleaner nu oferă un widget doar pentru această acțiune și nici nu îți închide ecranul telefonului ca să economisești viața bateriei...

Ce aplicație practică am găsit la această simplă aplicație de Android? Curățenia. Curățenia ascunsă, mai precis. Există lucruri în viața noastră de credință pe care nu le știe nimeni și atâta timp cât noi le ținem acolo în inima noastră, odată ele vor izbucni, indiferent că ești un introvertit sau extrovertit. CCleaner îmi aduce aminte de rugăciunea psalmistului, ”Spală-mă cu desăvârșire de nelegiuirea mea și curăță-mă de păcatul meu!” (Psalmul 51:2), sau de îndemnul Apostolului Ioan de a fi asemenea lui Hristos Isus: ”Oricine are nădejdea aceasta în El se curăță, după cum El este curat.” (1 Ioan 3:3).

Sunt sigur că Scriptura nu se referea la o ”curățare” aparentă în cadrul acestor 2 simple pasaje citate oarecum aleatoriu, ci face referire la o curățare interioară în profunzime, care de cele mai multe ori nu este vizibilă cu ochiul fizic. Și tot Sfânta Scriptură ne spune să trăim în mod continuu un stil de viață de curăție și sfințenie, fiind înconjurați de o lume murdară și care întinează totul în jur (”Faceți toate lucrurile fără cârtiri și fără șovăieli, ca să fiți fără prihană și curați, copii ai lui Dumnezeu, fără vină, în mijlocul unui neam ticălos și stricat, în care străluciți ca niște lumini în lume” Filipeni 2:14-15).

Microsoft LauncherO a treia aplicație - deși mai dă rateuri uneori, probabil pentru că este optimizată pentru versiuni mai noi ale Android - este Microsoft Launcher. Este produsă de Microsoft și este o încercare de a face din telefoanele cu sistemul de operare Android să aibă ceva din ceea ce au computerele cu sistemul de operare Windows 10. Sună interesant. E ca și când ai fi creștin și acum descoperi că poți fi creștin care vorbește și limbi străine, sau să fi un fel de creștin la alt nivel. Dap, știu că sună puțin cam banală comparația, dar cam așa aș compara eu aplicația aceasta cu viața de credință.

Ce face de fapt Microsoft Launcher? Este un fel de personalizator de telefon, poți schimba felul cum sunt afișate iconițele pe ecran, ce fundal să aibă, poți ascunde aplicații, poți să pui notificări sau să vezi cât timp ai folosit telefonul, să urmărești calendarul tău și ultimele planificări, are chiar și opțiunea de a seta diferite gesturi pentru telefon, pe care alte aplicații de acest gen nu le au decât cu bani. Microsoft Launcher este complet gratuit (și sper să rămână gratuit). Nu știu să existe vreo versiune de-a sa cu bani, și în această aplicație nu am găsit reclame, deși după instalare îți pune pe ecran câteva shortcut-uri de la alte aplicații Microsoft (pe care le consider destul de bune, dar care sunt foarte mari, ocupă foarte mult spațiu pe telefon, poate aceasta este o informație bună  pentru cei care au telefoane cu memoria mai mică și care au telefonul deja plin cu alte aplicații care le folosesc și nu doresc să mai instaleze altele). Nu blamez producătorii de aceste ”mici neajunsuri”. Uneori se mai închide aplicația, așa cum am spus anterior, probabil că a fost dezvoltată și a fost actualizată având în vedere ultimele opțiuni din versiunile cele mai actuale ale Android.

Ceea ce mi-a plăcut mie la această aplicație este că poți deschide ecranul cu un dublu-tap pe el, fără să mai trebuiască să apeși pe butonul din stânga sau din dreapta telefonului. Există incorporat în aplicație și asistentul Cortana - care funcționează exact ca și cel de pe Windows 10 - dar necesită o conexiune activă la internet (wifi sau date mobile). Apoi mi-a plăcut că pot să setez pe un alt ecran sarcini sau să văd când am următoarea programare sau următorul eveniment. De obicei, în Android dacă vrei să vezi acestea, îți trebuie cel puțin 2-3 alte aplicații separate, Microsoft Launcher a făcut un fel de ”mai multe într-una”.

Asta mă duce la gândul despre viața de credință. Că noi trebuie să fim echipați cu toată armătura (Efeseni 6:10-18). Să fim mereu conectați la Împărăția lui Dumnezeu și să avem legătură directă și neîntreruptă cu Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Să nu fim doar oameni de duminică, ci să trăim zilnic precum niște lumini vii, exemple a ceea ce suntem de fapt, și să arătăm celor din jur Cine este în controlul vieții noastre și care este scopul și viziunea pe care o urmărim.

E bine să avem mereu înaintea noastră obiectivele pe care ni le-am propus noi și pe care ni le propune Cuvântul lui Dumnezeu. Când pierdem din vedere anumite aspecte esențiale din viața de credință și nu știm cum să ne aducem aminte de ele... atunci e momentul când avem nevoie de notițele sau de agenda unde ne-am notat ceea ce ne-a vorbit Dumnezeu la biserică, din Sfânta Scriptură, sau personal.

GooglePlay - locul oficial si sigur de unde poti instala aplicatii pentru telefoanele cu sistem de operare AndroidDeși aș fi putut adăuga multe alte aplicații utile, și deși nu am fost plătit să scriu o recenzie pentru aceste 3 simple și banale aplicații - apropo, dacă ați observat, nici nu am fost foarte tehnic în descrierea lor, pentru că am dorit să primiți doar esențialul - consider acum, la încheiere, că am avut șansa să vă determin să vă faceți timp să lăsați telefonul și să căutați activități mai constructive. Și da, dacă chiar trebuie să folosiți telefonul în activitatea sau în plictiseala voastră de zi cu zi, sper că aceste trei aplicații să vă fie de folos. Am inserat fotografiile cu aplicațiile pentru a vă fi util atunci când le găsiți, vă recomand să verificați înainte de instalarea lor dacă sunt produse de cine am scris eu, dacă sunt verificate de GooglePlay și nu sunt aplicații fraudulente. Asta mai lipsea acum, să mai dați vina pe mine că v-am pus să instalați ceva și apoi a trebuit să... vă azvârliți telefonul că s-a fript. :)



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.