Șapte motive pentru care să spui mulțumesc tatălui tău

Un tată la plimbare cu copilul său - foto de Jed Owen - unsplash.comOamenii de știință au început să verifice un lucru pe care mulți dintre noi îl știam de prea mult timp: majoritatea taților fac o diferență pozitivă în viețile copiilor lor.

Copiii care cresc cu un tată prezent în viața lor și implicat în viața lor sunt mai puțin predispuși să renunțe la școală sau să ajungă în temniță. Atunci când un tată are o relația apropiată cu copiii săi, aceștia tind să aibă un coeficient de inteligență mai ridicat, să aibă mai puține probleme psihologice, să evite comportamentele cu risc ridicat (cum ar fi sexul la vârsta fragedă) și vor crește să devină oameni cu slujbe bine plătite și relații sănătoase.

Tații joacă de asemenea un rol cheie în viața de credință a copiilor lor.

Conform unui studiu detaliat condus acum câteva decade în urmă, frecventarea unei biserici de către un tată are un impact mai mare în ceea ce privește modul cum copiii vor frecventa biserica pe viitor, mult mai diferit de nivelul de frecventare al bisericii din partea mamei. Acest studiu a dezvăluit faptul că dacă un tată nu merge la biserică, indiferent cât de credincioasă este soția lui în frecventarea bisericii, doar un copil din 50 va deveni un închinător regulat la o biserică.

Pe de altă parte, dacă un tată merge la biserică în mod regulat, indiferent de practica mamei, între două treimi și trei sferturi dintre copii vor deveni persoane ce frecventează biserica (regulat sau neregulat). Chiar dacă un tată merge neregulat la biserică, indiferent de nivelul de frecventare al soției lui, între o jumătate și două treimi dintre copiii unor astfel de familii vor veni la biserică, cel puțin ocazional, în calitate de adulți.

Aprecierea tatălui tău
Problema e că tații nu aud prea adesea cât de importanți sunt ei față de copiii lor. În schimb, programele TV și filmele îi descriu pe tați drept excedentari sau chiar niște idioți care își dau importanță. Campaniile de publicitate îi acuză de felul cum cârpesc ei creșterea copiilor, mai ales a odraslelor lor. Și chiar predicile din Ziua Tatălui (se sărbătorește în America în a 3 a duminică din iunie, în România s-a introdus recent și se sărbătorește pe 9 mai, după ziua femeii) sunt cu titluri de genul ”Fiți bărbați!”, care îi mustră că nu s-au ridicat la măsura standardului biblic de a fi ”un tată bun”.

Există un grup care susține paternitatea și ridică semnale de conștientizare că tatăl dintr-o familie contează, poartă numele Fatherhood CoMission. Acest grup are o campanie de onorare a tatălui tău la nivel național în Statele Unite ale Americii, care nu este altceva decât un efort colectiv de a încuraja pe fiecare creștin să-și onoreze tatăl, chiar dacă acesta nu este implicat în viața lor.

Și chiar dacă nu mai este în viață.

Una din cheile principale ale onorării tatălui tău este să îi oferi recunoștință, fie public, sau privat. Doi membrii din cadrul conducerii acestui grup, Fatherhood CoMission, Dr. Clarence Shuler și Jeff Kemp sugerează șapte motive pentru care ar trebui să spui mulțumesc tatălui tău de Ziua Tatălui (și nu numai):

1. Este o poruncă biblică
A cincia poruncă înregistrată în Exod 20:12 spune: ”Cinstește-l pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să trăiești mult timp în țara pe care ți-o va da Domnul, Dumnezeul tău!” (citat din versiunea NTR)

Ce înseamnă să-ți onorezi tatăl tău?A onora înseamnă a respecta într-o manieră vizibilă”, spune Shuller, în calitatea sa de președinte al organizației Building Lasting Relationships (Clădirea relațiilor de durată). Una din cele mai bune modalități prin care poți onora tatăl este prin a-i spune că ești mulțumitor că este tatăl tău. Shuler recomandă să mulțumești tatălui tău public, pe cât posibil. Un alt mod bun prin care îți poți arăta mulțumirile este prin a-i oferi un cadou. ”A petrece timp cu tatăl nostru poate fi unul din cele mai bune daruri posibile”, spune Shuler.

A-ți exprima mulțumirea în scris are avantajul că îi permite tatălui tău să vadă aceasta, din nou și din nou. ”În decursul vieții lui, am spus mulțumesc tatălui meu prin intermediul scrisorilor și notițelor de Ziua Tatălui și de ziua lui de naștere”, spune Kemp, fost atacant în liga NFL pentru 11 ani și 18 ani în calitate de cap al organizației Stronger Families (Familii mai puternice). ”Doar că atunci când a fost diagnosticat cu cancer i-am scris o listă de 3 pagini cu lucruri pentru care îi eram mulțumitor. Am stat cu el față în față și i-am mulțumit pentru o viață de binecuvântări, beneficii și caracter.

2. Îl onorează pe Dumnezeu
A exprima mulțumire către tatăl tău pământesc onorează și pe Tatăl tău ceresc. ”Dumnezeu se orientează pe Sine și toată existența în jurul paternității”, spune Kemp. ”Prin a aprecia pe tații noștri și a respecta rolul lor, noi de fapt îl onorăm pe Dumnezeu.

De sigur, în timp ce Dumnezeu este perfect, tații noștri pământești nu sunt. Dar nici noi nu suntem. Și atunci când mulțumești unui om imperfect pe care Dumnezeu l-a ales să fie tatăl tău, noi nu facem altceva decât să câștigăm o apreciere mai profundă a dragostei lui Dumnezeu față de noi. Și facem în plus un pas spre modelarea smereniei pe care a demonstrat-o Isus față de Tatăl Său, care a fost descris în cadrul unui imn creștin înregistrat în pasajul din Filipeni 2:6-11:

El (Isus Hristos), măcar că avea natura lui Dumnezeu, n-a considerat că a fi una cu Dumnezeu este un lucru de apucat, ci S-a dezbrăcat de Sine, luând natura unui rob și devenind asemenea oamenilor. La înfățișare a fost găsit ca un om; S-a smerit și a devenit ascultător până la moarte și încă moarte pe cruce. De aceea și Dumnezeu L-a înălțat nespus de mult și I-a dăruit Numele care este mai presus de orice nume, pentru ca în Numele lui Isus să se plece orice genunchi din cer, de pe pământ și de sub pământ, și orice limbă să mărturisească, spre slava lui Dumnezeu Tatăl, că Isus Cristos este Domnul. (citat din versiunea NTR, adăugirile din paranteze îmi aparțin)

A spune mulțumesc și a onora pe tatăl tău se aliniază cu binecuvântările lui Dumnezeu din viața ta”, spune Kemp. ”Aceasta este unul din lucrurile după care tânjim. Fii persoana aceea matură. Binecuvintează pe tatăl tău și fii pe plac Tatălui tău ceresc.

3. Îl încurajează pe tatăl tău
Bărbații au nevoie de încurajare, dar nu le place să o cerșească. ”Tații și bărbații mai în vârstă nu sunt prea diferiți de băieții și tinerii bărbați”, susține Kemp. ”Noi toți vrem să știm că suntem la nivel, că într-adevăr corespundem așteptărilor. A spune mulțumesc tatălui tău afirmă faptul că el este un om bun, un om nobil, care și-a făcut slujba așa cum a putut el mai bine cu ceea ce a avut el. Acest lucru îi înalță spiritul și valoarea de sine”.

Când îi spui mulțumesc tatălui tău, aceasta îl încurajează și îl afirmă”, spune Shuler. ”El vede că tu îl apreciezi, că el nu și-a pierdut timpul cu tine. Aceasta ajută la validarea eforturilor lui de tată. Îi oferi pace dar și încrederea în sine”.

Dacă te lupți să vezi binele din tatăl tău, atunci fă-ți timp să îți reamintești de acele trăsături pozitive de caracter pe care el le-a demonstrat, precum și acțiunile pe care le-a făcut pentru beneficiul tău, chiar și în mod indirect. Scrie-le pe ceva, iar dacă ai posibilitatea, rostește-le tatălui tău.

Una din cele mai bune modalități de a arăta recunoștința și respectul față de tatăl meu a fost atunci când am început să-i cer sfatul cu privire la creșterea propriilor mei copii adolescenți”, spune Kemp. ”L-a onorat și m-a ajutat mai mult decât m-am așteptat”.

A auzi mulțumiri din partea ta s-ar putea să facă chiar mai mult decât o simplă încurajare pentru tatăl tău. ”Aceasta îl va motiva să continue în eforturile sale de tată și chiar să devină mai bun”, spune Shuler. ”S-ar putea să-l inspiri pe tatăl tău să dorească să facă mai mult.

4. Îmbunătățește relația ta cu tatăl tău
Dacă tu și tatăl tău nu sunteți în relații chiar foarte bune atunci exprimarea mulțumirii față de el s-ar putea să fie un prim pas important spre o relație mai bună cu el.

Pentru o bună parte din viață Shuler și tatăl său s-au luptat. ”Tata nu mi-a spus niciodată că mă iubește”, spune Shuler. Dar Shuler s-a luptat să vadă ce era mai bun în tatăl său și să-i mulțumească pentru eforturile sale. ”A fost un om măreț”, își amintește Shuler. ”Eram săraci și el lucra la trei sau patru locuri de muncă pentru a se asigura că noi avem destul de mâncare și căldură în casă. Felul cum el a tratat-o pe mama mea... asta m-a învățat o grămadă de lucruri despre a fi un om bun.

În cele din urmă Shuler l-a condus pe tatăl său la a-l cunoaște pe Hristos. ”Atingem un nivel de intimitate cu tatăl nostru atunci când îi spunem mulțumesc”, spunea el. ”El poate deveni uneori cel mai bun prieten al nostru, confident și consilier. Și atunci când suntem cu tații noștri, indiferent cât am fi de în vârstă, ne face să ne simțim că suntem precum un băiețel - să luăm o pauză de la responsabilitățile noastre, chiar și pentru o oră sau două.

5. Poate aduce vindecare, chiar dacă tatăl tău nu mai este în viață
Mulți dintre noi avem răni și goluri pe care tații noștri imperfecți le-au imprimat asupra noastră”, spune Kemp. ”A mulțumi tatălui nostru în ascultare față de Dumnezeu ne aduce mai aproape de a fi capabili să cerem iertare pentru orice atitudine greșită sau vreo reacție de-a noastră, și să-i iertăm pentru acele răni și goluri produse de ei. Smerenia și exprimarea recunoștinței pavează calea către reconciliere. Aceasta este un lucru crucial pentru sănătatea noastră emoțională și spirituală.

El te încurajează să nu mai aștepți. ”Nu poți știi când tatăl tău o să treacă la cele veșnice. O să-ți dorești apoi să fi putut să-ți exprimi mai clar dragostea ta, recunoștința și dorința după o relație mai apropiată. Începe acum.

Dar ce faci dacă ai pierdut oportunitățile acestea cât tatăl tău încă mai era în viață?

Scrie-i o scrisoare tatălui tău”, spune Shuler. ”Dacă a fost o relație bună, spune-i de toate lucrurile pe care le-a făcut bune și pe care le-ai îndrăgit cu privire la el. Dacă a fost o relație destul de rea, atunci scrie totul despre tatăl tău.. și apoi rupe acea scrisoare. Apoi scrie-i o scrisoare pe care el chiar ar vrea să o citească pentru că au fost cel puțin unu sau două lucruri pe care le-a făcut bune pentru tine.” Gestul de a scrie o scrisoare, continuă el, te va ajuta cu apropierea ta, și te va ajuta să te vindeci de rănile pe care le ai din partea tatălui tău.

6. Îți întărește familia ta
A mulțumi tatălui nostru pământesc are mai multe beneficii pentru noi decât pentru tatăl nostru”, spune Kemp. ”Aceasta este de fapt un dar pentru toți cei care văd smerenia și recunoștința noastră.

Biblia ne învață că ceea ce facem noi are un impact asupra familiei noastre, fie pozitiv, fie negativ, pentru trei până la patru generații din familia noastră”, adaugă Shuler. Când spui mulțumesc tatălui tău în prezența altora din familia ta, aceștia vor observa practica ta biblică. Dacă faci lucrul acesta în mod consistent, ei sunt mai predispuși să imite practica ta. În cele din urmă vei transmite aceasta la generațiile viitoare.

7. Îți aduce binecuvântări
A spune mulțumesc către tatăl tău îl binecuvintează. Și îi binecuvintează și pe alții din familia ta. Și pe tine.

Apostolul Pavel ne amintește în una din scrisorile sale către efeseni (Efeseni 6:2-3) porunca de a ne onora tatăl și mama ca fiind prima promisiune însoțită de o promisiune: ”ca să fii fericit și să trăiești multă vreme pe pământ”.

Ne bucurăm când vedem bucuria pe fața și ochii tatălui nostru”, spune Shuler. ”Noi devenim binecuvântați prin a fi ascultători.

A fi smeriți și mulțumitori sunt chei dovedite spre fericirea umană”, adaugă Kemp. ”Niciunul dintre noi nu are tată care să fie aproape perfect”, continuă el. ”Însă noi avem un Tată Perfect, care și-a jertfit singurul Său Fiu pentru a ne iubi, a ne adopta și a ne binecuvânta în calitate de fii și fiice ale Sale. Când primim identitatea noastră, valoarea și aprobarea din partea lui Dumnezeu, nu facem altceva decât să dăm drumul la dezamăgirile și rănile care au distrus relația noastră cu tatăl nostru pământesc.

Sfatul său final este acesta: ”Dobândește dragoste de la Dumnezeu. Oferă dragostea ta tatălui tău. Mulțumește-i, în această Zi a Tatălui, și adesea.

Clarence Schuler - foto preluat de pe fatherhoodcomission.orgPentru resurse și încurajări de la peste 100 de organizații care au ca temă paternitatea, vizitați site-ul FatherhoodCoMission.org (disponibile în limba engleză). Dr. Clarence Shuler (foto alăturat) este președintele organizației Building Lasting Relationships, este consilier, vorbitor, autor și co-autor a mai multe cărți printre care și Choose Greatness: 11 Wise Decisions that Brave Young Men Make (Alege măreția: 11 decizii înțelepte pe care la fac bărbații tineri), scrisă împreună cu Dr. Gary Chapman. Clarence și soția sa, Brenda, locuiesc în Colorado Springs, Colorado și au trei fiice adulte. Pentru mai multe informații vizitați site-ul www.clarenceshuler.com

Jeff Kemp - foto preluat de pe FatherhoodCoMission.orgJeff Kemp (foto alăturat) este autorul cărții Facing the Blitz: Three Strategies for Turning Trials into Triumphs (Față în față cu atacul: Trei strategii de a transforma încercările în triumfuri). El a jucat pentru 11 sezoane în calitate de atacant în liga NFL, a fondat și condus organizația Stronger Families în zona Nord-Vest Pacific (SUA) și a slujit în calitatea de vicepreședinte al FamilyLife și Catalyst for Helping Others. El și soția sa, Stacy, locuiesc în Little Rock, Arkansas și au patru fii. JeffKempTeam.com este platforma sa de misiune pentru zidirea căsniciilor mai bune și a bărbaților mai buni, lideri și echipe sănătoase.

Chris BolingerNOTĂ: Materialul de mai sus este o adaptare a unui articol prelucrat de Chris Bolinger (foto alăturat) publicat pe 11 iunie 2020 în site-ul CrossWalk. Chris este autorul lucrării Daily Strength for Men (Tărie zilnică pentru bărbați), un devoțional de 365 de zile publicat de BroadStreet Publishing, disponibilă pe Amazon, Barnes & Noble, la diferiți distribuitori de cărți creștine, precum și pe dailystrengthformen.com. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați la final sursa citării lui: Blogul Lumea cre(s)tina in care traim. Mulțumesc.[no-sidebar]



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.