11 lucruri pe care ar trebui să le facă fiecare creștin înainte de a merge la cele veșnice

Un individ care pleacă într-o călătorie - foto de Mantas Hesthaven - unsplash.com

Aproape zilnic auzim cum cineva drag sau cunoscut are probleme de sănătate, a fost internat, s-a îmbolnăvit, sau poate chiar a trecut la cele veșnice. Începem să examinăm lucrurile și persoanele: a fost persoana respectivă creștină? Avea o relație cu Dumnezeu? Mergea la biserică? Apoi ne întrebăm de ce a trebuit să treacă prin ceea ce a trecut – persoana respectivă, copiii săi, familia sa, rudele... și nu în ultimul rând noi, când aflăm vestea mai puțin plăcută.



În calitate de creștini ne gândim adesea la modul în care acționăm fiecare dintre noi ca reprezentanți al lui Isus Hristos și al învățăturilor Sale. În acest sens consider că este important ca fiecare dintre noi să participe la acțiuni specifice care să ne consolideze credința și să ne ajute să o trăim cu adevărat. Așa că am întocmit o listă mai jos cu lucruri pe care ar trebui să le facă fiecare creștin înainte de a merge la cele veșnice – sunt câteva sugestii care cred că vă vor ajuta să începeți ceva bun, dacă nu ați făcut-o deja.


1. Vizitează diverse biserici

Poate că ai fost crescut într-o anumită denominație și nu ai explorat vreodată ce există în afara ei. Dacă acesta este cazul, nu există un moment mai bun decât acesta pentru a începe pur și simplu să asiști la slujbele altor biserici necunoscute. Probabil vei observa că, deși unele învățături sunt diferite, există și o mulțime de asemănări cu denominația din care faci tu parte.


2. Implică-te în viața persoanelor excluse de societate

Interacționarea cu segmente defavorizate ale populației este un mod eficient de a îmbrățișa unele dintre practicile lui Hristos în viața ta de zi cu zi. Pe paginile Bibliei există numeroase cazuri în care Hristos a mâncat și s-a asociat cu altfel de oameni care au fost considerați drept niște excluși ai societății.


Cu cât poți ieși mai mult în afara zonei tale de confort, cu atât îți va fi mai ușor să continui activitatea lui Hristos pe Pământ, ajungând la un impact pozitiv. Acest lucru este adevărat în special atunci când alții ar ignora mai degrabă grupurile de oameni pe care tu poate îi deservești cu bunăvoință și cu dragoste.


3. Ajută-i pe alții să-și croiască drumul prin Biblie

În calitate de creștin, probabil că citești Biblia ta în mod regulat, dar poate cunoști pe alți creștini care nu sunt la fel de familiarizați cu textul ei și poate sunt prea intimidați pentru a încerca chiar să-l citească frecvent. Fă-ți timp sau consideră acest aspect și acționează pentru a citi părți din Biblie cu aceste persoane și experimentați numeroase avantaje ale învățării împreună.


Chiar și cea mai creativă abordare a citirii Bibliei nu este nimic în comparație cu realizarea faptul că tu lecturezi cuvintele lui Dumnezeu – din tot ceea ar fi putut spune El fiilor și fiicelor sale, El a ales aceste cuvinte, aranjate în acest fel, folosind zeci de autori de-a lungul a mii de ani. Aceasta este o motivație! - Amy Green, colaboratoare a site-ului CrossWalk.com

4. Dă o mărturie publică

Mărturia despre influența lui Hristos poate fi înfricoșătoare, mai ales dacă bănuiești că părerile tale despre credință nu vor fi bine primite. Totuși, acest lucru trebuie făcut, mai ales că răspândirea Evangheliei este una dintre responsabilitățile noastre ca adepți ai lui Hristos.


Dacă încercările inițiale de a prezenta mărturia ta nu funcționează bine, nu este nevoie să disperi. Gândește-te la mărturia ta ca la ceva asemănător cu plantarea semințelor, ceea ce înseamnă că poate dura ceva timp ca acele cuvinte rostite de tine să înflorească sau să fie luate la inimă.


5. Parcurge un curs de apologetică

Menționat pentru prima dată în Noul Testament în prima epistolă a apostolului Petru, apologetica este actul de a-ți apăra convingerile prin argumente motivate, apoi de a împărtăși acele puncte de vedere cu alții. Pe măsură ce treci prin viață este inevitabil ca oamenii să conteste bazele credinței tale. De asemenea, s-ar putea să întâmpini obstacole în credința personală, care cauzează îndoieli crescânde. Dacă te înscrii la un curs de apologetică îți va fi mai ușor să cucerești aceste cazuri și să le confrunți cu încredere.


[Zondervan Academic oferă cursuri online pe această temă: Să știi de ce crezi ceea ce crezi (disponibil în limba engleză), și există multe alte instituții care oferă cursuri de apologetică online sau offline...]


6. Familiarizează-te cu diverse traduceri biblice

Mulți oameni cred că, deși oamenii au scris Biblia, Dumnezeu i-a inspirat să o scrie. De-a lungul veacurilor, au existat numeroase interpretări diferite ale versetelor și capitolelor.


Spre exemplu, Noua Versiune Internațională (NIV) din limba engleză este o traducere foarte populară, care circulă încă din anii ’70. În schimb, oamenii preferă adesea versiunea King James, pe care savanții biblici au finalizat-o în 1611. Există și alte traduceri extrem de moderne menite să rezoneze cu adolescenții de astăzi.


Probabil că ai deja o traducere preferată. Chiar dacă acest lucru este adevărat, un pas inteligent pe care îl poți face este acela de a te familiariza cu alte versiuni. Apoi vei avea o înțelegere mai largă a textelor biblice și, prin urmare, vei beneficia de mai multă claritate.


7. Alătură-te echipei de bun venit a bisericii tale

Vrei să le arăți cu adevărat altora că ești aprins pentru Dumnezeu și ești mândru că-L urmezi pe Hristos? Înscrie-te pentru a face parte din echipa de bun venit a congregației din care faci parte. Acesta este, probabil, unul dintre cele mai vizibile moduri de a-ți pune în evidență credința. De asemenea, acest gest indică faptul că nu ești timid să faci ceea ce poți pentru a ajuta pe alți oamenii să se simtă în largul lor din momentul în care aceștia trec pragul bisericii.


8. Descoperă cu ce teologi celebri te identifici cel mai des

Indiferent dacă gravitezi către Martin Luther sau Paul Tillich, este important să obții cât mai multe perspective din partea teologilor creștini. Pe măsură ce începi să înțelegi principiile și credințele lor, ulterior vei putea adopta unele dintre ele și vei realiza că lucrurile pe care acești oameni celebri ai credinței le cred sunt destul de asemănătoare cu propriile tale structuri de credință.


Teologi populari pe care i-ai putea citi:

- Augustin

- Martin Luther

- John Calvin

- Thomas Aquinas

- Jonathan Edwards

- Charles Spurgeon

- Karl Barth

- Jonh Stott


9. Participă la întâlnirile de rugăciune de mijlocire

Rugăciunea este o parte extrem de importantă în viața de creștin. Este oportunitatea ta de a comunica cu Dumnezeu. Mai precis, poți acționa ca un mijlocitor pentru a aduce Domnului anumite probleme care se referă la lucrurile cu care se confruntă alți oameni. Această practică te poate ajuta să simți că faci ceva util pentru a minimiza problemele majore prezente în lume, cum ar fi foametea, oamenii fără locuință și sărăcia severă.


10. Condu și / sau participă la un studiu biblic

Un studiu biblic îți permite să participi la părtășie cu alți credincioși și să te apropii de ei, obținând o înțelegere mai bogată a lucrurilor prin care trec ei în viață. Dacă ți se pare ceva nou conceptul de a participa la un studiu biblic, începe prin a încerca să găsești un grup de persoane cu perspective similare. Multe biserici desemnează astfel de grupuri pentru anumite tipuri de persoane, precum cuplurile căsătorite, părinții singuri și adulții tineri.


Odată ce devii familiarizat cu modul în care funcționează în general întâlnirile de studiu biblic, gândește-te să crești și mai mult în credință și să acceptați provocarea de a deveni un lider de studiu biblic. Făcând acest lucru poate va necesita să propui celor din grup subiecte pentru studiu, să conduci sesiuni de rugăciune sau să faci tot posibilul pentru a răspunde la întrebările dificile ale celor care participă la studiul biblic. Nu te descuraja dacă nu te simțiți încrezător în toate aspectele legate de conducere. Este o experiență de învățare care va evolua în mod constant.


11. Potrivește-ți acțiunile cu cuvintele tale

E greu să dai de un creștin autentic dacă tu vorbești întotdeauna despre dragoste și acceptare dar nu extinzi aceste caracteristici tuturor celor pe care îi întâlnești. Nimeni nu este perfect, însă este important să încerci cât de mult poți să trăiești în mod continuu în așa fel încât lucrurile pe care le spui să coincidă cu acțiunile pe care le derulezi.


Făcând acest lucru tu nu te comporți doar într-un mod neipocrit – amintește-ți de modul cum Isus a umbrit adesea indivizii ipocriți din medii religioase particulare – dar vei și încerca tot posibilul să fi o persoană autentică, transparentă și iubitoare de Hristos.


Aceste lucruri sunt cu siguranță responsabilitățile pe care toți creștinii ar trebui să le îndeplinească înainte de a-L întâlni pe Domnul, doar că, după cum vei observa prin natura multor articole din listă, acestea sunt acțiuni pe care le poți practica în fiecare zi, mai degrabă decât evenimente unice. Puneți ca țintă de a face un obicei din a te angaja în mod natural în cât mai multe dintre acestea, astfel încât credința ta să fie nu numai evidentă, dar și puternică.


Sarah Landrum - foto preluat din site-ul punchedclocks.com
Notă
: Materialul de mai sus este o adaptare a unei postări scrise de Sarah Landrum (foto alăturat) pe 6 august 2020 în cadrul unei prezentări din site-ul CrossWalk, republicat după o postare din 4 aprilie 2017, de unde a fost preluat. Sarah este o scriitoare independentă în misiunea de a schimba lumea și de a ajuta oamenii să trăiască vieți mai fericite, mai îmbogățite. Ea este de asemenea și fondatoarea site-ului de carieră și fericire Punched Clocks (Ceasuri Lovite). Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumeacre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.