4 lucruri pe care ar trebui să le știe părinții despre filmul animat ”Raya și ultimul dragon”

Raya - imagine din filmul ”Raya and the Last Dragon” - preluată de pe wallpapercave.comCu câteva luni în urmă am fost abordat de o ”soră” de la o biserică pe care o frecventam la momentul respectiv... să îmi reproșeze că a participat - probabil involuntar, sau cel puțin așa mi s-a părut mie atunci - la o discuție dintre alți copii (printre care se afla și copilul meu) despre un desen animat... despre niște dragoni amărâți. De fapt discuția începută de respectiva ”soră” nu a avut un rol de informare... ci mai degrabă de interpretare, dar avea așa o notă de bârfă, că a ținut morțiș să mă tragă deoparte, să nu mai audă și ”publicul larg”.


Am ascultat-o, uimit fiind de ceea ce îmi relata. Știam despre ce era vorba, doar și eu am urmărit alături de copilul meu acele desene animate nevinovate despre niște dragoni (la vremea aceea era în vogă seriile de desene ”How to train your dragon” - ”Cum să îți dresezi dragonul” - un film fantastic realizat de DreamWorks în 2010 după o serie de cărți scrise de autoarea britanică Cressida Cowell). Doar că ea... preacuvioasa... a găsit nod în papură, logic!


Ulterior acelei discuții... ”sora” respectivă a ales să scoată efectiv pe copilul meu din grupa de copii în care era... și să o izoleze... un gest pe care îl consider nu doar grotesc acum, dar și lipsit de bun simț și maturitate de orice fel (nu invoc termenul de ”spiritualitate” aici că e cam deplasat dacă l-aș folosi) - și asta pentru că nu a încercat să vadă despre ce este vorba, dar a fost mai simplu să se pripească să tragă niște concluzii aiurite. Acesta este motivul pentru care am urmărit cu interes un nou film de desene animat - da, este cu ”dragon” în titlu, și în conținut, și ceea ce veți citi mai jos este un review al filmului, ca să vă prezint o analiză în patru puncte, precum punctele cardinale... poate înțelege cineva ce am vrut să zic prin asta. Acest articol este pentru această ”soră”. Sper să urmărească filmul. Altceva nu îi mai urez.

Probabil că e bine să începem cu un scurt trailer, mai ales că poate doriți să vedeți și voi filmul acesta. Apoi urmează recenzia:



Raya este o tânără curajoasă, optimistă, cu o sarcină importantă. Ea și familia ei sunt gardienii “Nestematei Dragonului”, o relicvă strălucitoare și strălucitoare a lumii vechi care a fost creată de dragoni magici și care îi protejează regatul asiatic, Kumandra, de rău. Fără ea, oamenii din Kumandra ar pieri.


Din păcate pentru Raya, și restul Kumandrei o doresc. Aceasta include o femeie vicleană pe nume Namaari, care o înșeală pe Raya pentru a avea acces la bijuterie, cu credința că îi va aduce ei și poporului ei prestigiu și influență.


Apoi, în timpul unei lupte pentru pieatra prețioasă, aceasta se sparge în mai multe bucăți, slăbindu-și puterea și punând în discuție viitorul Kumandrei.


Dar Raya are un plan. Ea va pleca într-o țară străină în căutarea ultimului dragon al planetei, Sisu, care se presupune că a ajutat la crearea pietrei prețioase și încă mai are puterile care l-ar putea salva pe Kumanda.


Va reuși Raya?

Totul face parte din noul film Disney Raya and the Last Dragon (PG – Acordul Părinților), care îl are în rolurile principale pe Kelly Marie Tran în rolul lui Raya, Awkwafina în rolul lui Sisu și Gemma Chan în rolul lui Namaari.


Iată patru lucruri pe care părinții ar trebui să le știe legat de acest film de animație:


1. Se bazează pe folclorul din Asia de Sud-Est
Spre deosebire de povestea lui Mulan, care se baza pe un singur poem / cântec popular chinezesc scris acum mai bine de 1.500 de ani, Raya and the Last Dragon este o poveste originală care a fost inspirată de poveștile și tradițiile din Asia de Sud-Est, o regiune care constă din 11 țări la sud de China / la est de India. (China nu este considerată parte din Asia de Sud-Est.) Potrivit cu Hollywood Reporter, Disney a format o echipă de cercetare pentru proiect, care a călătorit în șapte țări: Laos, Malaezia, Indonezia, Thailanda, Vietnam, Cambodgia și Singapore.


A fost regizat de Don Hall (autor a altor filme precum Big Hero 6, Winniethe Pooh, Moana) și Carlos López Estrada (autor al filmelor Blindspotting, Summertime).


Unul dintre lucrurile care au mișcat cel mai mult [pe Hall și Estrada] și au făcut ca echipa să își dorească cu adevărat inspirația filmului în Asia de Sud-Est a fost sentimentul de comunitate pe care l-au întâlnit, sentimentul ‘noi’, importanța aspectului de ’noi’ mai presus de ’eu’”, a spus producătorul Osnat Shurer. “A fost atât de profund și atât de complet încât s-au întors și am început să ne scufundăm și în restul frumuseții, a texturilor, a țesăturilor, a mâncării. Acesta a devenit principiul de bază, inspirația din spatele acestei lumi fantastice a Kumandrei.


2. Este o lume diferită ... și o perspectivă diferită asupra lumii
Lumea animată din Raya și Ultimul Dragon este colorată și uimitoare. Dar similar cu Moana, Mulan și alte filme Disney, Raya include o viziune magică asupra lumii cu propria sa narațiune de creație-toamnă-răscumpărare.


Cum de s-a zdrobit lumea aceasta atât de mult?” Întreabă Raya la începutul filmului. Apoi ne spune: acum 500 de ani, ținutul Kumandrei era “întreg”, cu oameni care trăiau armonios unul lângă celălalt - și dragoni, de asemenea. Dragonii erau “creaturi magice” care aduceau oamenilor din Kumandra ploaie, apă și pace.


Dar apoi a venit Druun. Este precum o plagă fără minte care “se răspândește la fel ca focul sălbatic” și transformă tot ceea ce atinge în piatră. (Druun seamănă mult cu un imens roi de muște, dacă sunteți curioși.)


Druun a învins toți dragonii, cu excepția unuia. Dragonii și-au concentrat apoi toată magia într-o bijuterie și l-au alungat pe Druun. Bijuteria i-a adus pe oameni înapoi, dar nu și pe dragoni, care au rămas stâlpi de piatră.


Oamenii au început apoi să lupte în încercarea de a intra în posesia bijuteriei. De asemenea, au trasat granițe și s-au împărțit în cinci regate: inimă, colț, coloană, gheară și coadă.


Toți am devenit dușmani”, spune Raya.


De-a lungul filmului se presupune că Raya și oamenii ei s-au închinat la dragonii. (Îi vedem în acest film animat pe Raya și pe tatăl ei plecându-se în fața pietrei prețioase și vedem oameni ridicându-și mâinile spre frunte într-un act de venerație de fiecare dată când văd o statuie a unui dragon.)


Desigur, multe filme pentru copii includ viziuni asupra lumii care diferă de Biblie. În plus, Raya și ultimul dragon are o mulțime de mesaje pozitive. Totuși, este bine să știi în ce te bagi înainte de a-ți deschide portofelul.


3. Este original (și asta este o veste bună)
Creditați Disney pentru crearea unei povești originale - mai ales într-un univers de film în care remake-urile, continuările și spinoff-urile domină marele ecran. Din decembrie 2018, nouă dintre cele 11 filme de teatru de animație / parțial animate lansate de Disney și Pixar au fost fie un remake, o continuare sau un spinoff (un fel de reinterpretare a unui film produs anterior, dar cu o altă abordare în el).


Raya și ultimul dragon include un complot distractiv, cu o oarecare asemănare la scenele din filmele Indiana Jones. Acesta sărbătorește culturi unice - culturi pe care majoritatea dintre noi nu le vom experimenta niciodată. Promovează o eroină ale cărei calități le putem admira: curaj, onestitate și dorința de pace. De asemenea, oferă un jucător drăguț și comic pentru Raya în Tuk Tuk, care arată ca o încrucișare între o buburuză (roly poly) și o nevăstuică.


Unii îl vor compara cu Mulan - un alt film care pune în evidență o războinică asiatică - dar cele două povești au puține asemănări. Acestea fiind spuse, mi-a plăcut Mulan (remake-ul și versiunea animată) mult mai mult.


4. Este vorba despre încredere
Raya și ultimul dragon include mesaje despre prietenie și familie, dar tema sa principală este încrederea. La începutul filmului aflăm că tatăl lui Raya vrea ca acele cinci regate să trăiască împreună în armonie.


Dacă nu ne oprim și învățăm să ne încredem din nou unul în celălalt, este doar o chestiune de timp înainte să ne rupem unul pe celălalt”, îi spune el.


Raya ia acest mesaj la inimă, dar este trădată tragic atunci când își pune încrederea în Namaari, o colegă de sex feminin dintr-un alt district. Asta o duce la adoptarea unei viziuni cinice a încrederii și spre a crede că “nu poți avea încredere în nimeni”.


Spre sfârșitul filmului ea are însă o schimbare de inimă și vede avantajul încrederii în alții, chiar dacă durerea de inimă este o posibilitate. Și prin aceasta ea ne învață că cineva trebuie să “facă primul pas”.


Acesta este un mesaj înrădăcinat în Scriptură. Da, Biblia ne spune că este “mai bine să te adăpostești în Domnul decât să te încrezi în om” (Psalmul 118:8, NTR), dar ne încurajează și să-i iubim și să-i slujim pe cei din jur. Ne spune chiar să plasăm interesele altora înaintea noastră. Cum să facem asta dacă suntem întotdeauna suspicioși și cinici? 

Încrederea noastră, totuși, ar trebui să se bazeze pe înțelepciune. Uneori, trebuie să facem primul pas.


Raya și ultimul dragon nu are limbaj grosolan sau tente de sexualitate. Violența din cadrul filmului, care include lupta cu sabia, lovirea cu picioarele și chiar lovirea cu pumnii, ar putea deranja copiii mai sensibili. Raya nu este cel mai bun film de familie al anului de la Disney. (De exemplu, Flora and Ulysses, pe Disney Plus, este mai bun.) Dar dacă doriți să mâncați floricele în timp ce urmăriți o filmare a familiei, ar putea merita o încercare.

  • Raya și ultimul dragon este clasificat PG (Acordul Părinților) pentru unele elemente de violență, acțiune și tematică. Detalii despre conținut: limbaj (niciunul), sexualitate (niciunul), violență (dragonii și oamenii se transformă în piatră; Raya se angajează la lupta cu sabia, lovirea cu picioarele și lovirea cu pumnii.)
  • Evaluare divertisment: 3 din 5 stele.
  • Evaluare pentru familii: 3,5 din 5 stele.


Această recenzie este adaptarea unui material publicat pe 11 martie 2021 de Michael Foust în site-ul CrossWalk.com, de unde a fost preluat. Michael a acoperit intersecția dintre credință și știri timp de 20 de ani. Articolele sale au apărut în Baptist Press, Christianity Today, The Christian Post, Leaf-Chronicle, Toronto Star și Knoxville News-Sentinel. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din BlogulLumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.