Cum să te odihnești bine - să ascultăm de experți, dacă nu mai ascultăm de Biblie...

O persoană care se odihnește - foto de Shane - unsplash.com

Una dintre problemele care există (încă) în prezent este acea presupunere că o pauză sau o odihnă ne încetinește, scăzând productivitatea.


Muncitorii de pretutindeni sunt epuizați și au nevoie de timp de recuperare. Potrivit unui sondaj Gallup recent, trei din patru lucrători se confruntă cu epuizarea la locul de muncă. Pandemia COVID-19 și toate amenințările și incertitudinile care o însoțesc au reorientat sistemele de valori ale oamenilor spre o mai mare concentrare asupra vieții, în special asupra distracției și a timpului liber în afara serviciului. În plus, acordurile hibride și flexibile de lucru, răspândite pe scară largă, au creat (teoretic) mai multe ore de odihnă pentru oameni.


Știm cu toții că este important să ne odihnim. Cercetările au arătat că odihna este vitală pentru sănătatea mentală și fizică a oamenilor, având în vedere beneficiile sale importante pentru sistemul nostru imunitar, gestionarea stresului, starea de spirit, procesul decizional, creativitatea și productivitatea la locul de muncă.


Cu toate acestea, ceea ce este mai puțin cunoscut este cum să te odihnești bine. Odihna poate fi naturală, cum ar fi dormitul sau alergatul. Dar, așa cum putem dormi sau alerga mult mai bine învățând tehnicile potrivite, putem maximiza puterea odihnei pentru a ne reface pe deplin învățând sfaturi științifice privind mecanismele pentru a ne odihni bine.


PLANIFICĂ-ȚI TIMPUL LIBER ȘI FĂ DIN ACEASTA O RUTINĂ
Odihna este mai ușor de spus decât de făcut. Este un obicei care trebuie introdus și consolidat pe o perioadă susținută. Una dintre probleme este presupunerea că o pauză sau o odihnă ne încetinește, scăzând productivitatea. Cu toate acestea, integrarea timpului de repaus în rutina noastră ne poate ajuta să ne reîncărcăm bateriile și să ne îmbunătățim concentrarea și atenția.


După cum sugerează experții, rutinizarea și recompensarea unei activități este cel mai simplu mod de a dezvolta un obicei, deoarece, în acest fel, activitatea devine automată. Cercetările arată, de asemenea, că atunci când este rutinizată, orice activitate, inclusiv odihna, își maximizează efectul pozitiv asupra corpului, minții și emoțiilor noastre.


Așadar, dacă nu te pricepi să te odihnești, programează-te zilnic folosind o alarmă, un calendar sau o aplicație de gestionare a timpului. Și asigură-te că te recompensezi atunci când reușești să-ți asiguri timpul de odihnă așa cum ai planificat.


GĂSEȘTE-ȚI CANTITATEA POTRIVITĂ DE ODIHNĂ
Toate lucrurile sunt bune cu moderație. La fel cum prea puțină odihnă este problematică, prea multă îți va scădea productivitatea. O lucrare recentă privind timpul discreționar (strâns legat de timpul de odihnă) arată că prea mult timp de odihnă ne poate afecta bunăstarea, la fel cum o face și prea puțin timp de odihnă. Un alt studiu sugerează că prea mult timp discreționar poate declanșa obiceiurile proaste ale adolescenților, cum ar fi cumpărăturile compulsive.


Cât de mult timp avem la dispoziție pentru a ne asigura timp liber zilnic?


Conform cercetărilor, o regulă de bază este de aproximativ patru ore de odihnă pe zi. Cu toate acestea, timpul exact necesar va depinde de activitățile profesionale ale unei persoane, de nivelul de stres și de alte condiții. Trebuie să vă dați seama care este numărul optim de ore de odihnă. La fel ca și numărul corect de ore de somn, acesta va depinde de fiecare individ în parte.


IDENTIFICĂ-ȚI ȘI PRIORITIZEAZĂ-ȚI NEVOILE TALE SPECIFICE
Adesea, adăpostim stereotipuri despre odihnă. De exemplu, dacă căutați pe internet "a se odihni", veți găsi sute de imagini cu oameni care stau întinși pe canapele. Dar nu există un tip de odihnă unic. Orice odihnă are proprietăți de refacere. Conform cercetărilor, în funcție de nevoile specifice ale unui individ, odihna poate fi diversă, incluzând activități de odihnă fizică, emoțională, mentală și socială, printre altele.


Nu toate activitățile de odihnă sunt pasive. Mersul pe jos poate să nu fie un tip de odihnă bun pentru cei care sunt epuizați fizic. Dar mersul pe jos, în special în natură, este o modalitate bună de refacere a energiei emoționale și mentale.


Întâlnirea cu prietenii poate fi cel mai rău lucru de făcut pentru cei care au nevoie de odihnă socială, dar poate fi o strategie de odihnă eficientă pentru cei care se simt reîncărcați de interacțiunile sociale.


De aceea, pentru a te odihni bine este nevoie de o profundă cunoaștere de sine. În loc să urmați ceea ce fac alții pentru a se odihni, petreceți ceva timp înțelegându-vă nevoile specifice și proiectându-vă activitățile de odihnă pe baza locului unde găsiți cel mai mare deficit.


FĂ-ȚI TIMP PENTRU ODIHNĂ PROFUNDĂ DACĂ TREBUIE SĂ FACI MUNCĂ PROFUNDĂ
Cercetările privind munca în profunzime evidențiază importanța timpului blocat și neîntrerupt pentru a maximiza eficiența muncii. Atunci când oamenii sunt ocupați de mai multe sarcini, eficiența muncii suferă considerabil, iar creierul ar putea fi supraîncărcat de reziduuri de atenție - cogniții referitoare la sarcini care persistă în mintea noastră.


O întrerupere a timpului de nefuncționare nu este eficientă și, din același motiv, ar putea crea mai multe poveri decât o recuperare. Cu toții avem acea experiență de a ne simți epuizați după ce am fost în permanență pe telefoane și e-mailuri în timp ce ne uitam la Netflix pentru distracție sau am petrecut ore întregi încercând să ne decidem ce să vizionăm, doar pentru a eșua în cele din urmă.


Concentrează-te pe un singur lucru în timpul liber: relaxează-te, împrospătează-te sau recuperează-te prin intermediul activității specifice de odihnă pe care ai ales-o.


NU SĂRI PESTE VACANȚĂ
Timpul de odihnă zilnic nu este suficient - avem nevoie de timp de reîncărcare sezonieră regulată, nu numai pentru noi, ci și pentru ca locurile de muncă și societățile să funcționeze bine și să fie pozitive.


Se știe că vacanța, definită ca fiind o perioadă mai lungă de timp liber de la locul de muncă (de la câteva zile la săptămâni), ajută oamenii să se refacă după solicitările de la locul de muncă și să își refacă resursele. Cercetările au sugerat că orice vacanță mai lungă de șapte zile va fi la fel de benefică, dar există studii care sugerează că vacanțele mai lungi sunt mai benefice și ar putea chiar crește longevitatea.


Planificați-vă bine concediul anual, ținând cont de nevoile tale specifice și, bineînțeles, de politica companiei unde lucrezi privind concediile.


Acumularea de cunoștințe și experiență îi ajută pe oameni să învețe mai multe despre valoarea odihnei. Planificarea activă și elaborarea de strategii pentru timpul de odihnă este la fel de importantă ca și cum ar face-o pentru progresul în carieră și investiții. După cum a spus odată Jenson Button, campionul de F1 din 2009, odihna este (într-un fel) un antrenament de fitness. Sperăm că aceste sfaturi bazate pe știință vă vor face mai buni și mai eficienți în acest antrenament.


Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders? (And How to Fix It)NOTĂ: Materialul de mai sus a fost publicat pe 14 octombrie 2022 de Thomas Chamorro Premuzic și Sunny Lee în site-ul Fast Company, de unde a fost preluat și adaptat. Tomas Chamorro-Premuzic este o autoritate internațională în domeniul evaluării conducerii, al analizei de personal și al managementului talentelor. Este cercetător șef în domeniul talentelor la ManpowerGroup și profesor de psihologie a afacerilor atât la University College London, cât și la Columbia University. Cea mai recentă carte a sa este Why Do So Many Incompetent Men Become Leaders? (And How to Fix It)De ce așa de mulți bărbați incompetenți devin lideri (și cum să rezolvăm această problemă) (se poate comanda făcând click pe copertă sau pe titlul ei).


Sunny Lee este profesor asociat de comportament organizațional și șef al departamentului de diversitate la UCL School of Management.


Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim și să păstrați toate link-urile din el. Mulțumesc.

PS. Probabil că mulți care ați ajuns la finalul acestui material se întreabă și ”de ce am folosit cuvântul Biblia în titlul acestei postări?” - în Biblie Dumnezeu spunea poporului Său, în cartea Exodului la capitolul 23:12 (după ce plecaseră din Egipt, unde au fost robi și au muncit într-un sistem care i-a epuizat complet - pentru că altfel nu îți poți explica de ce ei se săturaseră de ceea ce făceau în Egipt pentru Faraon) ca să se odihnească în a șaptea zi. În cadrul Noului Testament Mântuitorul ne cheamă să venim la El pentru a ne da odihnă (Matei 11:28). Probabil că despre acest lucru se poate scrie la nesfârșit...

Oamenii care nu înțeleg de ce au nevoie de odihnă pentru trupurile lor probabil că nu înțeleg ceea ce vrea să le spună Dumnezeu prin Cuvântul Său, pentru că El este cel care ne-a creat și știe de ce avem nevoie de odihnă. Așadar, acum aveți și studiile experților care atestă această nevoie acută de a ne odihni. Ascultați de ceea ce spun ei - luați-vă momente de odihnă și încărcați-vă bateriile. O să fiți altfel după aceea, cu siguranță!


Un produs Blogger.