Purim – o sărbătoare biblică plină de bucurie

Purim este o sărbătoare evreiască care celebrează supraviețuirea evreilor din Persia antică în fața unui complot genocidar al lui Haman, consilierul gelos al regelui, așa cum este relatat în Cartea Esterei. Anul acesta sărbătoarea începe pe 21 martie 2024 (cu postul Esterei), urmat apoi în 23 martie de Evenimentul Sărbătorii Purim.

Estera, conform pergamentului care îi poartă numele, a fost o orfană evreică pe nume Hadassah, care a fost crescută de vărul ei, Mordechai (Mardoheu). În cele din urmă, ea a fost făcută regină de către Ahașveroș și a preluat numele persan Estera.

La scurt timp după aceea, Mardoheu l-a jignit pe consilierul regelui, Haman, refuzând să se plece în fața lui. Haman a hotărât că nu era suficient să-l pedepsească pe Mardoheu, ci că tot poporul lui Mardoheu trebuie pedepsit odată cu el.

Haman i-a cerut regelui permisiunea de a ucide un grup de oameni din regatul său care "nu respectă legile regelui". Când regele a fost de acord, Haman a făcut să se emită un decret regal în a 13-a zi a lunii întâi (Nisan), în care se preciza că evreii urmau să fie atacați și distruși în a 13-a zi a ultimei luni (Adar).

Când Mardoheu a auzit edictul, a jelit, îmbrăcându-se în sac și cenușă. Regina Estera, văzându-l pe vărul ei jelind la intrarea pe poarta regelui, a trimis mesageri pentru a afla de ce era îndurerat.

Când i s-a dezvăluit complotul lui Haman împotriva evreilor, Estera și-a riscat cu curaj viața pentru a demasca planul lui Haman de a-și ucide poporul.

Societatea persană din acea vreme acorda o mare importanță dezvăluirii favorurilor zeilor prin astrologie și noroc. Haman a pus să se tragă la sorți pentru a determina în ce zi să îi distrugă pe evrei. ”Sorțul” (numit ”pur” în persană) stă la baza numelui festivalului Purim.

Estera a apărut în fața regelui și i-a cerut ca el și Haman să participe la un banchet pe care ea îl va organiza pentru ei, ceea ce au și făcut. La cel de-al doilea astfel de banchet, Estera l-a demascat pe Haman, care complotează pentru a pune să fie ucis tot poporul ei. Regele, șocat să afle că Haman a complotat împotriva poporului soției sale, a pus ca Haman să fie ucis pe spânzurătoarea pe care Haman o pregătise pentru spânzurarea lui Mardoheu.

Fiind imposibil de șters decretul regal, Estera a cerut permisiunea de a-i lăsa pe evrei să se apere și să se răzbune pe dușmanii lor, permisiune pe care regele a acordat-o.

Purim este sărbătorit în a 14-a zi a lunii Adar. În povestea biblică, evreii au primit permisiunea de a se apăra și de a se răzbuna în a 13-a zi a lunii Adar. Sărbătorirea în a 14-a zi semnifică succesul eforturilor lor și o șansă de a se bucura de răsturnarea circumstanțelor lor.

Potrivit poveștii consemnate în Cartea Esterei, evreii au avut nevoie de o zi în plus pentru a se lupta cu dușmanii lor din capitala Șușan. Din această cauză, cum Șușan era un oraș înconjurat de ziduri, s-a decis ca și alte orașe înconjurate de ziduri, inclusiv Ierusalimul, să sărbătorească Purim o zi mai târziu, pe 15 Adar.

Deoarece calendarul ebraic folosit după exilul babilonian are o "lună bisectă" Adar, care presupune două luni Adar în anii bisecți (nu aceiași ani ca în calendarul iulian), Purim este sărbătorit în mod tradițional în a doua lună Adar, astfel încât să fie mai aproape de sărbătoarea Paștelui, întrucât ambele sărbătoresc eliberarea poporului Său de către Dumnezeu de regii cei răi.

Purim se deosebește de alte sărbători biblice prin faptul că nu există nicio poruncă biblică de a-l sărbători.

Tora poruncește sărbătorirea mai multor "momente stabilite" (numite mo'adim în ebraică). Acestea sunt: Paștele, Sărbătoarea Azimelor, Sărbătoarea Primelor Fructe, Shavuot (Sărbătoarea Săptămânilor, numită și Cincizecimea), Ziua Trâmbițelor, Ziua Ispășirii, Sukkot (Sărbătoarea Corturilor).

Cu toate acestea, știm că Purim a fost sărbătorit de evrei încă din perioada celui de-al Doilea Templu (pe vremea lui Iius).

În Iudaism, Purim este de obicei sărbătorit cu multă bucurie. În timp ce alte sărbători biblice au adesea o anumită ordine și ceremonie atașate celebrării lor, Purim este o mare petrecere.

Evreii religioși consideră că este un mitzvah (o poruncă) să facă mai multe lucruri la Purim:

  • Să citești povestea Purimului dintr-un sul din Estera. Cartea Estera este suficient de mică pentru a încăpea pe un sul de pergament. Din acest motiv, în Iudaism, este adesea menționată drept pergamentul Esterei.
  • Oferiți cadouri în bani la cel puțin doi oameni săraci.
  • Oferiți daruri de mâncare la cel puțin o persoană.
  • Celebrați o sărbătoare de Purim cu prietenii, de obicei cu băuturi alcoolice.


Pentru toți evreii, religioși sau nu, Purim este asociat cu dulciuri, costume și o atmosferă de festival cu multe decorațiuni, bunătăți și activități distractive.

Unii evrei religioși postesc cu o zi înainte de Purim, comemorând posturile lui Estera și al lui Mardoheu.

Purim este, de asemenea, o celebrare și o recunoaștere a aspectului ascuns al lui Dumnezeu. Dumnezeu nu este menționat deloc în întreaga carte, și totuși, atât tradițiile evreiești, cât și cele creștine recunosc rolul său decisiv în salvarea poporului său.

Acest material a fost publicat inițial pe 6 martie 2023 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Tradus și folosit cu permisiune din partea allisrael.com.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.