7 motive pentru care creștinilor ar trebui să le pese de antisemitism

7 motive pentru care creștinilor ar trebui să le pese de antisemitism

Prin intermediul diferitelor conflicte politice și sociale din lumea noastră, antisemitismul continuă să reapară sub diferite forme. De la prejudecăți subtile în reprezentările din mass-media până la acte de violență evidente, această prejudecată și ură străveche împotriva poporului evreu afectează milioane de oameni.


Incidentele din întreaga istorie evidențiază o creștere îngrijorătoare a limbajului și acțiunilor antisemite, alimentate de stereotipuri adânc înrădăcinate. Platformele sociale servesc adesea drept teren de reproducere pentru aceste idei toxice, permițându-le să se răspândească. Eforturile de combatere a antisemitismului se concentrează asupra educației și promovării.


Luând ca exemplu dragostea lui Dumnezeu, creștinii ar trebui să se opună oricărei forme de rasism și ură față de un grup de oameni. Cu toate acestea, deseori, în cadrul mișcărilor moderne pentru justiție socială, cultura noastră diminuează lupta împotriva antisemitismului. Ca urmași ai lui Isus, trebuie să ne amintim să ne păzim de antisemitism din mai multe motive.


Iată șapte motive speciale pentru care creștinii ar trebui să se preocupe de antisemitism.


1. Demnitatea și egalitatea umană

În primul rând, antisemitismul contrazice direct principiul biblic al demnității umane și al egalității, care ne învață că toți oamenii sunt făcuți după chipul lui Dumnezeu. Geneza 1:27 afirmă acest adevăr fundamental: "Și Dumnezeu a creat pe om după chipul Său, după chipul lui Dumnezeu l-a creat; bărbat și femeie i-a creat". Fiecare persoană, indiferent de etnie sau de mediul de proveniență, posedă o valoare și o demnitate inerente pentru Dumnezeu, ceea ce ar trebui să fie valabil și pentru noi.


Antisemitismul, care implică prejudecăți, discriminare și ostilitate față de poporul evreu, subminează acest principiu biblic fundamental. Prin dezumanizarea și marginalizarea evreilor, antisemitismul neagă valoarea și egalitatea unui întreg grup de oameni, dată de Dumnezeu. Fiecare persoană reflectă imaginea lui Dumnezeu și merită respect și un tratament corect.


În plus, învățăturile lui Isus întăresc importanța iubirii și a respectului față de ceilalți. În Matei 22:39, Isus poruncește: "Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți". Această poruncă se extinde la toți oamenii, inclusiv la cei de diferite credințe și etnii. Antisemitismul încalcă această poruncă prin încurajarea urii și a divizării în loc de dragoste și unitate.


Venind la Hristos, Tatăl ne răscumpără la adevărul despre valoarea egală a fiecăruia. În Galateni 3:28 se spune: "Nu mai este nici iudeu, nici neam, nici sclav, nici liber, nici bărbat și femeie, căci toți sunteți una în Hristos Isus." În ochii lui Dumnezeu, toate distincțiile sunt secundare față de unitatea noastră în Hristos. Prin urmare, creștinii trebuie să respingă antisemitismul și să militeze pentru demnitatea și egalitatea tuturor oamenilor.


2. Moștenirea spirituală comună

Rădăcinile Creștinismului sunt adânc înrădăcinate în tradiția, istoria și scripturile evreiești. Vechiul Testament, parte integrantă a credinței creștine, este și Biblia ebraică, conținând legile, profețiile și învățăturile care stau la baza ambelor religii. Dumnezeu a ales poporul lui Israel prin legământ pentru a se revela până în momentul noului legământ în Hristos, cuprinzând o singură poveste răscumpărătoare.


Isus însuși, discipolii săi și comunitatea creștină timpurie erau evrei. Noul Testament face frecvent referiri la obiceiurile, sărbătorile și scripturile evreiești, subliniind această moștenire comună. De exemplu, în Matei 5:17, Isus spune: "Să nu credeți că am venit să desființez Legea sau Profeții; nu am venit să le desființez, ci să le împlinesc". Această afirmație evidențiază continuitatea dintre tradiția iudaică și învățăturile lui Isus, afirmând respectul și reverența pe care creștinii ar trebui să le aibă față de Iudaism.


Apostolul Pavel recunoaște, de asemenea, importanța poporului evreu în planul lui Dumnezeu. În Romani 11:17-18, Pavel scrie: "Dacă unele dintre ramuri au fost rupte, iar tu, deși ești un lăstar de măslin sălbatic, ai fost altoit printre celelalte și acum ai parte de seva hrănitoare a rădăcinii de măslin, nu te considera superior celorlalte ramuri". Prin intermediul imaginii unui măslin, Pavel ilustrează modul în care creștinii neamuri sunt altoiți în bogata moștenire spirituală a lui Israel, îndemnând la umilință și respect față de credincioșii evrei.


Recunoscând și respectând această moștenire spirituală comună, creștinii onorează legătura profundă dintre cele două religii. Antisemitismul, pe de altă parte, nu respectă și nu ține cont de această legătură profundă, favorizând diviziunea și neînțelegerea.


3. Relații interconfesionale

Datorită acestei bogate moșteniri comune, creștinii ar trebui să caute o relație interconfesională pozitivă cu evreii. În primul rând, ar trebui să lucrăm pentru o existență pașnică cu toate credințele. Credincioșii pot declara supremația lui Hristos și își pot trata vecinii cu dragoste și pace. Ar trebui să refuzăm să vedem orice persoană ca pe un dușman, realizând propria noastră nevoie de harul lui Dumnezeu și cum avem cu toții un dușman spiritual comun, Diavolul.


În al doilea rând, în special în ceea ce privește evreii, relațiile pozitive ne permit să învățăm despre Vechiul Testament de la ei. Angajându-se cu perspectivele evreiești, creștinii pot dobândi o perspectivă mai profundă asupra acestor scripturi comune și pot spori înțelegerea credinței noastre. Putem descoperi straturi de semnificație care ne îmbogățesc viața spirituală atunci când respectăm și învățăm din interpretările și tradițiile evreiești.


Erudiția și tradițiile evreiești oferă comentarii și interpretări ample ale Vechiului Testament. Angajarea în dialogul interconfesional ne oferă oportunități de a explora aceste interpretări, promovând un respect mai profund pentru Scripturi. Această ascuțire reciprocă prin intermediul unui dialog respectuos aduce beneficii ambelor comunități religioase, promovând creșterea și înțelegerea.


În plus, Isus și discipolii săi erau profund înrădăcinați în tradițiile și învățăturile iudaice. Înțelegerea acestor rădăcini îi ajută pe creștini să aprecieze pe deplin contextul vieții și învățăturilor lui Isus. Apostolii și biserica primară au învățat Noul Legământ din Vechiul Testament, așa cum vedem că se face referire adesea în scrierile lor. Acest context istoric și cultural este vital pentru a înțelege în mod cuprinzător Noul Testament.


4. Combaterea urii și a violenței

Dumnezeu este dragoste. Ura și violența vin de la dușmanul nostru spiritual. Antisemitismul provine dintr-o astfel de ură și duce la violență, mai ales având în vedere persecuția istorică cu care s-au confruntat evreii. Biblia ne învață dragostea, compasiunea și dreptatea, chemându-i pe credincioși împotriva tuturor formelor de ură.


Nu ar trebui să separăm antisemitismul modern de contextul istoric. De-a lungul istoriei, evreii au suferit persecuții severe, de la pogromurile din Europa medievală până la atrocitățile Holocaustului. Aceste evenimente evidențiază impactul devastator al antisemitismului necontrolat. Luând poziție împotriva antisemitismului, creștinii onorează chemarea biblică de a căuta dreptatea și de a-i proteja pe cei oprimați. Mica 6:8 afirmă: "El ți-a arătat, muritorule, ce este bun. Și ce cere Domnul de la tine? Să acționezi cu dreptate, să iubești mila și să umbli cu smerenie cu Dumnezeul tău." A acționa cu dreptate implică condamnarea antisemitismului și apărarea drepturilor și demnității poporului evreu.


Noul Testament pune, de asemenea, accentul pe pace și reconciliere. Romani 12:18 ne sfătuiește: "Dacă este posibil, în măsura în care depinde de voi, trăiți în pace cu toată lumea". Dumnezeu îi numește pe creștini făcători de pace, reducând în mod activ conflictele și promovând înțelegerea între diferite comunități. Abordarea antisemitismului ajută la crearea unei societăți mai drepte și mai armonioase, reflectând pacea pe care o întruchipează Hristos.


5. Solidaritatea cu cei oprimați

Creștinismul este profund interesat de dreptate, iar creștinii ar trebui să se opună antisemitismului, deoarece acesta se aliniază cu mandatul biblic de a fi solidari cu cei oprimați. Dumnezeu și Isus îi instruiesc în mod explicit pe credincioși să fie alături de cei săraci și oprimați, reflectând inima lui Dumnezeu pentru toți oamenii. În Isaia 1:17, Domnul poruncește: "Învățați să faceți bine; căutați dreptatea. Apărați-i pe cei oprimați. Apără cauza orfanului; pledează cauza văduvei". Această directivă subliniază importanța apărării celor care sunt marginalizați și suferă, inclusiv a comunității evreiești, care s-a confruntat cu persecuții persistente de-a lungul istoriei.


Isus a întins mereu mâna celor marginalizați de societate, dând dovadă de dragoste și compasiune. În Matei 25:40, Isus ne învață: "Adevărat vă spun că tot ce ați făcut unuia dintre acești frați și surori mai mici ai mei, mie Mi-ați făcut". Aici, descoperim că a ne îngriji de cei oprimați înseamnă că ne îngrijim de Isus însuși. Antisemitismul, care promovează discriminarea și violența împotriva evreilor, contrazice în mod direct acest lucru. Creștinii sunt chemați să se opună în mod activ unei astfel de ură și să fie alături de comunitatea evreiască în luptele lor.


În plus, Proverbe 31:8-9 îi îndeamnă pe credincioși să "Vorbească pentru cei care nu pot vorbi pentru ei înșiși, pentru drepturile tuturor celor lipsiți de mijloace. Vorbește și judecă drept; apără drepturile celor săraci și nevoiași." Această pledoarie se extinde la toate formele de nedreptate, inclusiv la antisemitism.


6. Mărturia creștină de a iubi pe toți oamenii

Din nefericire, creștinii au jucat un rol în persecuția evreilor în diferite grade. Ar trebui să facem mai mult. Dumnezeu îi cheamă pe creștini să meargă mai departe de a nu urî sau răni toți oamenii, chiar mai departe de simpla toleranță sau de a fi amabili cu ei. El dorește ca noi să-i iubim, căutând ce este mai bun pentru ei în această viață și în viitor. Creștinii se opun antisemitismului pentru a susține o mărturie creștină a iubirii.


Isus le poruncește urmașilor Săi să se iubească unii pe alții, ca în Ioan 13:34-35: "Vă dau o poruncă nouă: Iubiți-vă unii pe alții. Cum v-am iubit Eu pe voi, așa trebuie să vă iubiți și voi unii pe alții. Prin aceasta va cunoaște toată lumea că sunteți ucenicii Mei, dacă vă veți iubi unii pe alții." Această chemare la iubire este fundamentală pentru identitatea și mărturia creștină, demonstrând puterea transformatoare a învățăturilor lui Hristos.


Din punct de vedere istoric, creștinii au fost implicați în persecutarea evreilor, de la cruciade la Inchiziție. Din păcate, unele persoane din cadrul comunității creștine au fost, de asemenea, complice la Holocaustul mai recent. Recunoașterea acestei istorii dureroase este esențială pentru o pocăință și o reconciliere autentică. Așa cum ne amintește 1 Ioan 4:20, adevărata dragoste pentru Dumnezeu se reflectă în dragostea și respectul nostru pentru toți oamenii, inclusiv pentru comunitatea evreiască.


Prin opoziția activă față de antisemitism, creștinii pot demonstra un angajament față de justiție și vindecare. Romani 12:9 îi încurajează pe credincioși: "Dragostea trebuie să fie sinceră. Urați ceea ce este rău; agățați-vă de ceea ce este bun". Această iubire sinceră le cere creștinilor să se opună oricărei forme de ură sau discriminare, inclusiv antisemitismului.


7. Viitorul comun

Mulți evrei l-au respins pe Mesia al lor, Domnul Isus Hristos. Dar Scriptura ne asigură că Dumnezeu va chema toate națiunile la El prin Evanghelia Împărăției, inclusiv pe evrei. Avem o moștenire spirituală comună cu Israel prin Hristos și un viitor etern comun.


În Romani 11:25-26, Pavel vorbește despre un viitor în care Israel va ajunge la credința în Hristos: "Nu vreau, fraților și surorilor, ca să nu fiți neștiutori de această taină, ca să nu fiți îngâmfați: Israel a experimentat o împietrire în parte, până când va intra numărul deplin al neamurilor și, în felul acesta, tot Israelul va fi mântuit. După cum este scris: 'Eliberatorul va veni din Sion; el va îndepărta din Iacov lipsa de evlavie'". Acest pasaj evidențiază speranța și așteptarea că evreii și creștinii vor fi în cele din urmă uniți în credință.


Recunoașterea acestui viitor comun îi încurajează pe creștini să promoveze o relație de respect și iubire cu comunitatea evreiască. Antisemitismul subminează acest plan divin, semănând discordie și ură. În schimb, putem crea o fundație pentru reconcilierea și unitatea viitoare prin dragostea noastră în prezent. Efeseni 2:14-16 afirmă că diviziunile dintre iudei și neamuri au fost rupte în Hristos. Prin opoziția față de antisemitism, creștinii lucrează în mod activ la înlăturarea barierelor și la promovarea păcii.


Demonstrarea dragostei și a respectului față de evrei este în concordanță cu Marea Trimitere, în care Isus le poruncește urmașilor Săi să facă ucenici din toate națiunile (Matei 28:19). Arătând o grijă și un respect autentice, se deschid uși pentru un dialog și o mărturie semnificativă.


Acest material a fost publicat pe 6 iunie 2024 și a fost scris de Britt Mooney în site-ul CrossWalk (de unde a a fost preluat). El trăiește și spune povești minunate. În calitate de autor de ficțiune și non-ficțiune, este pasionat să învețe ministerele și organizațiile nonprofit puterea povestirii pentru a inspira și răspândi adevărul. Mooney are un podcast numit Kingdom Over Coffee și este autorul publicat al cărții We We Were Reborn for This: The Jesus Model for Living Heaven on Earth (Modelul lui Isus pentru a trăi Raiul pe Pământ), precum și Say Yes: How God-Sized Dreams Take Flight (Spuneți da: Cum își iau zborul visele de mărimea lui Dumnezeu).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.