7 lucruri esențiale pe care pastorii ar trebui să le spună proaspeților căsătoriți la nunta lor

Un cuplu care ține un buchet la o nuntă - foto de Trung Nguyen - pexels.com

“...cei doi vor fi un singur trup....” (Matei 19:5)


Ceremonia de nuntă este un moment minunat - o dată în viață pentru majoritatea oamenilor - pentru ca pastorul să transmită ceva către două persoane în special, în timp ce sute de oameni trag cu urechea.


Nu că își vor aminti vreun lucru pe care l-ați spus.


Atunci când am stat în fața altarului la nunta noastră, pastorul ne-a spus câteva lucruri minunate care mi s-au părut fascinante și inspiratoare. Din păcate, mintea mea a reținut cuvintele sale pătrunzătoare pentru exact o jumătate de oră, așa că tot ceea ce a spus a dispărut pentru totdeauna.


În zilele noastre, cineva vă înregistrează slujba de nuntă. Astfel, veți putea asculta mai târziu, când viața va reveni la normal.


Probabil că atunci cuvintele predicatorului respectiv sunt în cele din urmă auzite și încep să prindă contur.


Așadar, ce le spui tu, pastore? Ce cuvinte de valoare durabilă și de ajutor incredibil poți rosti în timpul ceremoniei, care vor face o diferență uriașă pe parcurs, un an sau doi sau zece? Aveți foarte puțin timp la dispoziție, iar acesta nu este nici momentul, nici locul pentru o predică completă. Totuși, alegeți câteva puncte importante pe care doriți să le întipăriți pentru totdeauna în inimile lor și încercați.


Iată sugestiile mele cu privire la ceea ce doriți să spuneți cuplului....


1. Spuneți-le că acesta este un pas sfânt pe care îl fac și ce înseamnă asta.
Ceva sfânt îi aparține lui Dumnezeu. Uneori, Dumnezeu creează un lucru, îl păstrează pentru Sine și anunță omenirea că acest lucru este al Lui și trebuie tratat cu mare respect.


Un loc sfânt, un popor sfânt, un timp sfânt, un ritual sfânt, o jertfă sfântă. A fi sfânt înseamnă a locui pe tărâmul Domniei Sale.


Noi numim căsătoria “sfânta căsătorie”. Dumnezeu deține acest lucru. El a instituit căsătoria și a rânduit cum să fie trăită. De aceea vrem să o facem în felul Lui și numai în felul Lui, și să-L onorăm pe El la fiecare pas.


Spuneți-le bărbatului și femeii că, din moment ce căsătoria este sacră, ea poate fi realizată cu succes doar prin puterea și tăria Domnului Însuși.


2. Spuneți-le că Dumnezeu nu le va impune o căsnicie grozavă.
Ei sunt cei care să aleagă. Ei trebuie să aleagă.


Dumnezeu i-a spus lui Israel: “Dacă vreți, veți mânca ce este bun în țară”. Ei puteau avea parte de binecuvântările cerului prin supunerea lor. “Dar dacă refuzați și vă răzvrătiți, veți fi devorați de sabie” (Isaia 1:19-20). A fost alegerea lor.


Domnul nostru Isus a spus: “Eu stau la ușa voastră și bat. Dacă aude cineva glasul Meu și deschide ușa, voi intra....” (Apocalipsa 3:20). Nu ratați esențialul. El aduce binecuvântările Raiului chiar până la ușa noastră, dar acolo se oprește. În timp ce El bate - imaginați-vă că Domnul Cerului și al pământului caută să fie admis oriunde! - El așteaptă ca noi să decidem dacă vrem binecuvântările Sale.


Isus a spus Ierusalimului: “Eu v-aș fi binecuvântat și v-aș fi apărat de rele. Dar voi nu ați vrut” (Matei 23:37).


Luăm decizii similare în fiecare zi a vieții noastre. Soții și soțiile aleg în fiecare zi cum își vor trăi orele de veghe. În mod ideal, noi, cei căsătoriți, ne alegem unul pe celălalt; alegem să ne onorăm jurămintele și alegem să ne smerim înaintea Dumnezeului celui viu și să-L slujim.


Căsătoria înseamnă să facem alegeri înțelepte în fiecare zi a vieții noastre.


3. Spuneți-le că mariajul nu este doar despre dragoste.
Stând în fața consilierului, pastorului sau avocatului, un bărbat sau o femeie va spune: “Ne-am căsătorit pentru că ne-am îndrăgostit. Acum, nu ne mai iubim și vrem să divorțăm”. Consilierul - probabil adultul din cameră - aude toate acestea și se gândește: “Voi sigur că aveți o mulțime de căderi. Vă îndrăgostiți, vă despărțiți. Ca și cum ați fi pasivi în toate acestea, ca și cum nu vă puteți ajuta. Săracii de voi”.


Căsătoria este despre angajament. De aceea, jurămintele spun: “în boală și în sănătate, să iubim și să prețuim până când moartea ne va despărți”.


Majoritatea ceremoniilor nu conțin promisiunea de a iubi mereu, dar toate conțin promisiunea de a fi fidel până la capăt.


Într-o ceremonie de căsătorie pentru nepoata sa, Dietrich Bonhoeffer a spus: “Dragostea nu vă va susține căsătoria; dar căsătoria vă va susține dragostea.”


Căsătoria este despre angajament. Spuneți-le de mai multe ori.


4. Spuneți-le că luptele și greutățile fac parte din planul lui Dumnezeu.
Ei nu ar trebui să abandoneze căsnicia sau să simtă că au eșuat în vreun fel - sau mai rău, că s-au căsătorit cu persoana nepotrivită - atunci când întâmpină probleme. Problemele nu fac parte din normalitate; ele fac parte din normalitate.


Încercarea credinței voastre lucrează răbdare.... (Iacov 1:3).


Cu toții am auzit povestea copilului care privea cum noul fluture ieșea din crisalidă. În timp ce acesta se străduia să se elibereze, copilul a decis să ajute procesul cu o pensetă. Când a eliberat fluturele din capcanele coconului, a observat că acesta zăcea nemișcat. În timp, copilul și-a dat seama că fluturele murise. Văzând ce s-a întâmplat, un părinte l-a informat pe copil că a întrerupt procesul natural, că lupta de a se elibera din crisalidă a fost bună pentru fluture, că efortul a ajutat la dezvoltarea aripilor și la punerea în mișcare a sucurilor vitale. Prin întreruperea luptei, copilul i-a încheiat viața.


Aceia dintre noi care se roagă pentru o viață lipsită de stres cer ceea ce nu a fost niciodată și nu a fost menit să fie.


Pentru a construi un mușchi, se aplică stres. La fel, Dumnezeu permite stresul în viețile noastre pentru a ne dezvolta în calitate de credincioși. Presiunea finanțelor, a socrilor, a copiilor, a relațiilor și o mie de alte ajustări joacă toate un rol major în dezvoltarea soților și soțiilor, astfel încât, în cele din urmă, ei să devină cu adevărat “un singur trup”.


Căsătoria înseamnă să înfruntați obstacole împreună și să creșteți.


5. Spuneți-le să își reînnoiască jurămintele mâine și poimâine.
Din punct de vedere juridic, ne blocăm prin angajamentele noastre din ziua nunții. Și nu este nimic în neregulă cu asta. Cu toate acestea, când ne trezim în dimineața următoare, ar trebui să ne alegem din nou unul pe celălalt.


Prima dată ne-am ales unul pe celălalt prin credință. Abia știam ce facem și doar o fărâmă din ceea ce ne aștepta. Dar pe măsură ce trece timpul, știm. Alegându-ne din nou unul pe celălalt, de data aceasta prin vedere și nu prin credință, ne binecuvântăm reciproc enorm. Nu mai există secrete, agende ascunse, revelații despre celălalt care așteaptă să fie făcute. Ne cunoaștem unul pe celălalt. A ne alege acum unul pe celălalt este de aur.


Căsătoria înseamnă să ne alegem unul pe celălalt în fiecare zi a vieții noastre.


6. Spuneți-le să nu se aștepte ca partenerul lor de căsnicie să le înțeleagă toate durerile și să le satisfacă toate nevoile.
Ruth Bell Graham a spus: “Multe soții se așteaptă ca soții lor să fie pentru ele ceea ce numai Isus Hristos poate fi”. Acest lucru este valabil și pentru soți.


A pune așteptări imposibile asupra celuilalt este o rețetă sigură pentru dezamăgire și frustrare. Cât de bine ar fi să îl lăsăm pe celălalt să fie ceea ce este și să ne îndreptăm ochii, speranțele și visele către Domnul Isus Hristos, singurul capabil să le îndeplinească.


Spune-le să își întoarcă privirea spre Isus.


7. Spuneți-le să excludă de la început varianta divorțului.
Cineva a spus că divorțul este ca trapa de evacuare a unui submarin: Dacă intenționați să coborâți în apele matrimoniale, ar fi bine să o închideți sau veți avea probleme din prima.


Atât timp cât divorțul rămâne o opțiune în gândirea cuiva, căsătoria nu este niciodată sigură. Cel mai bine este să o excludem acum și pentru totdeauna. “Vom rămâne în această căsnicie și o vom face să meargă sau vom muri încercând.”


Un cuplu care urma să se recăsătorească mi-a spus: “Eram cu cine nu trebuia. Toată lumea din grupul nostru divorța. Așa că, atunci când am întâmpinat probleme în căsnicia noastră, divorțul părea lucrul de făcut. Dar a fost o greșeală”. Începuseră să se întoarcă la biserică și își construiseră o nouă echipă de sprijin pentru căminul pe care îl restabiliseră.


Nu cu mult timp în urmă, i-am întrebat pe noii miri dacă preotul de la ceremonia lor a spus ceva memorabil. Ei m-au asigurat că da și că își vor aminti mult timp ce le-a spus.


Sper să aibă dreptate. Dar nu aș fi surprins dacă, peste câteva săptămâni, viața va fi eliminat cea mai mare parte din ceea ce credeau că nu vor uita niciodată. Dar atâta timp cât cineva a înregistrat-o - ceea ce s-a și întâmplat - ei încă o mai au.


Treaba mea ca preot este să mă asigur că ceea ce ei întorc și ascultă merită timpul și efortul lor.


Acest articol a apărut inițial pe joemckeever.com, republicat pe 27 aprilie 2021 în site-ul CrossWalk.com, scris de Joe McKeever. Joe McKeever este ucenic al lui Isus Hristos de mai bine de 65 de ani, predică Evanghelia de mai bine de 55 de ani și scrie și desenează pentru publicații creștine de mai bine de 45 de ani. El scrie pe blog la www.joemckeever.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.