Avantaje și dezavantaje ale “țopăitului” cronic de la o biserică la alta

Credit foto: Imagine creată folosind tehnologia DALL.E 2024 AI și ulterior editată și revizuită de echipa editorială Christianity.com.

Mulți dintre noi am auzit poveștile despre stagnarea bisericii - atunci când stai într-o biserică atât de mult timp încât totul devine rutină, banal și de așteptat, cu puțin loc pentru schimbarea inspirată de Duhul Sfânt și pasiunea evlavioasă. Dar cum rămâne cu “țopăitul” de la o biserică la alta? Există un pericol în această practică mai puțin înțeleasă? Țopăitul de la o biserică la alta înseamnă a sări dintr-o biserică în alta, în aceeași comunitate generală, una după alta, fără să te angajezi sau să te stabilești într-o biserică pe termen lung.


Schimbul de biserici este diferit de “shopping-ul” în biserici, este atunci când te afli în căutarea unei biserici și poți încerca mai multe experiențe de închinare și confesiuni până când găsești cea potrivită. Saltul de la o biserică la alta este o stare frecventă de mișcare. Poate că vă stabiliți la o biserică pentru o perioadă scurtă de timp, dar apoi ceva vă deranjează - muzica, clișeele sau chiar o remarcă deplasată a pastorului - și decideți că este timpul să vă mutați. În cele din urmă, vă mutați atât de des încât biserica nu se simte niciodată cu adevărat ca acasă sau ca o familie.


Unii oameni renunță la a mai merge la o anume biserică pentru că au probleme în a se angaja sau suferă din cauza durerii cauzate de oamenii din biserică. Alte biserici sar din schema noastră dintr-o necesitate - poate că sunt o familie de militari sau un lucrător medical care călătorește și care nu poate sta prea mult într-un singur loc. Este acesta un lucru rău sau un lucru bun? Abordează Biblia problema saltului de la o biserică la alta? Să aruncăm o privire la patru avantaje și patru dezavantaje ale saltului cronic dintre biserici.


Ce spune Biblia despre săritul” dintr-o biserică în alta?
Cuvântul lui Dumnezeu nu vorbește despre schimbarea bisericii. Biserica din primul secol a început să fie mică și deseori a implicat grupuri de oameni care se adunau împreună în case sau în locuri publice. La început, în Ierusalim, înainte ca persecuția generalizată și moartea primului martir să determine o schimbare, Biblia ne spune că “toți credincioșii obișnuiau să se întâlnească la Porticul lui Solomon” (Faptele Apostolilor 5:12). Ei împărțeau mesele și bunurile unii cu alții, ca o mare familie. Dar biserica s-a împrăștiat mai târziu prin Iudeea și Samaria (Faptele Apostolilor 8:1-4) și, în cele din urmă, s-a răspândit prin Asia Mică. Pe măsură ce Pavel și alți apostoli răspândeau Evanghelia, comunitățile bisericești au apărut în orașe precum Corint, Efes, Galatia și în alte locuri.


Pe atunci, când a fost scrisă Biblia, nu exista “mutatul” de la o biserică la alta. Creștinismul era o credință periculoasă și adesea subversivă, adepții săi fiind adesea persecutați și executați. Oamenii se simțeau binecuvântați doar pentru că se puteau aduna cu alți credincioși. Deși au existat unele divergențe teologice, precum și lupte interne pe teme precum necesitatea circumciziei credincioșilor neamuri (Faptele Apostolilor 15), Biblia nu menționează că oamenii căutau biserica potrivită. Pur și simplu ni se spune că oamenii se adunau în Duhul Sfânt oriunde se aflau.


Astăzi, însă, în special în Statele Unite - și probabil că și în alte locuri din lumea aceasta -, avem o abundență de opțiuni bisericești, de la confesiuni la stiluri. Există biserici care se întâlnesc în cafenele și cinematografe, biserici care se întâlnesc în catedrale grandioase, biserici care cântă doar imnuri la orgă și biserici care au trupe de laudă în stil concert rock, biserici în care oamenii se îmbracă în costume și rochii formale și biserici în care toată lumea poartă blugi sau haine sport, cu diferențe teologice vaste.


Cu toate acestea, Biblia abordează alte lucruri care apar în cazul schimbării bisericii și putem deduce înțelepciunea dumnezeiască din aceasta.


Avantajul 1: Mutatul de la o biserică la alta ne poate ajuta să ne concentrăm asupra celor mai importante aspecte ale bisericii
Un lucru important de reținut este că, în calitate de creștini, suntem membri ai Bisericii universale - Biserica lui Dumnezeu. Există o zicală: În cer, nu vor exista confesiuni, secte și diviziuni. Cu toții vom fi una, uniți în Hristos, Mântuitorul nostru. Așa cum s-a rugat Isus în Ioan 17:11:


“Sfinte Tată, păzește-i, în Numele Tău, pe care Mi L-ai dat, pentru ca ei să fie una, așa cum suntem Noi.” (NTR)


Ca și creștini, suntem cu adevărat una. Coloseni 1:18 spune că Hristos este capul Bisericii, iar Biserica este trupul Lui. În calitatea de trup al lui Hristos, nu ar trebui să conteze unde ne închinăm sau ne adunăm, pentru că noi toți suntem conectați și una în Duhul Sfânt. Toți frații și surorile creștini sunt frații noștri, nu doar cei care stau lângă noi în biserică.


Schimbul de biserici poate ajuta la clarificarea acestui aspect, deoarece începem să-i vedem pe ceilalți creștini mai puțin ca pe niște străini și mai mult ca pe niște vecini și frați în Hristos.


În loc să ne uităm la pastor ca la un supraom, putem recunoaște că pastorul este un om la fel ca noi, deși a fost chemat și echipat de Domnul să predice, să îndemne, să învețe sau să ne ajute să ne întărim în călătoria noastră în credință. Ne putem concentra pe ceea ce este cu adevărat important în Creștinism: faptul că Isus este Mântuitorul nostru, că este Fiul lui Dumnezeu, că toți suntem chemați să ne pocăim și să credem în Hristos, că suntem salvați prin harul lui Dumnezeu și nu prin faptele noastre, că Isus a fost răstignit pentru a plăti datoria noastră față de păcat etc.


Uneori, bisericile încep să se concentreze pe interior și să acorde mai multă atenție discuțiilor și divergențelor la scară mică dintre credincioși, dar săritul dintr-o biserică la alta ne permite să evităm să rămânem blocați în mocirla stagnantă pe care o pot constitui luptele interne meschine din cadrul bisericii și să ne concentrăm în schimb pe chemarea de ansamblu a lui Isus de a merge, de a face ucenici și de a răspândi Evanghelia până la marginile pământului.


Avantajul 2: Săritul de la o biserică la alta ne poate ajuta să apreciem diferite stiluri de închinare
Atunci când mergem la o singură biserică, lucrurile pot deveni foarte familiare. S-ar putea să cântăm aceleași imnuri la nesfârșit, să stăm în același loc în fiecare săptămână, să vorbim cu aceleași persoane și chiar să auzim aceleași mesaje de la același pastor la nesfârșit. Deși acesta nu este un lucru rău, există pericolul ca rutina să amorțească simțurile sau să deveniți atât de obișnuiți cu un anumit stil de închinare încât să nu vă mai simțiți speciali. Sau poate veți dezvolta ideea că doar imnurile scrise în anii 1700 și cântate la orgă sunt singurul mod “adecvat” de a vă închina Domnului sau că doar predicile rostite de pastorul dumneavoastră sunt cu adevărat “corecte”.


Schimbul de biserici te expune la diferențe, iar diferențele - deși la început sunt inconfortabile - pot fi foarte bune.


De exemplu, poate credeți că nu vă place muzica creștină contemporană condusă de o trupă de laudă - până când o încercați. Poate crezi că o biserică fără vitralii nu se poate simți ca o biserică - până când o face. Poate că un anumit pasaj din Scriptură nu a avut niciodată sens - până când nu l-ați auzit de pe buzele unui pastor care are exact experiența de viață sau analogia potrivită pentru a aduce o nouă perspectivă a acelei idei. Poate că, în adâncul sufletului tău, ai crezut că a purta blugi la biserică este lipsit de respect - până când ai experimentat mișcarea puternică a Duhului Sfânt în mijlocul unei mulțimi de credincioși îmbrăcați în blugi. Așa cum spune Ioan 4:24,


“Dumnezeu este duh, iar cei care I se închină trebuie să I se închine în duh și în adevăr.” (NTR)


Oricare ar fi stilul de închinare la care participăm, acesta este adecvat atâta timp cât este făcut în Duhul Sfânt și în adevăr - indiferent dacă pare ciudat și diferit.


Schimbul de biserici ne ajută să apreciem diferite stiluri, predicatori, muzică, oameni și toate celelalte moduri diferite în care biserica poate fi trupul frumos al lui Hristos, condus de Duhul Sfânt.


Avantajul 3: Schimbarea de biserică ne poate permite să descoperim daruri spirituale și să inspirăm noi idei de slujire
Dacă mergeți vreodată la o singură biserică, s-ar putea să nu fiți la curent cu modul în care alte biserici își desfășoară activitatea. Și, deși acesta nu este un lucru rău, să ne deschidem ochii la noi idei și noi moduri de a face slujire poate fi foarte, foarte bine.


De exemplu, să spunem că mergeți la o biserică cu foarte puțini copii, dar cu o bancă de alimente înfloritoare. Dar apoi, indiferent de motiv, începeți să frecventați o altă biserică și descoperiți tot felul de lucruri pe care biserica lui Dumnezeu le face împreună - lucruri pe care nu v-ați fi imaginat niciodată că le puteți face dacă nu ați fi fost expus la noua biserică. Unele biserici au slujiri înfloritoare pentru nevoi speciale sau au decis să transforme o secțiune din zona lor de părtășie într-un loc sigur unde oamenii fără adăpost pot dormi în nopțile reci de iarnă în timp ce învață despre Isus. Unele programe pentru tineri renunță la un cor de tineri pentru un gospel hip-hop sau chiar un spectacol de mimă pentru a împărtăși Vestea Bună. Alte biserici trimit frecvent echipe în comunitate pentru a construi rampe pentru scaune cu rotile pentru persoanele cu handicap sau echipe de intervenție în caz de dezastru după o tornadă, astfel încât cei afectați să poată simți dragostea și grija lui Hristos prin mâinile și picioarele misionarilor.


Schimbul de biserici ne poate ajuta să generăm idei noi și, în cele din urmă, să le împărtășim și să le răspândim în zone noi. De asemenea, ne poate ajuta să ieșim din rutină și să începem să predăm toate aspectele vieții noastre lui Dumnezeu.


Schimbul de biserici ne poate ajuta, de asemenea, să dezvoltăm noi daruri spirituale sau noi moduri de a ne folosi darurile. De exemplu, poate că avem darul spiritual al învățăturii și l-am folosit pentru a preda studiul Bibliei la o biserică. Dar poate că ne mutăm și nu este nevoie de profesori de studiu biblic la noua noastră biserică. Așa că poate predăm un alt aspect al credinței sau venim cu un mod neortodox de predare, sau chiar ajungem să primim un dar spiritual cu totul nou. Așa cum spune Coloseni 3:23,


“Orice faceți, să lucrați din suflet, ca pentru Domnul, nu ca pentru oameni” (NTR)


Orice am face, aceste idei noi, slujbe noi și daruri noi pot atrage oameni noi la Isus.


Avantajul 4: Săritul de la o biserică la alta ne poate ajuta să ne concentrăm asupra importanței Cuvântului lui Dumnezeu și a rugăciunii
Dacă sărim constant de la o biserică la alta, putem începe să ne simțim deconectați de alți oameni și singuri. Faptul că suntem investiți și implicați într-o comunitate bisericească stabilă ne permite să construim relații cu alți credincioși și cu personalul pastoral. Atunci când sărim dintr-o biserică în alta, aceste relații se diminuează și ne simțim izolați.


Mulți dintre noi putem experimenta o creștere spirituală individuală extraordinară în perioade de izolare. S-ar putea să căutăm răspunsurile sau comunitatea după care tânjim printr-o relație mai profundă cu Dumnezeu. De exemplu, poate că începem să citim Biblia pentru prima dată, ne angajăm să o citim zilnic sau ne afundăm în ea cu o înțelegere și o foame ca niciodată. Poate că putem dezvolta obiceiuri de rugăciune noi și mai profunde care să ne permită să formăm o relație personală cu Isus Hristos ca niciodată înainte, indiferent cum arată acest lucru.


Comunitatea creștină este o binecuvântare și un dar, dar poate fi, de asemenea, o distragere a atenției dacă nu avem suficient timp singuri. Pentru că are potențialul de a ne deconecta sau de a împiedica dezvoltarea unor relații puternice, mersul de la o biserică la alta ar putea duce la mai mult timp de singurătate și, prin urmare, la mai multe oportunități pentru munca grea de creștere spirituală individuală. Așa cum ne îndeamnă Iacov 1:2-4,


“Frații mei, să considerați ca având parte de cea mai mare bucurie atunci când treceți prin felurite ispite, știind că testarea credinței voastre lucrează răbdare. Dar lăsați răbdarea să-și facă desăvârșit lucrarea, ca să fiți desăvârșiți și întregi, fără să vă lipsească nimic.” (NTR)


Dezavantajul 1: Saltul de biserică poate duce la izolare, cu consecințe negative
Desigur, ceea ce poate fi un avantaj poate fi și un mare dezavantaj. Chiar dacă izolarea cauzată de trecutul de la biserică la alta poate deveni o încercare care duce la o creștere spirituală individuală abundentă, aceasta poate face, de asemenea, incredibil de ușor pentru o persoană să se îndepărteze de calea lui Dumnezeu sau de oamenii lui Dumnezeu.


În 1 Petru 5:8, ni se spune să rămânem în alertă și pregătiți pentru că dușmanul nostru, diavolul, “dă târcoale ca un leu care răcnește, căutând pe cine să devoreze”. Prădătorii își izolează adesea prada de siguranța haitei, așa că un creștin singur la margine este o țintă mai ușoară.


Biserica lui Dumnezeu a fost construită pentru noi cu scopul de a ne oferi comunitate și protecție, precum și pentru a permite Duhului Sfânt să se miște și să lucreze în moduri puternice și minunate. Atunci când trecem de la o biserică la alta, nu devenim la fel de implicați emoțional în comunitatea bisericii noastre. S-ar putea să participăm la slujbe, dar atunci când apar greutățile vieții, s-ar putea să ne dăm seama că nu avem o persoană de încredere cu care să vorbim sau care să ne ajute să rămânem responsabili. Fără acest lucru, am putea deveni mai predispuși la păcat și ispită.


Lipsa unor relații reale cu alți credincioși creștini diminuează impactul bisericii asupra vieții noastre și asupra activității bisericii ca întreg. Pe termen scurt, s-ar putea să nu fie o problemă, dar pe termen lung, poate avea consecințe teribile.


Avem nevoie unii de alții. Ca trup al lui Hristos, suntem cu toții conectați. Nu mai suntem capabili să ne “încurajăm unii pe alții” în mod eficient, așa cum ne îndeamnă Evrei 10:25, atunci când nu suntem într-o relație reală unii cu alții. Încurajarea superficială nu merge prea departe.


Dezavantajul 2: Schimbarea de biserici poate dezvălui o dezamăgire idealistă - și o problemă sufletească
Gândiți-vă de ce s-ar putea să săriți dintr-o biserică în alta. În adâncul sufletului, căutați biserica perfectă? În realitate, pe pământ, este puțin probabil să găsim o biserică perfectă. Acest lucru se datorează faptului că bisericile sunt alcătuite din oameni - oameni păcătoși, imperfecți, care se străduiesc să trăiască corect prin Hristos. Ei se luptă și uneori se abat de la drumul lor, dar împreună învață să privească la Hristos ca la capul lor și devin o comunitate condusă pe deplin de Duhul Sfânt, centrată pe Isus, care face tot posibilul să împărtășească Evanghelia într-o lume distrusă.


S-ar putea să vă placă totul la o biserică, mai puțin pastorul, așa că, după câteva săptămâni, plecați. La următoarea biserică, s-ar putea să adorați pastorul, dar după aproximativ o lună, să decideți că oamenii din jurul vostru se zbat spiritual și să plecați din nou. În a treia biserică descoperiți nu există departamentul pentru copii, iar în a patra, cântărețul trupei de laudă nu ți-a făcut inima să tresară cu o voce angelică care rivalizează cu cea pe care o auzi la radio. Și așa mai departe, și putem continua la nesfârșit.


În esență, a sări dintr-o biserică în alta pentru că crezi că în cele din urmă vei găsi biserica “perfectă” este o lecție de inutilitate. În schimb, găsiți o biserică care vă place și rămâneți acolo. Îmbrățișați-o. Implicați-vă. Ajungeți să cunoașteți oamenii. Dacă nu există o slujbă pentru copii, începeți una chiar dumneavoastră.


Fii tu biserica din care vrei să faci parte. Dă-le și altor oameni o șansă.


După cum a scris apostolul Pavel în scrisoarea sa către biserica primară din Corint, Dumnezeu oferă poporului său - biserica - diferite daruri spirituale cu un motiv: “pentru binele comun” (1 Corinteni 12:7). Trebuie să faci parte dintr-o unitate pentru a experimenta un colectiv, o comunitate și, în cele din urmă, acest bine comun.


Dezavantajul 3: Săritul de la o biserică la alta poate fi o formă de căutare a senzațiilor tari și de imaturitate emoțională
Gândiți-vă la o nouă relație de dragoste - este incitantă și palpitantă. Nu știi la ce să te aștepți și există o senzație de noutate și necunoaștere care poate fi exaltantă. În cele din urmă, ajungi să cunoști persoana din ce în ce mai bine, iar noua iubire se adâncește în iubire adevărată, despre care cei mai mulți dintre noi au descoperit că este mult, mult mai bună decât senzația de noutate.


Pentru mulți dintre cei care sar dintr-o biserică în alta, această senzație de noutate este motivul pentru care merg din biserică în biserică, fără să se stabilească niciodată. La început, experiența este exaltantă. Cuvintele pastorului sunt diferite și interesante, iar muzica și oamenii sunt noi. Te simți aproape amețit când intri în spațiul de închinare. Ce se va întâmpla? Posibilitățile sunt nelimitate.


Apoi, graba dispare, iar suprafața strălucitoare începe să se dezlipească puțin. Descoperiți o ciudățenie în stilul pastorului care vă deranjează sau poate că un alt credincios nu vă zâmbește, lucru pe care îl luați personal (dacă ați fi știut că are migrene și chiar și mișcarea o doare). De îndată ce drama și entuziasmul se estompează, plecăm, în căutarea următorului loc nou și strălucitor despre care credem că va stârni în noi acea grabă pe care o interpretăm greșit ca fiind mișcarea Duhului Sfânt. În realitate, este doar adrenalină sau disconfort. La fel ca oamenii care se plictisesc atunci când romantismul se stinge și pleacă, cei care sar dintr-o biserică în alta și caută emoție într-o congregație nouă sunt la fel de imaturi din punct de vedere emoțional.


Există ceva de spus despre angajament, despre a menține cursul și despre a construi ceva care este menit să dureze. Așa cum a spus Iisus în Luca 9:62,


“Niciun om care pune mâna pe plug și se uită înapoi nu este potrivit pentru Împărăția lui Dumnezeu!” (NTR)


Avântați-vă. Investiți. Rămâneți. 


Care este scopul bisericii?
S-a spus adesea că “biserica este planul A al lui Dumnezeu pentru a lucra în lume și nu există un plan B”. Nu suntem în dezacord cu această afirmație. În mod similar, teologul din secolul al 3-lea Ciprian din Cartagina a spus odată: “Nimeni nu-l poate avea pe Dumnezeu drept Tată, dacă nu are biserica drept mamă”.


Ciprian a mai spus: “În afara Bisericii, nu există mântuire”. Deși nu luăm sensul său literal, această axiomă oferă o înțelepciune importantă. Nu există nicio cale prin care oamenii din lume să îl experimenteze pe Isus și să fie formați de modul său de viață în afară de a merge alături de alți oameni ai lui Isus.


Dar ce este mai exact biserica? Care este scopul și funcția ei în lume?


În timp ce majoritatea dintre noi ar fi de acord cu un set de principii teologice referitoare la biserică, multe întrebări fundamentale rămân nespuse. Chiar și fără să vorbim despre ele, ele oferă o rubrică pentru preocupările practice pe care le considerăm importante.


Jessica Brodie - foto preluată de pe christianity.comAcest articol a fost publicat pe 26 iunie 2024 în site-ul Christianity.com (de unde a fost preluat și adaptat) și a fost scris de Jessica Brodie. Jessica Brodie este o romancieră creștină premiată, jurnalistă, editor, blogger și antrenor de scriere și câștigătoarea premiului Genesis 2018 al American Christian Fiction Writers pentru romanul ei, The Memory Garden. Ea este, de asemenea, editor al South Carolina United Methodist Advocate, cel mai vechi ziar din metodism. Cea mai recentă lansare a ei este un devoțional zilnic de Advent pentru cei care caută adevărata apropiere de Dumnezeu, pe care îl puteți găsi la https://www.jessicabrodie.com/advent. Aflați mai multe despre ficțiunea Jessicăi și citiți blogul ei despre credință la http://jessicabrodie.com. Ea are un devoțional săptămânal pe YouTube și un podcast. De asemenea, puteți lua legătura cu ea pe Facebook, Twitter și multe altele. Ea a produs, de asemenea, o carte electronică gratuită, A God-Centered Life: 10 Faith-Based Practices When You're Feeling Anxious, Grumpy, or Stressed (O viață centrată pe Dumnezeu: 10 practici bazate pe credință atunci când vă simțiți anxios, morocănos sau stresat).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.