Nick Vujicic trage un semnal de alarmă cu privire la cultura Bisericii, care face apel la pocăință: “E mai mult ca un club de țară”

Nick Vujicic - foto preluat de pe christianpost.com

Evanghelistul Nick Vujicic trage un semnal de alarmă cu privire la starea Bisericii Occidentale – ceva ce deplânge că a devenit “mai mult un club de țară și o adunare socială” decât Trupul lui Hristos – și rolul său critic în formarea următoarei generații pe fondul unei creșteri a dependenței și a ideației suicidare.


“Vedem că nu am ucenicizat cu adevărat următoarea generație sau că nu avem responsabilitate”, a declarat evanghelistul australiano-american în vârstă de 42 de ani pentru The Christian Post.


“Dacă ne uităm la țara noastră, există pastori de tineret care sunt văzuți ca babysitteri, iar 95% din bisericile în care am intrat, nu aș participa niciodată pentru că se simt mai mult ca un club de țară și o adunare socială”, a continuat el.


Vujicic, care conduce NickV Ministries, o organizație internațională non-profit dedicată împărtășirii Evangheliei și unirii trupului lui Hristos, a subliniat o schimbare culturală în bisericile americane la începutul anilor 2000. El a spus că mulți au adoptat o abordare mai axată pe divertisment pentru a atrage publicul mai tânăr.


“O mulțime de biserici occidentale din SUA și-au schimbat abordarea și au început să dilueze Evanghelia și să aducă puțin mai mult divertisment, puțin mai multă distracție, puțin mai multă interacțiune; au trecut de la carne la lapte”, a spus el.


“Au existat predici pe atunci despre păstrarea pantalonilor până la căsătorie. Nimic din toate acestea nu se întâmplă cu adevărat în 95% din biserici. Astăzi, avem generația Z înjurând, spunând cuvântul F, dormind unii cu alții și toată lumea știe asta, dar nimeni nu trage pe nimeni la răspundere.”


“Văd rodul lipsei de responsabilitate și al faptului că nu se predă carne, ceea ce înseamnă că creștem copii care sunt speriați și sunt ușor prinși în depresie”, a subliniat el.


Autorul filmului Life Without Limits a pictat o imagine sumbră a provocărilor cu care se confruntă Generația Z, de la dependența de tehnologie – “șapte ore și jumătate pe zi, atât timp petrec tinerii pe ecrane”, a spus el – la exploatarea sexuală, la avort și consecințele sale.


El a spus că mulți adolescenți de astăzi creează “fotografii nepotrivite cu ei înșiși” și a deplâns numărul de copii care raportează că au fost violați până la vârsta de 17 ani.


“Din cele 25 de milioane de avorturi din această țară, multe au fost efectuate de femei care mergeau în mod regulat la biserică. Nu vorbim despre PTSD care vine cu asta”, a spus el.


“Nu vorbim despre lucrurile despre care trebuie să vorbim și atâta timp cât nu începem să vindecăm inimile frânte care au nevoie de vindecare și atâta timp cât nu aducem limite, atâta timp cât nu ne tragem la răspundere conducerea, mi-e foarte frică de ceea ce urmează”, a adăugat el.


Vujicic a avertizat cu privire la mulțumirea pe care o vede în ciclurile post-electorale, deoarece creștinii conservatori “se roagă și postesc mai puțin” după ce candidatul ales a câștigat alegerile.


“El nu este Salvatorul nostru”, a spus el, referindu-se la președintele ales Donald Trump. “La televiziunea publică, el recunoaște că nu i-a cerut iertare lui Dumnezeu. Nu crede că trebuie să facă asta. Așa că mă rog pentru sufletul lui. Cred că soția lui este salvată de ceea ce aud. Dar, în cele din urmă, nu este vorba despre președinte; este vorba despre Biserică”.


Pentru Vujicic, soluția constă în întoarcerea la fundamentele credinței: pocăință, responsabilitate și unitate. El a avertizat că Biserica riscă să-și piardă autoritatea spirituală și protecția lui Dumnezeu fără pocăință.


“Primul lucru pe care l-a făcut Isus a fost să răstoarne mesele și să pocnească un bici cu Biserica și să corecteze Biserica. Și ultimul lucru pe care Isus l-a vrut, a exprimat în rugăciune că vom fi una”, a spus el.


“Cred că trebuie să ne pocăim. Cred că trebuie să ne unim și trebuie să fim aduși într-o poziție de smerenie, și în timp ce fereastra este deschisă, trebuie să alegem să ne pocăim, altfel, cred cu adevărat că am putea vedea mâna protecției lui Dumnezeu îndepărtată complet din țara noastră, unde vom vedea ciocanul pneumatic al betonului, astfel încât în cele din urmă ploaia cerească să poată atinge solul, pentru că suntem destul de bine în acest moment.”


În noiembrie, Vujicic a lansat “Arise Warriors”, un documentar filmat în rezervația indiană Crow din sudul Montana. Vujicic a făcut echipă cu fostul jucător NFL Tuff Harris, fondatorul One Heart Warriors, pentru a aduce mesaje de speranță și vindecare comunităților native americane.


Documentarul face parte din campania “Champions for the Brokenhearted” a NickV Ministries, o inițiativă în curs de desfășurare care se concentrează în fiecare lună pe servirea unui grup de campioni, cum ar fi “The Poor”, “The Orphan” și “The Bullied” (adică, cei săraci, cei orfani, cei hărțuiți).


“A fost o călătorie incredibilă de la înființarea NickV Ministries în 2005, dar acest proiect mi-a deschis ochii”, a împărtășit Vujicic. “Mi-am dat seama că există un câmp de misiune imens chiar aici, în Statele Unite – sute de națiuni suverane unde atât de mulți nu-L cunosc pe Domnul.”


Vujicic a declarat pentru CP că el și echipa sa s-au cufundat în istoria, cultura și luptele zilnice ale comunităților de nativi americani, petrecând timp în rezervațiile Cheyenne de Nord și Crow.


“Nu am vrut să presupunem că știm de ce au nevoie”, a explicat Vujicic. “În schimb, ne-am concentrat pe ascultare, frângerea pâinii cu ei și înțelegerea modului în care am putea veni cu adevărat alături de ei.”


Una dintre cele mai serioase lecții a fost profunzimea problemelor sistemice cu care se confruntă aceste comunități – dependență, sărăcie și o rată uluitoare a sinuciderilor în rândul tinerilor.


“Când am vizitat liceul Lodge Grass, directoarea tocmai își pierduse fiica vitregă prin sinucidere. Avea doar 14 ani. Aceasta este realitatea în care trăiesc”, a spus Vujicic.


Documentarul nu se ferește de aceste adevăruri dure. În schimb, evidențiază povești de rezistență și speranță, cum ar fi cea a lui Harris, care s-a întors în rezervația sa pentru a îndruma și inspira tinerii. “Mesajul lui Tuff este puternic”, a spus Vujicic. “Le spune acestor copii: “Sunteți înfricoșător și minunat făcuți. Nu ești limitat de locul de unde vii.”


Una dintre temele centrale ale Arise Warriors este împuternicirea, trecând dincolo de caritate pentru a promova schimbări de durată: “Ne gândim la modalități de a ajuta aceste comunități din punct de vedere economic și spiritual, fie că este vorba de aducerea băncilor înapoi în rezervații sau de sprijinirea întreprinderilor antreprenoriale, cum ar fi frizerii și cafenele”, a spus el. Este vorba despre restabilirea demnității și despre a le arăta oamenilor că, cu Dumnezeu, toate lucrurile sunt posibile.”


Proiectul aprofundează, de asemenea, contextul istoric și spiritual mai larg al suferinței nativilor americani. Vujicic a cerut o recunoaștere națională a păcatelor trecutului. “Ca națiune, am fost înființați cu sânge pe mâini. Optsprezece milioane de nativi americani au fost măcelăriți. Trebuie să ne pocăim pentru asta”, a spus el.


Dar pocăința, a subliniat Vujicic, nu înseamnă doar să privești înapoi; “Este vorba despre implicarea în dialog, ascultarea și crearea de căi de vindecare. Este vorba despre a-i lăsa pe nativii americani să știe că nu sunt uitați.”


Campania mai amplă a acestei lucrări, Champions for the Drokenhearted, încadrează 2025 ca un an de pocăință și unitate pentru națiune. Aceasta include inițiative de a trimite misionari din generația Z în rezervații, de a promova oportunitățile de microfinanțare și de a reconstrui structurile comunitare.


“Când am mers alături de aceste comunități, am văzut sclipiri de lumină – oameni care începeau afaceri, copii care își găseau scopul, biserici care începeau să lucreze împreună”, a spus el. “Acest documentar este o modalitate de a împărtăși această speranță cu lumea.”


Evanghelistul și-a exprimat speranța că “Rise Warriors” va rezona mult dincolo de rezerve. “Aceasta este o poveste pentru noi toți”, a spus el. “Este o chemare de a-și aminti de cei uitați, de a ne pocăi și de a fi mâinile și picioarele lui Isus”.


“Câmpul de misiune nu este întotdeauna peste ocean. Uneori este chiar în curtea ta. Și Dumnezeu ne cheamă să ne ridicăm și să răspundem acestei chemări.”


“Arise Warriors” este acum difuzat pe canalul YouTube NickV Ministries.


Material scris de Leah MarieAnn Klett pe 5 decembrie 2024 în cadrul site-ului Christian Post (de unde a fost preluat și adaptat).




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "implicit" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.