Adunătura de Duminică: Un serviciu păgân vine la o 'Biserică' din apropierea ta

Nu, nu am greşit titlul acestei postări. Este ultima apariţie din partea ateiştilor. Au decis şi ei - cred că au văzut că multe biserici creştine au o aşa mare creştere - să deschidă o biserică, de atei, unde să sărbătorească viaţa. Sună tentant. Tentant ar suna şi ideea care o veţi citi în continuare: tipul acesta de întâlniri este într-o expansiune rapidă.

Sanderson Jones, cel care a fondat aceste întâlniri, a crescut într-o familie britanică religioasă; el a descris moartea mamei sale atunci când el avea doar zece ani, şi pierdere ulterioară a credinţei proprii, ca un "eveniment catastrofic cataclismic".

Sanderson Jones (foto alăturat, preluat de pe site-ul islingtongazette.co.uk, unde este descris ca fiind un comediant de scenă deschisă şi fondatorul primei biserici atee) a iubit ritualurile bisericii creştine în care a fost crescut, însă nu a putut depăşi ideea de ce ar permite Dumnezeu ca mama lui să fie luată de cancer - o învăţătoare de şcoală duminicală cu cinci copii - la vârsta de 42 de ani.

"Pierderea credinţei a însemnat că ea a trebuit să moară de două ori", a spus Sanderson, în vârstă de 32 de ani, care locuieşte acum în Londra. "O dată când a plecat în rai şi apoi când am realizat că raiul nu există. Aceasta a însemnat că a trebuit să găsesc o cale de a înţelege viaţa şi, pentru mine, aceasta era să înţeleg că în loc să fiu furios că ea a fost luată atât de devreme, am devenit încântat că am fost cel puţin iubit de ea."

Aşa că astăzi, Sanderson, un ateist şi stand-up comediant cunoscut pentru vânzarea din mână a biletelor la spectacolul său, conduce 'Adunarea de Duminică', o comunitate de enoriaşi atei care a început în Londra, şi care este exportat acum în Statele Unite (şi nu numai).

Începând cu 20 octombrie, când începe campania de strângere de mulţime, până în 15 decembrie, adunarea va lansa 30 de grupe în Britania, Canada, Australia şi Statele Unite.

Recent, la primul lor serviciu ţinut în oraşul Brighton de pe malul mării. în Anglia, 240 de atei s-au adunat pentru a auzi nişte vorbitori în genul predicatorilor, citiri, cântece - şi toate celelelalte lucruri la care te-ai aştepta de la un cadru religios.

"Noi vorbim despre dezvoltarea unei atitudini de recunoştinţă", a declarat Sanderson către ABCNews.com. "E atrăgător, nu-i aşa?"

"E precum TED pentru suflet", a spus el, referindu-se la organizaţia devotată spre idei noi (practic site-ul TED conţine idei care merită să fie date mai departe..., nota îmi aparţine).

Sanderson a declarat că s-a săturat de întâlnirile mohorâte ţinute de Umanişti şi Unitarieni.

"De ce nu bat oamenii din palme şi nu dansează şi sar în sus şi jos la aceste întruniri?" a întrebat el.

Sanderson recunoaşte că "biserica" din SUA are "anumite asocieri rele" dar, spune el, ideea de ateism organizat devine popular.

Mai mult de 400 de atei au semnat recent online ca să participe la o 'Adunare de Duminică' în Los Angeles pe 10 noiembrie.

În New York în luna iunie, mai mult de 130 s-au întâlnit într-un Irish Pub şi numerele lor sunt în creştere. Sanderson admite faptul că un bar nu este locul ideal de întrunire, ci un început.

Grupe din Chicago, Washington D.C., San Diego, San Francisco, Atlanta, Nashville şi Phoenix, printre altele, sunt în formare.

"Noi am vrut să facem ceva în genul unei biserici pentru oamenii care nu cred în Dumnezeu", a spus Sanderson. "Viaţa este un lucru aşa de frumos care ne-a fost dat - şi sincer, e la fel de transcendetă precum oricare alt (dumne)zeu. Am venit din nimic şi mergem în nimic, şi între acestea avem aceste momente strălucitoare de conştientizare şi simţire de a iubi şi a cânta şi a ne da peste cap şi a încerca din nou. Noi ar trebui să sărbătorim aceasta."

Sanderson conduce multe din servicii cu prietena şi co-lidera Pippa Evans, care este şi ea un stand-up comediant.

"Noi ne auto-intitulăm gazde", spunea el. "Ne gândim că suntem un fel de gazdă la o petrecere, servim şi îi facem pe oameni să se simtă bine veniţi."

Adunarea speră totodată să ofere ritualuri ca acelea din biserică, pentru marile evenimente ale vieţii - căsnicia, naşterea şi moartea. "E o ruşine că înmormântările convenţionale nu sunt destul de festive", a spus Sanderson.

"Oamenii care merg la biserică sunt mai sănătoşi, mai bogaţi, trăiesc mai mult şi sunt mai fericiţi", a spus el. "Unul din cele mai bune lucruri cu privire la biserică este că aceasta e un loc sigur pentru oricine şi face apel şi la oamenii cu familii".

Notă: Articolul prezent este adaptarea unui sumar oferit de Prophecy News Watch, fotografia a fost preluată din newsletterul lor, şi este un articol preluat iniţial de pe site-ul ABCNews




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.