7 motive pentru care bărbații tind să urască părtășia în grupurile mici din biserică

7 motive pentru care bărbații tind să urască părtășia în grupurile mici din biserică

Majoritatea pastorilor vă vor vorbi despre importanța grupurilor mici. Vorbind din experiență personală, știu că, dacă cineva este conectat într-un grup mic, există o probabilitate mai mare ca acesta să fie implicat într-o misiune mai largă și să se implice mai mult în viața bisericii locale. De asemenea, au un sistem de sprijin încorporat care îi ajută să crească în Hristos. Un studiu recent al LifeWay a constatat ceea ce știam deja prin experiență personală - grupurile mici sunt importante.


Scott McConnell, directorul LifeWay Research a rezumat studiul cu aceste cuvinte: “Grupurile mici și clasele de la școala duminicală oferă lipiciul relațional care permite unei congregații locale să fie un loc în care oamenii se iubesc unii pe alții. Grupurile și relațiile care sunt centrate pe Cuvântul lui Dumnezeu unifică o congregație și îi motivează pe oameni să lucreze împreună la misiunea bisericii. Bisericile cu puțini oameni care participă la grupuri nu se află într-o poziție sănătoasă pentru a face mai mulți ucenici.


Știm, de asemenea, că, la fel ca și în cazul participării de duminică dimineața, există mai multe femei decât bărbați în prezență - aproximativ 60-40. De ce este mai greu să determinăm bărbații să se implice activ în grupurile mici? Oare nu le place să meargă? Sau există și alte motive?


Înainte de a răspunde la aceste întrebări, ar trebui să spun că, din propria mea experiență, am fost martor la faptul că mulți bărbați adoră absolut să meargă la grupurile mici. Dacă un bărbat este implicat în alte discipline în cadrul trupului lui Hristos, aceste “motive” nu sunt, de obicei, un obstacol suficient de mare. Și, din experiența mea, mulți dintre bărbații care participă la grupurile mici spun că este momentul lor favorit al slăbiciunii. Cu toate acestea, poate fi un obstacol greu de depășit pentru unii. Iată câteva dintre aceste motive:


1. CONCEPȚII GREȘITE DESPRE VULNERABILITATE
Pentru mulți bărbați, gândul de “a fi vulnerabil” este legat de percepțiile societății cu privire la masculinitate. Unii bărbați percep un grup restrâns ca pe un moment în care oamenii se adună într-un cerc pentru a-și împărtăși sentimentele. Mulți bărbați percep structura unui grup mic ca fiind mai potrivită pentru femei decât pentru bărbați. “De ce aș vrea să-mi petrec singura zi liberă adunându-mă cu alții pentru a-mi împărtăși sentimentele?”.


Din experiența mea, mulți bărbați sunt dezorientați de intimitatea forțată. Ne este teamă că întrebările puse și dialogul așteptat vor necesita o exprimare emoțională profundă fără o legătură emoțională profundă prealabilă. O parte din acest lucru este depășit prin crearea de grupuri de bărbați și prin faptul că suntem expliciți cu privire la așteptări.


Dar trebuie să recunoaștem că este nevoie de vulnerabilitate pentru a-L urma pe Hristos împreună. Isus Și-a împărtășit inima cu cei din jurul Său, iar noi facem bine să Îl urmăm în această privință. Nu suntem chemați să fim vulnerabili pur și simplu de dragul vulnerabilității. Dar ni se poruncește să fim autentici și să trăim într-o comunitate cu alți credincioși.


2. DORINȚA DE ANONIMAT
Am numit-o dorința de anonimat, dar ar putea fi la fel de ușor numită dorința de control. Mulți bărbați preferă să fie oarecum anonimi și să li se permită să își exploreze credința în mod privat și fără ca un reflector să strălucească asupra lor. Vor participa la o slujbă religioasă și vor participa de la distanță, poate, dar într-un grup mic, nu există niciun loc în care să se ascundă. Preferința pentru intimitate poate proveni din diverși factori, inclusiv introversia personală, experiențe negative anterioare cu grupuri religioase sau pur și simplu dorința de a evita presiunea percepută a împărtășirii într-un cadru de grup. Prin natura lor, grupurile mici încurajează împărtășirea și interacțiunea, ceea ce poate fi intimidant pentru cei care sunt mai rezervați sau mai rezervați în ceea ce privește credința lor. Aceasta nu este o problemă specifică bărbaților. Multor oameni le place să fie “flori de perete”, ceea ce este aproape imposibil într-un grup mic.


Recunoașterea și respectarea acestei nevoi de anonimat este esențială. Din fericire, grupurile mici nu sunt singura cale de creștere spirituală. Există modalități alternative de conectare și creștere, cum ar fi întâlnirile individuale. Ocazional, acestea pot fi puncte de plecare bune pentru a-i ajuta pe bărbați să se simtă treptat mai confortabil cu ideea de a se alătura unui grup mic.


3. FORȚAT VS. RELAȚII ORGANICE
Am făcut aluzie la aceasta mai sus, dar este important să o concretizăm puțin. Gândiți-vă la cât de mulți bărbați formează relații. Bărbații preferă adesea relațiile care se dezvoltă prin experiențe, sarcini sau interese comune, mai degrabă decât întâlnirile structurate, regulate, axate pe discuții. Această preferință poate face ca formatul tradițional de grup mic să fie mai puțin atrăgător, deoarece s-ar putea să nu se alinieze cu modul lor natural de a construi și de a încuraja relațiile.


Aproape fiecare relație mai profundă pe care am avut-o cu un alt tip a apărut pentru că “făceam” ceva împreună, nu pentru că am fost forțați să avem o relație. Grupurile mici se simt ca și cum ar merge împotriva modului în care ne formăm în mod normal relațiile. Cereți-mi să vin la un studiu biblic cu niște băieți care sunt deja prieteni, și sunt mai predispus să mă înscriu. Acest lucru este cu atât mai adevărat dacă am o idee generală despre ceea ce vom face când ne vom aduna.


Soluția, deci, implică regândirea modului în care sunt structurate și comercializate grupurile mici. Încorporarea unor activități sau proiecte care permit interacțiunea și camaraderia într-un cadru mai relaxat va fi mai atrăgătoare. Ajutați-i pe bărbați să vadă că nu este vorba doar despre discuții, ci și despre construirea unei comunități și sprijinirea reciprocă. Acest lucru ar putea rezona mai mult.


4. PREFERINȚA PENTRU ACȚIUNE ȘI SERVICIU
Mulți bărbați sunt orientați spre acțiune și își găsesc împlinirea în activități fizice sau proiecte de serviciu. Această înclinație spre acțiune mai degrabă decât spre discuții poate face mai puțin atractive formatele tradiționale de grupuri mici, care se concentrează adesea pe conversație și studiu. Unii bărbați urăsc să citească. Va fi o abatere imediată dacă grupul este axat pe citirea unei cărți. Bărbații se pot simți mai bine în mediile în care pot contribui în mod activ sau pot lucra la ceva tangibil, văzând rezultatele directe ale eforturilor lor.


Grupurile mici ar putea integra proiecte de serviciu sau activități practice în întâlnirile lor obișnuite pentru a acoperi acest decalaj. Organizarea de evenimente de grup de servicii comunitare, proiecte de construcție sau chiar ieșiri ocazionale pot oferi angajamentul orientat spre acțiune pe care mulți bărbați îl caută. Îmbinând discuția cu acțiunea, grupurile mici pot deveni un spațiu mai primitor pentru bărbați.


5. TEAMA DE EXPUNERE
Frica ar putea fi motivul numărul unu pentru care bărbații nu participă la un grup mic. Unii bărbați se tem să fie chemați să citească, să se roage sau să răspundă la o întrebare. Acest lucru se întoarce la vulnerabilitatea forțată, dar teama de expunere se adâncește aici. Societatea și, din păcate, biserica, i-a antrenat adesea pe bărbați să se simtă ca și cum ar fi complet ratați. De ce am vrea să mergem la un grup care nu face decât să expună și mai multe domenii în care nu suntem la înălțimea standardelor?


Această teamă de expunere poate fi accentuată în comunitățile care se așteaptă să susțină anumite standarde morale și spirituale. Împărtășirea luptelor personale sau a eșecurilor într-un cadru atât de apropiat poate fi descurajantă, ducând la temeri de judecată sau de afectare a reputației.


Este esențial ca grupurile mici să cultive o atmosferă de grație și de nejudecată, punând accentul pe confidențialitate și respect reciproc. Liderii pot fi un model de vulnerabilitate prin împărtășirea propriilor lupte, creând un mediu în care deschiderea este normalizată. Asigurarea membrilor că grupul este un spațiu sigur pentru a fi autentici în legătură cu luptele noastre poate fi de ajutor. Dar pentru mulți, aceasta este o îngrămădeală atât de mare încât este dificil de depășit doar printr-o invitație. Poate că cel mai bine ar fi să încercați mai întâi să depășiți acest lucru printr-o întâlnire individuală.


6. EVITAREA CONDAMNĂRII
O altă barieră semnificativă pentru bărbați în a se alătura grupurilor mici este teama de a se confrunta cu o nouă condamnare. Bărbații se confruntă adesea cu diverse forme de judecată și critică în viața lor personală și profesională. Unii percep un grup mic ca pe un grup de sprijin intens în care fiecare păcat va fi întâmpinat cu judecată. O aversiune față de un astfel de grup va fi deosebit de proeminentă dacă se luptă deja cu sentimente de vinovăție și de condamnare a neajunsurilor lor percepute.


Acest lucru este contracarat printr-un angajament față de Evanghelie și prin crearea unei culturi care prețuiește Evanghelia. Atunci când putem evidenția faptul că identitatea noastră se găsește doar în Hristos, suntem liberi să fim realiști cu luptele noastre. Ajungem să înțelegem că, chiar dacă ceilalți ne condamnă, în cele din urmă, vestea bună a lui Isus are ultimul cuvânt. Accentuarea faptului că scopul grupului nu este de a condamna, ci de a susține și de a crește împreună în Hristos poate contribui la atenuarea acestor temeri.


7. PROVOCAREA DE A FI PREA OCUPAT
Cu toții suntem ocupați. Acest ritm trepidant lasă puțin loc pentru orice angajamente suplimentare. Acest lucru este valabil mai ales pentru bărbații care încearcă să echilibreze munca, familia și alte responsabilități. Adăugarea unei întâlniri regulate de grup mic la un program deja încărcat poate părea copleșitoare. Pentru mulți, duminica este singura lor zi “liberă”. De ce ar vrea să o umple cu o altă activitate - mai ales una care ar putea fi epuizantă din punct de vedere emoțional?


Pentru a face grupurile mici mai accesibile pentru persoanele ocupate, flexibilitatea este esențială. Oferirea unor grupuri care se întâlnesc la ore diferite sau chiar bisăptămânal poate fi de ajutor. Realitatea este că avem timp pentru ceea ce prețuim. În plus, sublinierea valorii pe care aceste grupuri o pot aduce în viața lor - în ceea ce privește creșterea spirituală, sprijinul comunității și bunăstarea personală - ar putea încuraja bărbații să își facă timp pentru ceea ce este, în cele din urmă, o investiție în călătoria lor spirituală.


În concluzie, înțelegerea și abordarea acestor șapte motive poate ajuta comunitățile evanghelice să creeze medii de grupuri mici care să fie mai atractive și să ofere mai mult sprijin pentru bărbați. Procedând astfel, ele pot încuraja o participare mai mare și pot promova o experiență comunitară mai profundă și mai incluzivă.


Acest articol a apărut inițial pe Christianity.com și a fost scris de Mike Leake pe 12 aprilie 2024 în Christian Headlines (de unde a fost preluat și adaptat). El este soțul lui Nikki și tatăl lui Isaiah și Hannah. El este, de asemenea, pastor principal la Calvary din Neosho, Missouri, SUA. Mike este autorul cărților Torn to Heal și Jesus Is All You Need. Casa lui de scris este http://mikeleake.net și puteți lua legătura cu el pe Twitter @mikeleake. Mike are un nou proiect de scriere la Proverbs4Today.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.