Dragi adolescenţi - virginitatea este bună pentru voi!

Adolescente - foto de Suhyeon Choi - unsplash.comAdolescenții care se abțin de la sex sunt mai sănătoși decât cei care nu se abțin. Studiile susțin încă o dată pretențiile morale dătătoare de viață ale unei perspective creștine - pe care societatea de astăzi se pare că o neagă sau o ignoră în totalitate.

Tinerii care așteaptă până după nuntă au o șansă mai bună de a avea o căsnicie stabilă, împlinită și fericită - ca să nu mai menționăm faptul că ei nu mai au de ce să se îngrijoreze atunci de bolile cu transmitere sexuală și sarcinile neplanificate.

Eric Metaxas de la BreakPoint are o vorbă în această direcție care sună cam așa: ascultarea față de planul iubitor al Domnului pentru sexul limitat în cadrul căsniciei dintre un bărbat și o femeie aduce beneficii spirituale incalculabile în viețile noastre de creștini.

Doar că ceea ce nu prea am auzit noi de mult timp este ca guvernul să admită că activitatea sexuală din cadrul adolescenței are, să zicem așa, consecințe negative. Conform cu Centrul de Control și Prevenție al Bolilor (vom prescurta cu CCPB), tinerii care sunt virgini se situează mult mai sus în toate comportamentele legate de sănătate, comparat cu cei care sunt activi din punct de vedere sexual. Ce fel de comportamente? - o să întrebaţi. Lucruri de genul purtării centurii de siguranţă în maşină, evitarea abuzului de substanţe, a avea o dietă sănătoasă, mersul la doctor, exerciţiile fizice şi evitarea urcării într-o maşină a cărui şofer este beat.

În plus, în cadrul unei descoperiri că media este cu siguranţă cea care să îngroape sau să dispute lucrurile, în timp ce adolescenţii inactivi sexuali sunt cei mai sănătoşi, adolescenţii activi în relaţii homosexuale şi bisexuale sunt cei mai răi comparat cu cei din grupul lor care sunt activi sexual în relaţii heterosexuale.

CCPB transmite această concluzie blockbuster pe cât de sec şi de birocratic posibil: "Există diferenţe semnificante de sănătate".

Glenn Stanton, directorul de studii în privinţa formării familiei de la Focus on the Family, documentează o parte din aceste disparităţi. Să privim doar la două dintre ele:

Prima, fumatul. Adolescenţii activi sexual în relaţii heterosexuale sunt cu 3.300 de procente mai probabil să fumeze zilnic, comparat cu adolescenţii virgini din aceiași categorie de vârstă ca a lor. Adolescenţii "activi sexual cu persoanele de acelaşi sex sau bisexuali" sunt la un procent de 9.500 mai probabil să fumeze zilnic faţă de cei care sunt virgini.

A doua, abuzul de substanţe. Adolescenţii activi sexual în relaţii heterosexuale sunt cu 500 de procente mai probabil să aibă o injectare cu un drog neprescris, decât virginii, în timp ce enormul procent de 2.333 dintre adolescenţii "activi sexual cu persoanele de acelaşi sex sau bisexuali" sunt mult mai probabil să folosească substanţe decât cei care sunt virgini.

Glenn adaugă faptul că corelaţia nu este legătura de cauzalitate - asta înseamnă că cercetarea nu dovedeşte că abstinenţa cauzează acestea sau alte obiceiuri sănătoase. Dar faptul că CCPB a notat o relaţie dintre comportamentele la care poate la început doar o să roşeşti şi crezi că nu au nici o legătură... sunt de fapt mai mult decât puţin semnificative.

Şi părinţii ar trebui să noteze aceste aspecte. Cercetătorul Mark Regnerus a subliniat în cartea sa "Forbidden Fruit" (Fructul oprit) intensitatea crezurilor religioase ale adolescenţilor este mult mai importantă atunci când vine vorba de activitatea sexuală, decât ceea ce revendică crezurile religioase.

Aşa că se merge înainte, şi primul lucru care nu se menţionează este că noi ar trebui să ne preocupăm de credinţa copiilor noştri. O relaţie puternică, informată şi vitală cu Isus îi va ajuta să reziste la ispită şi la presiunea anturajului lor - sexuală sau de altă natură - acel tip de asalt care îi loveşte zi de zi la şcoală şi online.

În timp ce CCPB nu va fi capabil să formuleze lucrurile în acest fel, Glenn Stanton îşi însumează descoperirile foarte bine: "Alegerile sexuale şi valorile tinerilor noştri au consecinţe de viaţă reală dincolo de sexualitatea în sine".

Sau, cu alte cuvinte, aşa cum spunem noi la "chestiunile lumeşti"... Raportul CCPB arată că există consecinţe pentru o perspectivă seculară în care trupurile umane sunt văzute ca ceva pe care noi "deţinem", ceva extern faţă de ceea ce suntem noi, ceva de care ne folosim (sau de care abuzăm) depinde de dorinţele noastre, voinţa noastră sau de "identitatea" noastră.

Perspectiva creştină, într-un contrast ascuţit, învaţă că trupurile noastre sunt întregul a ceea ce suntem noi, atât în felul în care oamenii au fost creaţi cât şi în ceea ce Hristos a luat asupra Sa în trup ca să facă toate lucrurile noi. Măsura în care noi şi copiii noştri îmbrăţişăm cu adevărat aceasta va determina felul cum ne tratăm trupurile noastre şi trupurile altora.

Notă. Materialul de mai sus a fost preluat din site-ul ChristianPost, detaliile studiilor şi referinţelor menţionate în studiul de mai sus le puteţi găsi pe link-urile de pe studiile menţionate, precum şi pe site-ul BreakPoint.org, unde a apărut iniţial acest studiu. Dacă citaţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile şi nota aceasta de final şi să oferiţi sursa citării, adică acest blog. Mulţumesc.




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.