Un succes miraculos: Primele momente ale Războiului de Șase Zile al Israelului

O canonieră israeliană trece prin Strâmtoarea Tiran, în apropiere de Sharm El Sheikh, Egipt, 8 iunie 1967 (Foto: GPO) - sursa foto: allisrael.com

Acest articol este parte a unei serii care privește retrospectiva acelui război crucial din 1967


Puține conflicte moderne tind să evoce mai multe controverse sau critici acerbe decât Războiul de Șase Zile al Israelului, care a avut loc în perioada 5-10 iunie 1967. Deși au trecut 56 de ani de la conflict, rezultatul războiului continuă să stârnească dezbateri continue. Nu există nici o îndoială că imensele victorii tactice obținute în război au contribuit în mare măsură la extinderea teritoriului Israelului.


Cu toate acestea, cel mai adesea, criticii au fost mai puțin dispuși să recunoască faptul că teritoriile dobândite prin victoria Forțelor de Apărare ale Israelului au rămas totuși departe de cantitatea de teren convenită în Rezoluția de la San Remo din 1920. În plus, este esențial să se ia în considerare factorii care au determinat Forțele de Apărare Israeliene (IDF) să ia în considerare prima lovitură riscantă, dar curajoasă, care a determinat începerea acelui război crucial.


La începutul anilor 1960, tensiunile care au început să mocnească în urma Războiului de Independență și a Crizei Suezului din 1956 au atins punctul de fierbere. În timp ce Statele Unite s-au încurcat în conflictul din Vietnam, Uniunea Sovietică a profitat de această ocazie pentru a furniza provizii militare națiunilor din Orientul Mijlociu, inclusiv Egiptului și Siriei. Statele Unite nu au fost în măsură să contracareze acțiunea sovietică, deoarece nu au fost în măsură să angajeze trupe sau să se încurce politic în conflicte geopolitice suplimentare.


La cererea prim-ministrului israelian de atunci, Levi Eshkol, președintele american de atunci, Lyndon B. Johnson, a fost de acord să ofere ajutor monetar pentru a sprijini Israelul. Eshkol, primul prim-ministru israelian care a vizitat Casa Albă, a prefigurat cu gravitate semnificația războiului care urma să aibă loc atunci când i-a spus președintelui american că Israelul nu-și permitea luxul de a pierde. Este posibil ca Eshkol să fi simțit că un potențial război cu statele arabe vecine ar putea amenința existența continuă a Israelului.


În mai 1967, Egiptul a declarat război Israelului și i-a închis accesul la Strâmtoarea Tiran. Acest lucru a fost urmat de masarea trupelor egiptene în Peninsula Sinai, în apropierea graniței cu Israelul.


În loc să aștepte atacul iminent, la 5 iunie 1967, Forțele Aeriene Israeliene (IAF) au deschis conflictul cu un atac aerian ofensiv fără precedent, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai victorioase campanii aeriene din istoria militară.


Operațiunea FOCUS (Moked în ebraică) a cerut ca aproape 200 de avioane de luptă ale IAF să lovească 18 aerodromuri egiptene și avioanele acestora de la sol. Planul a fost repetat cu săptămâni întregi înainte, astfel încât, în momentul începerii operațiunii, escadrilele au fost capabile să execute misiunea fără nici o comunicare radio la altitudini mai mici de 15 metri.


În timp ce pregătirile intense pentru atacul aerian al IAF i-au făcut pe piloți mai mult decât capabili să își ducă la bun sfârșit misiunea, în același timp, o serie de evenimente incredibile au confirmat faptul că operațiunea a fost, de asemenea, protejată divin.


Echipamentele radar egiptene nu au identificat niciodată escadrilele de avioane IAF care înaintau spre țintele lor. În timp ce radarul iordanian a identificat un număr mare de avioane care înaintau spre Egipt, avertismentele trimise la Cairo au fost ignorate din cauza faptului că generalul iordanian nu a utilizat parola corectă pentru comunicarea cu armata egipteană. În plus, s-a întâmplat ca comandanții forțelor aeriene și ai forțelor terestre să fie plecați de la posturile lor din cauza unor obligații familiale.


În mai puțin de o oră, IAF a distrus peste aproximativ 200 de aeronave egiptene, care reprezentau mai mult de jumătate din forțele aeriene egiptene. Operațiunea a fost, de asemenea, responsabilă pentru distrugerea forțelor aeriene siriene și iordaniene.


În doar câteva ore, Forțele Aeriene Israeliene nu numai că au obținut superioritatea aeriană absolută, dar au și schimbat cursul unui război care abia începuse. Victoria aeriană a fost semnificativă nu numai pentru succesul fără egal al misiunii sale, ci și pentru că IAF exista de mai puțin de două decenii.


Victoriile aeriene rapide au ajutat la cultivarea oportunității ca Forțele de Apărare ale Israelului să asigure în mod decisiv cuceriri terestre critice. Victoria israeliană a stimulat progrese politice și militare semnificative pentru Israel pentru deceniile următoare și a triplat teritoriul națiunii.


Tara K. Simpson - allisrael.com

Acest material a fost scris de Tara K. Simpson (foto alăturat) pe 13 iunie 2023 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat)  - Tara Simpson a fost educatoare timp de peste douăzeci de ani, după ce s-a întors la școală pentru a obține un masterat în istorie militară la Universitatea Norwich. Ulterior ea a început să lucreze ca scriitoare independentă atât pentru ziarul Stars and Stripes, cât și pentru publicațiile de referință ABC-CLIO. Inspirată de serviciul bunicilor săi în cel de-al Doilea Război Mondial și nu numai, Tara s-a specializat în cercetarea și scrierea istoriei militare de la începutul secolului al XX-lea de peste un deceniu. În prezent, este doctorandă la Liberty University, cercetările pentru disertație concentrându-se asupra istoriei militare timpurii și moderne a Israelului.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.