De ce teologii tăi favoriți vorbesc cu toții despre antropologie teologică

Imagine: Ilustrație de Mallory Rentsch Tlapek / Imagini sursă: WikiMedia Commons

Atenția acordată trupurilor și conflictelor culturale a atras atenția asupra întrebării despre ce înseamnă să fii om.


În ultimul deceniu, creștinii s-au luptat cu o mulțime de probleme mari și noi legate de corp - întrebări despre sex, gen, rasism, măsuri de sănătate publică, îngrijire la sfârșitul vieții și chiar inteligență artificială. Un număr tot mai mare de teologi evanghelici spun că răspunsurile se află în domeniul antropologiei teologice, studiul a ceea ce înseamnă să fii om în lumina revelației lui Dumnezeu.


Dacă ați întreba 10 teologi sistematicieni din SUA despre cele mai importante trei doctrine despre care vorbim astăzi, aș fi foarte surprins dacă toți cei 10 nu ar spune “antropologie teologic㔓, a declarat Marc Cortez, profesor de teologie la Wheaton College și autorul cărții ReSourcing Theological Anthropology. “Aproape toate conversațiile cele mai vii pe care le avem în societate, în teologie și în biserică se învârt în jurul diferențelor cu privire la ceea ce înseamnă să fii om și la modul în care ne dezvoltăm ca persoane umane.


ReSourcing Theological Antrhopology - amazonDeși antropologia teologică “a dominat discursul teologic pentru o vreme”, potrivit lui Cortez, subiectul a căpătat o nouă relevanță ca urmare a schimbărilor culturale. Acest sentiment de urgență a fost vizibil la reuniunea Societății Teologice Evanghelice (ETS) de la San Antonio din noiembrie 2023, unde antropologia teologică a fost tema desemnată pentru cea de-a 75-a întâlnire anuală. Fiecare loc a fost ocupat la o sesiune despre noua carte a profesoarei de teologie de la Wheaton, Amy Peeler, Women and the Gender of God (Femeile și genul lui Dumnezeu), mai multe persoane stând în picioare și așezate genunchi la genunchi în rânduri pe podea.


Teologii evanghelici abordează subiecte pe care “avem tendința de a le considera ca fiind mai mult sociologice”, a spus Cortez, și arată că sunt, de fapt, “profund teologice”.


Unii spun că această schimbare este așteptată de mult timp.


Ceea ce mă încurajează cu adevărat este o tendință de a acorda atenție trupurilor noastre și de a nu ne gândi la noi înșine ca la niște creiere pe un băț”, a spus Carmen Joy Imes, profesor la Universitatea Biola și autoarea cărții Being God's Image.


Imes indică “masa critică” de femei din instituțiile evanghelice - inclusiv instalarea primei femei președinte al ETS - ca fiind unul dintre motivele acestei schimbări.


Chestia cu creierul pe un băț nu a funcționat niciodată bine pentru femei”, a spus ea. “Avem prea multe reminiscențe corporale ale umanității noastre”.


Unii au fost inițial sceptici în privința “teologiei corpului”, deoarece teologii progresiști care au început să o promoveze cu decenii în urmă “o luau într-un mod mult mai relativist - în ceea ce privește modul în care corpul este fluid și dinamic”, potrivit lui Joshua Farris, autor al cărții An Introduction to Theological Anthropology și bursier la Universitatea din Bochum, Germania. “Atunci când respingi esențialismul [ideea că natura umană este fixă sau stabilă, cu un set comun de caracteristici de bază], cred că deschizi ușa către tot felul de ramificații potențiale, în ceea ce privește modul în care ne folosim corpurile”.


De când academicienii evanghelici au început să exploreze subiectul dintr-o perspectivă biblică și ortodoxă, acesta s-a filtrat până la nivelul bisericii locale. Mai multe cărți pe această temă, printre care You're Only Human de Kelly Kapic și Low Anthropology de David Zahl, au adus antropologia teologică la un public popular. Întrebările morale determină o nevoie mai mare de resurse, iar teologii spun că schimbările din tehnologie vor crește probabil cererea de lucrări evanghelice de calitate pe aceste teme.


Avem nevoie de o teologie robustă ca sursă de cunoaștere pentru a informa modul în care înțelegem ce înseamnă să fim oameni și cum interacționăm cu restul lumii”, a spus Farris. “Teologii au ceva cu adevărat important de spus, ceea ce filozofii și oamenii de știință nu au.


Un alt motiv al interesului crescut este faptul că teologia evanghelică de astăzi este mai angajată cu știința. Domeniul a devenit mai interdisciplinar, pe măsură ce teologii interacționează cu evoluțiile contemporane din psihologie, biologie și neuroștiință. Unii cercetători în domeniul antropologiei teologice caută să dezvolte o doctrină mai solidă a Creației și să ocolească ceea ce S. Joshua Swamidass, autorul cărții The Genealogical Adam and Eve, numește “impasul” în care se află probleme precum vârsta Pământului, evoluția și existența lui Adam și a Evei.


Domeniul teologic este, de asemenea, impulsionat de examinarea atentă a marilor tendințe intelectuale seculare, cum ar fi decentrarea umanității.


Ne îndepărtăm de o viziune antropocentrică asupra lumii, ceea ce reprezintă o corecție care trebuia să se producă de mult timp”, a declarat Christa McKirland, teolog la Carey Baptist College. “Istoria arată că oamenii nu se descurcă bine atunci când sunt în poziția de a domina alte creaturi și creația.


Și totuși, a spus ea, “ați putea să mă numiți o “speciesistă”, deoarece cred că este esențial să nu pierdem importanța distinctă acordată rasei umane”.


Pentru McKirland, acest accent este necesar dacă acceptăm ideea biblică că oamenii sunt creați după chipul lui Dumnezeu și că Dumnezeu a devenit om în persoana lui Isus Hristos.


Ea susține că, dacă înțelegerea noastră despre umanitate începe cu aceste revelații, atunci putem “fundamenta înflorirea umană în ceva mai profund decât dezbaterile specifice despre persoana umană”.


Concepția biblică a ființei umane, susțin teologii evanghelici, contracarează noțiunile seculare despre ceea ce suntem și pentru ce suntem.


Stabilirea unei valori și a unui scop de bază pentru viața umană este “unul dintre bunurile pe care antropologia teologică le are de oferit lumii”, a declarat Daniel Hill, teolog la Universitatea Baylor. “Doctrina creștină a Creației împinge înapoi pe “eu ca fiind doar un lucru care acționează” - că mă primesc pe mine însumi într-un anumit sens înainte de a deveni acest lucru. ... Și astfel, valoarea mea nu constă atunci în ceea ce fac; de fapt, ea se află în această relație de primire pe care o am cu Dumnezeu.


În timp ce antropologia teologică este utilă pentru a răspunde la întrebări etice, cercetătorii consideră că ea ridică și alte întrebări interesante și adesea complicate.


De exemplu, dacă noi, creștinii, afirmăm că trupurile noastre, cu toate particularitățile lor, ne-au fost dăruite de Dumnezeu, atunci ne-am putea întreba în mod rezonabil ce aspecte ale personalității vor persista dincolo de moarte și în noua creație. Vor poseda trupurile noastre înviate aceleași trăsături pe care le au în viață - cum ar fi rasa, sexul, orientarea sexuală sau dizabilitățile noastre?


Unele dintre cele mai controversate conversații din domeniu, de fapt, se învârt în jurul diferențelor umane într-o lume decăzută. Există “lucruri pe care le punem în găleata diversității”, a spus Cortez, și alte lucruri care aparțin “găleții rupturii”. Totuși, nu este întotdeauna evident care este care, iar cercetătorii dezbat standardele pentru a discerne ce aspecte ale diferențelor umane reprezintă “moduri legitime diferite de a fi om în lume” și care sunt “manifestări ale diferitelor tipuri de ruptură” pe care creștinii ar trebui să încerce să le atenueze.


Aceste discuții există “la confluența dintre antropologia teologică și teologia morală”, a declarat Fellipe do Vale, profesor de teologie la Trinity Evangelical Divinity School. Ele transcend întrebarea de bază “Ce înseamnă să fii om?” și trec la “Ce înseamnă să fii un om bun?”, a adăugat el.


Cu toate acestea, interesul pentru aceste “aspecte mai contingente ale ființei umane” - cum ar fi rasa, sexul și dizabilitatea - este o evoluție relativ recentă în teologia evanghelică.


Multă vreme, în special în istoria bisericii, oamenii nu vorbeau despre ele”, a spus do Vale. “Cred că aceste probleme “din partea întunecată” primesc cu adevărat o atenție dedicată doar atunci când se amestecă în viața noastră”.


Cercetătorii speră ca munca lor să echipeze bisericile locale și liderii creștini pentru a răspunde din punct de vedere teologic la unele dintre cele mai presante probleme care afectează piața publică de astăzi.


Nu am auzit niciodată o predică despre agresiunea sexuală - și este în Biblie”, a spus do Vale. “Unde este îndrumarea teologică pentru chestii de genul acesta care vor avea un impact, statistic vorbind, asupra unei bune părți din congregația ta?


Aceste și alte probleme vor continua să fie discutate de teologii evanghelici la întâlnirile anuale - precum și în cărți și lucrări, seminarii și săli de lectură. Și oriunde se vor aduna acești savanți, se va acorda o mai mare atenție organismelor care i-au adus acolo.


Suntem întrupați, trupurile noastre contează - trupurile noastre vin cu noi în noua creație”, a spus Imes. “Acest lucru are implicații pentru ceea ce facem cu corpurile noastre acum și pentru modul în care ne gândim la corpurile noastre acum”.


Acest material a fost scris de Stefani McDade în Publicația Christianity Today pe 18 martie 2024 (de unde a fost preluat). Stefani McDade este editor al secțiunii de teologie la Christianity Today.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.