30 de întrebări grozave pe care le vor răspunde copii tăi cu drag

Familie care stă împreună la o masă și au conversații - foto de  National Cancer Institute - unsplash.comRareori vei găsi un părintele care să nu dorească să se simtă legat de copilul său. Și mai rari sunt copiii care să nu dorească să se simtă legat de părinții săi.

Și totuși, milioane de familii coexistă fără a se cunoaște într-adevăr unul pe celălalt, fără a se simți acceptați unul de celălalt, sau fără a se simți conectați în mod reciproc. Cu alte cuvinte, prea mulți dintre noi intrăm în viață fără să fim legați de familia noastră.


Putem da vina pe rețelele de socializare, pe telefoane mobile, sau pe programe ori pe supravegherea de care avem parte în jur, dar un lucru rămâne clar: trăirea într-o deconectare față de ceilalți este epidemică. Dar trebuie să fim legați de cei pe care îi iubim.

Ne dorim lucrul acesta, și la fel o doresc și copiii noștri.

Într-un articol despre legătura emoțională, Diane Grande, Ph.D., notează faptul că oamenii se simt legați atunci când sunt îndeplinite trei nevoi:

  1. Nevoia accesibilității. (Vei fi acolo pentru mine? Pot să-ți atrag atenția? Mă vei asculta? Ești prezent?)

  2. Nevoia de receptivitate. (Vei răspunde la emoțiile mele într-un mod care mă face să mă simt iubit, acceptat și mângâiat? Vei râde cu mine? Vei plânge cu mine? Îmi vei arăta că mă iubești prin acțiunile tale?)

  3. Nevoia de îngrijire. (Îți va păsa de nevoile mele și te vei ocupa de ele? Îți pasă de bucuriile, durerile, preocupările, gândurile și visele mele?)


În plus, familiile se leagă prin experiențe comune, valori împărtășite, tradiții partajate și râsete împărtășite.


Există o modalitate sigură în care ne putem comunica accesibilitatea, receptivitatea și grija pentru copiii noștri? Sau vreo modalitate simplă, capabilă, pentru părinți de a promova legătura cu copiii noștri? Există!


Se numește conversație.


Și o conversație bună începe cu întrebări bune.


Următoarele întrebări te vor ajuta să creezi un sentiment de conexiune și legătură cu copilul tău. Aceste întrebări îți vor oferi cunoștințe despre copilul tău și totodată o oportunitate pentru a asculta, a râde și a afla detalii despre el/ea.


Când este un moment adecvat, completează răspunsul copilului tău prin a-l întreba ”de ce?

1. Întrebări pentru a descoperi preferințele copilului tău


Atunci când ne luăm timp să întrebăm pe copilul nostru despre preferințele sale, mai degrabă decât să presupunem că știm sau să credem că nu contează preferințele unui copil, aceasta arătă faptul că ne pasă. Întrebând copilul nostru despre preferințele sale ne va oferii posibilitatea de a asculta în timp ce copilului nostru i se acordă ocazia de a fi ascultat. Acest lucru nu numai că promovează legătura între părinte și copil, ci promovează și încrederea copilului!


1. Ai prefera mai degrabă să fi singurul copil sau să mai ai 12 frați/surori?

2. Ai prefera să fii cel mai în vârstă, cel mai mic, sau cel mijlociu?

3. Care este vacanța ta preferată?

4. Care este cina ta preferată?

5. Care este filmul / emisiunea TV / cartea ta favorită?

6. Ce îți place cel mai puțin cu privire la școală? Ce îți place mai mult?

7. Care este ideea ta despre o zi perfectă?

8. Care este cadoul tău preferat pe care l-ai primit vreodată?

9. Ce îți place cu privire la întâlnirea cu oameni noi? Ce nu-ți place legat de întâlnirea cu oameni noi?

10. Care este povestea ta preferată din Biblie?

2. Întrebări pentru a descoperi sentimentele copilului tău


Legătura de suprafață apare atunci când vorbim despre probleme de suprafață. Cu toate acestea, legătura profundă are loc atunci când descoperim că putem vorbi liber despre sentimentele noastre profunde.


Copiii nu sunt întotdeauna deschiși sau pregătiți să vorbească despre sentimentele lor (în orice caz, nici adulții nu sunt!), dar întrebările simple pot deschide calea pentru ca un copil să își exprime emoțiile atunci când este pregătit. Uneori este nevoie de o întrebare pentru ca un copil să fie gata să vorbească despre ceea ce se întâmplă în interior.


1. Când a fost ultima dată când te-ai simțit foarte bine cu privire la tine, sau la ceva ce ai făcut?

2. Când a fost ultima dată când ai fost supărat? Ce s-a întâmplat?

3. Care este un lucru bun care ți s-a întâmplat astăzi? Ce te face să te simți fericit?

4. Care este un lucru nu atât de bun care ți s-a întâmplat astăzi? Ce te face să te simți frustrat?

5. Ce te face să te simți trist?

6. Ce te face să te simți încurajat?

7. Ce te face să te simți descurajat?

8. Când a fost ultima dată când te-ai simțit dezamăgit?

9. Când a fost ultima dată când te-ai simțit rănit? Ce s-a întâmplat?

10. Ce ți-ai dori să știu despre tine, despre care eu nu știu momentan?


Atunci când un copil împărtășește o emoție dificilă, cel mai bun răspuns nu este acela de a corecta, ci de a asculta. Ascultarea permite unui copil să se simtă în siguranță, acceptat și liber să rămână deschis. Aceasta este procesul de legătură în acțiune. Corecția, dacă este necesară, poate veni mai târziu. Dacă corectăm prea curând emoțiile copilului nostru, acesta învață repede că nu suntem un loc sigur pentru a procesa sentimente dezordonate.


Ocazional, cel mai bine este să ne identificăm cu sentimentele copilului nostru. De exemplu, dacă copilul tău împărtășește un moment jenant, poate vrei să împărtășești și unul dintre momentele tale jenante. Amintește-ți, oamenii se leagă de experiențele împărtășite - și de un râs bun!

3. Întrebări despre perspectivele copilului tău


Este ușor să uităm că copilul nostru are o perspectivă care îi este proprie. Copilul nostru nu este o versiune mai mică sau mai tânără a noastră. Copilul nostru este o persoană separată creată de Dumnezeu și iubită de Dumnezeu.


Când vom înțelege înclinația unică a copilului nostru, diferențele subtile și punctul de vedere individual al acestuia, vom fi mai bine dotați ca părinte cu înțelepciune, iar copilul nostru se va simți acceptat, înțeles, apreciat și iubit.


1. Dacă te-ai putea schimba într-un fel, care ar fi acesta?

2. Care este cel mai mare avantaj al ordinii nașterii tale? Care este cea mai mare provocare?

3. Ai fi mai degrabă surprins de primirea unui cadou de la mine (ceva ce știu că îți va place) sau să petreci ziua cu mine într-un loc pe care știu că îl îndrăgești?

4. Ai prefera să ai un prieten cel mai bun, dar să nu fii popular, sau să fii popular, dar să nu ai cel mai bun prieten? (Poate o să dorești să continui cu următoarea întrebare: ”Ai un prieten cel mai bun? Dacă nu, cine este cel mai apropiat prieten al tău?”)

5. Ai vrea să primești mai degrabă toate notele de 10 în școală, sau să fii cel mai bun sportiv, cântăreț, artist, dansator, etc.… la școala ta?

6. Există ceva nou pe care ai dori să încerci (un sport? o clasă de artă? lecții de voce?) Există ceva pe care ceilalți membri ai familiei noastre nu l-au explorat vreodată dar care să te intereseze?

7. Cum te-aș pot ajuta eu? Există vreo modalitate prin care ai vrea să te ajut mai mult? Sau vreo modalitate prin care vrei să te ajut mai puțin?

8. Ce este cu adevărat important pentru tine acum?

9. Există ceva care te preocupă, sau pentru care îți faci griji, chiar acum?

10. Cum crezi că este Dumnezeu?


Fiecare persoană își dorește conexiunea. Vestea bună este că fiecare părinte și copil poate fi legat în această conexiune. Copiii vor să știe că suntem accesibili, că suntem receptivi și că ne pasă cu adevărat. Dacă luăm câteva minute în fiecare zi - la cină, în mașină, în timp ce ne facem treburile prin casă - pentru a-i pune copilului nostru o întrebare simplă sau două, putem construi o punte de legătură care poate dura toată viața.


Donna JonesNotă: Materialul de mai sus este scris de Donna Jones (foto alăturat) pe 14 ianuarie 2020 în site-ul CrossWalk, de unde a fost preluat. Ea este vorbitoare la nivel național, autoare, soție de pastor, pasionată în a ajuta oamenii să-l cunoască și să-L iubească pe Isus în viața reală. Este autoarea cărților Seek: A Woman’s Guide to Meeting God (Căutare: Ghidul femeii în întâlnirea cu Dumnezeu) TamingYour Family Zoo (Îmblânzirea grădinii zoologice din familia ta) și seria de studii biblice Get Healthy (Să fii sănătos). Donna este mama a trei copii amuzanți, iubitori de Isus, care stau frecvent pe blatul de bucătărie, doar pentru a discuta între ei. Conectați-vă cu Donna și aflați despre studiile sale biblice online gratuite, pe www.donnajones.org sau pe Instagram @donnaajones. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tinăîn care trăim. Mulțumesc

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.