O șansă de 1 la 48 de milioane: Yeshua moare, învie și își revarsă Duhul Său în zilele sfinte evreiești!

Un evreu care studiază, încercuit de multe cărți - foto de Menachem Weinreb - unsplash.com

Nu sunt matematician și nici nu vreau să fiu. Dar dați-mi voie să vă pun o întrebare...


Care sunt șansele ca Yeshua (Isus) să fi murit într-o sărbătoare evreiască, să fi înviat într-o sărbătoare evreiască și să fi născut congregația Noului Testament într-o sărbătoare evreiască?


Doar ca să ne fie clar la ce mă refer:
1. Yeshua a murit de Paște. Chiar în ziua în care tot Israelul comemorează primul Paște, când au sacrificat un miel nevinovat și i-au luat sângele și l-au aplicat pe stâlpul ușii caselor lor.
2. El a înviat la Sărbătoarea Primelor Roade (Levitic 23:9 și următoarele). Se mai numește și Capul Recoltei - Rashit Hakatzir)
3. Și Duhul lui Dumnezeu s-a revărsat în Ierusalim în ultima zi în care numărăm Omerul, cele 49 de zile dintre Primele Roade și Shavuot (ceea ce voi puteți numi Cincizecime / Rusalii).


Așadar, imaginați-vă că am luat cele 365 de zile care alcătuiesc un an și le-am așezat pe o ruletă. Apoi, am marcat Paștele, Primele Roade și Shavuot. Prima bilă pe care o arunci TREBUIE să cadă pe Paște. Următoarea, pe Primele Roade. Iar ultima bilă trebuie să cadă pe Shavuot.


Una din patruzeci și opt de milioane
Bine, așa cum am spus, nu sunt matematician sau un parior, dar cred că șansele ca acest lucru să se întâmple de 3 ori la rând sunt de 365 la gradul trei. Sau 1 la 48.627.125. De fapt, singurul mod în care s-ar putea întâmpla ar fi dacă cineva ar plănui acest lucru. Și, bineînțeles, asta susțin eu - că Dumnezeu a făcut în mod intenționat ca aceste evenimente să cadă în zilele sfinte evreiești pentru a sublinia generațiilor viitoare că mântuirea este de la evrei.


Ca să fie clar, evreii nu sunt în mod inerent mai buni sau mai valoroși pentru Dumnezeu decât neevreii. Dumnezeu urăște orice atitudine de superioritate rasială. A fi mare în Împărăție înseamnă a-i sluji pe ceilalți. Yeshua a demonstrat acest lucru în mod perfect (Filipeni 2:1-11). Vestea bună a lui Yeshua este pentru fiecare națiune, dar Dumnezeu ar vrea ca acele națiuni să își amintească rădăcinile sale și să îl onoreze pe fratele lor mai mare, Israel, care, în cea mai mare parte, a decăzut. În cea mai mare parte a celor 1.900 de ani, Biserica a fost o mărturie negativă a adevăratului Isus pentru poporul evreu, evreii fiind acuzați că L-au ucis pe Dumnezeu, că sunt demonici, că nu sunt pe deplin umani, că nu pot fi răscumpărați, persecutați, expulzați (din casele și țările lor) și chiar uciși în numele Bisericii.


Dar evreii, mii dintre ei, precum Simeon și Ana, au fost cei care au intervenit pentru ca Mesia să vină prima dată, iar profeții evrei au fost cei care au prevestit apariția Sa.


Acum, Dumnezeu așteaptă de la Biserică să se roage pentru ca Romani 11:26 să se împlinească - care spune: "tot Israelul va fi mântuit".


Acum, haideți să privim mai în profunzime aceste zile.


Yeshua a murit în ziua de Paște
Cina cea de Taină a fost de fapt ultimul Seder (masa din prima noapte de Paște). De fapt, practica împărtășaniei, adică consumul de vin și mâncarea pâinii care simbolizează trupul și sângele lui Yeshua, a fost instituită de Paște. În timpul Sederului, El a luat a treia cupă de vin, Paharul Răscumpărării, și a instituit tradiția. În timp ce multe biserici folosesc pâine pentru această practică, a existat un motiv pentru care Yeshua a folosit matzah, pâine fără aluat. Dospeala simbolizează păcatul. Yeshua a fost pur, fără păcat și, prin urmare, matzah ar fi fost singurul tip de pâine potrivit de folosit.


Yeshua a înviat din morți în ziua Primelor Roade
Biblia ne învață că prima duminică, după primul Sabat, după ce începe Paștele, ar fi ziua jertfei Primelor Roade, numită Rashit haKatzir. Era un moment în care se mulțumea lui Dumnezeu pentru primele roade ale recoltei. Acesta este motivul pentru care Pavel s-a referit la Yeshua ca fiind "cele dintâi roade dintre cei morți" (Coloseni 1:18). Cât de potrivit este faptul că Dumnezeu a ales această zi dintre toate zilele pentru a-l scoate pe Mesia din mormânt.


Revărsarea Duhului Sfânt asupra primilor credincioși evrei a avut loc în ziua de Shavuot
Cei mai mulți creștini cunosc această zi de sărbătoare ebraică după numele ei grecesc: "Pentecost". Pentecost înseamnă cincizeci sau cincizecime în limba greacă. Dar în ebraică, este Shavuot, sau Săptămâni (ca în șapte săptămâni). Evreii numărau zilele de la jertfa Primelor Roade până la Shavuot. Deoarece jertfa Primelor Roade era întotdeauna într-o duminică, tehnic, Shavuot ar trebui să fie tot într-o duminică. Se numărau 49 de zile și apoi următoarea zi este Shavuot.


Mulți creștini nu sunt conștienți de faptul că Shavuot (Cincizecimea) a fost o veche sărbătoare evreiască sau Mo'edim (vremuri stabilite). Dumnezeu a fost strategic în calendarul Său, știind că vor fi sute de mii de pelerini evrei din alte țări în Ierusalim pentru sărbătoare. Aceștia erau evreii care au fost "tăiați la inimă" de mesajul lui Petru (Fapte 2:37). Și ei au dus Evanghelia lui Yeshua acasă, în comunitățile lor.


Dumnezeu a ales trei zile de sărbătoare iudaică pentru moartea sacrificială a Fiului Său, învierea Fiului Său și revărsarea Duhului Său, dând astfel naștere primei adunări de credincioși în Mesia (Faptele Apostolilor 2). De ce credeți că a făcut acest lucru?


Ron CantorMaterialul de mai sus a fost scris inițial pe 7 septembrie 2012, revizuit pe 20 noiembrie 2021 de Ron Cantor (foto alăturat) în site-ul roncantor.com (de unde a fost preluat). Ron, împreună cu soția sa Elana, locuiesc în Tel Aviv unde slujesc în echipa pastorală a congregației Tiferet Yeshua - Slava lui Yeshua - o congregație mesianică vorbitoare de ebraică. Ron este autorul a mai multe cărți publicate de Destiny Image Publishers printre care enumerăm: ”Identity Theft” (Hoțul de identitate), ”Leave Me Alone, I'm Jewish" (Lasă-mă-n pace, sunt evreu) și ”The Jerusalem Secret” (Secretul Ierusalimului). El este vorbitor la diferite conferințe și împărtășește cu pasiune despre rădăcinile evreiești din Noul Testament cât și despre inima frântă a lui Dumnezeu pentru poporul antic al Israelului. Îl puteți găsi pe site-ul său roncantor.com, unde oferă multe resurse teologice, media, tururi în Israel, etc. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, rog să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tina in care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.