Ce este Apologetica și de ce este importantă?

Persoane care stau la discuții cu hârtii și laptopurile deschise pa o masă - foto de Scott Graham - unsplash.com

Este o întrebare pe care probabil că nu o auzi suficient de des, pentru că, odată ce știi răspunsul, îți dai seama cât de importantă este apologetica pentru a avea o credință întemeiată și pentru a putea răspunde la întrebările de ce crezi ceea ce crezi.


Definiția simplă a lui Webster pentru apologetică este următoarea: "un discurs argumentativ sistematic". Mai exact, Webster continuă cu: o ramură a teologiei dedicată apărării originii divine și a autorității Creștinismului.


Sau mai simplu pus, apologetica este o apărare a credinței creștine. În 1 Petru 3:15-16 se spune: "fiți întotdeauna pregătiți să răspundeți oricui vă întreabă despre rațiunea speranței care este în voi, dar cu blândețe și teamă" (citat din versiunea NTR). Această ultimă porțiune este, de asemenea, o parte esențială a apologeticii. Deși dezbaterea poate avea loc în cadrul unei conversații, apologetica nu este o armă pe care să o mânuiești cu insulte, lipsă de respect sau dispreț. A oferii o apărare pentru motivul pentru care crezi ceea ce crezi este o oportunitate de a-ți prezenta cazul pentru a susține Adevărul.


A Case for Christ by Lee Strobel - imagine preluată de pe amazon.comLee Strobel, un apologet popular și autor al cărții A Case for Christ (Un caz pentru Hristos - cartea o puteți vedea alăturat și se poate comanda făcând click pe titlu sau pe imagine) și a mai multor alte cărți, spune despre propria sa experiență cu apărarea lui Hristos și despre convertirea sa de la ateism: "Pe scurt, nu am devenit creștin pentru că Dumnezeu mi-a promis că voi avea o viață și mai fericită decât cea pe care o aveam ca ateu. El nu a promis niciodată așa ceva. Într-adevăr, urmarea Lui ar fi adus în mod inevitabil la retrogradări divine în ochii lumii. Mai degrabă, am devenit creștin pentru că dovezile erau atât de convingătoare că Isus este cu adevărat singurul și unicul Fiu al lui Dumnezeu care și-a dovedit divinitatea prin învierea din morți. Asta însemnă că a-L urma a fost cel mai rațional și logic pas pe care puteam să-l fac."


Întotdeauna există credință care trebuie să facă parte din pasul de a-L urma pe Isus ca Domn și Mântuitor, dar Dumnezeu nu exclude dovezile pentru cine este El, pentru ceea ce face și pentru ceea ce poate face El. Descoperirea acestor dovezi și construirea unei bănci de date cu cercetări și informații ajută foarte mult la susținerea mersului credinței cu logică și rațiune. Pe scurt și într-un mod necărturesc de a o spune, aceasta este apologetica.


Strobel mai afirmă: "Toți creștinii ar trebui să fie capabili să articuleze motivele pentru care cred ceea ce cred - nu doar de dragul prietenilor noștri confuzi din punct de vedere spiritual, ci și pentru ca noi înșine să avem o credință mai profundă și mai încrezătoare."


Această încredere vine din faptul că știm că am ales - da, prin credință, dar și prin dovezi - să Îl urmăm pe Dumnezeul atotputernic din motive întemeiate, dovedite și adevărate. Pentru a găsi adevărul, cineva trebuie să investigheze, să analizeze, să testeze și să ia o hotărâre.


Poți răspunde cu încredere de ce crezi că Isus a înviat din morți și poți face acest lucru fără să zici că "Biblia spune așa"? Ce ziceți de dovezile că Dumnezeu a creat lumea în comparație cu teoria evoluției? Din nou, puteți să prezentați un argument de calitate pentru credința ta în Creație fără a recurge la Geneza 1:1 ca dovadă principală?


Este important, da, fără nici un argument, să îți cunoști Scriptura și să o iei ca autoritate. Cu toate acestea, atunci când te confrunți cu apărarea motivelor pentru care crezi ceea ce crezi, citarea unei singure surse este o potențială problemă de părtinire, ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă persoana cu care discuți nu crede în autoritatea Scripturii ca fiind Cuvântul lui Dumnezeu - și poate că nu crede că Dumnezeu există - Biblia în sine va avea o influență argumentativă redusă pentru ea. Ea va fi repede desconsiderată ca o carte de mituri și legende, poate o carte cu idei bune, dar nu va fi socotită ca fiind științifică sau cu autoritate.


De aceea, este esențial să te informezi cu privire la celelalte dovezi pe care Dumnezeu ni le-a oferit prin știință, matematică, arheologie, logică și documentație istorică, printre altele. Folosirea rațiunii și a bunului simț ne poate duce sistematic la adevărul existenței lui Dumnezeu, la dovada existenței Lui ca și Creator, la dovezile pentru înviere și la multe altele.


Așadar, care sunt resursele bune pentru a învăța cum să-ți aperi credința? Există câteva foarte bune la care puteți apela și nu trebuie să fi neapărat un erudit pentru a le citi și înțelege.


1. A Case for Christ (Un caz pentru Hristos), de Lee Strobel, este o primă carte excelentă. În ea, Strobel oferă o mărturie personală a călătoriei sale de la ateismul pur și dur la o credință profund angajată în Isus Hristos. În calitate de jurnalist, dovezile erau esențiale pentru Strobel, iar el s-a angajat într-o călătorie pentru a desființa autoritatea lui Isus și, în schimb, și-a construit viața învățând adevărurile pe care le-a găsit pe parcurs. Puteți consulta și celelalte cărți ale sale, printre care The Case for Faith (Cazul Credința) și The Case for a Creator (Cazul pentru un Creator).


2. Dacă cititul este dificil pentru tine, vezi canalul YouTube al lui Sean McDowell sau site-ul web: seanmcdowell.org. Dr. Sean McDowell este profesor asociat în cadrul programului de apologetică creștină de la Talbot School of Theology, Biola University. În afară de faptul că a scris peste douăzeci de cărți, are un canal în creștere pe YouTube care acoperă o multitudine de subiecte. Abordarea sa nu are intenția de a convinge sau de a face prozelitism; mai degrabă, pune întrebări dificile tuturor invitaților săi și poartă discuții rezonabile. El nu se ferește să abordeze subiecte dificile precum "Poți avea încredere în Vechiul Testament", "Cele mai dure 10 obiecții la adresa Creștinismului", "Descoperiri arheologice pentru Evanghelii" și multe altele.


3. O altă carte excelentă este The Big Book of Christian Apologetics: An A to Z Guide (Marea carte despre apologetica creștină: un ghid de la A la Z) de Normal L. Geisler. Această carte este enciclopedică, deoarece prezintă diverse obiecții la adresa Creștinismului, discută domenii ale Bibliei care pot fi contestate și care pot crea dificultăți pe măsură ce îți întemeiezi credința și oferă informații despre alte filozofii. Nu este un volum mic, dar este o carte indispensabilă dacă dorești un ghid de resurse scris de un apologet expert.


A fi capabil să răspunzi la întrebările dificile este important nu numai în conversațiile cu alții, ci și în propria noastră călătorie de credință. Vremurile dificile vor apărea. Îndoielile vor tot crește. Ne vom trezi punându-ne la îndoială propria decizie de a-L urma pe Hristos și, fără o apărare viabilă, mulți dintre noi vor vedea cum credința și devotamentul nostru se clatină.


Pe măsură ce cultura continuă să estompeze liniile de demarcație, aceste apărări devin și mai importante. Când familia, prietenii și copiii tăi te întreabă: "Da, dar de ce crezi în Dumnezeu?", trebuie să putem prezenta un argument care nu se rezumă doar la "pentru că așa spune Biblia".


În cele din urmă, a învăța să construiești o apărare pentru credința ta este un proces de învățare pe tot parcursul vieții. Este, de asemenea, unul incitant! Pe măsură ce veți săpa în dovezile pe care Dumnezeu le-a infuzat în fiecare parte a acestei lumi, în istoria, în știința sa și în alte domenii, vei descoperi că credința ta este întărită de cadrul pe care El ni l-a oferit. Scripturile vor deveni mai vii, mai definitive și mai autoritare. Apologetica este importantă - ea este esențială. Fă-ți timp să înveți!


NOTĂ: Materialul de mai sus a fost scris de Jaime Jo Wright în site-ul CrossWalk.com (de unde a fost preluat și adaptat) pe 17 martie 2023. Ea este laureată a premiilor Carol, Daphne du Maurier și INSPY. Este, de asemenea, autoarea a trei romane de succes din cadrul Publishers Weekly și ECPA. Fiind autoare a romanului "The House on Foster Hill" (Casa de pe Dealul Foster), distins cu premiul Christy, Jaime Jo Wright locuiește pe dealurile din Wisconsin și scrie mistere pline de suspans, pătate cu secrete ale istoriei. Jaime trăiește în lumea viselor, există în realitate și vă invită să vă alăturați aventurilor ei pe jaimewrightbooks.com. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că l-ați preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.



NOTĂ BONUS!
 Pentru cei doritori să aprofundeze subiectul Apologeticii, vă recomand 3 programe gratuite de studiu în limba română – oferite prin bunăvoința Institutului Vox Dei - după cum urmează (faceți click pe cursuri pentru detalii suplimentare):


Cursul ”În Gardă”

Lansat în noiembrie 2022, cursul "În Gardă" care a fost conceput inițial pentru grupe mici de studiu, ulterior a fost gândit că ar fi util pentru liceeni... și așa a luat naștere acest curs de 8 lecții, bazat pe cartea cu același nume de Dr. William Lane Craig, prin care poți învăța cum să îți aperi credința cu argumente logice și precise.

Cursul este structurat pe 8 lecții ușoare, care au suport text, lecția în format video, o secțiune de contribuție personală în care fiecare student își expune ceea ce a învățat din lecția prezentată și la finalul fiecărei lecții există câte un test de câte 10 întrebări de verificare a cunoștințelor. În plus, la finalizarea cursului se oferă un ”Certificat de Absolvire”. Detalii suplimentare curs găsiți aici. Pentru înscriere la acest curs, accesați acest link.


Programul de Apologetică Introductivă

Este un program de studiu structurat pe 4 module simple, fiecare având câte 6-8 lecții în care se prezintă noțiuni introductive despre Apologetică, istoria Apologeticii, metode și abordări, concepte filozofice și aplicații practice. Cursurile au suport text, lecția în format video și o secțiune de contribuție personală unde fiecare cursant scrie în 2-3 fraze ceea ce a înțeles din lecție. Pentru finalizarea acestui program este necesar scrierea unei lucrări de câteva pagini pe una din temele studiate. La terminarea acestui progrm se oferă un ”Certificat de Absolvire”. Detalii suplimentare curs găsiți aici. Pentru înscriere la acest curs, accesați acest link.


Programul de Apologetică Avansată

Acest program de studiu se adresează celor care au absolvit cursul de Apologetică Introductivă, prezentat anterior, și este la un nivel academic superior, având cerințe mai riguroase în ceea ce privește contribuțiile la lecții precum și scrierea unei lucrări de final de curs mai complexe; participarea la acest curs vine cu mai multe cerințe pe care le puteți găsi pe pagina acestui program aici. Pentru înscriere la acest curs, accesați acest link.



Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.