De ce se referă Palestina la "De la râu până la mare" din Psalmul 72:8?

Oameni care protestează - foto de Yousef Salhamoud - unsplash.com

Expresia "De la râu până la mare" este repetată pentru a susține înlăturarea statului evreu pentru a stabili un stat palestinian complet în ceea ce este acum Israelul. Dar de ce folosesc susținătorii palestinienilor această frază?


La 7 octombrie 2023, teroriștii din organizația Hamas au intrat în națiunea Israel și au comis atacuri îngrozitoare asupra cetățenilor nevinovați, măcelărind în mod inuman femei, copii, bărbați, familii și bebeluși. Teroriștii încă mai țin câțiva ostatici.


Națiunea Israel a răspuns la aceste atrocități prin atacuri cu rachete ca represalii și chiar prin atacuri terestre în zona numită Fâșia Gaza, unde Hamas deține puterea politică.


Acest nou război continuă să facă ravagii, iar această violență are un context mai îndelungat în istorie, religie și chiar în Biblie. Diferite persoane din convingeri politice separate își aduc perspectivele, de la susținerea Israelului la susținerea și chiar justificarea organizațiilor teroriste care aduc violență împotriva națiunii moderne a Israelului.


Extremiștii musulmani/arabi, Hamas și organizațiile pro-palestiniene au folosit o frază în retorica lor, aducând un verset biblic în conversație pentru a-și justifica acțiunile.


Fraza "De la râu la mare" este repetată pentru a susține eliminarea statului evreu pentru a stabili un stat palestinian complet în ceea ce este acum Israelul.


Dar de ce folosesc susținătorii palestinienilor această frază?


Unde putem găsi "De la râu la mare" în Biblie?
Expresia "de la râu până la mare" poate fi urmărită până la Psalmul 72:8.


Psalmul 72:8 sună astfel: "El va stăpâni și de la o mare la alta și de la râu până la marginile pământului".


"De la râu până la mare" derivă din ultima parte a acestui verset, mai exact din "de la râu până la marginile pământului". Râul menționat este râul Eufrat.


Prin profeții și alte narațiuni biblice, termenul râu ca substantiv propriu se referă cel mai adesea la Eufrat sau, eventual, la Nil, în funcție de context. Marea se referă la Marea Mediterană.


Psalmul în sine este o rugăciune pentru dreptate, justiție și prosperitate sub conducerea unui rege înțelept și binevoitor.


Limbajul folosit în Psalmul 72 este poetic și simbolic, exprimând speranțele și dorințele comunității pentru un conducător care să aducă pace și prosperitate pentru toți, chiar și pentru cei săraci.


Care este semnificația biblică a expresiei "De la râu până la mare" din Psalmul 72:8?
Psalmul 72 începe cu o pledoarie pentru ca dreptatea și justiția lui Dumnezeu să se răsfrângă asupra regelui. Pe măsură ce psalmul se derulează, devine evident că regele în cauză nu este doar un lider politic, ci un simbol al regalității idealizate - unul a cărui domnie se întinde pe un teritoriu vast și înfloritor.


În această domnie ideală, regele are grijă de cei săraci și de copiii celor nevoiași. Regele rupe legăturile asupritorului.


Acest lucru se face cu puterea supranaturală și cu ajutorul lui Dumnezeu, astfel încât națiunile îl vor recunoaște pe Dumnezeu și se vor teme de El. Va exista o înflorire a dreptății și a păcii.


În timp ce regele va domni de la Eufrat până la Marea Mediterană, chiar și cei din pustiu se vor pleca înaintea lui. Toți dușmanii vor fi înfrânți, iar regii și națiunile îi vor aduce regelui daruri și îi vor sluji lui Dumnezeu.


Regele ideal îi va asculta pe cei săraci și nevoiași atunci când aceștia vor striga și îi va elibera. Datorită grijii sale față de cei nevoiași, Dumnezeu va da abundență de hrană și rodnicie. Numele regelui va dăinui pentru totdeauna.


Cu siguranță Solomon a vrut să fie un rege ideal și a cerut o astfel de înțelepciune, dar din cauza acestor afirmații referitoare la regele care va domni pentru totdeauna, mulți cercetători văd în acest psalm o revelație a lui Mesia.


Psalmul se încheie cu o laudă adusă lui Dumnezeu. Aceasta este lucrarea lui Dumnezeu, iar El face lucruri minunate.


În contextul Psalmului 72, imaginile teritoriale "de la râu până la mare" au un dublu scop. În primul rând, aceasta reflectă realitatea geopolitică a vremii, deoarece teritoriul de la râul Eufrat până la Marea Mediterană reprezintă o întindere vastă.


Cu toate acestea, teritoriul descris nu se referă doar la dominația fizică, ci cuprinde o viziune a dreptății și prosperității care ajunge în toate colțurile regatului regelui.


Folosirea expresiei "de la râu până la mare" este un mod poetic de a exprima aspirația psalmistului ca domnia regelui să aducă o bunăstare cuprinzătoare - de la o graniță la alta și de la râu până la marginile îndepărtate ale pământului.


În acest context, râul și marea servesc drept simboluri puternice. Râul, adesea asociat cu viața și fertilitatea în culturile antice, reprezintă sursa de hrană și abundență, iar în Biblie, Eufratul are o legătură cu Grădina Edenului.


Marea, cu vastitatea și potențialul său de comerț și comunicare, simbolizează prosperitatea și conectivitatea. Prin urmare, "De la râu până la mare" înglobează speranța unei domnii marcate de dreptate, abundență și prosperitate care se extinde în fiecare colț al regatului.


Ce vor să spună palestinienii când fac referire la "De la râu la mare"?
Deși expresia "de la râu până la mare" este preluată din Psalmul 72, palestinienii și susținătorii Hamas au vrut să spună ceva ce textul nu susține.


În primul rând, ei vor să spună de la râul Iordan până la Marea Mediterană, granițele generale moderne ale Israelului, forțând această frază biblică pentru a se potrivi perspectivei și agendei lor politice/religioase.


Fraza este folosită pentru a revendica teritoriul dat Israelului de către britanici și ONU după cel de-al doilea război mondial. Această suprafață de teren s-a extins de-a lungul anilor din cauza atacurilor aduse Israelului de către națiunile musulmane vecine.


Grupul de musulmani arabi pe care îi numim acum palestinieni pretinde că pământul controlat acum de evrei le aparține.


Aceasta include nu numai Cisiordania și Fâșia Gaza, ci și teritoriul care constituie statul Israel.


Folosirea acestei expresii implică dorința de a avea un stat palestinian unificat și suveran. Și a dizolvării Israelului.


Palestinienilor li s-au oferit mai multe tratate privind o soluție cu două state și fiecare soluție a fost respinsă. Palestinienii vor accepta doar o soluție cu un singur stat.


Cu toate acestea, această soluție cu un singur stat a fost exprimată cu ură extremă față de evrei, nu numai în Israel, ci în întreaga lume, numindu-i pe evrei colonizatori și asupritori și alte cuvinte negative.


Acești termeni justifică violența extremă împotriva evreilor, cel puțin în mintea palestinienilor și a celor care îi susțin. Limbajul și obiectivul clar al Hamas și al altor lideri palestinieni este de a ucide literalmente fiecare evreu.


Expresia "de la râu la mare" a liderilor palestinieni face referire la genocidul tuturor evreilor din întreaga lume. Acest lucru nu este subînțeles în limbajul lor, ci este declarat în mod clar ca un obiectiv, în discursurile și cartelele lor.


Cum ar trebui să privească creștinii "De la râu la mare" în acest context?
În primul rând, ar trebui să începem cu câteva fapte pentru a oferi context întregii discuții. Da, există o istorie complexă și complicată aici, dar toate faptele trebuie să fie luate în considerare pentru noi, creștinii care dorim ca Evanghelia Adevărului să salveze toți oamenii, evrei și neamuri, deopotrivă.


Termenii Palestina și palestinian au venit de la Roma acum mai bine de o mie de ani, iar cuvintele îi reflectă pe filisteni, unul dintre principalii dușmani ai poporului evreu, iar romanii au folosit acest termen în mod special pentru a-i supăra pe evrei.


Romanii erau colonizatorii opresivi ai zonei la acea vreme, așa că însuși termenul Palestina provine de la colonizatori. A folosi numele de palestinieni înseamnă a participa cu colonizatorii.


Palestina a fost folosită pentru a descrie zona, nu un popor. Chiar și evreii au fost considerați palestinieni din cauza unor linii trasate pe hartă de Roma și de imperiile ulterioare care au controlat zona.


Abia recent oamenii au folosit termenul de palestinieni pentru a se referi la musulmanii arabi din zonă pentru a se împărți de evrei.


Nu a existat niciodată un stat palestinian real, ceea ce înseamnă că doar alte imperii și colonizatori au controlat politic zona. Nici un stat palestinian nu a existat vreodată, deci nu există unul la care să ne întoarcem.


În schimb, zona a fost construită și controlată de evrei timp de secole și a fost luată de alte imperii și, ca să folosim un limbaj modern, asupritori, fie că a fost vorba de Asiria, Babilon, Persia, Grecia, Roma, otomanii sau britanicii. Există o istorie clară a Israelului și un control legitim și autohton al zonei la care evreii trebuie să se întoarcă.


Israelul a fost întotdeauna atacat primul și fără provocare. Războaiele care au rezultat, inclusiv cel recent, au fost declanșate de țările arabe și musulmane.


Israelul a dat înapoi o mare parte din teritoriul pe care l-a cucerit, dar a păstrat controlul asupra a ceea ce ei consideră a fi teritoriul lor istoric. Israelul nu a fost niciodată agresorul.


Nu numai că Israelul nu a fost niciodată agresorul, dar există o istorie clară de compasiune a Israelului față de popoarele de toate credințele și originile.


Creștinii, musulmanii și alții pot fi cetățeni ai Israelului și pot deține poziții politice și pot face acest lucru. Femeile au drepturi egale. Acest lucru nu este valabil pentru țările care au atacat Israelul.


Mai mult, Israelul face tot ce poate pentru a oferi și sprijini Gaza și pentru a lucra cu alte națiuni arabe din jurul lor. Ei au avertizat cetățenii palestinieni să se mute din Fâșia Gaza în pregătirea încercării evreilor de a înlătura Hamas de la putere după oribilul atac. Hamas, în schimb, și-a ținut cetățenii ostatici și i-a ucis pe cei care au încercat să scape.


Acest lucru nu înseamnă că Israelul este perfect. Ca și creștini, nu suntem chemați să susținem orbește acțiunile niciunui stat, nici măcar ale Israelului. Ca națiune, au făcut greșeli, dar, în general, au avut o reputație și o istorie de compasiune și incluziune pentru toți oamenii.


În ceea ce privește Psalmul 72, Israelul a fost mai mult în concordanță cu ceea ce este exprimat în acea Scriptură la care se face referire cu "de la râu până la mare" decât au fost palestinienii.


Pentru creștini, trebuie să începem prin a afirma semnificația Psalmului 72 în contextul său istoric și cum să privim principiile astăzi. Trebuie să ne împotrivim doctrinei proaste și citirii greșite a Scripturii pentru atacuri violente și teroriste.


Psalmul 72 exprimă pacea pentru toți. Creștinii nu trebuie să participe la minciuni care numesc statul evreu colonizator sau care afirmă că Israelul aduce un apartheid împotriva palestinienilor. Nu există nicio dovadă în acest sens și este istoric și vădit fals.


Apoi, oamenii care cred în Biblie trebuie să recunoască valoarea profetică și istorică a poporului evreu, exprimată atât în Vechiul cât și în Noul Testament.


În ciuda diferitelor interpretări ale rolului exact al poporului evreu în povestea răscumpărării lui Dumnezeu, Dumnezeu promite binecuvântări asupra poporului Israel. De asemenea, Isus este clar în ceea ce privește problemele și conflictele legate de ceea ce noi numim Țara Promisă, Israelul de astăzi.


Urmașii lui Isus ar trebui să aibă inima sfâșiată de orice război cu moartea și violența sa asupra oamenilor pe care Dumnezeu îi iubește și pentru care a murit.


Evanghelia este pentru toată lumea, evrei, neamuri, palestinieni, chiar și pentru cei din Hamas. Trebuie să ne opunem răului și violenței împotriva celor nevinovați. Trebuie să ne rugăm pentru pace de ambele părți ale conflictului.


În același timp, trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să îi aducă pe toți oamenii implicați la cunoașterea mântuitoare a lui Hristos prin Evanghelie.


Numai Isus este Regele drept care poate aduce pace și abundență tuturor oamenilor, iar noi trebuie să îi iubim pe toți cei implicați în această situație suficient de mult încât să ne rugăm ca ei să îl cunoască pe El ca Rege. El este Regele ideal din Psalmul 72, iar El va aduce abundență și prosperitate atunci când ne supunem Lui.


Pace.


Acest articol a fost publicat de Britt Mooney (foto alăturat) pe 28 noiembrie 2023 în site-ul Christianity.com (de unde a fost preluat). El trăiește și spune povești minunate. Ca autor de ficțiune și non-ficțiune, este pasionat să învețe bisericile și organizațiile nonprofit puterea povestirii pentru a inspira și răspândi adevărul. Mooney are un podcast numit Kingdom Over Coffee și este autorul publicat al cărții We We Were Reborn for This: The Jesus Model for Living Heaven on Earth (Modelul lui Isus pentru a trăi Raiul pe Pământ), precum și Say Yes: How God-Sized Dreams Take Flight (Spuneți da: Cum își iau zborul visele de mărimea lui Dumnezeu).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.