Alegerile lui Dumnezeu

Piaţă de legume şi fructe - imagine preluată de pe green-changemakers.blogspot.comÎn viaţa aceasta toate din jurul nostru se rezumă la alegeri. Dacă ne referim la vânzarea sau cumpărarea de produse, acolo trebuie să existe o alegere din partea celui care cumpără, o alegere din partea celui care vinde, a celui care face distribuţia, etc. Ne gândim mereu la calitate, preţ, portmoneu. Te-ai întrebat vreodată de ce cumpărăm noi ceva? Contează răspunsul la această întrebare?

Se spune că un tânăr mergea dimineaţa la cumpărături şi căuta anumite produse, căuta cel mai bun preţ, negocia cu comercianţii, încerca să obţină totul la cel mai mic preţ posibil, calitatea cea mai bună. Cineva l-a întrebat o dată de ce are acest obicei...enervant, la care el a răspuns că face... "economie de piaţă".

Fie că ne gândim la alegerea unui fruct sau a unei legume de la un magazin alimentar, piaţă, comerciant de pe marginea drumului... totul este o alegere. Cele mai importante momente din viaţa noastră încep cu o alegere:
  • alegerea partenerului de o viaţă...
  • alegerea numelui pruncului care îl vei avea după căsătorie...
  • alegerea ÅŸcolii la care vei merge...
  • alegerea principiilor fundamentale religioase...
  • alegerea preÅŸedintelui dintr-o Å£ară...
Ideea este că pentru toate aceste alegeri există anumite criterii.

Alegerile noastre - în calitate de oameni - sunt total diferite de alegerile lui Dumnezeu. Pentru mulţi oameni Dumnezeu (sau Isus Hristos, Fiul Său) este văzut ca un lunatic sau fanatic pentru că ei au criterii diferite în viaţă, dorinţele şi ideile oamenilor nu sunt conform standardelor lui Dumnezeu.

"Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să le facă de rușine pe cele înțelepte; și Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să le facă de rușine pe cele tari." (1 Corinteni 1:27, NTR, sublinierile îmi aparţin)

Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii ca să facă de ruşine pe înţelepţi. Ce interesant sună pentru mintea umană modernă această alegere!

imaginea unui satelit din spatiu - imagine preluată de pe www.computerworldmexico.mxSe spune că americanii au reuşit să construiască sateliţi de milioane de dolari... şi ruşii au făcut un distrugător de sateliţi cu doar 60 de ruble... Cine erau "înţelepţii" şi cine erau "nebunii" din această istorie de... sateliţi?

Dumnezeu nu a avut şi nici nu are nevoie de un satelit pentru a face alegerile Sale! Predicarea mesajului Evangheliei - vestea bună a lui Dumnezeu pentru noi - este o nebunie pentru cei care pier, însă pentru noi, care suntem mântuiţi, este puterea lui Dumnezeu! (1 Corinteni 1:18, NTR) Pentru acest scop Dumnezeu a ales oameni pe care mulţi nu i-ar alege pentru această slujbă... şi vă pot arăta clar că mulţi nu au îndrăgit alegerile lui Dumnezeu pe moment. De fapt oamenii nu acceptă prin natura lor ceea ce alege Dumnezeu pentru noi - este un adevăr istoric acesta!

În Faptele Apostolilor capitolul 17, de la versetele 10 la 34 vedem mai multe reacţii faţă de alegerea lui Dumnezeu - Dumnezeu l-a ales pe Pavel, un fost mare om religios (cam cum am spune astăzi "Patriarhul Ortodox al...") să aducă vestea bună pentru toţi iudeii şi pentru neamuri, după ce Pavel a avut întâlnirea transformatoare din capitolul 9.

- în Fapte 17:13 nişte iudei au început să tulbure mulţimea (unul din semnele că această alegere a lui Dumnezeu este nebunie pentru ei, însă Dumnezeu avea un scop special)

- în versetul 18, când Pavel ajunge în Atena, nişte filozofi greci - cei pe care astăzi îi numim "înţelepţii lumii" - au început să se întrebe ce este cu acest nebun...

Un verset din 1 Corinteni 1:22 sumarizează aceste două categorii de oameni care au văzut ce alegere a făcut Dumnezeu: "Iudeii cer semne, iar grecii caută înţelepciune" - şi pentru aceste două categorii Pavel a fost cel care a fost "adaptabilul":

"Față de iudei, am fost ca un iudeu, pentru a-i câștiga pe iudei. Față de cei ce sunt sub Lege, am fost ca unul care este sub Lege, măcar că nu sunt sub Lege, pentru a-i câștiga pe cei de sub Lege. Față de cei fără Lege, am fost ca unul fără Lege – măcar că nu sunt liber față de Legea lui Dumnezeu, ci sunt sub legea lui Cristos –, pentru a-i câștiga pe cei fără Lege. Pentru cei care sunt slabi în credință, m-am făcut slab, pentru a-i câștiga pe cei slabi. M-am făcut toate pentru toÈ›i, pentru ca, oricum, să-i mântuiesc pe unii dintre ei." (1 Corinteni 9:20-22, NTR, sublinierile îmi aparÅ£in)

Pavel a înţeles că el este ales de Dumnezeu şi a predicat Evanghelia la toţi - "însă noi Îl predicăm pe Cristos cel răstignit, o pricină de poticnire pentru iudei și o nebunie pentru neamuri. Dar pentru cei chemați, atât iudei, cât și greci, Cristos este puterea și înțelepciunea lui Dumnezeu. Căci nebunia lui Dumnezeu este mai înțeleaptă decât oamenii și slăbiciunea lui Dumnezeu este mai puternică decât oamenii." (1 Corinteni 1:23-25, NTR, sublinierile îmi aparţin)

Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca să facă de ruşine pe cele tari. V-aţi întrebat vreodată de ce a făcut El această alegere?

În Evanghelia după Marcu 12:41-44 Domnul Isus vorbeşte ucenicilor despre o văduvă care a dat doi bănuţi la Templu ca fiind cea care a dăruit mai mult decât toţi bogătaşii; într-o altă ocazie, în Matei 26:1-13 ne este descris incidentul unei femei păcătoase care a cumpărat un vas de alabastru plin cu parfum scump şi l-a uns pe Isus, un eveniment care a fost foarte criticat de Iuda Iscarioteanul ca fiind o risipă de bani. Pasajul menţionat anterior spune că oriunde va fi vestită Evanghelia, se va spune ce a făcut această femeie. De ce să se menţioneze despre o femeie păcătoasă? Atât ea, cât şi şi văduva de la Templu erau păcătoase - ca oricare dintre noi - şi ele au dat tot ceea ce aveau - din dragoste!

Este o alegere de principiu al lui Dumnezeu aici! Noi nu avem alegeri ca ale Lui pentru că standardele, criteriile, metodele lui Dumnezeu nu sunt la fel ca ale noastre - ÅŸi de cele mai multe ori noi evităm să apelăm la ele. Motivul alegerilor lui Dumnezeu este clar menÅ£ionat în 1 Corinteni 1:27-31: "Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii, ca să le facă de ruÈ™ine pe cele înÈ›elepte; È™i Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii, ca să le facă de ruÈ™ine pe cele tari. Dumnezeu a ales lucrurile de jos ale lumii È™i lucrurile dispreÈ›uite, ba chiar lucrurile care nu sunt, ca să anuleze lucrurile care sunt. Astfel, nimeni nu se poate lăuda înaintea lui Dumnezeu. Iar voi, datorită Lui, sunteÈ›i în Cristos Isus, Care a devenit pentru noi înÈ›elepciune de la Dumnezeu, dreptate, sfinÈ›ire È™i răscumpărare, pentru ca, aÈ™a cum este scris: „Cel ce se laudă să se laude în Domnul."

Dumnezeu face alegeri care au un scop mult superior de scopurile noaste umane, temporare, meschine. Iată ce spune Apostolul Iacov în epistola sa referitor la standardul şi motivul alegerilor (criteriilor) lui Dumnezeu:

"De aceea Scriptura spune: „Dumnezeu este împotriva celor mândri, dar celor smeriÈ›i El le dă har.“ SupuneÈ›i-vă deci lui Dumnezeu! ÃŽmpotriviÈ›i-vă diavolului, È™i el va fugi de la voi. ApropiaÈ›i-vă de Dumnezeu, È™i El Se va apropia de voi! CurățiÈ›i-vă mâinile, păcătoÈ™ilor! CurățiÈ›i-vă inimile, oameni cu două feluri de gândire! ÃŽntristaÈ›i-vă, tânguiÈ›i-vă È™i plângeÈ›i! Râsul vostru să se transforme în jale, iar bucuria în întristare! SmeriÈ›i-vă înaintea Domnului, iar El vă va înălÈ›a!" (Iacov 4:6b-10, NTR, suplinierile îmi aparÅ£in)

Te-ai săturat să faci alegeri greşite în viaţă? Învaţă motivul şi criteriul de alegere al lui Dumnezeu. Cere-i lui Dumnezeu să te ajute să alegi aşa cum doreşte El - voia Lui să se facă în viaţa Ta - şi apoi vei avea o viaţă transformată. Da, nu vei mai fi mândru, nu vei mai fi egoist, nu vei mai fi invidios, nu vei mai fi... cum ai fost înainte, ci vei fi plin de har - şi Dumnezeu dă har celor care sunt smeriţi. Şi tot El este Cel care înalţă pe cei smeriţi. Sunt 2 principii foarte simple de memorat în viaţă, care la poţi aplica în orice domeniul din viaţa ta - caută-l pe Dătător nu darurile Sale! Alege înţelept, nu nebuneşte!

Notă: Articolul de faţă este un mesaj care l-am predicat în martie 1997 la 2 biserici diferite. Dacă folosiţi acest material în altă parte, rog să păstraţi toate link-urile din el şi să specificaţi sursa de unde l-aţi preluat, adică acest blog. Mulţumesc!




Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.