Am fost sub dărâmături dar am fost salvată de cei pe care tu îi urăşti [UPDATE]

Medicii care o poarta pe Krishna Khadka din dărâmăturile unui hotel după ce a fost salvată de o echipă condusă de israelieni (fotografia credit: Mickey Noam Alon / IsraAID)Am stat cinci zile sub dărâmăturile produse de cutremurul masiv din Nepal de sâmbătă 25 aprilie 2015. Am ajuns să cad odată cu dărâmăturile unui hotel care s-a prăbuşit, şi m-am trezit alături de trei alte trupuri care zăceau alături de mine. Nu puteam respira decât printr-o mică gaură de aer ce s-a format între noi.
Am auzit zgomote. Mă căutau pe mine şi pe ceilalţi care erau alături de mine căzuţi. Nu mai aveam nici o noţiune de timp. 10 ore a durat operaţiunea prin care o echipă de israelieni, împreună cu alţi soldaţi locali şi o echipă de experţi din Franţa şi Norvegia au reuşit să mă aducă din nou la realitate. Dacă nu erau ei, aveam să fiu printre cele peste 6.000 de victime ale cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter, care ne-a lovit pe neaşteptate.

Ceea ce aţi citit mai sus ar putea fi mărturia lui Krishna Devi Khadka, o femeie de 24 de ani care a fostă găsită după 5 zile sub dărâmăturile unui hotel din Kathmandu, capitala Nepalului.

Cu o săptămână înainte de găsirea ei, la biserica noastră din Braşov am avut un oaspete din Australia care ne-a provocat să ne apropiem de Dumnezeu şi apoi ne-a vorbit despre misiunea în Nepal. La final fiecare ne-am rugat şi am fost provocaţi să vedem ceea ce vrea Dumnezeu de la noi. Am rostit o rugăciune pentru Nepal, fără să ştiu prea multe despre această ţară. În inima mea auzeam vocea lăuntrică, "vrei să mergi în Nepal ca misionar?" Nu am putut da nici un răspuns atunci.

Vineri, a doua zi, am căutat pe internet detalii legate de turismul care ia amploare în această ţară din Asia, o ţară vecină cu India, Tibet, Buthan, o naţiune în care domină Hinduismul. Am găsit că hotelurile de la ei sunt de clasă înaltă, şi au tarife foarte bune. Populaţia Nepalului nu numără 27 de milioane, dintre aceştia 80,7% sunt hinduşi, 10,3% sunt budişti, 4,6% sunt budişti, 3,7% sunt de religie populară orientală, 1% sunt creştini, şi 1% sunt alte religii (conform unui studiu al Pew Research din 2010).

Dintre toate categoriile de oameni din întreaga lume, care au venit în ajutorul victimelor cutremurului din 26 aprilie 2015, cei mai mulţi au fost din Israel. Au fost şi alte naţiuni, dar nu am auzit nici o companie de musulmani să vină cu echipe medicale să ajute pe cei din Nepal, deşi erau 4,6% din populaţia Nepalului de partea lor. Aţi auzit vreodată ca musulmanii să fi deschis undeva în lume o şcoală, sau un spital, sau să fi venit vreodată în ajutorul cuiva? Nu vă mai chinuiţi să căutaţi pe internet că nu o să găsiţi nimic.

Israelul are aproximativ 8,2 milioane de locuitori şi nu are nimic de a face cu Nepalul, însă a putut să trimită cea mai mare echipă de medici şi armată şi experţi pentru a salva pe oamenii de sub dărâmături. Am rămas uimit când am aflat această informaţie. Şi continui să mă întreb mereu şi mereu, de ce au făcut-o, de ce nu au venit alţii să îi salveze? De ce îi ureşte lumea aşa de mult fără să se informeze măcar despre ceea ce face Israelul pentru întreaga lume?

Tânăra de mai sus, Krishna, a fost salvată şi a fost dusă urgent la spital, deşi era rănită, a fost conştientă şi putea să vorbească. Iată ce declară Shachar Zahavi, directorul IsraAID legat de salvarea acestei femei:

"Atunci când tânăra femeie a fost extrasă şi dusă pe targă către ambulanţa ce o aştepta, o mare alinare s-a aşternut peste mulţimea care era adunată, aducând speranţă că alţii ar mai putea fi în viaţă."

Aşa a şi fost. Un maior din cadrul armatei nepaleze a declarat că "era ca şi când ea a fost născută din nou".

Un băiat care a fost scos de sub dărâmături după cinci zile de la cutremurul din Nepal. El a supravieţuit datorită faptului că a mâncat unt - poză capturată de BBC
Anterior acestei salvări miraculoase, echipele de salvare americane şi nepaleze au găsit un supravieţuitor de 15 ani care l-au scos din dărâmături. Pemba Tamang, băiatul din imaginea alăturată, după ce a ofst scos din molozul de dărâmâturi şi dus la un spital mobil israelian din zonă, a declarat către cei de la AFP că "nu am crezut că voi scăpa cu viaţă". El lucra la o casă de oaspeţi în calitate de portar şi servea prânzul în apropierea zonei de recepţie atunci când a început să se mişte terenul sub picioarele lui.

"Am încercat să fug dar... ceva a căzut pe capul meu şi mi-am pierdut conştiinţa - nu pot să-mi dau seama pentru cât timp", a declarat el. "Atunci când mi-am revenit, eram prins între dărâmături şi moloz şi în jurul meu era un întuneric total."

"Am auzit oameni în jurul meu strigând după ajutor... eu eram însă neajutorat", a continuat el.

Când a fost întrebat dacă avea ceva de mâncare cu el după ce a fost prins în dărâmături, Pemba a spus că a dat de un borcan de unt în întuneric. "Nu ştiu de unde apărut", a spus el.

Libby Weiss, un purtător de cuvânt de la spitalul mobil israelian din zonă a spus că Pemba era "remarcabil de bine", confirmând faptul că el nu avea răni majore.

"A stat sub dărâmături 120 de ore şi e cea mai mare perioadă de timp de care am auzit vreodată ca cineva să fie în astfel de situaţie şi să supravieţuiască", a declarat el către AFP. "Nu am nici o explicaţie logică. Este un miracol. E unul din lucrurile minunate pe care le vedem în toate aceste distrugeri".

Spitalul israelian mobil din Nepal a început să opereze miercuri dimineaţa, cu o echipă ce trata aproximativ 100 de pacienţi printre care şi o femeie care a dat naştere la un băieţel - a declarat un purtător de cuvânt al IDF (Israeli Defence Force - Forţele de Apărare Israeliene).

Printre pacienţi au fost circa 30 de naţionali israelieni, majoritatea sufereau de dezhidratare şi au fost eliberaţi ulterior spre a merge la hotelurile unde erau cazaţi.

Peste 250 de doctori şi personal de slavare au fost parte a delegaţiei IDF care a aterizat marţi (28 aprilie 2015) în Kathmandu, capitala Nepalului, ca reacţie a cutremurului de magnitudinea 7,8 grade de sâmbătă (25 aprilie 2015), eveniment ce a devastat bucăţi mari din zona muntoasă a ţării, ucigând aproape 6.000 de oameni - şi lista de morţi ar putea ajunge la 10.000, au declarat oficialii nepalezi - în timp ce mii de oameni au fost răniţi şi zeci de mii care au rămas fără adăpost şi fără hrană.

Trăim vremuri tulburi. Dacă ţara cu cel mai mare munte din lume (Everstul, 8.848 m înălţime) a fost zguduită de un asemenea cutremur, şi atâţia oameni sunt devastaţi de urmările acestui incident, oare noi ce trebuie să facem? Să îi urâm pe cei care vin în ajutorul acestor oameni nenorociţi? Să dăm foc la steagul lor, să îi ponegrim, să ne batem joc de ei? Nu, nu vorbesc de naţiunea Statelor Unite ale Americi. Vorbesc despre poporul Israel. Care este atitudinea ta faţă de Israel? Ce sentimente ai faţă de oamenii care au fost printre primii care să sară în ajutorul celor fără de Dumnezeu din devastatorul eveniment din Nepal? Dacă în inima şi mintea ta mai hrăneşti sentimente de anti-semitism, anti-Israel, e timpul să faci o vizită în Nepal! Du-te să vezi în ce condiţii sunt oamenii aceia! Du-te şi salvează o viaţă de om care a zăcut 5 zile sub dărâmâturi. Du-te şi adu viaţă unui copil care putea să moară sâmbătă în cadrul cutremurului. Deschide-ţi ochii şi uite-te în jur! Poate erai tu victimă şi te salvau pe tine alţii! Ce atitudine ai avea faţă de salvatori? Reflectaţi la aceste lucruri.

Tamar Pileggi - editor de ştiri din cadrul Times of IsraelNotă: Materialul de mai sus este o compilaţie de mai multe materiale apărute pe internet, o mare parte din acestea sunt preluate din Times of Israel, articol scris de Tamar Pileggi (foto alăturat) şi AFP (Agentia France-Press) pe 30 aprilie 2015. Celelalte informaţii oferite în această postare au fost preluat din wikipedia de aici şi de aici. Fotografiile din acest material sunt preluate din articolul sursă, au descrierea şi autorul lor pe ele (dacă mergeţi cu mouse-ul deasupra lor). Dacă citaţi acest material pe alt site, vă rog să păstraţi toate link-urile din acest articol precum şi nota de la final şi să nu uitaţi să menţionaţi că a fost preluat de pe acest blog. Mulţumesc.

Mai jos este un grafic întocmit de CNN legat de cine ajuta poporul Nepal, cu verde apar sumele donate până la data de 27 aprilie 2015, iar cu maroniu sunt numărul de oameni care au mers să ajute pe cei din Nepal. Uitaţi-vă la Israel, apoi mai trageţi concluzii! (fotografia este preluată de pe Facebook)






Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.