Oare rugăciunea ajută sau dăunează sănătății?

Oameni care participă la o slujbă de biserică - foto de  John-Mark Smith - unsplash.comUn pastor a numit anxietatea păcat și a adăugat faptul că rugăciunea poate avea beneficii pentru sănătatea mintală. Doar că alegerea rugăciunii în locul îngrijirii medicale poate duce la complicații serioase.

Vedeta de realitate creștină Jessa Duggar Seewald a distribuit relativ recent trei videoclipuri ale pastorului baptist John Piper, dintre care unul numește anxietatea păcat.

 

Mai mulți comentatori de pe Instagram și cel puțin un blogger nu au fost mulțumiți de implicația că oamenii ar putea ”alunga anxietatea prin rugăciune”.


Pentru mulți oameni, rugăciunea este o parte integrantă a credinței lor. Și există cercetări care arată că rugăciunea are unele beneficii pentru sănătate.


Dar experții spun că înlocuirea tratamentului medical cu rugăciunea, în special când vorbim despre afecțiuni grave, cum ar fi anxietatea și depresia, aceasta poate duce la ani de luptă și complicații mai grave, inclusiv moartea.


Îi poate ajuta rugăciunea pe ceilalți să se vindece?


O serie de studii au analizat efectele religiei sau ale rugăciunii asupra sănătății – unele dintre ele prezentând beneficii pozitive.


Un studiu, publicat în 2017 în PLoS One, a constatat faptul că persoanele care frecventau biserica de mai multe ori pe săptămână aveau cu 55% mai puține șanse de a muri în perioada de analiză de 18 ani a studiului, decât persoanele care nu frecventau biserica.


Un studiu din 2016 realizat de JAMA Internal Medicine a arătat, de asemenea, că femeile care frecventau slujbele bisericești de mai multe ori pe săptămână aveau cu 33% mai puține șanse de a muri în cei 16 ani de analiză a acestui studiu, decât cei care nu erau persoane ce frecventează bisericile.


Cu toate acestea, aceste studii nu arată dacă religia este cea care dă sănătatea sau un alt factor, cum ar fi sprijinul social.


Rugăciunea personală este mai greu de măsurat pentru cercetători decât participarea la biserică din câteva motive. În primul rând, ”Cât de des mergi la biserică?” este o întrebare ușoară pentru care oamenii pot răspunde. Și doi oameni diferiți pot avea moduri diferite de a se ruga.


De asemenea, oamenii tind să apeleze la rugăciune atunci când lucrurile merg prost - cum ar fi atunci când sunt bolnavi, își pierd o persoană dragă sau sunt concediați de la un loc de muncă.


De multe ori rugăciunea devine un indicator pentru suferință sau chiar și pentru o boală fizică mai mare, deoarece în acele momente oamenii apelează la rugăciune pentru mângâiere”, a spus dr. Harold Koenig, director al Centrului pentru Spiritualitate, Teologie și Sănătate de la Universitatea Duke și autor al lucrării ”Religion and Mental Health: Research and Clinical Applications” (Religie și sănătate mintală: cercetare și aplicații clinice).


Studiile efectuate la un moment dat în viața unei persoane - studii transversale - pot include numai persoane care se luptă cu ceva.


În general, cercetările cu privire la beneficiile rugăciunii pentru alții, cunoscute sub numele de rugăciune de mijlocire, au fost mixte.


O analiză a studiilor anterioare a constatat că rugăciunea pentru altcineva are beneficii mici în ceea ce privește sănătatea, adică pentru persoana pentru care se face rugăciunea. O altă recenzie nu a arătat nici un efect.


Și un studiu sugerează că rugăciunea poate înrăutăți lucrurile. Acest studiu, publicat în 2006 în American Heart Journal, a constatat că persoanele care știau că altcineva se roagă pentru recuperarea lor, după o intervenție chirurgicală cardiacă, au avut rate mai mari de complicații decât persoanele pentru care nu se făcea nici o rugăciune.


Rugăciunea poate spori sănătatea mintală


Rugăciunea pentru alții s-ar putea să nu-i ajute atât de mult, dar mai multe studii au găsit beneficii pentru persoana care face rugăciunea - fie că se roagă pentru altcineva sau pentru ei înșiși.


Acest lucru poate proveni din efectul pe care îl are rugăciunea asupra bunăstării mintale a unei persoane.


Compasiunea pe care oamenii o manifestă față de ceilalți, atunci când se roagă pentru ei, este ceva care este bun pentru persoana care se roagă”, a spus Koenig pentru site-ul Healthline.


Rugăciunea poate avea, de asemenea, efecte similare asupra bunăstării mentale cum ar fi meditația, care se revarsă asupra efectelor fizice ale persoanei.


Orice beneficiu pentru bunăstarea mentală, pe care cred că îl are rugăciunea, se va traduce în beneficii pentru bunăstarea fizică în timp”, a spus Koenig.


El continuă apoi să sublinieze, totuși, că nu vorbește despre rugăciune drept ”vindecând miraculos pe cineva”. În schimb, rugăciunea poate îmbunătăți sănătatea mintală a unei persoane, cum ar fi reducerea anxietății și stresului.


La rândul său, acest lucru se poate traduce prin ”o mai bună funcționare fiziologică”, cum ar fi niveluri mai scăzute ale hormonului de stres cortizol, scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea funcționării imune.


Un studiu din 2009, realizat de Koenig și colegii săi, a constatat că șase ședințe săptămânale de rugăciune creștină ”în persoană” cu pacienții de la un cabinet de îngrijire primară au redus simptomele depresiei și anxietății și le-a sporit optimismul.


Rugăciunea a fost condusă de un slujitor laic, dar pacienții uneori li se alăturau acestuia în rugăciune. Deci, nu este sigur dacă efectele sunt rezultatul rugăciunii pentru ei sau al actului de rugăciune.


Alte studii au descoperit că rugăciunea a scăzut simptomele durerii după o operație de cezariană și a îmbunătățit calitatea vieții la femeile supuse radioterapiei.


Rugăciune în loc de tratament


Koenig a spus că există o nevoie specială de studii care să urmărească progresul oamenilor de-a lungul deceniilor pentru a ”vedea dacă cei care petrec în mod regulat timp în rugăciune ajung să se confrunte cu o sănătate mentală și fizică mai bună în timp”.


Oare să însemne aceasta că puteți renunța la medic sau la psiholog și că puteți să vă rugați în schimb?


Absolut nu”, a spus Koenig.


Problemele psihice și fizice grave nu sunt lucruri cu care să te încurci.


Lăsată netratată, tulburarea de anxietate poate duce la probleme fizice și la un risc crescut de sinucidere și depresie. Depresia este legată de boli fizice, izolare socială și moarte prematură.


Alte boli netratate pot duce, de asemenea, la deces sau la alte complicații grave.


Un studiu realizat în 2017 în JNCI: Journal of the National Cancer Institute a constatat că persoanele care au ales doar terapii de medicină alternativă pentru cancerul lor au avut de 2,5 ori mai multe șanse de a muri decât cei care au folosit tratamente convenționale împotriva cancerului.


Acest studiu nu a analizat în mod specific rugăciunea, dar arată riscurile evitării îngrijirilor medicale.


Chiar dacă rugăciunea nu te poate vindeca ”în mod miraculos”, s-ar putea să existe totuși un loc pentru ea alături de tratamentele tradiționale.


Combinația de a primi cele mai bune îngrijiri medicale și de a avea o puternică credință religioasă și rugăciune poate duce la o mai bună sănătate mentală și fizică”, a spus Koenig.


Materialul de mai sus a fost scris de Shawn Radcliffe pe 19 aprilie 2018, apărut în site-ul HealthLine, de unde a fost preluat. Toate sursele citate în acest articol au fost în prealabil verificate de către editorii acestui site, iar acest material este oferit doar cu scopuri informative. Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină încare trăim. Mulțumesc.

Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.