Este Geneza doar unul dintre multele mituri ale creației?

Un cer de stele - foto de  Stephany Lorena - unsplash.com

La mijlocul secolului al 19-lea, un arheolog a descoperit fragmente de mai multe tăblițe de lut în Irakul de astăzi. Tradusă fiind ulterior, scrierea cuneiformă de pe aceste tăblițe și de pe alte tăblițe găsite ulterior a dezvăluit ceea ce se numește "Enuma Elish", relatarea babiloniană a creației lumii.


Enuma Elish începe cu un haos fără formă și apă. Apele se împart într-un zeu și o zeiță, care au copii care sunt la rândul lor tot zei. Războiul izbucnește între mamă și tată și între mamă și copii. În cele din urmă, progeniturile primilor doi zei creează ființe umane pentru a le fi servitori.


Alte culturi antice au povești de creație izbitor de asemănătoare. Egiptenii credeau în mai multe mituri ale creației, dar majoritatea încep tot cu haosul și apa, din care ies zeii, războiul și, în cele din urmă, ființele umane. Relatarea din cadrul cărții Geneza (din Biblia noastră de astăzi, desigur) spun scepticii că este pur și simplu una dintre aceste alte relatări și, prin urmare, nu ar trebui să fie luată mai în serios decât celelalte.


Prea mulți creștini, chiar și cei care nu merg atât de departe încât să numească relatarea Genezei drept ”falsă”, par stânjeniți de ea. O relatare pur naturalistă și neo-darwinistă a originilor umane domină acum atât mediul academic, cât și cultura în general, iar majoritatea creștinilor pur și simplu nu au încrederea necesară pentru a se implica în această problemă. Așa că, în schimb, ei acceptă pur și simplu afirmația că Geneza ar trebui să fie clasată în categoria miturilor antice ale creației, alături de toate celelalte.


Această abordare nu numai că ignoră îndoielile științifice tot mai mari cu privire la aceste teorii confundate cu faptele și nu ia în serios credința mărturisită de Isus cu privire la relatarea Genezei, dar lasă necontestată premisa presupusă. Sunt asemănările dintre relatarea biblică a creației și alte relatări antice atât de evidente și concludente pe cât ni se spune?

Miracles - CS Lewis - foto preluat de pe amazon.comC.S. Lewis nu credea așa ceva. În cartea sa Miracole, Lewis a susținut concluzia opusă. Dacă mai multe culturi disparate au înregistrat povești similare despre începutul lumii, nu este posibil ca aceste popoare antice să fi derivat indicii din natura din jurul lor cu privire la începutul actual al lumii? Cu alte cuvinte, dacă o poveste este adevărată, noi ar trebui să ne așteptăm ca mai mulți oameni din mai multe locuri să o descopere și să încurce detaliile pe parcurs.


Ca un exemplu, Lewis a observat cum relatarea biblică a Întrupării, atunci când Dumnezeu a devenit om, a urmat un tipar similar cu a altor zeități antice, în special cele asociate cu agricultura. Observând că semințele cad pe pământ, mor și apoi dau roade, triburile antice se închinau zeilor semințelor, a fructelor și a recoltei. Dumnezeu a devenit om, a murit, a coborât în mormânt și apoi a revenit în viață și în cer. Înseamnă oare aceasta că povestea lui Isus a plagiat ceea ce Lewis numea "regii porumbului" din civilizațiile antice? Nicidecum.


Evreii, de-a lungul istoriei lor, au fost în mod constant îndepărtați de închinarea la zeii naturii nu pentru că zeii naturii erau în toate privințele diferiți de Dumnezeul naturii, ci pentru că, în cel mai bun caz, erau doar asemănători, iar destinul acestei națiuni era să fie îndepărtată de la asemănări față de lucrul în sine.


Mai mult chiar, dacă asemănările dintre zeitățile antice și miturile creației nu descalifică relatările biblice, ce se întâmplă cu diferențele evidente?


Biblicat Critical Theory - Christopher Watkin - foto preluat de pe amazon.comÎntr-o analiză excelentă din noua sa carte Teoria critică biblică, cercetătorul Christopher Watkin concluzionează pe bună dreptate că relatarea Genezei se distinge ca fiind profund diferită de alte mituri ale creației:


Geneza 1, în schimb, ne scutește de violență și conflict. Într-adevăr, nu există nimeni cu care Dumnezeu să fie în conflict, nici un rival care să joace rolul de antagonist în marele său plan de creație, furându-i soarele pe care îl pune pe cer sau smulgându-i copacii și plantele nou create. În contrast cu alte mituri antice ale creației, Geneza 1 este remarcabil de calmă și ordonată. Nimeni nu este rănit, nimeni nu pierde un apendice corporal și nimeni nu moare. Universul nu este creat în război și prin luptă, ci în pace și prin vorbire.


Nu numai că această relatare a creației nu este precum celelalte, dar fiecare afirmație pe care o face despre lume rezistă experienței umane, chiar și astăzi. Acesta este unul dintre motivele pentru care credința persistă în relatarea Genezei, spre deosebire de celelalte mituri antice. O lume născută din violență și putere duce în mod inevitabil la privilegierea violenței și a puterii mai presus de orice altceva. Relatarea Genezei explică violența și puterea care afectează lumea, dar o plasează în contextul mai larg al unei lumi făcute de ordine și pace, făcută de un Creator iubitor. Aceasta nu este doar ”o poveste mai bună”, ci reflectă mai bine lumea așa cum o cunoaștem și o experimentăm.


Acest material a fost adaptat și preluat din site-ul ChristianHealdines.com și a fost scris în cadrul rubricii Breakpont de John Stonestreet în colaborare cu Maria Baer. Pentru mai multe resurse pentru a trăi ca un creștin în acest moment cultural, accesați colsoncenter.org.


Data publicării: 31 ianuarie 2023


BreakPoint este un program al Colson Center for Christian Worldview. Comentariile BreakPoint oferă un conținut incisiv pe care oamenii nu îl pot găsi în altă parte; conținut care străbate prin ceața relativismului și a ciclului de știri cu adevăr și compasiune. Fondat de Chuck Colson (1931 - 2012) în 1991 ca emisiune radiofonică zilnică, BreakPoint oferă o perspectivă creștină asupra știrilor și tendințelor actuale. Astăzi, o puteți obține în format scris și într-o varietate de formate audio: pe web, la radio sau pe aplicația dvs. preferată de podcast în mișcare.


John Stonestreet este președintele Centrului Colson pentru o viziune creștină asupra lumii și gazda emisiunii radiofonice BreakPoint, o emisiune radiofonică națională zilnică care oferă comentarii provocatoare asupra evenimentelor actuale și a problemelor de viață dintr-o perspectivă biblică. John deține diplome de la Trinity Evangelical Divinity School (IL) și Bryan College (TN) și este coautor al cărții Making Sense of Your World: A Biblical Worldview.


Dacă citați sau folosiți acest material în altă parte, vă rog să păstrați toate link-urile din el și să menționați că a fost preluat din Blogul Lumea cre(s)tină în care trăim. Mulțumesc.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.