Complex subteran de ascunzătoare vechi de 2.000 de ani de la Revolta Bar Kokhba descoperit în Galileea

FOTO: Cel mai mare complex de ascunzători descoperit în Galileea, la Huqoq, 2024 (Foto: Emil Aladjem/IAA).

Arheologii au descoperit un complex extins de ascunzători din timpul revoltei Bar Kokhba (132-134 d.Hr.), marcând o descoperire semnificativă în istoria rezistenței evreiești împotriva dominației romane.


Situat în apropierea Mării Galileii, în Huqoq (Israel), complexul a fost dezvăluit printr-un efort amplu de excavare condus de Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA), implicând sute de participanți, inclusiv studenți, voluntari și soldați.


Săpăturile, care au avut loc pe parcursul mai multor luni, au aruncat lumină asupra pregătirilor făcute de locuitorii din Huqoq înainte de revoltele evreiești împotriva romanilor din 66 d.Hr. și de revolta Bar Kokhba din 132 d.Hr.


Locuitorii au transformat o cisternă de apă, săpată inițial în perioada celui de-al doilea templu, într-un complex de ascundere. Au fost create tuneluri și cavități suplimentare, permițându-le să se deplaseze sub case, împiedicând astfel urmărirea de către soldații romani puternic înarmați a armatei împăratului Hadrian.


Uri Berger la complexul de ascunzători (Foto: Emil Aladjem/IAA).


Revolta Bar Kokhba este numită după conducătorul evreu care a condus-o împotriva romanilor, care a fost, de asemenea, văzut ca Mesia de mulți evrei în anii 132-135 d.Hr.


Evreii căutau să scape de dominația Imperiului Roman și să reconstruiască templul evreiesc din Ierusalim, distrus anterior în anul 70 d.Hr. de împăratul roman Titus. Revolta a fost un dezastru total pentru evrei și o victorie majoră pentru numeroasele legiuni romane care au venit în Iudeea.


Printre descoperirile din acest labirint subteran au fost opt cavități ascunse conectate prin tuneluri, săpate strategic la unghiuri de 90 de grade pentru a împiedica progresul urmăritorilor. Excavarea a scos la iveală și artefacte, cum ar fi vase de lut și sticlă spartă și un inel remarcabil, deși piatra prețioasă pe care o deținea odată nu a fost găsită. Cel mai probabil, inelul aparținea unei tinere fete sau unei femei care se ascundea în adăposturile subterane.


Un inel descoperit în complexul ascuns Huqoq (Foto: Dafna Gazit/IAA).


Huqoq, un oraș evreiesc datând din perioada romană timpurie, a primit multă atenție arheologică pentru semnificația sa istorică bogată. Mențiunile din Ierusalim și Talmudurile babiloniene atestă prezența unor figuri evreiești proeminente în zonă în secolele al III-lea și al IV-lea d.Hr.


În apropiere, o sinagogă împodobită cu mozaicuri complicate din perioada bizantină a fost supusă unei explorări de către o echipă de la Universitatea din Carolina de Nord din 2011. Frumoasele mozaicuri au fost dezvăluite publicului în publicațiile anterioare din ultimii ani.


Descoperirea complexului de ascundere oferă perspective asupra unei perioade dificile pentru populația evreiască din Huqoq și regiunea Galileii. Uri Berger de la IAA și Prof. Yinon Shivtiel de la Colegiul Academic Safed, care au condus săpăturile, notează că, în timp ce complexul vorbește despre adversitate, spune și o poveste despre rezistență și prosperitate finală pentru locuitorii care au ieșit din ascunzătoare pentru a-și reconstrui comunitatea.


Băieți și fete adolescenți lucrează la săpături (Foto: Emil Aladjem/IAA).


Constatările contribuie, de asemenea, la dezbaterile științifice cu privire la amploarea revoltei Bar Kokhba, majoritatea cercetătorilor sugerând că acest tip de complex ar fi putut fi pregătit pentru a fi folosit în timpul revoltei. Tuneluri subterane din această perioadă se găsesc pe scară largă în regiunea Galileii și, de asemenea, în alte zone din Israel, arătând importanța acestei revolte evreiești de gherilă împotriva Romei, care a fost pregătită cu ani în avans.


Oamenii de știință de astăzi știu că, în timp ce prima revoltă evreiască din 66-74 d.Hr. a izbucnit spontan, cea din 132-135 d.Hr. a fost meticulos pregătită cu mult timp înainte. Rezultatele sale au fost mult mai devastatoare decât prima revoltă. Sunt așteptate săpături suplimentare și ar trebui să ofere mai multă claritate în această privință.


Planurile sunt în curs de desfășurare pentru a dezvolta situl Huqoq într-o atracție publică, prezentând semnificația sa arheologică. Cu sprijinul Ministerului Patrimoniului, KKL-JNF și al autorităților locale, se depun eforturi pentru a se asigura că această comoară istorică devine accesibilă vizitatorilor din întreaga lume.


Situl Huqoq reprezintă o convergență a naturii, turismului și arheologiei, oferind o privire unică asupra trecutului, promițând în același timp perspective interesante pentru viitorul turismului arheologic din Israel și nu numai.


Acest material a fost publicat pe 18 martie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.