O lampă romană unică, veche de 1.600 de ani, dezgropată de un student israelian în deșertul Negev

Yonatan Frankel și lampa pe care a găsit-o (Foto: Yoli Schwartz/Israel Antiquities Authority)

O lampă cu ulei veche de 1600 de ani, descoperită de un student de la Hod Hasharon, a dezvăluit noi perspective asupra vieții soldaților romani staționați într-un fort de-a lungul ascensiunii Scorpions, situat în deșertul israelian modern Negev.


În timpul unei excursii anuale de-a lungul ascensiunii Scorpions, cândva parte a unei rute comerciale vitale pentru metale precum cuprul și potențial aurul, Yonatan Frankel, un elev de 16 ani de la liceul Tamar din Hod Hasharon, a dat peste artefactul antic.


Absorbit de examinarea rocilor în timpul unei pauze de prânz lângă fortul roman târziu Mezad Tzafir, atenția lui Frankel a fost captivată de o piatră aparent obișnuită.


"Una dintre pietrele pe care le-am luat era plină de pământ. L-am scuturat și dintr-o dată am văzut un design. Apoi, am înțeles că acesta era un obiect făcut de om și nu doar o piatră."


Frankel a arătat imediat lampa profesorului său, care, la rândul său, a prezentat-o ghidului lor turistic. În cele din urmă, lampa a ajuns la Alex Freiberg, arheolog la Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) din districtul Negev de Sud. Transferul antichităților de acest gen la IAA este cerut de legea israeliană.


Fiecare artefact creat de om datat înainte de secolul al 18-lea e.n. este considerat o antichitate în Israel. Descoperirea inteligentă a lui Frankel i-a adus recunoaștere atât pentru descoperirea sa arheologică, cât și pentru cetățenia lăudabilă.


O lampă identică a fost descoperită la Mezad Tsafir acum 90 de ani de arheologul Nelson Glueck. (Foto: Nelson Glueck, 1934-1935. Explorări în Palestina de Est, II. (AASOR 15). P. 116, fig. 42.)


Lampa, originară din PetraIordania, în secolele 4-5 e.n., a stârnit entuziasmul Dr. Tali Erickson-Gini, cercetător senior IAA. În ciuda conservării sale parțiale, asemănarea lămpii cu una descoperită cu 90 de ani mai devreme de arheologul Nelson Glueck în același sit l-a intrigat pe Erickson-Gini.


Ea a remarcat: "Lămpi de acest tip au fost descoperite la Mezad Hazeva, precum și la Mamshit, Mezad Yotvata și Petra, dar lampa găsită de Frankel este identică cu cea descoperită în același loc acum 90 de ani (!)"


Descoperirea aruncă lumină asupra semnificației strategice a Mezad Tsafir, situat de-a lungul rutei comerciale dintre orașul nabateeano-roman Mamshit și minele de cupru din Feinan (menționate ca "Punon" în Biblie - Numeri 33:41-43) în valea centrală Arava, pe partea iordaniană.


Construit pentru a proteja transporturile de cupru și, eventual, aur, fortul a fost un avanpost esențial. Patrulele călare au patrulat cu sârguință calea, aruncând lumină asupra fortului solitar și îndepărtat, cu lămpi similare cu cea descoperită de Frankel.


Feinan sau "Punon" este o binecunoscută mină de cupru iordaniană, situată la nord de o altă mină de cupru din Valea Timna. În trecut, ele făceau parte dintr-o singură formațiune geologică, dar datorită divizării plăcilor tectonice, formării "Bek'a" a Aravei și a Mării Moarte ca parte a rupturii principale siriano-africane, s-au separat în două.


Astăzi Punon este situat mult mai departe spre nord și Timna spre sud, arătând mișcarea plăcii tectonice asiatice spre nord și placa israeliano-Sinai (sau placa Sinai-africană) spre sud. Mina Punon, împreună cu Timna, au fost exploatate din cele mai vechi timpuri pentru cuprul lor, chiar și în timpul regelui Solomon (secolul al 10-lea î.Hr.), așa cum cred unii cercetători.


Exprimându-și recunoștința pentru contribuția lui Frankel, directorul IAA, Eli Escusido, a remarcat importanța fiecărui obiect descoperit.


"Fiecare obiect care ne este predat este păstrat de Departamentul Comorilor Naționale și fiecare obiect poate arunca o lumină semnificativă (așa cum este într-adevăr cazul aici) despre trecutul nostru".


Acest material a apărut în 27 martie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.