A scris povești de dragoste. Apoi căsătoria ei s-a încheiat.

Un trandafir tăiat cu o foarfecă - foto de Elizabeth Kaye - unsplash.com

Betsy St. Amant Haddox și-a construit o carieră scriind romane de dragoste. Dar, ca tânără mamă, propria ei poveste a luat o întorsătură nedorită atunci când soțul ei și-a făcut bagajele și a plecat. Ea s-a rugat pentru împăcare, crezând că Dumnezeu îi va vindeca căsnicia, dar fără nici un rezultat. În cartea Once Upon a Divorce: Walking with God After "The End" (A fost odată un divorț: Umblarea cu Dumnezeu după ”Sfârșit”), Amant Haddox împărtășește cu sinceritate călătoria ei personală. Scriitoarea Ericka Andersen, autoarea cărții Reason to Return: Why Women Need the Church and the Church Needs Women (Motiv pentru a reveni: De ce femeile au nevoie de biserică și biserica are nevoie de femei), a vorbit cu Amant Haddox despre perseverența într-un divorț nedorit.


În momentul în care ai știut că soțul tău pleacă de fapt, ce se întâmpla în capul și inima ta?


Once Upon a Divorce: Walking with God After "The End" - sursa amazon.comÎntr-un fel, știam că vine. Trăiam pe coji de ouă de un an, așteptând să cadă celălalt pantof. Dar eram încă prinsă cu garda jos, pentru că în adâncul minții mele încă mă întrebam dacă se va întâmpla cu adevărat.


După ce mi-a spus, a început imediat să împacheteze o pungă. Apoi am lovit podeaua bucătăriei mele. Eram cocoșată, plângeam și abia puteam respira. Dar în acel moment, prezența lui Dumnezeu era acolo într-un mod surprinzător de tangibil. Mă simțeam ca și cum nu luam oxigen, dar Dumnezeu mă susținea literalmente.


Imediat după separare, în ce fel v-ați diferențiat gândurile dumneavoastră și soțul dumneavoastră cu privire la viitorul căsătoriei?


Odată ce a ieșit pe ușă, cred că a terminat. Dar eram gata să lupt – pentru el, pentru căsnicia noastră. Așa că am adunat întâlniri de rugăciune cu frați credincioși și prieteni care l-au cunoscut și l-au iubit. În același timp, m-am abținut să comunic direct, nedorind să-l cert sau să-l îndepărtez.


Între timp, Îl imploram pe Dumnezeu să-mi spună ceva. Au fost zile în care m-am simțit sigur că mariajul va fi restaurat – și zile în care nu eram deloc sigură. Privind înapoi, cred că Dumnezeu m-a condus prin acea perioadă de întrebări, ascultare și predare pentru a-mi crește credința și încrederea. Uneori nu primim aceste răspunsuri. Și uneori confundăm vocea lui Dumnezeu cu vocile inimilor noastre disperate.


Cum v-ați evalua viața spirituală în această perioadă de așteptare?


Pentru că am crescut într-o familie creștină, eram foarte familiarizat cu tot ceea ce trebuie să faci, din punct de vedere spiritual, atunci când treci printr-o perioadă grea în viață. Dar sunt o persoană căreia îi plac răspunsurile și explicațiile. Aproape că simt că pot face față oricărei situații dificile dacă am cel puțin informații. Dar în acest sezon, nu am avut nimic din toate acestea.


Divorțul și recăsătorirea în lumina Bibliei - by Laurențiu Nica - carte recomandatăÎn adâncul sufletului, încercam să împac suveranitatea lui Dumnezeu cu păcatul omului, care este un fel de întrebare teologică atemporală. Dacă lucrurile merg într-adevăr așa cum intenționează Dumnezeu, așa cum spune Scriptura, atunci cum ar putea El să nu pună căsnicia mea la loc? Pentru că este evident, din Scriptură, că divorțul nu este planul lui pentru copiii săi. Nu eram supărată, doar confuză.


La un moment dat, Domnul m-a eliberat de povara luptei pentru căsătorie. A trebuit să învăț să mă predau, să realizez că doar pentru că Dumnezeu este suveran nu înseamnă că vom înțelege întotdeauna cum El folosește circumstanțele adverse din viața noastră pentru a-I aduce glorie.


În cercetările pentru propria mea carte, am descoperit că divorțații și mamele singure părăsesc biserica la rate mai mari decât alte categorii de femei, în parte pentru că nu simt că aparțin. Cum se potrivește asta cu experiența ta personală?


Din punctul meu de vedere, să divorțezi și apoi să rămâi în biserica ta este destul de diferit de a intra într-o nouă congregație ca persoană divorțată. Văd această din urmă situație foarte mult și, în acele cazuri, am văzut biserica încercând să ofere dragoste, ajutor și încurajare.


Dar când cineva este stabilit într-o biserică și apoi trece printr-un divorț, este mai obișnuit ca biserica să nu știe ce să facă. Oamenii devin nervoși și se îndreaptă spre o abordare hands-off.


În situația mea, biserica nu prea știa ce să facă cu mine. Oamenii de acolo au avut intenții bune și nu am sentimente grele. Dar îmi amintesc de soția unui membru al personalului care m-a întrebat de ce luptam pentru o căsătorie cu cineva care nu mai voia să se căsătorească. În acel moment, eram în modul dur de luptă pentru căsnicia mea. Și chiar dacă nu știam exact de ce am nevoie, știam că nu era o invitație de a renunța la luptă. Nu aveam rădăcini adânci la această biserică, ceea ce a făcut mai ușor să mă mut în altă parte având totul șters ca buretele din viața mea. Nu încercam să ascund situația, dar voiam să merg la o biserică unde cel puțin unii oameni nu erau conștienți de asta.


Cum pot bisericile să slujească mai bine oamenilor aflați în situația ta?


Nu cred că există un răspuns universal. Depinde de atât de mulți factori, cum ar fi nevoile individuale ale persoanei care trece prin divorț. Dacă ești o mamă singură, de exemplu, atunci chiar ajută să fii văzută aproape ca văduvă, pentru că acest lucru elimină stigmatul de a presupune că trăiești în păcat dacă ai ales divorțul.


Este întotdeauna greu, la urma urmei, să cunoști povestea completă a cuiva. Dacă vă uitați la documentele mele judiciare, de exemplu, veți vedea că eu aș fi depus mai întâi actele de divorț. Dar a trebuit să o fac pentru că fusesem abandonată. Puteai să te uiți la acele hârtii și să tragi concluzia că eu am inițiat divorțul. Dar încercam doar să nu mă prăbușesc. Deci, uneori, primul pas este să nu vă faceți griji cu privire la cine a făcut, a spus sau a inițiat ce.


Și apoi, arătați dragostea lui Hristos și întrebați de ce au nevoie oamenii. Uneori, această nevoie ar putea fi financiară. Uneori implică lucruri practice, cum ar fi babysitting-ul sau tunderea gazonului. Acestea sunt genul de lucruri de care aveam mare nevoie în timpul propriei mele experiențe cu divorțul, dar niciodată într-un milion de ani nu m-aș fi gândit să întreb.


Cum ai descrie experiența ta de a te recăsători?


Când divorțezi, este tentant să crezi că totul va fi bine dacă te poți căsători din nou. În mod logic, desigur, știi că nu este adevărat, pentru că fiecare căsătorie este o chestiune dificilă care implică doi păcătoși.


Un lucru pe care am vrut să-l subliniez în carte este să nu lași recăsătorirea să devină scopul tău principal. Poți fi complet împlinit fără ea. Mi-a luat ceva timp să ajung în acel punct. Când soțul meu și cu mine am planificat prima noastră întâlnire la cafea, amândoi aproape că am anulat. Eram atât de obosiți de relațiile de încercare și eșec.


Peste șase ani mai târziu, eram recunoscătoare că încă eram căsătoriți. Dar recăsătorirea este grea. Între voi, pot exista o mulțime de bagaje, traume și nesiguranță. Dar este cu siguranță răscumpărător. Am simțit că ceremonia noastră de nuntă a fost cea mai sfântă și unsă experiență din viața mea. A confirmat bunătatea lui Dumnezeu și lucrarea Sa răscumpărătoare.


În general, care este mesajul tău pentru femeile care se află într-o situație similară cu a ta?


Vreau să le spun două lucruri: În primul rând, nu treci singur prin asta, chiar dacă nu ai acel prieten sau acea comunitate bisericească pe care ți-ai dori să o ai. Dumnezeu încă te vede și nu-și va întoarce fața din cauza etichetei divorțului.


Și în al doilea rând, revenind la perspectiva mea de "scriitor de povești de dragoste care a divorțat": Să știți că acesta este doar un capitol. Pare lung și oribil, dar nu este întreaga poveste. Divorțul nu trebuie să aibă ultimul cuvânt. În cercul familiei și prietenilor iubitori – și mai ales în umblarea ta cu Domnul – te poți bucura de fericire până la adânci bătrâneți.


Acest material a fost preluat dintr-un interviu cu Erika Andersen de la publicația Christianity Today împreună cu autoarea, material publicat pe 18 martie 2024. Cărțile prezentate în acest material se pot comanda făcând click pe ele sau pe titlurile lor din articol.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.