Au diminuat traducătorii Bibliei rolul apostolilor femei?

O femeie care privește în urmă - foto de Ethan Hoover, unsplash.com

O femeie pastor și autoare a fost criticată după ce a susținut că traducătorii Bibliei au diminuat rolul liderilor feminini, inclusiv al apostolilor, diaconilor și pastorilor din Biblie.


Ashley Wilkerson, co-pastor principal al Pacific Coast Church din Tacoma, Washington, pe care o conduce alături de soțul ei, JonFulton Wilkerson, a făcut aceste remarci în timpul unei conferințe pentru femei, în noiembrie anul trecut, la Trinity Church Miami, într-o predică intitulată "Lead Like a Woman" (Condu precum o femeie).


"Prisca, Maria, Fivi, Iunia, Trifena și Trifosa - numele lor sunt numele pe care îmi place să le rostesc - multe altele care au fost apostoli, lideri în biserica primară. Pe unele dintre ele, numele lor au fost schimbate în Scriptură pentru că am înțeles, ne-am gândit: "Oh, nu, nu pot fi femei apostoli". Ba da, au fost", a spus Wilkerson la acea vreme.


"Nu vă spun acest lucru pentru ca să nu aveți încredere în Scriptură. Nu vorbesc despre asta. Vă invit să săpați mai adânc, pentru că uneori se încurcă în cultura noastră", a spus ea.


Ca răspuns la argumentul lui Wilkerson, pastorul Carl A. Hargrove, profesor asociat de slujire pastorală la The Master's Seminary, a denunțat mesajul ei.


"Imaginațiile unei minți cu o agendă nebiblică care se prezintă ca fiind iluminatoare din punct de vedere spiritual. Femei apostoli, unele ale căror nume au fost schimbate pentru a ascunde adevărul??!!!", a întrebat el pe X (fostul Twitter).


Hargrove a mai declarat pentru The Christian Post că Wilkerson nu are "nicio dovadă" a afirmației sale.


"Ei bine, ea nu are nicio dovadă a numelor schimbate, a femeilor care sunt apostoli. Evident, ea nu le-a prezentat, chiar și pentru a face o astfel de afirmație și a prezenta dovezi, nu există niciuna", a spus el.


"Ordinea de zi nebiblică este rolul ei de pastor, când 1 Timotei 2 spune clar că acesta este un rol pentru un bărbat. Iar problema, așa cum ar putea spune unii, este culturală sau chiar specifică problemelor din Efes, nu sunt adevărate, deoarece Pavel duce argumentul până la creația însăși, în ordine. În mod evident, problema nu este una de capacități, ci pur și simplu de ordine a proiectului lui Dumnezeu", a spus el.


Între timp, Wilkerson și-a apărat poziția într-un interviu cu CP, explicând că teologia bisericii sale, veche de trei ani, este la fel de consistentă cu tradiția evanghelică care provine din denominația Assemblies of God, care ordonează femeile ca pastori.


De asemenea, Wilkerson a împărtășit că punctul ei de vedere cu privire la femeile în funcții de conducere s-a consolidat după ce a făcut cercetări după lucrarea lui Beth Allison Barr, un istoric american care în prezent ocupă funcția de profesor de istorie James Vardaman Endowed Professor of History la Baylor University din Waco, Texas.


În cartea sa din aprilie 2021, The Making of Biblical Womanhood: How the Subjugation of Women Became Gospel Truth (Crearea feminității biblice: cum subjugarea femeilor a devenit adevăr evanghelic), Wilkerson a subliniat că Barr "oferă o explicație frumos articulată și bazată pe dovezi".


"Nu simt nevoia să răspund deloc la afirmațiile neadevărate și nefondate. Îi încurajez pe toți oamenii interesați de acest subiect să cerceteze singuri istoria traducerilor. Dovezile sunt inegalabile dacă ești dispus să cauți", a declarat ea pentru CP înainte de a împărtăși un fragment din cartea lui Barr.


"Șapte femei sunt recunoscute prin slujirea lor: Fivi, Priscila, Maria, Iunia, Trifena, Trifosa și Persida. Una dintre femei, Fivi, este identificată ca diacon", se arată în extras.


Kevin Madigan și Carolyn Osiek scriu că Fivi "este singurul diacon al unei biserici din primul secol al cărui nume îl cunoaștem".


O altă femeie, Iunia, este identificată nu doar ca apostol, ci ca una care a fost proeminentă printre apostoli.


"Iată-mă aici, plimbându-mi studenții prin dovezi istorice convingătoare că problema cu femeile în conducere nu era Pavel; problema era legată de modul în care l-am înțeles greșit și l-am întunecat pe Pavel. Iată-mă aici, arătându-le studenților mei cum femeile chiar au condus și au învățat în biserica primară, chiar și ca diaconi și apostoli."


"Iunia, le-am arătat, a fost acceptată ca apostol până aproape de epoca modernă, când numele ei a început să fie tradus ca nume de bărbat: Junias. Eldon Jay Epp, cercetător al Noului Testament, a compilat două tabele care au analizat Noile Testamente grecești de la Erasmus până în secolul al XX-lea", se încheie extrasul.


Cu toate acestea, Hargrove a sugerat că apostolul Pavel s-a referit la Iunia ca la un apostol într-un sens generic, cum ar fi unul care este "trimis". De asemenea, el a mai spus că o persoană cu funcția de apostol, cum ar fi Pavel și Petru, îndeplinește anumite calificări, cum ar fi să facă semne și minuni, să-L vadă pe Domnul Isus Hristos și să fie însărcinat de biserică.


Hargrove a mai susținut că răspunsul său la Wilkerson nu ar trebui să fie considerat misogin, deoarece el doar apără Evanghelia.


"Problema lor nu este cu mine. Problema lor este cu Pavel și cu Scriptura. Se ocupă de ceea ce a spus Pavel în 1 Timotei 2 și de faptul că argumentul său merge până la creație, nu doar un caz localizat."


Acest material a fost scris de Milton Quintanilla pe 2 aprilie 2024 în site-ul Christian Headlines (de unde a fost preluat).


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.