DE URMĂRIT: Un terorist capturat recunoaște: ’Am mințit în legătură cu explozia de la spitalul Ahli, ne-am folosit de jurnaliști pentru a da vina pe Israel’

Terorist din cadrul Jihadului Islamis Palestinian - foto: captură YouTube

Un purtător de cuvânt al PIJ dezvăluie utilizarea sistematică a mass-media și a spitalelor în scopuri teroriste


Gruparea teroristă Jihadul Islamic Palestinian (PIJ) a fost responsabilă pentru explozia de la spitalul Al-Ahli din Gaza din octombrie anul trecut, a recunoscut purtătorul său de cuvânt politic Tarek Abu Shaluf în fața anchetatorilor FDI, pe baza unor imagini difuzate luni de armata israeliană (video mai jos, disponibil la data publicării acestui material).



Abu Shaluf, o figură mediatică binecunoscută în enclavă, le-a povestit anchetatorilor din Unitatea de informații 504 a IDF (Forțele de Apărare Israeliene) cum grupul a folosit mass-media arabe și internaționale pentru a da vina pe Israel pentru explozia care a devenit una dintre primele victorii majore de PR pentru teroriști în războiul din Gaza.


Abu Shaluf a fost arestat de FDI în timpul raidului de amploare asupra spitalului Shifa din orașul Gaza care s-a încheiat recent și era o figură mediatică bine cunoscută în enclavă.


El a confirmat că o rachetă PIJ a fost responsabilă pentru explozia de la Al-Ahli, cunoscut local ca spitalul Ma'amadani.


"Pentru a face ca această poveste să dispară, organizația [PIJ] a făcut mai multe mișcări, a fabricat o poveste conform căreia racheta provenea de la "ocupație" și că ținta a fost un spital. Pentru aceasta, s-au bazat pe unele dintre poveștile din presa internațională", a declarat el.


În ceea ce privește numeroasele fotografii fabricate care aparent arată copii și adulți răniți în Fâșia Gaza, el a spus că PIJ are un mecanism pentru a promova anumite narațiuni.


"Ei văd că există un anumit interes în a valorifica o narațiune și o pun în aplicare. Secretarul general, Ziyad al-Nakhala, decide, apoi departamentul de comunicare discută pe WhatsApp și, chiar dacă povestea nu este adevărată, o promovează."


De asemenea, el le-a spus anchetatorilor că jurnaliștii internaționali l-au instruit pe el și pe alți agenți ai PIJ să vorbească despre situația umanitară din Gaza înainte de interviuri, îndemnându-i să folosească anumite fraze.


Printre acestea se numărau: "Dreptul nostru de a trăi", "Vrem ca situația să revină la normal" și "Fie ca copiii noștri să trăiască la fel ca restul copiilor din lume".


Aceste interviuri sunt aprobate de PIJ înainte de a fi difuzate, a adăugat el.


Confirmând în același timp că teroriștilor nu le pasă de situația civililor, el a spus: "Vrem să atragem atenția asupra costului vieții, situația din Gaza este foarte dificilă și îi deranjează pe oameni, așa că ne întâlnim împreună cu șeful departamentului, cu Hamas și cu alți vorbitori din alte facțiuni."


El a dezvăluit, de asemenea, utilizarea sistematică a spitalelor din Gaza pentru a coopera cu Hamas.


"În aceste camere se iau decizii, de exemplu, dacă vor să atace Israelul", a declarat Abu Shaluf.


"Acolo există internet și electricitate 24 de ore pe zi. Poți lua o cameră din departamentul de radiologie, de urgență, de interne sau de specialitate fără a închide întregul departament".


"Există un tip care are legături cu unul dintre managerii ambulanței, așa că îl folosește pentru a transfera lideri și persoane căutate sau rănite și călătorește cu ele", a declarat Abu Shaluf anchetatorilor israelieni.


Material publicat pe 9 aprilie 2024 în site-ul All Israel News (de unde a fost preluat). Tradus și folosit cu permisiunea în scris din partea allisrael.com.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.