STUDIU: Persoanele căsătorite sunt mai fericite, persoanele religioase căsătorite sunt cele mai fericite

Cuplu care se îmbrățișează - foto de Jonathan Borba - unsplash.com

Dacă sitcomurile (seriale de comedie), filmele, articolele de opinie și editorialele mainstream ar fi singura noastră sursă de informații, ar trebui să concluzionăm că mariajul este o cale spre suferință, "vechea minge și lanțul" care ne leagă, ne limitează libertatea și ne înăbușă distracția sexuală. Mulți oameni se gândesc la căsătorie mai puțin ca la "a se așeza" și mai mult ca la o "așezare", în special tinerii, cărora li se spune: "Aveți destul timp, trăiți puțin, mai întâi" (ca și cum viața se termină după nuntă).


Adevărul, însă, este că, statistic, căsătoria este cel mai bun predictor al fericirii pe termen lung. Scriind la UnHerd, sociologul Brad Wilcox și David Bass de la Institute for Family Studies au subliniat noile cercetări de la Universitatea din Chicago care sugerează că "americanii căsătoriți și cu copii duc acum o viață mai fericită și mai prosperă, în medie, decât bărbații și femeile singuri și fără copii". Și, nu este doar un grad de puțin mai fericiți. Potrivit lui Wilcox și Bass, există o "prăpastie surprinzătoare de 30 de puncte procentuale în ceea ce privește fericirea între americanii căsătoriți și cei necăsătoriți"


Cu alte cuvinte, în America, diviziunea fericirii și diviziunea căsătoriei sunt în mare parte aceleași. Sam Peltzman, cercetătorul principal din spatele lucrării de la Universitatea din Chicago, a izolat toți ceilalți factori în rândul a mii de respondenți, inclusiv venitul, educația, rasa, locația, vârsta și sexul. "Cel mai important diferențiator" atunci când vine vorba de cine este fericit și cine nu, a concluzionat el, este căsătoria. "Fericirea scăzută caracterizează toate tipurile de necăsătoriți", scrie Peltzman, indiferent dacă sunt divorțați, văduvi sau dacă nu s-au căsătorit niciodată. "Nicio altă clasificare ulterioară a populației nu va produce o diferență atât de mare de fericire la atât de mulți oameni".


Ceea ce face ca aceste date să fie și mai importante este faptul că, de cel puțin 20 de ani încoace, americanii au devenit din ce în ce mai puțin fericiți. Ceea ce sugerează aceste date este că declinul căsătoriei din ultimele câteva decenii este o cauză a scăderii fericirii. După cum a spus Peltzman pentru The Atlantic, într-o hiperbolă statistică, "singurii oameni fericiți de 50 de ani sunt cei căsătoriți".


Desigur, fericirea nu este singurul sau chiar cel mai bun motiv pentru a te căsători. Multe lucruri din viață poartă un sens și o semnificație profundă, dar nu ne fac neapărat fericiți. O viață trăită doar pentru fericire este o zadarnică "goană după vânt" (Eclesiastul 2:11). Îndurarea suferinței, depășirea încercărilor și a tragediilor sau sacrificarea timpului, a energiei sau chiar a vieții noastre pentru alții sunt toate căutări care merită din plin și care aduc recompense în eternitate. Cu siguranță, a iubi pe cineva și a crește copii evlavioși merită, chiar dacă nu este întotdeauna distractiv. Și, bineînțeles, sensul cuvântului "fericire" este maleabil.


Cu toate acestea, aceste rezultate clare și constante sunt inconfundabile. Cel puțin, ele ar trebui să pună la îndoială gândirea predicată în mod universal în sitcomuri, filme și articole de opinie. Căsătoria este una dintre principalele surse de bunăstare și satisfacție în viață. Faptul că ratele de căsătorie au scăzut atât de dramatic în ultimii 50 de ani a avut consecințe reale, la nivelul întregii populații.


Potrivit lui Wilcox și Bass, există diverse motive pentru acest declin, dar printre cele mai elocvente se numără scăderea afilierii și a angajamentului religios. Oamenii religioși tind să se căsătorească și să rămână căsătoriți într-o rată mai mare. Așadar, problema căsătoriei noastre este, la bază, o problemă de viziune asupra lumii, alimentată nu numai de reprezentările înșelătoare din divertisment și mass-media, ci și de experiența teribilă pe care ultimele generații de tineri adulți au avut-o în propria educație. Căsătoria face parte din planul lui Dumnezeu pentru umanitate și pentru creația Sa. Nicio altă instituție umană nu forjează legături atât de durabile și de consecvente și nicio altă instituție umană nu aduce atâtea daune personale și sociale atunci când eșuează. 


Dacă vrem să reparăm căsătoria, trebuie mai întâi să știm ce este adevărat. Nu cunosc pe nimeni care să facă o treabă mai bună în a spune adevărul despre căsătorie decât Brad Wilcox, profesor de sociologie la Universitatea din Virginia și director al National Marriage Project.


Acest material a fost scris de John Stonestreet și Shane Morris în rubrica Breakpoint a site-ului Christian Headlines (de unde a fost preluat), publicat pe 10 aprilie 2024.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.