Un expert creștin în experiențe de moarte iminentă dezvăluie un lucru pe care toate acestea îl au în comun

Pastorul John Burke împărtășește experiența sa cu experiența de după moarte, 2023 - Captură de ecran: Christian Post

Timp de peste trei decenii, John Burke a studiat mii de experiențe de moarte iminentă (NDE) și a descoperit un punct comun izbitor între ele: Fiecare individ, indiferent de contextul religios, îl experimentează pe Dumnezeul din Biblie.


"Am intervievat 70 de persoane de pe toate continentele și am descoperit că toți s-au întâlnit cu același Dumnezeu; nu a contat cultura, etnia sau contextul religios al fiecăruia. Dumnezeu este Dumnezeul tuturor națiunilor", a declarat Burke pentru The Christian Post.


Burke, care împreună cu soția sa, Kathy, a fondat Gateway Church, o biserică cu mai multe locații din Austin, Texas, relatează unele dintre aceste povești în cartea sa, Imagine the God of Heaven: Near-Death Experiences, God's Revelation and the Love You've Always Wanted (Imaginați-vă pe Dumnezeul din Rai: Experiențe de morți iminente, revelația lui Dumnezeu și dragostea pe care ți-ai dorit-o întotdeauna), de la cea a unui inginer hindus care se întâlnește cu un "zeu strălucitor al fulgerului" până la cea a unei asistente medicale din Brownsville căreia Isus Însuși îi spune să răspândească mesajul de dragoste și răscumpărare.


Imagine the God of Heaven - AmazonAceste povești, a spus Burke, fac parte din argumentul său mai larg potrivit căruia NDE-urile sunt "noua apologetică globală a lui Dumnezeu", menită să afirme existența Sa, realitatea vieții de după moarte și dorința Sa de a avea o relație cu fiecare persoană.


"Toți spun: ’Nu am vrut niciodată să părăsesc prezența Sa și, dintre toate frumusețile pe care le-am experimentat, toate aceste reuniuni minunate cu oamenii pe care îi iubesc și care au plecat înaintea mea, nimic nu se poate compara cu simpla prezență’", a spus Burke.


El a precizat că, deși fiecare individ îl întâlnește pe Dumnezeul Bibliei în timpul unei NDE, el nu sugerează că aceștia vor ajunge în Rai. Burke a spus că nu crede că acești oameni experimentează o "intrare în eternitate" sau un "tunel al morții", ci mai degrabă că se întâlnesc cu "ceva între".


"Acest lucru îi poate deruta pe unii creștini", a spus el. "Dar îmi place să le reamintesc că apostolul Pavel nu era un credincios în Isus, el aresta creștini și îi punea să fie întemnițați și uciși atunci când același Dumnezeu al luminii strălucitoare i-a apărut pe drumul Damascului în Faptele Apostolilor 9. Când Pavel întreabă: ’Cine ești Tu, Doamne?’, el răspunde: ’Eu sunt Isus’. Dar Isus nu i-a spus ce să facă și nu i-a explicat mesajul Evangheliei.


Cred că Dumnezeu spune lumii: 'Eu sunt real. Raiul este real. Iadul este real. Și iubesc fiecare persoană din fiecare națiune, vreau ca tu să fii copilul meu prin ceea ce am făcut prin Isus, ca să-ți întorci inima înapoi la mine și să fii împăcat cu mine'".


Cândva un inginer agnostic, căutarea adevărului de către Burke a început în cel mai personal dintre contexte - o cameră de spital, alături de tatăl său pe moarte. Acolo, în mijlocul luptei pentru pierderea iminentă, a spus el, a întâlnit primele semințe a ceea ce avea să devină o investigație de o viață în ceea ce privește dovezile unei vieți după moarte și realitatea lui Dumnezeu.


"În ultimii 35 de ani, am avut această curiozitate insațiabilă de a-mi da seama: OK, ce sunt aceste experiențe de moarte iminentă și cum se potrivesc cu ceea ce Biblia a spus tot timpul?", a spus el.


Imagine the God of Heaven, susținută de Lee Strobel, Carey Nieuwhof și de medici, este o continuare a bestsellerului lui Burke din New York Times, Imagine Heaven, care s-a vândut în peste 1 milion de exemplare.


Cea mai recentă carte a sa, a declarat el pentru CP, este punctul culminant a trei decenii de cercetări meticuloase și abordează concepțiile greșite și întrebările comune cu privire la autenticitatea NDE-urilor - mai ales în condițiile în care unele relatări au fost discreditate pe scară largă.


Pentru carte, el a trecut printr-o analiză riguroasă a experiențelor raportate de persoane din medii diverse, inclusiv profesioniști din domeniul medical, cum ar fi chirurgi de coloană vertebrală și anesteziști, care, potrivit lui Burke, "au multe de pierdut dacă inventează povești nebunești și nebunești despre cum au intrat și l-au văzut pe Isus".


"Ceea ce încerc să arăt nu sunt cazurile unice, ci punctele comune", a spus el.


Aceste experiențe din apropierea morții, susține Burke, oferă nu doar informații despre viața de după moarte, ci și implicații profunde pentru viața actuală a unui credincios.


"Pe măsură ce răul crește, Dumnezeu tinde să își sporească mărturia pe Pământ și cred că face același lucru și astăzi", a spus el. "Ceea ce încerc să fac este să arăt cum se aliniază acest lucru cu Scripturile pentru a-i convinge pe sceptici, dar și pentru a-i ajuta pe creștini să vadă cum este Dumnezeu cu adevărat."


"Cu toții Îl punem pe Dumnezeu într-o cutie într-o anumită măsură pentru că suntem fini", a adăugat el. "Și totuși, adevărul este că Dumnezeu este mult mai misterios și mai glorios, mai frumos, mai măreț și mai suveran, omnipotent, omniscient decât ne putem imagina. Dar ce înseamnă asta? Și cum ne afectează asta astăzi? Dumnezeu este, de asemenea, plăcut, relaționabil și amuzant. Cu toate acestea, creștinii nu cred adesea acest lucru. Încerc să arăt: ’Acest lucru se află în Scripturi, dar este și ceea ce trăiesc acești oameni’."


Cu toate acestea, Burke a avertizat împotriva formării convingerilor teologice doar pe baza NDE-urilor, menționând riscul de a întâlni relatări "discutabile" pe măsură ce acestea câștigă popularitate. În schimb, el a diferențiat ceea ce raportează oamenii de interpretările lor personale, influențate de trecutul lor cultural și religios.


De exemplu, Burke a relatat povestea lui Nia, o adolescentă din Africa, care, în urma unei experiențe de moarte iminentă, a descris întâlnirea cu o ființă de lumină pe care a identificat-o ca fiind zeița Durga, în ciuda faptului că experiența reflecta îndeaproape înțelegerea creștină a lui Dumnezeu.


"Nu cred că nu ar trebui să ne luăm teologia vieții de apoi sau a lui Dumnezeu doar din experiențele de moarte iminentă", a spus el. "Sincer, cred că este foarte periculos. Cu cât devin mai populare NDE-urile, cu atât mai multe vor apărea unele discutabile. Chiar dacă această persoană poate că a avut o experiență validă și ceea ce relatează poate fi exact, se întoarce și interpretează ceea ce a văzut în propria viziune asupra lumii."


În timp ce lumea se confruntă cu întrebări legate de realitatea spirituală și de viața de după moarte, Burke a spus că speră ca a sa carte să fie o contribuție oportună la conversația în curs și să invite cititorii din toate mediile să exploreze posibilitatea unei iubiri și a unei vieți dincolo de aceasta.


"Același Dumnezeu nu s-a arătat doar în epoca noastră de resuscitare medicală modernă și de experiențe de moarte iminentă; este același care s-a revelat prin profeții evrei și prin Isus și a pus dovezi incredibile în istorie", a spus Burke. "Scripturile trebuie să fie cheia de interpretare a experiențelor din apropierea morții, nu invers".


Acest material a fost scris de Leah MarieAnn Klett, editor asistent în cadrul Christian Post (de unde a fost preluat) pe 8 aprilie 2024. Cartea prezentată în acest material se poate comanda făcând click pe titlul ei sau pe copertă.


Niciun comentariu:

Disclaimer:
Comentariile cu conținut off-topic, cu tentă de jignire, amenințare, ofensatoare, injurii, sau cuvinte porcoase/profane sunt șterse automat. Comentați doar dacă ceea ce aveți de spus este relevant și aduce discuții/subiecte noi. Comentariile cu pseudonime sunt "by default" sterse. Comentariile cu link-uri sunt moderate pe Disqus, pe Blogger, sterse. Daca doriti sa faceti publicitate la un site, rog sa ma contactati pentru o cotatie de pret, rezolvam. :)

Un produs Blogger.